Jump to content
Shipfriends

pathfinder

eMembers
  • Posts

    973
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by pathfinder

  1. 🤔 Είχα την εντύπωση ότι το πρωτόκολλο αναφέρεται πάντα στην ΕΛΑΧΙΣΤΗ σύνθεση. Είσαι σίγουρος?
  2. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρας γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια αλλά θυμάμαι νομίζω κάπου αρχές '80 ( κάπου εκεί ή λίγο αργότερα πρέπει να ξεκίνησαν σαν Σαρλης και με τα containers) διάφορα ονόματα πλοίων (γυναικεία κυρίως). Νομίζω τότε αντιπροσωπευαν και την Ellerman (ο Αγγελόπουλος τουλάχιστον)
  3. Αν αυτό που ναυλώνεις έχει καλύτερο τελικό αποτέλεσμα (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους αργίας του δικού σου) γιατί δεν έχει λογική? Πολύ δε περισσότερο αν το δικό σου μπορεί (αντί για κόστος) να σου αποφέρει κέρδος. Το ζητούμενο είναι να κερδίσεις περισσότερο (ή ακόμη και να χάσεις λιγότερο αν είσαι υποχρεωμένος να διατηρήσεις την γραμμή)
  4. Δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για τα services της εταιρείας. Κατά συνέπεια δεν μπορώ να σχολιάσω για τα πλοία. Για τα ConRo (της Sea Containers) -αν θυμάμαι- είχα αναφέρει κάποιες πληροφορίες σε κάποιο γενικό topic (πιθανόν Φ/Γ-Ο/Γ). Συγχωρέστε με αλλά δεν είμαι καλός με την αναζήτηση. Ειδικά σε τακτικές γραμμές η χρήση καταλλήλων πλοίων είναι καθοριστικής σημασίας. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει στην περίπτωση αυτήν αλλά οι παραδοσιακοί Ελληνες είχαν μάθει να προτιμούν το φθηνό πλοίο, το οποίο μπορεί να "πληρώνει" σε αγοραπωλησίες αλλά όχι αντίστοιχα στην εμεταλλευσή του. Θεωρώ λάθος (στον βαθμό που είναι βέβαια εφικτό) να προσπαθεί κάποιος να "φέρει" κάποιος την αγορά στα μέτρα του αντί να προσαρμόζει τον στόλο στις ανάγκες της. Συντάσσομαι λοιπόν απόλυτα με τον @Nick the Greek αν τα πλοία τους δεν ήταν προσαρμοσμένα στις ανάγκες των γραμμών. Το δεύτερο θέμα που υποψιάζομαι ότι υπήρχε ήταν "πολλά καρπούζια κάτω από μια μασχάλη". Έτσι πιθανόν δεν εστίασαν όσο έπρεπε στις "δυνατές τους" δραστηριότητες (αν μπορούσαν). Επίσης έχω την εντύπωση ότι θα μπρούσαν να κάνουν κάποιες κινήσεις (αν υπήρχε η δυνατότητα). Από την άλλη βέβαια αν είχαν επενδύσει υπήρχε πιθανότητα να μην ξεφύγουν από την κρίση που ακολούθησε. (Θυμάμαι άποια ψυχή που έλεγε συχνά-πυκνά "κανε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο". Επειδή αναφέρθηκε το θέμα οργάνωσης πιθανόν να είναι σωστό. Τα σύγχρονα μέσα δεν χρειάζεται (ή τεσπά δεν χρειαζόταν τότε) να είναι state of the art και το ύψος των επενδύσεων δεν είναι απαγορευτικό. Στις εταιρείες που διαθέτουν ιδιοκτητα μέσω (εν προκειμένω κοντέινερ) σημείο κλειδί είναι η σωστή αξιοποίησή τους άρα το σύστημα ελέγχου και repositioning. Ειδικά για τα κοντέινερ η διάρκεια πιστοποίησης είναι περιορισμένη. Κατόπιν είναι κατάλληλα μόνο για αποθήκευση (η σκραπ). Μου έκανε εντύπωση ο αριθμός των κοντέινερ τους τα οποία έβλεπα παντού σε αποθήκες, μάντρες κλπ. Ισως να συνέφερε βέβαια να πωληθούν σαν απθηκευτικοί χώροι. Υ.Γ. Έχω την εντύπωση @Nektarios Papadakisότι το συνθετικό "ΠΕΛ"/"PEL" είναι πολύ μεταγενέστερο του 1964
