Jump to content
Shipfriends

pathfinder

eMembers
 • Content Count

  727
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

1,408 profile views
 1. Αν δεν κάνω λάθος και θυμάμαι καλά υποτίθεται ότι όταν ξεκίνησαν το εγχείρημα θα είχαν συνεργασία με Grimaldi η οποία θα ανελάμβανε την προώθηση/διανομή των φορτίων της U.N. roro με το δίκτυό της. Γενικά φαντάζομαι ότι η ραγδαία υποτίμηση της λίρας θα έχει πλήξει τις εισαγωγές της Τουρκίας ενώ πιθανότατα θα έχει ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των τουρκικών εξαγωγίμων προϊόντων. Αν και έχω χρόνια να ενημερωθώ για τις εξελίξεις, υποθέτω ότι το Μπάρι/Τουρκία και αντίστροφα θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον για κίνηση intermodal (κουτιά σε mafi ίσως). Όσο για το Μπάρι/Τεργέστη και πίσω από την στιγμή που έχει διαθεσιμότητα η γραμμή θα μπορούσε ίσως να προσφέρει ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς ναύλους σε σχέση με τραίνο/φορτηγό ώστε να γεμίζει "τρύπες". Να τονίσω ξανά ότι δεν έχω ιδέα τι "παίζει" πλέον εδώ και μερικά χρόνια και κάνω απλά κάποιες αυθαίρετες εικασίες.
 2. Δεν έχω ιδέα τι κάνουν από κίνηση στην Πάτρα και ούτε τι έκαναν προ τουρκικής κρίσεως. Αν κατάλαβα καλά (δεν το έψαξα ούτε έχω παρακολουθήσει το εγχείρημα, για να είμαι ειλικρινής) Πάτρα και Μπάρι έχουν μπεί στο ίδιο ροτεϊσον πράγμα πολύ μα πολύ λογικό. Για εμένα (πέρα της πτώσεως στην κίνηση) αυτό πιθανόν να σημαίνει απλά εξορθολογισμό (είχα εκφράσει τις απορίες μου για την αρχική ανακοίνωση του πλάνου προ έτους).
 3. Υπάρχει και σύνδεση Αντιπάρου-Παροικιάς με μικρά σκάφη (Antiparos Star) και άλλο ένα παρόμοιο, ολοκαίνουργιο, λίγο μεγαλύτερο (το όνομα μου διαφεύγει, αλλά θα ρισκάρω το "Πάνορμος") . Αυτά εξυπηρετούν τους επισκέπτες που δεν έχουν όχημα. (Φωτο του Αντίπαρος έχουμε στην gallery.) Το πρόβλημα είναι ότι το Αντίπαρος "κόβεται" μόλις ο αέρας περάσει το 5άρι το δε καινούργιο στα 6. Γενικά όπως ανέφερε ο Π100 το φυσικό λιμάνι της Αντιπάρου είναι σχετικά ευρύχωρο μεν αλλά πολύ ρηχό. Εξάλλου είναι εκτός ρότας των δρομολογίων και επιπλέον το στενό Πάρου-Αντιπάρου έχει πάρα πολλές "παγίδες". (Άσε το πρόβλημα που θα είχαν τα Kites😄)
 4. Αν πάρει ο "δαίμονας" την MIG τα "ασημικά" της (σε πρώτη φάση τουλάχιστον) δεν παθαίνουν τίποτα. Business as usual, απλά οι μετοχές που έχει στα χέρια της η MIG θα περάσουν σε άλλα χέρια. Το σε ποιά χέρια θα περάσουν μπορεί να είναι βέβαια καθοριστικό για την πορεία τους. Όμως στην ουσία, από την στιγμή που είναι σε δύσκολη θέση η MIG, η ίδια θα προσπαθήσει να "σπρώξει" τις μετοχές των "ασημικών" (με κάποιες το έκανε) με την ελπίδα να σωθεί η ίδια. Διότι φυσικά άλλο θα είναι το τίμημα όσο είναι ζωντανή. Άρα στην ουσία δεν αλλάζουν πολλά για τις ελεγχόμενες από την MIG εταιρείες. Βέβαια στις μεγάλες εταιρείες τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο straightforward, (αν π.χ. με την πώληση γράφεις ζημιές) αλλά φαντάζομαι ότι όσο αλάτι ήταν να μπει στο φαγητό έχει ήδη μπεί πριν φτάσουν στο 11%.
