Jump to content
Shipfriends

Orestis

eMembers
 • Posts

  4,096
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Orestis

 1. Η συμφωνία Πειραιώς-Alpha Bank για τα δάνεια ΑΝΕΚ αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την συγχώνευση με την Attica
 2. Χαίρομαι που επιτέλους βρήκες την μελέτη την αντικειμενικότητα της οποία μέχρι πρόσφατα αμφισβητούσες. Αν τώρα κάνεις και τον κόπο να την διαβάσεις, θα ενημερωθείς καλύτερα για αυτά που σε απασχολούν. Σου παραθέτω ξανά κάποια βασικά σχόλια που έχω γράψει από το 2009.
 3. Δεν εκτιμώ πως το δημοσίευμα είναι αξιόπιστο. Αυτό πάντως που θέλει να πει ο ποιητής είναι πως όλοι οι πιστωτές τα έχουν βρει εκτός από το fund που πιέζει για να βγει από το παιχνίδι (αντί δηλαδή να παραμείνει και να συναινέσει στην αναδιάρθρωση του δανεισμού, να αναγκάσει τις άλλες τράπεζες να αγοράσουν το δάνειό του).
 4. Στα ξενοδοχεία μπαίνει η Attica Group Περισσότερα εδώ. Ακούγεται πως η πρώτη επένδυση θα αφορά ξενοδοχειακή μονάδα της Νάξου.
 5. Με τον βασικό μέτοχο να έχει το 91% του μετοχικού κεφαλαίου, η χρηματιστηριακή τιμή δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Επιπλέον η πληροφορία αναφέρει 320 εκ. "συνδυαστικά" που σημαίνει πως μέρος αυτών μπορεί να μην είναι για την αγορά των μετοχών της Attica.
 6. Έχει χυθεί πολύ μελάνι για αυτή τη γραμμή και στο forum μας και γενικότερα. Μπορείς να βρεις πολλά στοιχεία και αναλύσεις αν ανατρέχεις στα μηνύματα από το 2009 που ξεκίνησαν τα σενάρια για νέα εταιρεία. Μπορείς να δεις για παράδειγμα την μελέτη που παρουσιάστηκε το 2009 και άλλα πολλά.
 7. Στις φλόγες τυλίχτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου καταμαράν με ελληνική σημεία στο λιμάνι της Λευκάδας. Η φωτιά που εκδηλώθηκε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους πήρε γρήγορα διαστάσεις και καταβάλλεται προσπάθεια κατάσβεσής της, με την βοήθεια των σκαφών του λιμενικού αλλά και άλλων σκαφών που βγήκαν για βοήθεια. Το σκάφος έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ δεν κινδύνεψαν άνθρωποι, καθώς δόθηκε άμεσα εντολή να εκκενωθούν τα κοντινά πλοία. Video και φωτογραφίες εδώ
 8. Καταρχήν το πλοίο πέρσι έμεινε δεμένο λόγω covid. Όσο αφορά την φετινή χρονιά, μπορεί να ήταν καλή για τους επιβάτες που το ταξίδεψαν αλλά δεν νομίζω πως ήταν καλή για την εταιρεία του: Δούλεψε σκάρτους 3 μήνες (αφού είχε ένα ρεπό την εβδομάδα), με μειωμένο πρωτόκολλο κατά 15%, με ακριβά καύσιμα σε δρομολόγια με πολλά μίλια.
 9. Πλοία άνω των 100 μέτρων α’ κατηγορίας υπάρχουν μόνο 3 στην ελληνική ακτοπλοΐα (Πάτμος, Δήλος και SF II).
 10. Μειωμένες τιμές κατά 20% στα εισιτήρια του Paros Jet και συνεργασία με ξενοδοχεία των Σποράδων για παροχή εκπτώσεων στους επιβάτες της Seajets ως το τέλη Σεπτεμβρίου.
 11. Η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού όπως τροποποιήθηκε και παρατάθηκε τον Απρίλιο για ακόμα 3 χρόνια, δεν έχει καμία σχέση με τις γραμμές που δραστηριοποιούνται από κοινού η Attica και η ΑΝΕΚ, συνεπώς δεν επηρεάζει τις εξελίξεις.
 12. 1. Με δεδομένο πως λειτουργούν ως κοινοπραξία, δεν είμαι σίγουρος εάν υπάρχουν (αξεπέραστα) θέματα ανταγωνισμού. Οι οικονομικοί λόγοι και το μοίρασμα της πίτας μου φαίνονται πιο λογικό σενάριο. Αν δε πραγματοποιηθεί, θα έχουμε το παράδοξο, ο Μανώλης να “χρηματοδοτεί” για δεύτερη φορά τις εξαγορές της Attica, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία και τα μερίδια αγοράς του. 2. Νομίζω πως ήταν από πολύ καιρό αναμενόμενο πως ο βαθμός συγκέντρωσης στον κλάδο θα αυξηθεί. H πανδημία έβαλε το χέρι της και σε αυτό: στην περίπτωση της ΑΝΕΚ μάλλον το καθυστέρησε, γιατί είχε μπει από πέρσι στην τελική ευθεία (και αναμενόταν εδώ και χρόνια), στην περίπτωση της Golden Star μπορεί και να το επιτάχυνε.
 13. Ο αριθμός των πλοίων της ακτοπλοΐας δεν καθορίζεται από την κίνηση του εμπορικότερου δεκαπενθημέρου του έτους.
