Jump to content
Shipfriends

Strofalos

Members
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ισχύει..το ξέχασα πως πιάνει και Ανάφη. Τέλοσπάντων, για να αφήσω τις γενικότητες και να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του Olympus το βλέπω κάπως έτσι... Με δεδομένο πως θα ταξιδεύει με 18 μίλια (+ - 0.5 μίλι), Αναχώρηση κάθε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή στις 21:30, τα 85 ν.μ. από είσοδο σε είσοδο θα τα κάνει σε 4 ώρες και 45 λεπτά + 15 λεπτά η μανούβρα στον Αδάμαντα και οι επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις του, = 5 ώρες. 02:30 ο καταπέλτης ακουμπάει στο ντόκο, 20 λεπτά η παραμονή του στο λιμάνι, 02:50 ο απόπλους. Τα 61,5 ν.μ. της απόστασης Αδάμαντας - Αθηνιός θα τα διανύει σε 3 ώρες και 30 λεπτά + 15 λεπτά η μανούβρα στον Αθηνιό και οι επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις του , = 3 ώρες και 45 λεπτά. 06:35 ο καταπέλτης ακουμπάει στο ντόκο και εδώ ο χρόνος παραμονής άγνωστος. Το Πρέβελης για να ξεφορτώσει 35-40 περίπου νταλίκες χρειάζεται γύρω στα 70 με 80 λεπτά. Εχει κάνει και 60 λεπτά για να ξεφορτώσει αλλά το στανταράκι του είναι το 70λεπτο. Με αυτά τα δεδομένα, 07:45 το πρωί αποπλέει από τον Αθηνιό με προορισμό το λιμάνι του Ρεθύμνου που απέχει 77 ν.μ. και χρόνο ταξιδιού 4 ώρες και 15 λεπτά. 12:00 το πρωί το Olympus περνάει περήφανο τα φανάρια του λιμανιού του Ρεθύμνου. Κατασυνέπεια, το "10:20 ώρα άφιξης στο Ρέθυμνο" πάει για βρούβες με αποτέλεσμα από την πρώτη κιόλας βδομάδα να χάσει πάνω από την μισή επιβατική κίνηση του Ρεθύμνου και μετά τον πρώτο μήνα να βγάζει τα λεφτά του μόνο από το γκαράζ καθώς δε μπορώ να φανταστώ ποιος επιβάτης για Ρέθυμνο θα διαλέξει να κάνει 14ήμιση ώρες η ποιος επιβάτης για Μήλο, θα γυρίσει την πλάτη στα Παλάτια ή στον Σολομό ή στο Πρέβελης ή στα ταχύπλοα κτλ για χάρη του Olympus..! Μόνο ότι τουρίστες μαζέψει από Σαντορίνη θα του κάνουν ταμείο.
 2. Σε αυτό που η αναθέσεις των άγονων είναι εργαλείο μικροπολιτικής και στο ίδιο κράτος που μπορεί ο εκάστοτε υπουργός να αναιρεί αποφάσεις συμβουλίων (π.χ. ΣΑΣ) με μια υπογραφή και χωρίς πολλά σούξου-μούξου..! Το ξέρεις αυτό το κράτος.., μια "Σόβιετ μπανανία" της νότιας Βαλκανικής...
 3. Με τόσες αμαξάρες στο γκαράζ του τις προάλλες, το ματιάσανε..! :-P
 4. Δυστυχώς, αυτό είναι το μέλλον. Πλοία-Ελβετικοί σουγιάδες που κουμπώνουν σε όλες τις γραμμές, από Αιγαίο μέχρι Μαρόκο, βασικά Μεσσόγειο γενικά, για να μπορούν να τα ξεπατώνουν απροβλημάτιστα..! Η μόνη ευχή να έχει γίνει καλή ναυπηγική δουλειά γιατί με τέτοιους ρυθμούς, σε περίπτωση σκαρτοδουλειάς, σε 5-10 χρόνια το πιθανότερο να κάνει παρέα στο Πηνελόπη και το Μυτιλήνη.
