Jump to content
Shipfriends

bas

eMembers
  • Posts

    129
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by bas

  1. Προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα σφαιρικά. Εδώ και χρόνια άκουγα από γνωστούς στην Κύμη, ότι το ΚΤΕΛ για Χαλκίδα - Αθήνα πηγαίνει άδειο, αφού όλοι έχουν ΙΧ, αλλά και να μην έχουν, θα βρεθεί κάποιος φίλος τους που θα τους πάει κάπου πιο κοντά. Από την άλλη όταν το ΚΤΕΛ πηγαίνει από όλα τα χωριά πάλι δεν είναι ελκυστικό. Αλλά και η τιμή του δεν είναι ελκυστική. Χρειάστηκα να πάω κάποια φορά να πάρω ένα αυτοκίνητο από την Κύμη και πήρα το ΚΤΕΛ από Αθήνα. Πήρα μάλιστα της Σκύρου που είναι λίγο πιο γρήγορο. Συνολικά έκανα από σπίτι σε σπίτι 4.30 ώρες. Και το κόστος πριν 3-4 χρόνια ήταν 16,5 ευρώ. Τόσο μου κοστίζει να πάω με το αυτοκίνητο μου, που είναι πετρέλαιο, μαζί με τα διόδια. Κάποτε το εισιτήριο με λεωφορείο ή τρένο ήταν κοντά στην τιμή των 2 ατόμων. Δηλαδή ένας μόνος του τον συνέφερε να πάει με το ΜΜΜ. Σήμερα δεν ισχύει αυτό. Αρα θέλει συνεργασία και αναδιοργάνωση σε νέο τρόπο σκέψης. Τα ΚΤΕΛ πρέπει να έχουν κάποια επιδότηση για την βασική συγκοινωνία σε τοπικό επίπεδο, ακόμα και ανταποκρίσεις, ή και συνδυασμούς δρομολογίων. Πριν 30+ χρόνια έβλεπα στην Γερμανία, ότι τα αστικά λεωφορεία, σε γραμμές τροφοδότες του μετρό, ενώ από το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα ήταν αυτά των 100 θέσεων, μετά τις 7 έβγαζαν μικρά λεωφορεία, μεγάλα βανάκια βασικά, σαν mini bus, 20-30 θέσεων, ώστε να έχουν μικρότερο κόστος λειτουργίας. Εδώ έχουμε μόνο τα μεγάλα λεωφορεία. Βασικά θα έπρεπε η αναλογία να εί-ναι 7 προς 3 υπέρ των μικρών λεωφορείων, ώστε να είναι βιώσιμα. Τώρα ένα ταχύπλοο μόνο για επιβάτες, από Ραφήνα για Μαρμάρι, θα έκανε γύρω στην μισή ώρα. Αλλο τόσο είναι Μαρμάρι - Στύρα και το ίδιο Στύρα - Ραφήνα. Σε συνδυασμό με το να έχουμε δρομολόγια από Αγία Μαρίνα για Μακρυλαίμι που κάποιους θα εξυπηρετεί και τα Στύρα με αραιότερα δρομολόγια, θα είχαμε ένα πλέγμα δρομολογίων, που τα φορτηγά και τα ΙΧ θα πήγαιναν από Αγία Μαρίνα, για κεντρική και νότια Εύβοια και οι μεμονωμένοι επιβάτες, από Ραφήνα που έχει συχνή συγκοινωνία και σε δρομολόγιο είτε Ραφήνα - Μαρμάρι - Στύρα - Ραφήνα, κάπου 1.40 όλο το δρομολόγιο, άρα ανά 2-2.30 ώρες θα μπορούσε να επαναληφθεί, ή αν έχει κόσμο για κάθε 2 δρομολόγια Ραφήνα - Μαρμάρι - Ραφήνα, να έχουμε ένα δρομολόγιο Ραφήνα - Στύρα - Ραφήνα. Ολο το σκεπτικό, ότι εύκολα θα είχαμε τουρισμό ημερήσιο του ΣΚ. Δηλαδή αντί ο Αθηναίος να πάει εκδρομή στο Λαύριο, ή στο Λουτράκι, θα μπορεί να είναι στην Κάρυστο σε 1.30 ώρα και λίγο λιγότερο στο Μαρμάρι, ή στα Στύρα.
