Jump to content
Shipfriends

Orestis

eMembers
 • Posts

  4,116
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Orestis

 1. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη στον διαγωνισμό για τις επιδοτούμενες γραμμές καθώς για 10 από τις 28 εκδηλώθηκε ενδιαφέρον χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα.
 2. Η τόσο χαμηλή ταχύτητα και η ανάγκη για ρυμουλκό νομίζω πως το καθιστούν ιδιαίτερα προβληματικό για το ρόλο του σε αυτή τη γραμμή.
 3. Και τα 4 πλοία των Δυτικών είναι sold out αύριο και απευθείας Φολέγανδρος να υπήρχε, δεν θα άλλαζε κάτι.
 4. Οι φετινές τιμές καυσίμων/εισιτηρίων δεν είναι ενδεικτικές για να βγάλουμε συμπεράσματα και σίγουρα το business plan της επένδυσης δεν έγινε με αυτό το σενάριο.
 5. Πολύ σημαντική εξέλιξη για το Σαρωνικό καθώς αλλάζουν εντελώς οι συνθήκες ταξιδιού. Ένα project που χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί, υπήρχαν σκέψεις από την πρώτη θητεία του Στρίντζη στην HSW και προχωρημένες συζητήσεις και έρευνα αγοράς επί εποχής Αγαπητού. Οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν και το πραγματοποίησε τελικά η Attica με 3 πολύ όμορφα ταχύπλοα. Τα νέα πλοία έχουν σημαντικά αυξημένο κόστος πληρώματος και σίγουρα μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων από τα fd. Επιπλέον αυξάνεται και το κόστος των αποσβέσεων κατά περίπου 0,7 εκ. ανά έτος (λογιστικό μέγεθος μεν, όχι αμελητέο δε). Αυτά είναι τα καλά του μονοπωλίου, γατί κακά τα ψέματα, υπάρχουν και αυτά: Μόνο μια τέτοιου μεγέθους εταιρεία θα αναλάμβανε αυτή την επένδυση/ρίσκο. Μεγάλο στοίχημα είναι να μεγαλώσει η συνολική αγορά και για να γίνει αυτό θα πρέπει να κερδηθούν επιβάτες που τα τελευταία χρόνια μεταβαίνουν στα νησιά οδικώς. Εκτιμώ πως σίγουρα θα υπήρξε κάποια πληρωμή ρήτρας από τα ναυπηγεία λόγω της μη επίτευξης της ταχύτητας που είχε συμφωνηθεί, φαντάζομαι πως θα το δούμε στις οικονομικές καταστάσεις του 2022. Για τους λίγους ρομαντικούς καραβολάτρες, η άφιξη 3 νεότευκτων ταχυπλόων με τα σινιάλα της HSW ισοφαρίζει το ρεκόρ του 2020 όταν είχαν καταφτάσει στον Πειραιά τα 3 “original” Highspeed! Καλά ταξίδια να έχουν με τον ‘Αγιο Νικόλα πάντα στην πλώρη τους!
 6. Έφυγε από την ζωή ο Γιάννης Αραμπατζόγλου, ένας άνθρωπος που είχε συνδέσει όσο λίγοι το όνομα του με τις ημερήσιες κρουαζιέρες από Ηράκλειο προς Σαντορίνη.
 7. Αυτό θα συνέβαινε εάν οι εταιρείες είχαν μετακυλήσει το σύνολο της επίπτωσης των αυξημένων τιμών στις τιμές των εισιτηρίων κάτι που, όσο και αν σε κάποιους φαίνεται παράξενο, δεν ισχύει. Επιπλέον πρέπει να υπολογίζουμε και την τεράστια διαφορά ισοτιμίας που επηρεάζει επιπλέον τις τελικές τιμές (από 1,18 τέτοια περίοδο πέρσι σε 1,02)
 8. Ας είμαστε ελάχιστα ρεαλιστές. Εάν υπό κανονικές συνθήκες ήταν δύσκολο για κάποια νέα εταιρεία να ξεκινήσει δραστηριοποίηση στα νησιά μας, με τις σημερινές συνθήκες είναι απλά αδύνατο.