 5. Τα ωράρια που έχουν δηλώσει για την διαδρομή Πειραιάς-Μήλος-Σαντορίνη-Ρέθυμνο δεν θα τα πιάνουν ούτε με σφαίρες!!! Εδώ το Πρέβελης, τόσα χρόνια στην γραμμή, και με τα 17-17.5 που πάει τις περισσότερες φορές, κάνει: Πειραιάς-Μήλος: 5 ώρες με 20λεπτη παραμονή στον Αδάμαντα Μήλος-Σαντορίνη: 4 ώρες με 70λεπτη(στην καλύτερη περίπτωση) παραμονή στον Αθηνιό Σαντορίνη-Ηράκλειο: 5μισή με 6 ώρες 5+20λεπτά+4+70λεπτά+5:30ώρες= 16 ώρες περίπου... Το Ρέθυμνο, σε σχέση με το λιμάνι του Αθηνιού, πέφτει λίγο πιο μακρυά από το Ηράκλειο άρα να βάλουμε μερικά λεπτά-με μισάωρο ακόμα. Ακόμα με και 1 μίλι παραπάνω, σε σχέση με το Πρέβελης, να πηγαίνει, άντε να κάνει μια ώρα λιγότερο, δηλαδή 15 ώρες Πολύ δύσκολα θα την βγάλει την γραμμή..!
 6. Ελπίζω αυτό να μπει κανονικά στα δρομολόγια της γραμμής και να μην κολλήσει τα "κουσούρια" του superspeed, μιας και έχει φοβηθεί το μάτι μας με τις αναποδιές από όλες τις εταιρίες, το εφετινό καλοκαίρι. Ο καπτά-Διαμαντής θα το πηγαίνει τελικά?
 7. Απλή φυσική είναι ο λόγος που είναι κλειστές οι πόρτες του "πυραύλου" εν πλω. Ελα μου ντε? Κανονικά, θα μπορούσαν να έχουν υποχρεωτική την ζώνη στα καθίσματα, αλλά Super Mario είναι αυτός..κάτι ξέρει..! Βλέπει και κάνει, όπως και με τις πόρτες που αρχικά ήταν ανοιχτές εν πλω και στην συνέχεια τις κλειδαμπάρωσαν, έτσι και με τις ζώνες, μπορεί να γίνουν υποχρεωτικές στη συνέχεια. Οταν πιάσουν οι φουσκωθαλασσιές και με τις συγκεκριμένες ταχύτητες αρχίσει και τινάζεται το σκάφος από το ένα σημείο στο άλλο (ή και έχουμε κάνα ψιλοατυχηματάκι) τότε θα γίνει υποχρεωτική πιστεύω. Αμα θα πετάξει κανένας, σαν την χαρτοπετσέτα, και βρεθεί στην θάλασσα, θα τους κοπούν τα γέλια... Πόσο κοστίζει ρε παιδιά μια κατασκευή του στυλ Πάτμος/Δήλος με ανεμοθώρακες σε εκείνο το σημείο, για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να απολαμβάνει την ταχύτητα??
 8. Η Φρεγάτα τύπου S του Πολεμικού μας Ναυτικού "Νικηφόρος Φωκάς" (F466) επισκεύθηκε την Κάσο το τριήμερο 7,8 και 9 Ιουνίου στα πλαίσια των 3ήμερων εορταστικών εκδηλώσεων για την 195η επέτειο του Ολοκαυτώματος του νησιού από τον Τουρκο-Αιγυπτιακό στόλο στις 7 Ιουνίου 1824. Το πλοίο πλαγιοδέτησε στις ανατολικές προβλήτες του λιμανιού και οι 150 αξιωματικοί- υπαξιωματικοί- ναύτες και λοιπό πλήρωμα της Φρεγάτας, συμμετείχαν ενεργά στις εορταστικές εκδηλώσεις του νησιού και είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν για 3 ημέρες πριν αναχωρήσουν για το "τρίγωνο του Διαβόλου" (Κρήτης-Κύπρου-Καστελορίζου). Θα μπορούσε με λίγη καλή θέληση, πέρα απ'την πλάκα, το συγκεκριμένο σημείο, να λειτουργήσει ως λιμάνι stand by για τα πλοία του στόλου πριν αφήσουν την προστασία του Αιγαίου, για τα ανοιχτά νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Τρομερή και σπαθάτη η πλώρη!!! Αυτοί οι Ολλανδοί έβγαλαν φοβερή γάστρα στα συγκεκριμένου τύπου πλοία..!