  2. Νομίζω ότι το θέμα της συγκοινωνίας της Αττικής με την νότια Εύβοια, που μπορεί να εξυπηρετήσει και την Αττική θα έπρεπε να το βλέπαμε σε εντελώς νέα βάση. Το κόστος των εισιτηρίων για το Μαρμάρι είναι ακριβό και με τόσα λίγα δρομολόγια δεν καταλαβαίνω τι χρειάζονται 2 βαπόρια. Βλέπω τιμές 29 το αυτοκίνητο και 11 το άτομο, ήτοι 102 2 άτομα και αυτοκίνητο, έναντι 18 και 5,5 ήτοι 58 με επιστροφή για δύο άτομα και αυτοκίνητο από τα Στύρα. 44 ευρώ ακόμα και για βενζινοκίνητο αμάξι σημαίνει 300 χλμ διαδρομή, για δε ντίζελ ή υβριδικό 550 χλμ. Αν μάλιστα έχουμε 4 άτομα στο αυτοκίνητο, τότε η διαφορά πάει στα 380 και 700 χλμ αντίστοιχα. Θα έπρεπε σε πρώτη φάση να δημιουργηθεί προβλήτα στο Μακρυλαίμι όπως προβλέπει και το σχέδιο Εύβοια Μετά, όπου με μικρή βελτίωση υπάρχοντος δρόμου, θα είχαμε εύκολη πρόσβαση στον κόμβο Ραπταίων που με τον νέο δρόμο που ολοκληρώνεται θα είχαμε τα φορτηγά έξω από τα Στύρα και το Μαρμάρι, αλλά και εύκολη πρόσβαση προς Αλιβέρι - Κύμη, αφού η διαδρομή του πλοίου από την Αγία Μαρίνα θα ήταν 20 λεπτά για τα 3,5-4 νμ απόσταση. Αυτό θα μπορούσε να κατεβάσει τις τιμές σε επίπεδο Ωρωπού - Ερέτριας δηλαδή στην μισή τιμή και να αυξήσει κατά πολύ την κίνηση της γραμμής, αφού θα βόλευε και την κεντρική Εύβοια σαν χρόνος και χρήμα μια και θα γλύτωνε το προβληματικό κομμάτι του δρόμου Χαλκίδα - Αλιβέρι. Επίσης θα ήταν βολικό να υπάρχει από την Ραφήνα ταχύπλοο επιβατικό, που να πηγαίνει Μαρμάρι ή και Στύρα με ανταποκρίσεις λεωφορείων από Αθήνα και από Κάρυστο ή και Αλιβέρι, για κόσμο που δεν θέλει να πάρει αμάξι για να πάει μία βόλτα στην Νότια Εύβοια ένα Σαββατοκύριακο, ή ακόμα και ημερήσια, ειδικά αφού πλέον είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση από το Μαρμάρι στην Κάρυστο. Γενικά θέλει άλλο τρόπο σκέψης το τουριστικό κομμάτι της περιοχής. Κάπως έτσι χρειάστηκαν 40 χρόνια οι Σκυριανοί να καταλάβουν ότι έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα αυθημερόν επίσκεψης της Σκύρου, από την Κύμη και έτσι από φέτος το καλοκαίρι, από Πέμπτη μέχρι Κυριακή θα μπορεί κάποιος να μείνει 7-8 ώρες στο νησί χωρίς να χρειάζεται να διανυκτερεύσει. Ανοικτό μυαλό χρειάζεται, γιατί έχει πέσει πολύ σκουριά στα μυαλά των συμπατριωτών μας και νομίζουν ότι βρίσκονται ακόμα στο 1960. Εστω και αν δεν το πρόλαβαν αρκετοί, αφού γεννήθηκαν αρκετά μετά.