  5. Είναι δύσκολο (έως απίθανο αν δεν είναι ....ειδικός) να ξέρει κάποιος τι κεφάλαια είναι πίσω από μια μεγάλη (ειδικά ναυτιλιακή) εταιρεία/γκρουπ. Κάποιοι απλά δεν επιθυμούν προβολή και φυσικά κάποιοι δεν πρέπει για διαφόρους λόγους (οχι πάντα τους καλύτερους) να φαίνονται. Τούτου λεχθέντος, η επωνυμία της εταιρείας είναι το επώνυμο των ιδρυτών της το οποίο έχει όντως υποψία (απώτερης) Ελληνικής καταγωγής. Για κάποιο λόγο νομίζω ότι είχα ακούσει ότι είχαν κάποιες σχέσεις/πιθανές ρίζες από Γαλλία (εξ ου και τα γαλλικά ονόματα?) Το βέβαιο είναι ότι ο πατέρας Lucien (υποθέτω αφότου αποσύρθηκε) είχε κάποια επαγγελματική έδρα στην Ελλάδα, διέμενε εδώ κάποια μεγάλα διαστήματα και ομιλούσε Ελληνικά. Πιθανότατα υπάρχουν συγγενείς του (κόρη?) που διαμένουν εδώ. Το μεγάλο μπουμ η εταιρεία το έκανε προφανώς επί υιού Lucien και διαδόχων.
  6. Απορώ και πάλι που το χάνω το έργο. Η εταιρεία είχε 200 κρατήσεις για ΣΥΡΟ. Τους πήγε δεν τους πήγε? Από εκεί και πέρα δεν είχε το δικαίωμα να πουλήσει τις θέσεις σε ανθρώπους που ήθελαν να ταξιδέψουν απο ΣΥΡΟ για Πειραιά? Αν είχαν γίνει σωστά και εγκαιρα κρατήσεις για ΠΕΙΡΑΙΑ υποθέτω ότι η εταιρεία δεν θα μπορούσε να διαθέσει τις θέσεις από Σύρο για Πειραιά (που υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες) οπότε θα εξυπηρετούσε ίσως διαφορετικά τους ταξιδιώτες από Σύρο (η Πάρο/Νάξο) για Πειραιά. Το ξέρουμε όλοι ότι τέτοιες μέρες και Αίγινα που έχει 10 δρομολόγια την ημέρα να θέλεις να πας απρογραμμάτιστα το πιό πιθανό είναι να μείνεις να κουνάς μαντήλι από τον ντόκο. Όσο για το υπουργείο (αυτό και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα) από πότε ήταν μέλημά τους η εξυπηρέτηση του πολίτη?🤪. Από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω τον κόσμο αυτόν τον αγγελικά πλασμένο άλλες προτεραιότητες είχαν.😉
  7. Φυσικά και δεν έχω λόγο να "ταχθώ" υπέρ/κατά της -οποιασδήποτε- εταιρείας και πιθανότατα ο προγραμματισμός τους να μην ήταν κατάλληλος. Από την άλλη υποθέτω ότι όσοι δεν είχαν εισιτήριο ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ γνώριζαν ότι "πάνε με βάρκα την ελπίδα". Επίσης ρώτησα για το πότε προμηθεύτηκαν οι "ταλαίπωροι" τα εισιτήρια γιατί αυτό θα έδινε ίσως μια εικόνα για το πόσοι ήταν οι "μερικώς" λαθρεπιβάτες (ή μήπως είναι ...πολιτικά ορθότερο να πω "παράτυποι επιβάτες"?) και πόσοι εκείνοι που απλά δεν προνόησαν εγκαιρα. Αν η μεγάλη πλειονότητα ήταν οι πρώτοι, πως θα μπορούσε η εταιρεία να γνωρίζει το πρόβλημα (ή έστω την έκτασή του)? Σχετικά γενικά με τον προγραμματισμό δρομολογίων καμμία αντίρρηση ΄ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερος. (μάλιστα σχετικά πρόσφατα είχα πεί ότι κατά την άποψή μου ROPAX τύπου NORBANK -αντί κάποιου αμιγούς RORO- θα ήταν χρήσιμο εργαλείο στον στόλο της ATTICA)