 9. Αν το πλοίο ταξιδεύει με 42 μίλια τότε πάει με 76 χλμ/ώρα περίπου ενώ στα 45 μίλια πάει περίπου με 81 χλμ ώρα. Αν με τέτοιες ταχύτητες στο αυτοκίνητο βγάλετε το χέρι σας έξω από το παράθυρο, τότε η δύναμη του αέρα που δέχεστε προς τα πίσω δεν είναι καθόλου αμελητέα. Φανταστείτε αυτή την δύναμη του αέρα σε επιφάνεια όχι χεριού ή παλάμης αλλά ανθρώπινου σώματος. Καταλαβαίνεται πως θα υπάρχει θέμα ασφάλειας με πολλούς ανθρώπους. Οπότε συμφωνώ να κλείνουν τις πόρτες εν πλω. Τώρα, όσον αφορά τα λιμάνια, δεκτό να τις άνοιγαν να έβγαινε ο κόσμος έξω αλλά μην ξεχνάτε πως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που θέλουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα να μαζευτούν και όχι με τα stabilizer του πλοίου που μαζεύονται σε 1 λεπτό. Στα λιμάνια θα βγουν μερικές δεκάδες ή καμιά εκατοντάδα επιβατών έξω, κατά την αναχώρηση θα πάνε μερικοί του πληρώματος να τους μαζέψουν μέσα αλλά λίγο το "μισό λεπτό να δώ τα απόνερα", λίγο το "στάσου να βγάλω μια φωτογραφία ακόμα", το πλοίο πάει.., πέταξε.., και μέχρι να τους κυνηγήσουν όλους αυτούς και να τους μαντρώσουν μέσα η δύναμη που θα ασκεί ο αέρας στις κάθετες επιφάνειες (π.χ. σώματα) θα είναι επικίνδυνη. Οπότε καλά κάνουν και δεν τους βγάζουν καθόλου έξω. Πιστεύω πως αν έφτιαχναν ένα προστατευμένο χώρο πίσω με ανεμοθώρακες, στα πλαίσια των Δήλος/Πάτμος, θα μπορούσαν να το διαχειριστούν αλλιώς το θέμα.
 10. Ναι, πρώτη φορά πήγε Ηράκλειο το Blue Star Patmos στις 22 Απριλίου και μπορώ να πω πως τα πήγε πολύ καλά. Επειδή ήμουν Ηράκλειο για προσωπικούς λόγους και ταξίδευα εκείνη την ημέρα μπορώ να πω πως ήταν κάτι το πρωτόγνωρο το συγκεκριμένο πλοίο για την γραμμή Κρήτης-Ρόδου μέσω Κάσου-Καρπάθου καθώς: -Οι Κρητικοί φαντάροι, φοιτητές, και λοιποί επιβάτες της γραμμής πρώτη φορά έκαναν την διαδρομή Ρόδου-Κρήτης σε 9:30 ώρες και με ποιότητα πλοίου "ντρέπεσαι να επιβιβαστείς". -Οι Καρπάθιοι πρώτη φορά ταξίδεψαν από Πηγάδια προς Ηράκλειο σε 4 ώρες και 45 λεπτά. -Το πλοίο έφτασε 21:30 και μέσα σε 70 λεπτά ξεφόρτωσε περίπου 400-500 επιβάτες (το γκαράζ δεν το είδα καθώς επιβιβαστήκαμε στο 10λεπτο) και φόρτωσε 1000 περίπου επιβάτες (923 ο Α/Α του εισιτηρίου μου), 37 νταλίκες περίπου και καμιά 50αριά αυτοκίνητα. -Η φορτωεκφόρτωση ήταν υποδειγματική και κάτι το εξωπραγματικό για την γραμμή (οι νταλίκες από τον κεντρικό καταπέλτη, τα Ι.