Jump to content
Shipfriends

Orestis

eMembers
 • Posts

  4,128
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ίσως λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, το λιμάνι έχει αποκτήσει τέτοιο ρόλο που δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιώτη.
 2. Ο οργανισμός έχει οικονομικές καταστάσεις και βάσει αυτών αξιολογείται. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι πρόσφεραν τα υπόλοιπα σχήματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
 3. Μικρή λεπτομέρεια από το euro2day.gr Οι πιστωτές αποδέχθηκαν το επικαιροποιημένο σχέδιο διάσωσης της κρητικής ακτοπλοϊκής, που υπέβαλε η Attica και εφόσον γίνει αποδεκτό από μετόχους και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα «κουρέψουν» τις απαιτήσεις τους κατά σχεδόν 70%. Ως μικρό αντάλλαγμα για το γενναίο «κούρεμα» πήραν earn-out scheme. Τη δυνατότητα να ανακτήσουν μελλοντικά κέρδη του ενιαίου σχήματος Attica-ANEK, εφόσον η τιμή του πετρελαίου επιστρέψει στα μεσοσταθμικά επίπεδα του 2019 ή κάτω από αυτά. Το earn-out ισχύει για τις χρήσεις 2023 και 2024 και η απόδοσή του βαίνει φθίνουσα.
 4. Λευκός καπνός... Με καθυστέρηση ενός έτους και χειρότερους όρους, λόγω της επιδείνωσης του περιβάλλοντος λειτουργίας του κλάδου της Ακτοπλοΐας, αποδέχθηκαν οι πιστωτές της ΑΝΕΚ το επικαιροποιημένο σχέδιο διάσωσης που κατέθεσε η Attica Group. Το business plan, που συνοδεύει την πρόταση της Attica, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, «κούρεμα» των τραπεζικών υποχρεώσεων της ΑΝΕΚ, υψηλότερο αυτού που προέβλεπε το σχέδιο που είχε κατατεθεί το καλοκαίρι του 2021, χωρίς να αγγίζει τις υποχρεώσεις προς τρίτους ( προμηθευτές, προείσπραξη εισιτηρίων κά) καθώς και τις απαιτήσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης.
 5. Από το ίδιο άρθρο του euro2day μαθαίνουμε και πως πήγε η φετινή κίνηση αλλά και τις εξελίξεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο
 6. Τώρα που φεύγει το καλοκαίρι να πούμε και ένα μπράβο σε όλα τα πληρώματα που καθημερινά ξεπερνούν τα όριά τους για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ρόλου τους. Τα σφιχτά ωράρια και οι σχεδόν ανύπαρκτες υποδομές δυσκολεύουν ιδιαίτερα τη δουλειά τους.
 7. 1. GSF: Έχεις δίκιο, λάθος μου 2. HSW: Μιλάμε για την φετινή δρομολογιακή περίοδο σε ποιο διαγωνισμό αναφέρεσαι? Τι την εμπόδιζε οποιαδήποτε στιγμή από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022 να δηλώσει ελεύθερη δρομολόγηση για το φετινό καλοκαίρι ή να συμετάσχει στον διαγωνισμό του Μαϊου? 3. ASL: Μια εταιρεία με εμπειρία 15 ετών σε διάφορες γραμμές κρίνει πως το περιβάλλον δεν της επιτρέπει να δραστηριοποιηθεί με κέρδος και αποεπενδύει. Αγνόησε δηλαδή το γεγονός πως υπήρχε γραμμή κελεπούρι χωρίς την επιδότηση και χρυσωρυχείο με την επιδότηση? 4. Τιμές: Νομίζω πως ο αριθμός των οικονομικών εισιτηρίων είναι μεγαλύτερος, ίσως κάποιος φίλος από τις Σποράδες μπορεί να μας διαφωτήσει περισσότερο. Από εκεί και πέρα, κι εγώ έγραψα πως οι υπόλοιπες θέσεις είναι στα επίπεδα των προηγούμενων δρομολογήσεων με τη διαφορά πως από τότε όλες οι τιμές των εισιτηρίων, όλων των εταιρειών έχουν αυξηθεί πάνω από 40%, άρα αυτά τα επίπεδα τιμών είναι απόρροια της επιδότησης.