 9. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο για μια τόσο ιδιαίτερη χρονιά τo Terajet ετοιμαζεται για τις Δυτικες
 10. Σωστά και η τιμή δεν είχε σχέση μόνο με την μέρα αλλά και με το σκέλος της διαδρομής (αναχώρηση/επιστροφή). Αλλά και πάλι δεν ήταν σύστημα δυναμικής τιμολόγησης (όπως στα αεροπλάνα με αλγόριθμους που «διαβάζουν» την ζήτηση) αλλά απλά ένα σύστημα με δύο μόνο διαφορετικές τιμές.
 11. Η λύση της δυναμικής τιμολόγησης είναι μία διαφορετική προσέγγιση αλλά δεν θεωρώ πως θα έλυνε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ακτοπλοΐα. Αν υποθέσουμε πως έχουν γίνει αυξήσεις 30-35%, με την νέα προσέγγιση (που καμία εταιρεία/σύστημα διανομής δεν είναι έτοιμο να υποστηρίξει) σε κάποια δρομολόγια θα έβρισκες εισιτήρια με +20-25% και σε κάποια με +40-45%
 12. Δηλαδή ακυρώνεται η δρομολόγηση ή έχει γίνει λάθος στην ημερομηνία της ανακοίνωσης;
 13. Όποια εταιρεία θεωρεί πως βγαίνει η γραμμή χωρίς επιδότηση, δεν έχει παρά να δηλώσει πλοίο με ελεύθερη δρομολόγηση.
 14. Συνεχίζεται η περιπέτεια των πλειστηριασμών για τα περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων που συνδέονται με τον αείμνηστο εφοπλιστή Γεράσιμο Αγούδημο. Αντιμέτωπα με το ηλεκτρονικό σφυρί αναμένεται να βρεθούν στις 8 Ιουνίου δύο ακίνητα-φιλέτα στον Άλιμο, τα οποία ανήκουν στην εταιρεία τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Νηρεύς, στην οποία τη θέση του προέδρου κατέχει η Ανθή-Μαρίνα Αγούδημου, σύζυγος του καπετάν Μάκη ο οποίας έφυγε από την ζωή πριν περίπου τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, η Intrum Hellas εκπλειστηριάζει δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες, οι οποίες εντοπίζονται στην ίδια οικοδομή ενώ το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ανέρχεται στα 300.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός που εμφανίζει τη μεγαλύτερη τιμή πρώτης προσφοράς αφορά σε ένα ισόγειο κατάστημα το οποίο αναπτύσσεται σε πολυκατοικία η οποία είναι κτισμένη σε οικόπεδο με συνολική επιφάνεια 1.651 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο Καλαμάκι εντός του σχεδίου πόλεως του δήμου Αλίμου επί των οδών Κανάρη, Βασ. Γεωργίου και Αριστοτέλους. Το εν λόγω ισόγειο κατάστημα αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο και έχει επιφάνεια 250 τ.μ. ενώ σε αυτό ανήκει ο υπόγειος χώρος και τα πατάρια γύρω από αυτόν. Η τιμή εκκίνησης έχει τεθεί στα 805.500 ευρώ. Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά σε ένα διαμέρισμα του πέμπτου ορόφου στην ίδια πολυκατοικία, το οποίο έχει επιφάνεια 176 τ.μ. και βγαίνει προς εκποίηση με την τιμή εκκίνησης να ανέρχεται στα 410.080 ευρώ. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, η πολυκατοικία υπολογίζεται ότι έχει κατασκευαστεί περίπου το 1980 ενώ κατά την εξωτερική αυτοψία, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται σε καλά επίπεδα συντήρησης. Πηγή capital.gr
 15. Νομίζω πως το πλήρωμα θα συνεχίσει με την Seajets
 16. Σωστά τα λέει ο Nick που ξέρει τα νέα και του σαλονιού και του λιμανιού… Στην πραγματικότητα καταστρατηγήθηκε η παράδοση της Ε.Ε.Ε. που ήθελε τον αντιπρόεδρο να διαδέχεται τον πρόεδρο. Τα κουτσομπολιά λένε πως βλέποντας ο απερχόμενος πρόεδρος πως κατά την διάρκεια της θητείας του, ο Αγγελόπουλος δεν ήταν του χεριού του, αποφάσισε να προωθήσει (από το πουθενά) μια νέα υποψηφιότητα, για την οποία δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία του Nick.