 14. Χωρίς να ξέρω τα κόστη αγοράς/μετασκευής, νομίζω πως η επένδυση στο WC ήταν μακράν η πιο πετυχημένη. Αν για τα δύο ταχύπλοα που αναφέρετε, το ύψος της επένδυσης ξεπέρασε αυτό του WC αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους πλοιοκτήτες τους καθώς το WC είναι νεότερο, με μεγαλύτερο πρωτόκολλο και σημαντικά ταχύτερο.
 15. Σωστά τα λέει ο @gtogias, οποιοδήποτε πλοίο εκτελεί επιδοτούμενα δρομολόγια μπορεί παράλληλα να εκτελεί και ελεύθερα δρομολόγια, δεν προβλέπεται κάποιος περιορισμός, είναι κάτι που γίνεται από πολλά πλοία.
 16. 1. Στην μελέτη συμπεριλαμβάνονται και οι Μινωικές Γραμμές. Οι 3 αυτές εταιρείες (Attica, ANEK, Minoan) έχασαν 200 εκ κύκλο εργασιών (472 εκ vs 671 εκ το 2019), 63 εκ λειτουργικής κερδοφορίας/EBITDA (49,6 εκ vs 112,4 εκ) και στα καθαρά τους αποτελέσματα κατέγραψαν ζημίες ύψους -78 εκ vs κερδών 17,8 εκ το 2019. Στα παραπάνω ποσά περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις που έλαβαν λόγω covid. 2. Τα στοιχεία της μεταφορικής κίνησης δεν αφορούν τις συγκεκριμένες εταιρείες αλλά προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν όλο τον κλάδο. 3. Μιλάμε για τα αποτελέσματα του 2020 συνεπώς καμία κίνηση επιβατών δεν είχε επανακάμψει. Φυσικά και τα φορτηγά δεν καλύπτουν τα έξοδα των πλοίων, ειδικά όταν μιλάμε για την ελληνική ακτοπλοΐα.
 17. Μπορεί να έχουμε μιλήσει για την πτώση στην κίνηση αλλά ο πίνακας με την ανάλυση της απώλειας του 53% της επιβατικής κίνησης ανά γραμμή (10 εκ επιβάτες!!) που περιλαμβάνεται στην έκθεση της XRTC, προκαλεί δέος. Ας δούμε και μερικά φρέσκα στοιχεία από την πορεία της φετινής κίνησης.
 18. Από τις φωτογραφίες του P100 φαίνεται πως έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στο εσωτερικό του πλοίου, πράγμα αναμενόμενο με δεδομένο πως ο Όμιλος των εταιρειών που είχε το πλοίο έχει κάνει τις περισσότερες μετασκευές ξενοδοχειακού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
 19. Από 1/12/21 στο Seasmiles της Attica οι πόντοι θα έχουν διάρκεια ισχύος 2 έτη από την ημερομηνία ταξιδιού (και μάλιστα με αναδρομική ισχύ), γεγονός που δυσκολεύει πολύ την συγκέντρωση ικανού αριθμού πόντων για δωρεάν εισιτήριο. Ισχύει κάτι παρόμοιο στα αντίστοιχα προγράμματα των άλλων εταιρειών;
 20. Πέθανε, σε ηλικία 88 ετών, ο γνωστός εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος, μία σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής ναυτιλίας. Ο Ανδρέας Ποταμιάνος υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, των Special Olympics Ελλάδας και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Γεννήθηκε το 1933 στον Πειραιά, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με καταγωγή από τον Πύλαρο της Κεφαλλονιάς, η οποία εισήλθε στον εφοπλισμό στις αρχές του 19ου αιώνα, στα τότε βρετανικά Επτάνησα. Πατέρας του ήταν ο εφοπλιστής Αναστάσιος Ποταμιάνος (ο οποίος διατέλεσε και υπουργός) και παππούς του ο εφοπλιστής Γεώργιος Ποταμιάνος. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο London School of Economics, απ’ όπου έλαβε μεταπτυχιακό στο Ναυτικό Δίκαιο. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό). Διατέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για 22 χρόνια, από το 1980 έως το 2002. Επίσης, υπήρξε πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, των Special Olympics Ελλάδας και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ). Ήταν ακόμα μέλος της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και της Helmepa (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος). Μάλιστα, τιμήθηκε με τον Σταυρό του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ από την ελληνική κυβέρνηση, με το Τρόπαιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και με βραβείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (επί προεδρίας Κώστα Κυριαζή). www.cnn.gr
 21. To call center της εταιρείας χρήζει βελτίωσης, έχει πολύ μεγάλες αναμονές, να υποθέσω πως το λειτουργούν in-house;
×
×
 • Create New...