 8. @Nick the Greek (1) Όλα τα σχόλια μου αφορούν τη γραμμή Θες/νίκη-Σποράδες που είναι η βασική γραμμή και υπήραν και προηγούμενες προσπάθειες δρομολόγησης. (2-3) Μετά το τέλος της περσινής καλοκαιρινής περιόδου, όλες οι εταιρείες ταχυπλόων είχαν διαθέσιμα πλοία για να ζητήσουν ελεύθερη δρομολόγηση και 3 από αυτές είχαν και πλοίο που μπορούσε να κατέβει στο διαγωνισμό (HSW, GSF & ASL).Όμως η πρώτη το έστειλε Μαρόκο και οι άλλες δύο τα πούλησαν. @proud_ionian Οι τιμές είναι σαφώς μειομένες λόγω της επιδότησης: ένα μεγάλο μέρος των θέσεων πωλείται με τις πολύ χαμηλές τιμές αλλά και οι υπόλοιπες είναι σε λογικά πλαίσια. Στις προηγούμενες δρομολογήσεις οι τιμές ήταν στα ιδια επίπεδα (57-59 ευρώ) όταν την Παροναξία είχε σκάρτα 50-55 ευρώ (ενώ φέτος έχει >70 ευρώ). Οι καλές πληρότητες δεν μεταφράζονται πάντα σε κερδοφορία, υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα στο παρελθόν. Συνοψίζοντας: Αν φέτος που πολλά ταχύπλοα ξεκίνησαν δρομολόγια όταν η τιμή του καρπουζιού έπεσε κάτω από τα 10 λεπτά και σταματάνε πριν ανοίξουν τα σχολεία θεωρεί κάποιος πως αυτή η γραμμή θα ήταν κελεπούρι χωρίς επιδότηση, θα του πρότεινα να μην γίνει εφοπλιστής... Σημαντικό ερώτημα κατα την γνώμη μου είναι αν πράγματι χρειαζόταν αυτή η γραμμή και αν το ποσό της επιδότησης λειτουργησε πολλαπλασιαστικά στις τοπικές κοινωνίες. Εκτιμώ πως η απάντηση είναι θετική, αλλά αυτό θα το γνωρίζουν καλύτερα οι τοπικοί φορείς.
 9. Πως πάει η κόντρα μεταξύ HSW/Seajets στη γραμμή? Δεν ξέρω εάν το έχουμε αναφέρει σε άλλο θέμα, αλλά εδώ και καιρό υπάρχει πόλεμος τιμών, με το Sporades Star να έχει μειωμένες τιμές κατά 30% σε σχέση με το Εξπρές Σκιάθος και την HSW να απαντά με προσφορές.
 10. Οι επιδοτήσεις δίνονται είτε για να εξασφαλισουν την σύνδεση απομακρυσμένων/μη εμπορικών προορισμών (κλασικό παράδειγμα τα ενδοκυκλαδικά) είτε για να ενισχύσουν την τουριστική κίνηση (όπως Θες/νική - Σποράδες) είτε για συνδιασμό των παραπάνω λόγων. Όσοι θεωρούν πως η γραμμή Θες/νίκη – Σποράδων είναι κελεπούρι βάσει των δεδομένων του 2021 και δεν θα έπρεπε να επιδοτηθεί ας αναλογιστούν τα παρακάτω: 1. Γιατί απέτυχαν οι 3 προηγούμενες προσπάθειες καθιέρωσης αυτής της γραμμής χωρίς επιδότηση (2 από την HSW & 1 από GSF) 2. Γιατί με βάση τα περσινά δεδομένα (που οι ακτοπλοικές εταιρείες τα γνωρίζουν καλύτερα από εμάς), καμία εταιρεία δεν ζήτησε ελεύθερη δρομολόγηση (και μάλιστα προ Ουκρανίας/αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων) 3. Γιατί καμία άλλη εταιρεία δεν προγραμμάτισε να κατέβει στον διαγωνισμό. Η επιδότηση μειώνει το ρίσκο της εταιρείας, της δίνει την δυνατότητα να δρομολογήσει το πλοίο για μεγαλύτερη περίοδο και εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές για τους επιβάτες, γεγονός που λειτουργεί θετικά για την μεταφορική κίνηση. Εάν δεν κάνω λάθος, φέτος που οι τιμές των εισιτηρίων είναι αυξημένες σε όλες τις γραμμές κατά περίπου 40% σε σχέση με το 2021, οι τιμές σε αυτή τη γραμμή είναι στα ίδια επίπεδα (ή και σημαντικά χαμηλότερες για συγκεκριμένο αριθμό θέσεων) από τις χρονιές της HSW/GSF.
 11. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη στον διαγωνισμό για τις επιδοτούμενες γραμμές καθώς για 10 από τις 28 εκδηλώθηκε ενδιαφέρον χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα.
 12. Η τόσο χαμηλή ταχύτητα και η ανάγκη για ρυμουλκό νομίζω πως το καθιστούν ιδιαίτερα προβληματικό για το ρόλο του σε αυτή τη γραμμή.
 13. Και τα 4 πλοία των Δυτικών είναι sold out αύριο και απευθείας Φολέγανδρος να υπήρχε, δεν θα άλλαζε κάτι.
×
×
 • Create New...