Jump to content
Shipfriends

hsw

eMembers
 • Content Count

  227
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

952 profile views
 1. Νομίζω πάντως ότι η Ραφήνα σηκώνει εύκολα ένα ακόμα πλοίο και μάλιστα απορώ γιατί η Fast Ferries δεν εκμεταλλεύτηκε τη βλάβη του Θεολόγου για να δρομολογήσει το Αικατερίνη. Για Ραφήνα το ποντάρω εγώ το πλοίο.. Λείπει ένα ακόμα πρωινό πλοίο (και μάλιστα ταχύπλοο) για τα νησιά και υπάρχει και μεγάλο κενό στις επιστροφές το απόγευμα.
 2. Νομίζω θέλουν να εκμεταλλευτούν την απουσία γενικότερα απογευματινού πλοίου για Δυτικές και πρωινού από τα νησιά, αλλά και τη μικρό χωρητικότητα των υπόλοιπων πλοίων στη γραμμή. Πάντως ήδη το Speedrunner και ο Σολωμός νομίζω χτυπάνε συχνά πρωτόκολλο.
 3. Μα ποιες 70 ώρες την εβδομάδα; Αν φεύγει 7:00 και επιστρέφει 17:50 είναι 10:50 ώρες την ημέρα, δηλαδή σχεδόν 76 ώρες/εβδομάδα στην καλύτερη.
 4. Η Αττικα βέβαια με το Highspeed θα μπορούσε να πάρει πολύ κόσμο από το WCJ στην Παροναξία, αν έκανε πχ την Πάρο σε 2.50 και τη Νάξο σε 3.30, απλά δεν ξέρω ειδικά καθημερινές αν θα είχε κάποιο νόημα όλο αυτό. Το WCJ νομίζω κι εγώ σίγουρα θα έχει καθυστερήσεις, τις οποίες με ποια ταχύτητα θα καλύψει; Είπαμε είναι γρήγορο, αλλά έχει και κάποια όρια κι αυτό. Ήδη τα δρομολόγια είναι υπολογισμένα με πολύ υψηλές ταχύτητες, δεν νομίζω ότι θα το πηγαίνουν πιο γρήγορα από πέρσι! Φαντάζομαι ότι απλά θέλανε να δείχνουν μικρή διάρκεια και για Πάρο-Νάξο για να πουλήσουν και σ' αυτό το κομμάτι. Αυτό που δεν καταλαβαίνω βέβαια είναι γιατί έχουν βάλει παραμονή στη Σαντορίνη μόνο 20 λεπτά ενώ θα μπορούσαν να καλύπτουν εκεί την όποια καθυστέρηση.
 5. Αν τα νησιά του Σαρωνικού έχουν αύξηση φέτος θα είναι επειδή είναι προσβάσιμα και με αυτοκίνητα, επειδή πολλοί μπορεί να προτιμήσουν να μην μπουν σε αεροπλάνα και πλοία. Από τη μέρα που ξεκίνησαν τα δρομολόγια υπάρχει θέμα τα σκ επειδή όπως είπε και ο Ορέστης οι θέσεις είναι ελάχιστες, και θα συμπληρώσω εγώ πως αυτά τα 3 δρομολόγια με 60% πληρότητα (481 θέσεις τις βγάζω εγώ) εξυπηρετούν 5 λιμάνια, όχι μόνο την Ύδρα. Και μάλιστα τα εμπορικά δρομολόγια του σκ γίνονται με δελφίνια των 78 θέσεων! Eξαρχής ήταν λίγα τα δρομολόγια που είχαν βγει για σκ. Παρασκευή απόγευμα και Κυριακή στις επιστροφές τον Ιούνιο έβρισκες πολύ δύσκολα εισιτήριο μέρες πριν, πόσω μάλλον από Ιούλιο που θα ανέβει η κίνηση. Ήδη για το ερχόμενο σκ δεν υπάρχει ούτε ένα εισιτήριο την Παρασκευή και το Σάββατο για τα νησιά (μόνο Σάββατο 20:00), ενώ στην επιστροφή Κυριακή και Δευτέρα υπάρχουν μόνο με το καταμαράν στις 7 το πρωί. Ευελπιστώ πως η προσθήκη του FC4 στο Σαρωνικό (έστω τα ΠΣΚ, αν και πιστεύω ότι δεν βγαίνει το καλοκαίρι με 481 θέσεις τις καθημερινές για 5 λιμάνια) και η δρομολόγηση των FC5/6 για Αίγινα/Αγκίστρι θα γίνει σύντομα γιατί είναι κρίμα (εώς και ντροπή για τους χειρισμούς της εταιρείας) να μη μπορεί να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός και να εξυπηρετηθούν τα νησιά, ήδη από τέλη Ιουνίου. Ακόμα και το έκτακτο της Παρασκευής αν δεν κάνω λάθος μπήκε στο σύστημα τελευταία στιγμή.