  3. Μακάρι να το προχωρήσουν και μακάρι να μείνει και ο Αχιλλέας κάνοντας δρομολόγια προς τις Σποράδες, με αφετηρία την Κύμη, αφού θα υπάρχει ανταπόκριση με το νέο πλοίο από την Σκύρο.
  4. Σε μια χώρα που η τουριστική περίοδος για το 90 % των προορισμών, είναι 20-40 ημέρες και μεγάλο κομμάτι είναι μέσω πτήσεων τσάρτερ και οι Ελληνες δεν έχουν λεφτά, χωρίς επιδότηση, δεν θα υπήρχε πλοίο. Αλλωστε δίπλα έχετε το παράδειγμα του Αχιλλέα και των Σκυριανών, που έχουν 12 μήνες πλοίο. Αν δεν είχαν τα γνωστά προβλήματα της φαγωμάρας και της στενομυαλιάς των Ελλήνων, οι νησιώτες θα είχαν φτιάξει μόνοι τους 3 πλοία που θα κάλυπταν όλο τον χρόνο την κίνηση. Αλλά θεωρούμε λογικό να βάλει κάποιος το πλοίο του χωρίς κέρδος στο νησί μας, ενώ μπορεί να το βάλει σε άλλο σημείο του κόσμου, που θα έχει 4-5-6 μήνες τουρισμό. Ασε που τελικά μάλλον θα έπρεπε και οι Σποράδες να ανήκουν διοικητικά στην Εύβοια και όχι στην Μαγνησία και επειδή και η Εύβοια είναι νησί, θα μπορούσε να έχει ενδονησιωτικά δρομολόγια με μόνιμες επιδοτήσεις. Με δύο πλοία και δρομολόγιο Σκύρο - Κύμη - Αλόννησο - Σκόπελο - Σκιάθο - Μαντούδι και αντίστροφα, θα είχαμε δύο δρόμολόγια κάθε μέρα και ένα τρίτο πλοίο, θα μπορούσε να κάνει την Θεσσαλονίκη μέχρι Κύμη, με διανυκτέρευση σε Θεσσαλονίκη και Κύμη και αφήστε τον Βόλο στην ησυχία του. Τέτοια δρομολόγια θα βόλευαν με χρήση του αεροδρομίου της Σκιάθου και αυτό της Σκύρου, να υπάρχει και διάχυση του αεροπορικού τουρισμού, ενώ πλέον υπάρχουν και τα υδροπλάνα, αλλά θα μπορούσε να υπάρχει και κρουαζιέρα σε αντίστοιχη διαδρομή με κρουαζιερόπλοια που θα έχουν κάτω από 500 επιβάτες. Συλλογική προσπάθεια και κοινό νου θέλουν τα πράγματα. Και μεταξύ μας, θα έπρεπε η περιοχή να έχει τουλάχιστον 6 μήνες τουρισμό, με αυτό τον τρόπο, με προσφορές τιμών στις χαμηλότερες περιόδους.
  5. Γενικά θέλει να αλλάξουμε νοοτροπία και να δούμε αν θα έχουμε ακτοπλοία για τις νταλίκες, που μπορούν να πάνε και με τα ρο-ρο, ή θα έχουμε ακτοπλοία για τα νησιά, τους νησιώτες και τον τουρισμό. Για το δεύτερο θα πρέπει το θαλάσσιο δρομολόγιο να γίνεται στην μικρότερη δυνατή διαδρομή, για να έχει το μικρότερο δυνατό κόστος. Τώρα αν ένα ζευγάρι για να πάει στις Σποράδες θέλει τουλάχιστον 160-200 ευρώ μεταφορικά, χωρίς αυτοκίνητο, που ισοδυναμούν με 2-4 μέρες διαμονή σε ξενοδοχείο της ηπειρωτικής Ελλάδας, καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο. Η το να πάω Μυτιλήνη από τον Πειραιά, με καμπίνα και να θέλει 4μελής οικογένεια με αυτοκίνητο 500-600 ευρώ, πάλι δεν είναι θελκτικό. Το να πάει από την Κύμη στο Σίγρι σε 5 ώρες με συμβατικό των 16 μιλίων, ή σε 4,5 με αυτό των 18 μιλίων, ημερόπλοιο με κόστος λιγότερο από τα μισά λεφτά, αρχίζει και το κοιτάει κάποιος.