 5. Τώρα μάλιστα. Λες και υπάρχουν πολλοί "δημοσιογράφοι" που ΔΕΝ εξυπηρετούν συμφέροντα. Κάποιες δεκαετίες πριν -προς αποφυγήν ....παρεξηγήσεων ήμουν παιδί ακόμη😂- γνωστός άνθρωπος του ..κυκλώματος, με τον οποίο είχα συγγενική σχέση, με είχε εκπλήξει ισχυριζόμενος ότι "δεν υπάρχει χειρότερη φάρα". Έχω τον βάσιμο φόβο ότι έκτοτε τα πράγματα έχουν αλλάξει επί τα χείρω. Για το θέμα του Μελισσανίδη κάπου είχε πάρει παλαιότερα το μάτι μου ότι κάποια εταιρεία (του) είχε δανείσει -σαν ταμειακή διευκόλυνση- είτε στην ΠΑΕ ΑΕΚ, είτε στην Δικέφαλος Α.Ε. ένα ποσό (αν θυμάμαι καλά) της τάξεως των 650.000 ή κάτι τέτοιο. Όσο για τους μετόχους της Aegean ελπίζω να μην "απλώσουν χέρι" σε κανένα Μελισσανίδιο Μέλαθρο" ή κανέναν πολυέλαιο της Παναγίας Σουμελά😎
 6. Άσε τα κράτη που δεν έχουν θάλασσα καλύτερα και πιάσε αυτά (αυτό μάλλον) που έχουν μεγάλους στόλους. Γιατί έχει ακουστεί ότι μελέτες/αναφορές υπήρχαν μεν, "ανελκύστηκαν" δε όταν περίπου ο κόμπος έφτασε στο κτένι. Υ.Γ. Δεν μιλάω για ΥΕΝ που θα ήταν το απολύτως "φυσιολογικό".
 7. μην μπερδευεστε με το gross. όγκο κλειστών χώρων εκφράζει. στο gross φαίνεται να έχουν τεράστια διαφορά (10.000 κόρους) αλλά αυτό δεν σημαίνει πολλά. Θα ήμουν περίεργος να μάθω τα light των δύο πλοίων.
 8. Παρόλο που δεν γνωρίζω το lightweight ούτε των μεν ούτε των δε θα έκανα μια εκτίμηση με βάση παρόμοιου τύπου/μεγέθους πλοία ότι είναι της τάξεως των 7-7,5 χιλ. Ακόμη και αν η εκτίμηση μου είναι αρκετά εσφαλμένη η διαφορά των 10.000 τόννων δεν νομίζω ότι ισχύει σε καμμία περίπτωση.
