Jump to content
Shipfriends

Annivas

eMembers
 • Posts

  864
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Annivas

 1. Ναυτικο ατύχημα είχαμε προχτές όταν το δεξαμενόπλοιο ATLANTIC GRACE και το πλοίο φορτηγό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου AVIATOR συγκρούστηκαν περίπου στις 17:00 UTC στις 26 Νοεμβρίου στον Κόλπο του Kutch, στη δυτική Ινδία, ενώ είχαν αντίθετες κατευθύνσεις. Περισσότερα στον κάτωθι σύνδεσμο : https://e-nautilia.gr/deksamenoploi-sygkroustike-me-forthgo-ploio/?fbclid=IwAR0qBA4db0uzYKcV3lbkUZTMsjgcrMj1lEdgJSf3cwbErOGFG1mV6hDgnG4 Το bulk carrier Aviator ανήκει στην Evalend του Έλληνα πλοιοκτήτη Κρίτων Λεντουδη.
 2. Όχι δεν θα χρειαζόταν δυο πληρώματα . Το διπλό πλήρωμα αφορά αποκλειστικά τα ταχύπλοα . Κατα τα λοιπά απο ότι έχει παρατηρηθεί ,ο προσκυνηματικός τουρισμός αποτελείται κατα μεγάλο ποσοστό απο ηλικιωμένους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να προσκυνήσουν και να φύγουν ώστε να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν σπίτι τους και να ξεκουραστούν . Επίσης πολλά μεγάλα πρακτορεία τον όμορων νόμων της αττικής (Θήβα , Χαλκίδα , Λειβαδιά, Κόρινθος ακόμη και Τρίπολη ), διοργανώνουν αυθημερόν εκδρομή για προσκύνημα , οπότε η κατα το δυνατόν συντομότερη επιστροφή διευκολύνει απεριόριστα γιατί μετά την άφιξη στον πειραια η στην Ραφήνα μπορεί να έχουν 2 & 3 ώρες ταξίδι με πούλμαν μέχρι να επιστρέψουν στη βάση τους. Και εκτός των ανωτέρω η σύντομη επιστροφή στη Ραφήνα , δίνει την δυνατότητα στα πλοία να εκτελέσουν τοπικό δρομολόγιο στην Άνδρο κατα τις ημέρες αιχμής .
 3. Δεν έχει να κάνει με το ποσό μακριά είναι … αλλά έχει να κάνει με την μιλιομετρικη απόσταση μεταξύ δυο στεριών . Και στην Κρήτη πχ αν πας απο δωδεκανησα και συνεχίσεις μετά την Ρόδο Κάσο Καρπαθο Σητεια τότε θεωρείται κατηγορία πλοων Β. Η ένα άλλο παράδειγμα είναι το Aqua Jewel το οποίο μετά τα Κυθηρα συνεχίζει για Αντικύθηρα και καταλήγει Κισσαμο Κρήτης διαδρομή η οποία είναι κατηγορία πλοων Β. Για την άλλη ερώτηση που αναφέρεις σε περίπτωση που περιλαμβάνεται ενδιάμεσος σταθμός Σε κυκλαδονήσι θα σου δώσω το παράδειγμα του ΠΡΕΒΕΛΗΣ το οποίο είναι εφοδιασμένο με πιστοποιητικό ασφαλείας κατηγορίας πλοων Α & Β και είναι συμμορφωμένο με τον κώδικα ISPS. Στο κομμάτι Πειραιας - Μήλος - Θήρα - Ανάφη ισχύουν οι προϋποθέσεις της κατηγορίας πλοων Β κι απο εκει μέχρι το Ηράκλειο ισχύουν οι προϋποθέσεις κατηγορίας πλοων Α. Ουσιαστικά λοιπόν στην κατηγορία πλοων Α εμπίπτουν τα πλοία τα οποία κατα τον πλου τους απομακρύνονται πάνω απο 20 ναυτικά μίλια απο τις ακτές.