  8. Μπερδεύουμε 2 θέματα. Το ένα είναι κατά πόσο επαρκούν τα δρομολόγια ή όχι. Το δεύτερο φυσικά είναι πως 200 νοματαίοι καβάλησαν ένα βαπόρι και βρέθηκαν σε ένα νησί χωρίς επιστροφή. Αυτό προφανώς όφειλαν να το γνωρίζουν όταν προγραμμάτιζαν το ταξίδι τους ειδικά σε μια περίοδο που ακόμη και η ....Αίγινα έχει πρόβλημα. Σε ολα τα μέσα οι διαθέσιμες θέσεις είναι πεπερασμένες. Εκ περιεργείας θα ήταν ενδιαφέρον να εγνώριζα πόσα από τα 200 εισιτήρια ήταν "η λύση της τελευταίας στιγμής" (δεδομένης και της διαφοράς ναύλου)
  9. Χρόνια Καλά σε όλους και στους αγαπημένους σας.
  10. Μην μπλέκεις τις έννοιες. Μίλησες γιά "ανωτέρα βία" και σημειώνω ότι η βλάβη ΔΕΝ είναι ανωτέρα βία. Αν μάλιστα μια συγκεκριμένη βλάβη έχει ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ πάμε και παραπέρα (αμέλεια και μετά πάει μακρυά η "βαλίτσα"). Και αφού μπήκαμε σε πιό λεπτομερή ανάλυση, οι Ελληνικοί νόμοι δέχονται σαν γεγονότα ανωτέρας βίας εκτός των καθαρά εξωγενών και τα τυχηρά γεγονότα τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν και αποτραπούν με μέτρα εξαιρετικής επιμέλειας και σύνεσης του μέσου ανθρώπου.
  11. Η "ανωτέρα βία' προκαλείται από εξωγενή απροσδόκητο παράγοντα και φυσικά οι "τυπικές" βλάβες ΔΕΝ συνιστούν "ανωτέρα βία".
  12. Ο σχεδιασμός και η γάστρα του πλοίου είναι ο λόγος. Οι μικρές ιπποδυνάμεις είναι θέμα επιλογής (σε συνάρτηση με τον σχεδιασμό). Οι 2 μηχανές παράγουν το ίδιο έργο με 4 αν οι ιπποδυνάμεις είναι ίσες (πιθανόν να έχουν και ελάχιστα μειωμένες απώλειες) Ο μόνος λόγος να έχει ένα πλοίο 4 μηχανές έναντι 2 είναι η έλλειψη κατάλληλου ύψους στο μηχανοστάσιο. Σε κάποια σπάνια περίπτωση που το πλοίο πλέει με 2 "οικονομικές" ταχύτητες π.χ. 14kn και 20kn (λόγω κάποιου διαύλου ή εμπορικούς λόγους) ίσως να είναι επίσης προτιμητέες. Γενικά 4 μηχανές σε γενικές γραμμές έχουν λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση συνήθως από 2 αντιστοίχου ιπποδυνάμεως, πιθανόν και λίγο μεγαλύτερες απώλειες και φθορές και φυσικά πολύ υψηλότερο κόστος συντήρησης. Το redundancy μπορεί να είναι (σπανιως) χρήσιμο σε βλάβες/επισκευές εν πλώ. Την στροφή σε 2 κινητήρες (από 3 ή 4) την βλέπουμε και στα αεροπλάνα από την στιγμή που επετράπησαν οι υπερωκεάνιες πτήσεις δικινητηρίων jets και κατασκευάστηκαν ανάλογης ώσεως κινητήρες. (Εκεί βέβαια είναι άλλα τα κόστη ειδικά συντήρησης)
  13. Ήταν η καλύτερη "απάντηση" στα ΄τότε νεότευκτα.