 9. Δεν νομίζω να μπορώ να εκφράσω γνώμη, γιατί τα πλοία τα βλέπεις στα registries με δύο decks. Για μένα είναι αναμφισβήτητο ότι τα πλοία κατασκευάστηκαν με 3 cargo decks. Στο δεύτερο και τρίτο πλάνο φαίνεται καθαρά η ράμπα Main Deck to Lower Hold (Tank Top), στο τρίτο και το Deck 1 (Tank Top). Δεν ξέρω για ποιόν λόγο δεν χρησιμοποιείται, όπως φαίνεται, το Deck 1. Έκανα ήδη την υπόθεση ότι πιθανόν να έχει σχέση με προσαρμογή σε κανονισμούς Damage Stability, θα μπορούσα να υποθέσω ακόμη την μην ανάγκη χρησιμοποιήσεως του πλέον "άβολου" χώρου σε συνδιασμό με το μειωμένο DWT (λόγω μετασκευής) αλλά θα ήμουν σίγουρα περίεργος αν κάποιος γνωρίζει ή μάθει κάτι παραπάνω. Αλλά και λογικά είναι προφανές ότι 1800 τρέχοντα μέτρα σε 2 decks δεν βγαίνουν. Θα αναγκαιούσαν περίπου 130 μ καθαρού, τελείως ανεμπόδιστου και τετραγωνισμένου χώρου σε 2 επίπεδα των 7 lanes τα οποία το πλοίο δεν τα έχει. Αν θεωρήσουμε σχετικά ακριβή την περιγραφή του Deck Plan το οποίο ανέφερα στο προηγούμενο post μου τότε το πλόιο πρέπει να έχει γύρω στα 1500 lm στα 2 decks (Main + Upper). To design το θεωρώ ιδιαίτερα συμπαθητικό και παρά την ηλικία τους τα πλοία θα ήταν ακόμη "δυνατά εργαλεία" αν είχαν καλύτερη ταχύτητα και δυνατότητες ελιγμών.
 10. Δεν μου έβγαιναν με τίποτα τα 1800 LM σε 2 decks και με έβαλες να ψάχνω.Δεν βρήκα βέβαια πολλά στοιχεία. Στο deck plan του Scandola http://www.hhvferry.com/scandola09_dpx.jpg φαίνονται 2 decks (αλλά και μία ακόμη ράμπα). Αναφέρονται 1500 lm οδηγώντας με στην υπόθεση ότι το TT δεν χρησιμοποιείται (τουλάχιστον για φορτηγά). Μια υπόθεση που θα μπορούσα να κάνω είναι να έχουν αναγκαστεί να μειώσουν το ύψος του ΤΤ για συμμόρφωση με SOLAS κατά την μετασκευή σε ROPAX. Σε Marine Casualty Report https://www.fomento.gob.es/recursos_mfom/maicaccinvreport_deniaciutatcreativa_finaldec2017.pdf αναφέρονται 3 cargo decks. Τέλος η περιγραφή του αδελφού Galileusz της Unity αναφέρεται σε 3 decks (1742 lm - η μικρή μείωση των lm μάλλον δικαιολογείται από το conversion). Στα λοιπά. Το covered area του Weather (Upper) Deck λογικά είναι (ήταν) κατάλληλο για φορτηγά. Η επιφύλαξη μου έχει να κάνει με το Clear Height διότι τα φορτηγά έχουν "ψηλώσει" (και "μακρύνει"). Είμαι όμως σχεδόν σίγουρος ότι μπορεί να δεχτεί κάποια από τα φορτηγά. Τα lane meters είναι γραμμικά και υπολογίζονται στο σύνολό τους άσχετα με το τι μήκους φορτηγά δέχονται. Βεβαίως όταν σχεδιάζονται τα πλοία υπάρχει ένα (optimized) Cargo Plan (υπάρχει ένα του Weather Deck στο προαναφερθέν report) το οποίο απεικονίζει τις "θέσεις" των φορτηγών (συνήθως νταλικών). Το πλάνο αυτό φυσικά βασίζεται στα στοιχεία της εποχής κατασκευής του πλοίου. Υποθέτω ότι στο συγκεκριμένο πλοίο η βάση υπολογισμού είναι 12-12,5 μ. Σήμερα οι συντριπτικά περισσότερες νταλίκες είναι 13,60. Όμως (ειδικά ένα RoPax) φορτώνει διάφορους τύπους φορτίου (συνοδευόμενα, ασυνόδευτα, συρόμενα, mafi κλπ). Συνεπώς ο αριθμός φορτηγών είναι όντως "μπακάλικος", ενώ η περιγραφή με βάση τα lm πιο ασφαλής. Φυσικά η πλήρης αξιοποίηση των lm δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ένας ακόμη τρόπος περιγραφής των decks είναι με βάση το deck area (εκπεφρασμένη βεβαίως σε τ.μ.). Σε κάθε περίπτωση για να έχει κάποιος ικανοποιητική εικόνα χρειάζεται αναλυτική περιγραφή και deck plans πάντως