 17. Μία νέα εποχή ανατέλλει σήμερα για την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Σήμερα το απόγευμα, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου «κλείνει» μία εποχή διάρκειας 13 ετών υπό την προεδρία του Θεόδωρου Βενιάμη και η Ένωση εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο γεμάτο προκλήσεις. Για πρώτη φορά από το 1974 τα μέλη της ΕΕΕ θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο υποψηφίους αφού έως σήμερα ο τελικός υποψήφιος για τη θέση του πρόεδρου ήταν ένας. Η εξέλιξη αυτή έδωσε μεγαλύτερη ένταση στον προεκλογικό αγώνα και στο προεκλογικό κλίμα. Διεκδικητές είναι η κυρία Μελίνα Τραυλού και ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος. Αν εκλεγεί η κυρία Τραυλού, έως σήμερα γραμματέας της Ένωσης, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΕΕΕ από το 1916, όταν δημιουργήθηκε ο συλλογικός φορέας του ελληνικού εφοπλισμού. Ο κ. Αγγελόπουλος, έως σήμερα αντιπρόεδρος, θα είναι από τους νεότερους ηλικιακά προέδρους. Και οι δύο υποψήφιοι έχουν μία ξεχωριστή και δυναμική παρουσία στη διεθνή ναυτιλία ενώ αναπτύσσουν έντονο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Περισσότερα εδώ.
 18. Στο βίντεο διακρίνονται δυο καβοδέτες να επιχειρούν να αποδεσμεύσουν το καραβόσκοινο, όταν ένα τεράστιο κύμα σκάει πάνω τους και τους «εξαφανίζει» από το πλάνο. Μάλιστα, ο ένας πέφτει κάτω, ωστόσο στέκεται τυχερός, καθώς παρασύρεται προς το εσωτερικό του λιμανιού και όχι προς τη θάλασσα.
 19. Η συμφωνία Πειραιώς-Alpha Bank για τα δάνεια ΑΝΕΚ αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την συγχώνευση με την Attica
 20. Χαίρομαι που επιτέλους βρήκες την μελέτη την αντικειμενικότητα της οποία μέχρι πρόσφατα αμφισβητούσες. Αν τώρα κάνεις και τον κόπο να την διαβάσεις, θα ενημερωθείς καλύτερα για αυτά που σε απασχολούν. Σου παραθέτω ξανά κάποια βασικά σχόλια που έχω γράψει από το 2009.
 21. Δεν εκτιμώ πως το δημοσίευμα είναι αξιόπιστο. Αυτό πάντως που θέλει να πει ο ποιητής είναι πως όλοι οι πιστωτές τα έχουν βρει εκτός από το fund που πιέζει για να βγει από το παιχνίδι (αντί δηλαδή να παραμείνει και να συναινέσει στην αναδιάρθρωση του δανεισμού, να αναγκάσει τις άλλες τράπεζες να αγοράσουν το δάνειό του).
 22. Στα ξενοδοχεία μπαίνει η Attica Group Περισσότερα εδώ. Ακούγεται πως η πρώτη επένδυση θα αφορά ξενοδοχειακή μονάδα της Νάξου.
×
×
 • Create New...