Χ. ανά 5άδες από τον δεξιό στο χρονοδιάστημα που έκαναν οι τράκτορες να κοτσάρουν και ξεκοτσάρουν, οι επιβάτες μόνο από τον αριστερό των επιβατών). Κατ'εμέ η κουβέρτα έκανε φοβερή δουλειά. - Οι Κασιώτες πρώτη φορά έκαναν 3ώρες και 45 λεπτά για το ταξίδι Ηράκλειο-Κάσος. - Τα σχόλια των επιβατών ήταν άκρως εντυπωσιακά στην μετάβαση από υπηρεσίες ΠΡΕΒΕΛΗΣ σε υπηρεσίες Blue Star Patmos όχι μόνο ως προς την ταχύτητα αλλά στο συνολικό πακέτο που προσφέρει το πλοίο. - Ευχή όλων των επιβατών και από τα 3 νησιά (Ροδίτες, Καρπάθιοι, Κασιώτες) ήταν να μην ήταν ένα πυροτέχνημα το συγκεκριμένο δρομολόγιο αλλά να υπάρξει και συνέχεια. Πιστευώ πως η περιληπτική του πλοίου, μαζί με τα 45.000 της επιδότησης, θα έκαναν καλό ταμείο στο λογιστήριο του πλοίου. Γνώμη μου πως αν κρατούσαν το καλοκαιρινό απογευματινό για Πάρο-Νάξο-Ιο-Σαντορίνη και τον χειμώνα (όχι σε καθημερινή βάση) και συνέχιζε 2 φορές την βδομάδα από Σαντορίνη προς Ηράκλειο και Κασοκαρπαθία μέχρι Ρόδο.., και οι μεταφορείς των Κυκλάδων θα σταματούσαν τη μουρμούρα, και οι νεκραναστάσεις τύπου Οlympus θα εξέλειπαν, και οι παραπάνω επιβάτες θα ένιωθαν πως η πολιτεία δεν τους έχει ξεχασμένους όπως λένε σήμερα, και η εταιρεία θα είχε να λαβαίνει ένα καλό έσοδο από μια γραμμή από το πουθενά, και το Υπουργείο θα έκανε το κομμάτι του πως "να τι πλοίο σας έβαλα ψηφίστε με", και το πλοίο θα έβρισκε μια γραμμή χειμώνα-καλοκαίρι, και γενικά θα ήταν μια win-win κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις..!
 11. Και πριν την Σκιάθο, η ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ αλώνιζε στο Νότιο Αιγαίο στο Τρίγωνο Κρήτη-Κύπρος-Καστελόριζο. Εδώ ελλιμενισμένη στο λιμάνι της Κάσου μετά το πέρας του stand by της.
 12. Καλημέρα σας!!! Αν και αναγνώστης του forum εδώ και καιρό, χαίρομαι που μπαίνω στην παρέα σας εν τέλη... Πρώτη του Νήσος Χίος προχθές στην γραμμή της Κασοκαρπαθίας, εν αντιθέσει με πέρσι που έφτανε μόνο μέχρι Κάρπαθο, και αισίως μπορούμε να πούμε πως μόνο η Τυρρηνική του έμεινε για να στεφθεί και επίσημα "Γυρολόγος της Μεσογείου"..! Μαρόκο, Βαλεαρίδες, Κυκλάδες, Βόρειο - Νότιο Αιγαίο.., πανταχού παρών!!! Εδώ το βλέπουμε με τον "δάσκαλο" της γραμμής ΠΡΕΒΕΛΗΣ να δείχνει στο νέο τα κατατόπια του "δύστροπου" λιμανιού της Κάσου, σε μια ταυτόχρονη μανούβρα, δεξιόστροφη του Χίος και πρόσδεση στην θέση 5 στο κεφάλι, και αριστερόστροφη του ΠΡΕΒΕΛΗΣ και πρόσδεση στην θέση 7 στις ανατολικές προβλήτες.
×
×
 • Create New...