  14. γενικά ενδομεσογειακά (δυνατοί σε Ιταλία)
  15. Ο Μαγκλιβέρα έκανε διάφορους συνεταιρισμούς/συνεργασίες γιατί και τα σχέδιά του ήταν αρκετά φιλόδοξα. Τα ναυπηγεία είχαν προβλήματα, οι ιταλιkές μηχανές (ειδικά FIAT/GMT) ακόμη περισσότερα και είχε ανοίξει και μεγάλο μέτωπο με την κρατική Tirrenia λόγω των επιδοτήσεων (η νομική διένεξη κράτησε πολλά χρόνια μετά την καταρρευσή του). Ο Marsano νομίζω ότι αρχικά είχε ασχοληθεί με πλοία ψυγεία και συνέχισε με RoRo-RoPax και μετά την TTE (Lloyd Sardegnia ή οποία επωλήθη τελικά στον Onorato -νομίζω- με 2 Vicentini και το πρώην Espresso Veneto)
  16. Τα αδελφά που αργότερα έφερε ο Στρίντζης (Canguro Bruno/Verde) κατασκευάστηκαν περίπου 2 χρόνια αργότερα μαζί με το Bianco. Ακόμη θεωρώ πολύ πιθανό τα Espresso Rosso/Azzurro να ήταν ναυλωμένα στον Μαγκλιβέρα (από την Traghetti Sardi η οποία λίγο αργότερα συγχωνεύτηκε με την Navi Traghetto για να δημιουργηθεί η Linee Carnguro και παρήγγειλαν και άλλα 4 Ro/Ro (Biondo, Grizio, Giallo, Fulvo)
  17. Αυτό ήταν απάντηση στο Όσο για την συνεργασία με Τουρκία το πρόβλημα προφανώς δεν είναι (μόνο) το θέμα παράδοσης, αλλά υποθέτω η πιθανή πρόσβασή τους σε τεχνολογικά θέματα των προϊόντων της εταιρείας και ίσως και οι διαθεσιμότητες ανταλλακτικών/συντήρηση κλπ.
  18. Απ' ότι ακούγεται η "πρόταση" δεν αφορά άμεση παράδοση. Στα (-) βέβαια οι παρτίδες Lenardo με Τουρκία. Ακούστηκε επίσης για ρελάνς των Γάλλων με νέες FDI.
  19. Έχω πολλά χρόνια να ταξιδεύσω, αλλά αν δεν είχαν σοβαρά προβλήματα, τα θεωρούσα ανώτερα πολλών απ΄όσα μένουν.
  20. Όταν ήλθαν τα Aero φαντάζομαι η Hellenic θα είχε 3-4
  21. Εμεις οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το forum και τους ακάματους συντελεστές του για την πολύχρονη παρέα τους, το μεράκι αλλά και την σοβαρότητα με την οποία ξεκίνησαν και συνεχίζουν την προσπάθεια αυτή. Χρόνια πολλά
  22. Αν δεν έχουν αλλάξει δραματικά τα δεδομένα τα τελευταία 5-10 χρόνια , ο σιδηρόδρομος δεν πιστεύω ΄ότι θα είχε καθοριστική συμβολή στην κίνηση με Ιταλία. Σίγουρα θα εξυπηρετούσε τα τοπικά φορτία για μεγαλύτερες αποστάσεις (όχι για Πελοπόννησο και Αττική που τουλάχιστον παλαιότερα είχαν συντριπτικό μερίδιο). Αν κάτι θα μπορούσε να "παίξει" (δεν έχω όμως πρόσφατα δεδομένα) είναι -με προυποθέσεις- στην "απ΄εδώ" μεριά.
  23. και άλλος τύπος😉 (αν και φυσικά μπορεί αν αξιοποιηθεί σαν "καθαρό" RORO)
  24. Από την στιγμή που τα πλοία είναι συνήθως ένα ανά εταιρεία (ασχέτως πλοιοκτησίας που μπορεί να είναι κοινή ή μη) το μοντέλο λειτουργίας είναι συνήθως κοινοπραξία.
×
×
  • Create New...