 6. Αν καταλαβαίνω καλά, οι επιδοτήσεις δόθηκαν σε ένα πλοίο/εταιρεία ανα γραμμή, ακόμα και αν υπήρχε αίτηση από δύο εταιρείες. Άρα γιατί στις γραμμές της Κρήτης έχουν δοθεί και στις δύο εταιρείες οι επιδοτήσεις; Δηλαδή με ποια λογική προκυρήχθηκαν επιδοτήσεις για 2 δρομολόγια την ημέρα για Ηράκλειο και Χανιά και δεν έγινε και σε άλλες γραμμές το ίδιο; Επειδή συνέχισαν και οι δύο εταιρείες τα δρομολόγια και δεν τα διέκοψαν όπως έκανε η ΑΝΕΣ;
 7. Επειδή δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για την κίνηση των φορτηγών στις περισσότερες γραμμές, ας πάρουμε μια πιο "εύκολη", το Σαρωνικό: Πειραιάς - Πόρος 27 ευρώ (περίπου 20 ευρώ καθαρά) Πειραιάς - Ύδρα 31 ευρώ (περίπου 23 ευρώ καθαρά) Πειραιάς - Ερμιόνη 35 ευρώ (περίπου 26 ευρώ καθαρά) Πειραιάς - Σπέτσες 42,50 ευρώ (περίπου 32 ευρώ καθαρά) Πειραιάς - Πόρτο Χέλι 44 ευρώ (περίπου 33 ευρώ καθαρά) Με μέση τιμή εισιτηρίου περίπου 33 ευρώ (και άρα καθαρά 25 ευρώ), και υπολογίζοντας ότι όλα τα εισιτήρια είναι ακέραια (ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν και πολλά εκπτωτικά), οι 5.500 της επιδότησης αντιστοιχούν σε 220 επιβάτες ανά κυκλικό δρομολόγιο, και άρα 110 επιβάτες ανά "σκέλος", από τους 130 που είναι η μέγιστη χωρητικότητα των δελφινιών. Φαντάζομαι αυτό είναι αρκετά πάνω και από τη μέση κίνηση τον χειμώνα, και από το κόστος του δρομολογίου.. Βέβαια θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν διανύουμε πλέον χειμερινή περίοδο και ότι η χασούρα είναι πολύ μεγάλη ακόμα και αν βγαίνει κερδοφόρο το ένα δρομολόγιο, οπότε δεν αρκεί απλά να καλύπτεται το κόστος. Πάντως σίγουρα οι επιδοτήσεις αυτές δεν είναι μόνο για να διασφαλιστούν η σύνδεση και ο ανεφοδιασμός των νησιών, πάει πολύ χρήμα και στις εταιρείες.. Επίσης, γιατί στις γραμμές της Κρήτης συνεχίζουν και οι δύο εταιρείες και στις δύο γραμμές και επιδοτούνται κιόλας ενώ πχ στη Ραφήνα (ή στην Αίγινα) η μία από τις δύο εταιρείες αποχώρησε και ούτε κάνει δρομολόγια ούτε επιδοτείται; Ειδικά στα Χανιά δικαιολογεί η κίνηση της γραμμής να επιδοτούνται δύο δρομολόγια/εταιρείες; Ή στο Ηράκλειο ποια ουσιαστική περικοπή έγινε που δικαιολογεί την επιδότηση και των δύο δρομολογίων/εταιρειών;
 8. Καλά, το ότι το FC3 έχει δηλωθεί αλλού δεν νομίζω ότι τους εμποδίζει σε περίπτωση που θελήσουν να το ξαναβάλουν Σαρωνικό. Απλά είναι νωρίς ακόμα νομίζω για να πάρουν μια τέτοια απόφαση. Επίσης δεν ξέρω κατά πόσο τους βγήκε πέρσι που και τα δύο καλά flyingcats ήταν στο Σαρωνικό, δηλαδή ακόμα και να βγει εκτός το 6 ίσως προτιμήσουν να αφήσουν το 3 στις Κυκλάδες και να κρατήσουν μόνο το 4 στο Σαρωνικό με διπλό πλήρωμα.
 9. Ναι, έχει ανεβάσει τα εισιτήρια 3-4 ευρώ. Βέβαια οι κάτοχοι των καρτών seasmiles δικαιούνται 10% έκπτωση.