 4. Οι γραμμές της Κρήτης είναι κατηγορία πλοων Α ( μεγάλη Ακτοπλοΐα κατα τα οριζόμενα ) βάση του πίνακα θαλάσσιων διαδρομών που έχει καταρτίσει η Ελληνική σημαία βασιζόμενη στα κριτήρια της κοινοτικής οδηγία 2009/45/ΕΚ οπως εχει τροποποιηθεί με την οδηγία 2010/36/ΕΚ. Στον σύνδεσμο που ακολουθεί ειναι κι ο πίνακας θαλάσσιων διαδρομών https://www.ynanp.gr/media/documents/ΠΙΝΑΚΑΣ_ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ__ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ_2009-45-EK_210520.pdf Επίσης στο κάτωθι σύνδεσμο θα βρεις το ΦΕΚ για τον ISPS και αν ρίξεις μια γρήγορη ματιά στο πεδίο εφαρμογής θα διαπιστώσεις οτι εφαρμόζεται στα πλοία κατηγορίας πλοων Α . http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/n3622_07.htm
 5. Τα πλοία που εκτελούν πλόες κατηγορίας Α ( όπως άλλωστε κι αυτά που εκτελούν βραχεις διεθνείς και διεθνείς πλόες ) τα οποία επι της ουσίας είναι μόνο τα πλοία που προσεγγίζουν τους λιμένες της Κρήτης , πρέπει να συμμορφώνονται και να εφαρμόζουν τον κώδικα ISPS. Σε καμια άλλη κατηγορία πλοων πλην των προαναφερόμενων δεν ειναι υποχρεωτική η εφαρμογή ISPS Code. Βέβαια εκτός απο τα βαπόρια πρέπει να συμμορφώνονται και τα λιμάνια με τον κώδικα , οπότε προφανώς επειδή ο ΟΛΠ θα περιμένει καμιά επιθεώρηση απο την EMSA και μπρος στο φάσμα να τους βρει απαλλοτριωμένο χωριό γαρνιρισμένο με αθίγγανους πλασιέ ρολογιών και συσκευών κινητής τηλεφωνίας και συντοπίτες του Οσαμα Μπιν Λαντεν σε ρόλο πλανόδιων πωλητών😎 , γι αυτο τουλάχιστον στις προβλήτες που αναχωρούν τα πλοία που εφαρμόζουν ISPS , τρέχουν να συμμορφωθούν κι αυτοί . Μην την πάθουν και παει κανένας πλανόδιος πωλητής ο οποίος θα προσπαθεί να πουλήσει μαλλί της γριάς και πασατέμπο σε επιθεωρητή της EMSA. 🤣
 6. Ετοιμάζεται να φύγει εκτακτως για Τήνο προκειμένου να πάει πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα για την μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στο νησί .
 7. Όντως σε περίπτωση που χαθεί η άγονη των Δυτικών Κυκλάδων θα είναι ένα σοβαρό θέμα. Καλώς η κακώς το πλοίο τα πηγαίνει πολύ καλά στη γραμμή αλλά είναι απαραίτητη η άγονη για να βγεί σε ετήσια βάση. Αν λοιπόν την χάσει σε θεωρητικό πλαίσιο στις Δυτικές Κυκλάδες σαν δεύτερο συμβατικό για 3-4 μήνες θα την κουτσοβγάλει. Μετά όμως?? Στο Ιόνιο να γυρίσει επίσης είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχει μία εταιρεία εκεί με πολύ πιο βαρύ πορτοφόλι που μπορεί να εξοστρακίσει οποιαδήποτε απειλή. Επίσης η αγοραπωλησία του ΚΑΛΒΟΣ ίσως κρύβει από πίσω μια άτυπη συμφωνία για να μην έλθει εκ νέου η Zante. Nα ανέβει Ραφήνα, θα έχει να αντιμετωπίσει μια καλά εδραιωμένη εταιρεία στις μεταφορικές με τρία πλοία και με πολύ καλά δομημένη εμπορική πολιτική. Από την άλλη θα έχει να αντιμετωπίσει το Superferry που ως προς τον επιβάτη και το Ι.Χ είναι ένα εξαιρετικό πλοίο. Άρα και από εκεί είναι δύσκολα τα πράγματα. Οπότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα.
 8. Ο Cpt Ηλίας Βερβενιωτης στο Aqua jewel και στη θεση του στο SuperStar ο Cpt Γιωργος Βαζουρας . Επισης ο Cpt Μπαμπης Παντελης για εχει παει για την παραλαβη του Aqua Myth.