 11. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω συναντήσει (στην πράξη τουλάχιστον) lanes των 2 μέτρων. Θα μπορούσε να ισχύει για αποκλειστικά αυτοκινητάδικα αλλά συνήθως εκεί το intake εκφράζεται σε αριθμό αυτοκινήτων. Στον "υπολογισμό" τα lanes είναι πάντα ακέραιος αριθμός ξεκινώντας από τα 2,8 μ (αλλά ανάλογα το πλάτος του πλοίου μπορεί να είναι και π.χ. 3μ). Δεν γνωρίζω καθόλου τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης σειράς (αν και την βρίσκω πολύ συμπαθητική) αλλά με τσιμινιέρα στην μέση και εσωτερική ράμπα(ες), τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος των decks τα 22 μ καθαρού πλάτους μου "ακούγεται" πολύ αισιόδοξο. Λογικά μιλάμε για 7 lanes και σε κάποια σημεία μάλλον 6. Προφανώς το Main Deck ίσως να εκτείνεται και πιό μπροστά (στενεύει όμως) αλλά θεωρώ σχεδόν σίγουρο να έχει και 3ο deck (lower hold ή tank top). Λογικά αυτό "λέει" και η τσιμινιέρα πίσω.
 12. Απορώ που άνθρωποι που γνωρίζουν κάτι παραπάνω από πλοία δεν δίνουν το "benefit of the doubt" στον ύπαρχο. Πράγματι στο βίντεο φαίνεται απλό να ξανακατέβει η ράμπα και δεν φαίνεται το πλοίο να κινείται αλλά ο ύπαρχος δεν έχει χειριστήρια (του πλοίου). Ναι μεν δεν φαίνεται αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν έχει δοθεί εντολή για κάποια κίνηση από την γέφυρα. ΑΝ έχει δοθεί εντολή για κίνηση η κατάσταση φυσικά και περιπλέκεται γιατί θα πρέπει να γίνουν νέες κινήσεις από την γέφυρα. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί απλά να ξανακατεβάσει τον καταπέλτη.
 13. υποθέτω ότι αυτό που απέπλευσε με 199 επιβάτες ήταν το FC3?
 14. αν δεν κάνω λάθος κάνει δρομολόγια από Yenikapi για Bursa και Bandirma
 15. το τριφύλι, σανός, βαμβακόσπορος κ.α. αυταναφλέγονται (το αυταναφλέγονται είναι γενικότερος όρος και αυτό το οποίο συμβαίνει νομίζω αποδίδεται καλύτερα από την αγγλική ορολογία "spontaneous combustion" ή ακόμη καλύτερα "spontaneous ignition"). Με παρουσία υγρασίας αυξάνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό της "μπάλας" και λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας αναφλέξεως του υλικού ξεκινάει να καίγεται σιγά εκ των έσω. ("ανάβει" το λένε συνήθως στην ναυτική μας ορολογία). Όταν φτάσει η εστία προς το εξωτερικό μέρος της "μπάλας" όπου υπάρχει αρκετό οξυγόνο φουντώνει πλέον η φωτιά. Περιγράφεται πολύ καλά στην Wikipedia. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι αν τύχει να "ανάψει" ένα τέτοιο φορτίο η σωστή διαδικασία είναι να ανοίξουν μπουκαπόρτες γιατί μπορεί να "λαμπαδιάσει" (λόγω του οξυγόνου). Υ.Γ. Μου προξενεί εντύπωση η παραπάνω ανακοίνωση του Λ.Σ. αν και πιθανόν είναι απλώς ασαφής (ως συνήθως). Αν υπήρχαν π.χ. παραστατικά αγοράς των καυσίμων θα ήταν όλα μέλι-γάλα? Η δεύτερη απορία μου είναι αν έγινε αντιληπτή η παρουσία των δοχείων μόνο κατά την εκφόρτωση?
×
×
 • Create New...