 10. Πάντως δεν έχω καταλάβει πού ακριβώς είναι το πρόβλημα. Σύμφωνα με το άρθρο πρώτα έγινε η αίτηση από τη Fast Ferries και έπειτα από τη SeaJets. Και οι δύο εκπρόθεσμες ήταν, και μάλιστα η SeaJets το είχε το πλοίο τον Ιανουάριο του 2019 για να ζητήσει αυτό το δρομολόγιο ενώ η Fast Ferries όχι. Άρα με ποια λογική η SeaJets ζητάει να απορριφθεί το αίτημα για το Thunder (ενώ ζητάνε κι εκείνοι το ίδιο δρομολόγιο), και κυρίως, με ποια λογική το Νάξος Τζετ έχει προτεραιότητα στα ωράρια συγκριτικά με το Thunder;
 11. Για μένα πάντως αν η Golden Star θέλει να ανταγωνιστεί την Fast και να δώσει κίνητρο στους επιβάτες, πέρα από τη σωστή ώρα, θα πρέπει να προσφέρει και πιο ανταγωνιστικό χρόνο ταξιδιού, όπως κάνει κατά κάποιο τρόπο η Fast το πρωί με το Αικατερίνη. Ραφήνα-Τήνος-Μύκονος-Πάρος ή Ραφήνα-Μύκονος-Πάρος-Νάξος θα ήταν δύο καλές ιδέες που σίγουρα θα της δίνανε ένα πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό. Και αν θέλουν να καλύψουν και την Άνδρο μπορούν να βάλουν κάποιες μέρες έκτακτο απογευματινό με τo Superferry.
 12. Μα για τί διαφορά χρόνου μιλάμε; Αν το ταχύπλοο ταξιδεύει με 35 κόμβους και πιάνει Τήνο-Μύκονο πριν, σε πόσο χρόνο θα έκανε τη Σάμο; Δεν νομίζω να γινόταν σε κάτω από 5 ώρες. Και όλα αυτά αν ταξίδευε με 35 κόμβους, και αν είχε καλό καιρό και δεν κατέληγε το ταξίδι να γίνεται σε 6-7 ώρες. Και χωρίς να ξέρουμε πώς θα αντιδρούσαν με την επιλογή της Ραφήνας και αν όντως θα βόλευε. Δεν το καταδικάζω, απλά λέω ότι δεν νομίζω πως είναι τόσο απλό και τόσο ωραίο όσο ακούγεται. Επίσης φαντάζομαι ότι το εισιτήριο θα ήταν γύρω στα 70-80 ευρώ, τιμή στην οποία κλείνεις και αεροπορικό (ή έστω με άλλα 10-15 ευρώ) και είσαι σε 1 ώρα εκεί.
 13. Προσωπικά θεωρώ ντροπή και κοροϊδία (το λιγότερο, για να μην πω ξεφτίλα) από την εταιρεία το γεγονός ότι η αλλαγή ανακοινώθηκε 2 μέρες πριν, δηλαδή το Σάββατο ενώ οι αλλαγές ξεκινούσαν από Δευτέρα!! Αυτά είναι τακτικές άλλων εταιρειών που περνάνε τους επιβάτες για κορόιδα και δεν θα έπρεπε να γίνονται από τη Minoan που μονίμως αυτοπαρουσιάζεται σαν ανώτερη και σοβαρότερη από όλους τους άλλους. Επίσης για όσους θεωρούν ότι η εταιρεία είναι large, δεν χρειαζόταν να ναυτολογήσουν ολόκληρο πλήρωμα (έστω και 1/4 από αυτό των παλατιών) και να δρομολογήσουν άλλο ένα πλοίο (και μάλιστα ταχύπλοο) για να κάνει το δρομολόγιο έστω και κάποιες μέρες. Θα αρκούσε να ανεβάσουν στροφές τα δύο πλοία που θα μείνουν στη γραμμή ώστε να μην αυξηθεί το ταξίδι από Χανιά κατά 7-8 (!!!) ώρες. Στο κάτω κάτω εξοικονομούν έξοδα από ένα ολόκληρο καράβι. Ή απλά θα αρκούσε να έχουν ενημερώσει έγκαιρα για τις αλλαγές... Μεγάλο φάουλ...
 14. Για μένα είναι λάθος οι ώρες. Και ενώ θα μπορούσαν/έπρεπε να δώσουν έμφαση στον Πόρο, είναι σαν να μην έχουν κάποιο στόχο.
 15. Συμφωνώ απόλυτα, το ταξίδεψα κι εγώ την περασμένη Κυριακή από Πάρο για Πειραιά και αν εξαιρέσω την καθυστέρηση (1 ώρα πάνω στο ήδη αλλαγμένο ωράριο κατά 45') ήταν εξαιρετικό! Επίπεδο Highspeed με εντυπωσιακό εσωτερικό, πολύ ανώτερο του Superrunner.
×
×
 • Create New...