 9. Σε αυτή που κινδυνεύουν να την χάσουν είναι η άγονη των δυτικών Κυκλάδων . Στη Σαμοθράκη προς το παρόν δεν έχει φανεί κάποιος δελφίνος.
 10. Κι εγω δεν ξέρω τι παραπάνω θα μπορούσε να προσφέρει στη γραμμή πέραν απο το γκαράζ που είναι το μόνο στοιχείο του που μπορεί να συναγωνιστεί το Θεολόγος Π. Απο ταχύτητα υστερεί σε σύγκριση και με τα τρία κόκκινα , όπως επίσης και απο πλευράς ξενοδοχειακού . Επιπλέον δεν έχει stabilizers και για να μπορεί να δέσει στα λιμάνια θα πρεπει να γίνει επιμήκυνση καταπελτών . Με αλλα λόγια δεν φέρνεις ένα πλοίο έστω και λίγο υποδεέστερο απο τον ανταγωνισμό και να τον διευρύνεις στον τομέα των μεταφορικών .
 11. Σε νεα αγορά ταχύπλοου φέρεται να έχει προχωρήσει η εταιρεία του Μαριου Ηλιοπουλου απο την Λατινική Αμερική .
 12. Είναι αξιοσημείωτος ο αριθμός των κοντεινάραδικων που ντριφτάρουν από Νότια της Αίγινας μέχρι Νότια της Ύδρας, περιμένοντας να πάρουν σειρά για να εκφορτώσουν στον Πειραιά.
 13. Έτσι ακριβώς !!! Εν τω μεταξύ τότε θυμάμαι το Paloma & το Silver Paloma είχαν πάρει έγκριση από τον γίγαντα Βαγγέλη Γιαννόπουλο που ήταν τότε ΥΕΝ και στο κομμάτι Πειραιά - Ρόδο & Ρόδο - Πειραιά έκαναν ακτοπλοία - ενδομεταφορές . Σε αυτή την απόφαση είχε αντιδράσει έντονα η ΔΑΝΕ γιατί τα πλοία της είχαν μεγάλες διαρροές στις μεταφορικές. Ο ένας λόγος ήταν ότι πήγαιναν απευθείας αλλά ο βασικότερος λόγος ήταν ότι τα προτιμούσαν οι οδηγοί επειδή μέσα είχαν μπουζούκια, οπότε απολάμβαναν την ανάλογη ψυχαγωγία .😄
 14. Επι Arcadia Lines αν θυμάμαι καλά γύρω στο 1995 ήταν αυτό το δρομολόγιο το οποίο ήταν μια φόρα την εβδομάδα ( Πέμπτη η Κυριακή ) κατα το οποίο αναχωρούσε απο Πειραια στις 18:00 και έπιανε Κυθνο - Σύρο- Τήνο - Άγιο Κηρυκο - Καρλοβασι - Βαθύ .
 15. Πολυ σωστό , αλλά στην επιχειρηματολογία της Τεχνικής Επιτροπής γίνεται αναφορά ως έτος κατασκευής το έτος καθέλκυσης , όπου στην περίπτωση του Aqua Jewel , όπως οι περισσότεροι θυμούνται το πλοίο είχε καθελκυστεί και παρέμενε ημιτελές με το όνομα Νισιλιος πολλα χρόνια πριν το πάρει ο Περογιαννακης και το αποπερατώσει. Το ίδιο πιστεύω κι εγώ . Ιδιαίτερα αν το πλοίο πέσει στη θάλασσα ο χρόνος ξεκινά να τρέχει και εχει να κάνει με συντήρηση και φθορές .
 16. Άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ σχετικά με την πιστοποίηση του πλοίου με την κατηγορία πλοων Β και το σημαντικό ύψος κύματος στα 2,5μ. Εκτος των άλλων ο Μανούσης ζητά την μείωση της ηλικίας του πλοίου . Πιο συγκεκριμένα ζητά να θεωρηθεί ως year of built το 2017 , χρόνο κατα τον οποίο μετασκευάστηκε απο Φ/Γ - Ο/Γ σε Ε/Γ - Ο/Γ , αλλά η Τεχνική Επιτροπή κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Μελετών Κατασκευών γνωμοδότησε αρνητικά και μεταξύ μας δεν διαφωνώ με την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε . Η ιδια όμως επιχειρηματολογία , δεν αναπτύχθηκε φυσικά όταν η ίδια Τεχνική επιτροπή σε προγενέστερη συνεδρίαση της έπειτα απο εισήγηση της ίδιας υπηρεσίας ( Διεύθυνση Μελετών Κατασκευών ) κούρεψε καμια δεκαριά χρονια απο το year of built του Aqua Jewel . 🤐
 17. Λογικα ειναι για να κάνει το single voyage μέχρι τον Πειραια , γιατί με νηολόγιο τρίτης χώρας δεν θα μπορεί να κάνει ενδομεταφορες.
 18. Όχι το ΣΑΜΑΙΝΑ έπερνε κανονικά φορτηγά στο γκαράζ του. Έτσι όπως το περιγράφεις ακριβώς ήταν το γκαράζ ΑΙΓΑΙΟΝ, όπου μετά το 1/3 και προς τα πλώρα ξεκινούσε το μόνιμο πατάρι για τα ΙΧ . Επειδή κι αυτό πήγαινε Σάμο και αυτό έδενε στου Τζελέπη στην ίδια θέση και επειδή έχουν περάσει και καμιά 30αρια χρόνια , μπορεί να τα συγχέεις.
 19. Το πλοίο κατά πάσα πιθανότητα θα πάει στο Μπέλφαστ για επισκευές.
 20. Πολύ σωστά όλα είναι μια αλυσίδα στην παραγωγή και χρήση ενέργειας η οποία θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσει από τα θεμέλια. Για παράδειγμα δεν έχει μεγάλο νόημα να προκρίνεται η ηλεκτροκίνηση την στιγμή που στην Ελλάδα το 90% και πλέον των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δουλεύουν είτε με λιγνίτη είτε με πετρέλαιο. Όσο για τα πλοία, πιστεύω ότι η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να κατασταλάξει στο ποια θα είναι η η πηγή ενέργειας του μέλλοντος , ώστε να μπορέσει σιγά σιγά να ανανεωθεί ο παγκόσμιος στόλος και να δημιουργηθούν τα κατάλληλα facilities σε όλα τα λιμάνια της γης . Μέχρι σήμερα , υπάρχουν σε θεωρητικό και σε πειραματικό πλαίσιο πλοία τα οποία κινούνται ή θα κινούνται με lng , με αμμωνία , υβριδικά ...κ.ο.κ αλλά ουδείς εξασφαλίζει σε ένα πλοιοκτήτη ενός bulk ή ενός tanker που ταξιδεύει worldwide την επάρκεια ή την εξεύρεση ενός εναλλακτικού καυσίμου σε 3-4 χρόνια ή την επάρκειά του. Οπότε μέχρι να καταλήξει και να κάτσει κάπου η μπίλια , το πετρέλαιο θα είναι ο βασικός πυλώνας ενέργειας για τα πλοία.
 21. Kαλά η σκόνη μπορεί να είναι από καμιά αμμοθύελλα που συνήθως παίζουν τέτοια καιρικά φαινόμενα στην περιοχή. Όχι βέβαια ότι δεν θα θέλει τα συμμαζέματά του...
 22. Λογικα ναι εκτός κι αν υπάρχει κάποιο exemption μετά απο 8 μήνες .
 23. Μια μικρή διόρθωση . Το πλοίο δεν αγοράστηκε απο την Afroessa Lines του Ηλία Τροχιδη αλλά το είχε ναυλώσει απο την Arcadia Lines μιας και είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Κώστα Μουλόπουλο και την Εφη Κουλουθρου .
 24. Εξαιρετική και νοσταλγική ταξιδιωτική αναφορά αγαπητέ φιλε. Ο Ανδριώτης καπτα Αντώνης Τζωάννος , ο οποίος λόγω του ότι έκανε σχεδόν σε όλα τα βαπόρια της Σαμου (Ικαρος , Σαμαινα , Άνεμος , Εξπρές Αδωνις, Εξπρές Ολυμπία ) οι τακτικοί επιβάτες της γραμμής νόμιζαν οτι ήταν Σαμιώτης . Εξαιρετικός άνθρωπος και καλός ναυτικός .
×
×
 • Create New...