  6. Με τις τιμές των εισιτηρίων τα τελευταία χρόνια, σχεδόν κανένα ΙΧ και επιβάτες, δεν συμφέρει, εκτός αν θες να πας μόνο κεντρική και νότια Ιταλία. Αλλιώς μέσω του Ε75 πηγαίνεις πολύ πιο φτηνά παντού.
  7. Ανά εποχές έχουμε ακμή και παρακμή σε διάφορες περιοχές. Μέχρι το 1960, οι όποιες συνδέσεις από Αθήνα τον Β. Σποράδων, ήταν κυρίως με το Κύκνος, που έκανε τον γύρω της Βόρειας Εύβοιας, είτε μέσω Χαλκίδος, είτε μέσω Κύμης, όπου εξυπηρετούσε και την Σκύρο. Ακολούθησε το Βόρειοι Σποράδες, το οποίο άνοιξε και την γραμμή από τον Αγιο Κωνσταντίνο, μέσω της καινούργιας τότε Αθηνών - Λαμίας. Η απόσταση όμως από τον Αγιο Κωνσταντίνο είναι μεγαλύτερη από όλα τα άλλα λιμάνια, ενώ το στενό δεν επιτρέπει μεγάλες ταχύτητες, αλλά βέβαια δεν επηρεάζεται τόσο από τον καιρό. Τώρα με την αύξηση των καυσίμων, που σημαίνει αυξημένο εισιτήριο για τα πλοία για μεγαλύτερη απόσταση, αλλά και το κόστος των διοδίων που χρειάζονται για να είσαι σε 1,5 ώρα στον Αγιο Κωνσταντίνο, διόδια που για αυτοκίνητο ντίζελ, ή υβριδικό καλύπτουν το κόστος της διαδρομής από Σχηματάρι μέχρι Μαντούδι, ή Κύμη, κάνουν πλήρως ασύμφορο το δρομολόγιο από τον Αγιο Κωνσταντίνο. Η μόνη του επιλογή θα ήταν για επιβάτες ΚΤΕΛ και μόνο, μέσω ταχυπλόου σαν το Ερατώ, που θα εκτιμούσαν το άνετο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο.
  8. Αμα είναι να πιάσει ΒΑ Αιγαίο, συμφέρει αντί για Μαντούδι να πηγαίνει Κύμη και από εκεί είναι πιο κοντά όλα, Χίος, Λέσβος, Λήμνος, ενώ μπορεί να βολέψει και Σκύρο.
  9. Εντάξει ήταν το πιο αργό, από όλα που είχαν κάνει την γραμμή, εκτός από το ξύλινο και με πανί Μπόρα που πήγαινε 8 μίλια. Ο Λυκομήδης ήταν κάπου στα 12, ενώ τα άλλα ήταν στα 14-16. Βέβαια με τα δρομολόγια δεν είχε πρόβλημα. Τι να κάνει την διαδρομή 1.35, τι να την κάνει σε 2 ώρες.
  10. Διάβασα μία μελέτη με τον τίτλο Εύβοια Μετά, που έχει γίνει για όλο το νησί, αλλά περισσότερο για την Βόρεια Εύβοια μετά την μεγάλη φωτιά. Στο θέμα των υποδομών της Νότιας Εύβοιας αναφέρει : Διερεύνηση σκοπιμότητας δημιουργίας νέας πορθμειακής σύνδεσης από Αγία Μαρίνα προς Μακρυλαίμι Καρυστίας για την καλύτερη εξυπη- ρέτηση της οδικής πρόσβασης στην Κύμη, σε αντι- κατάσταση της σημερινής πορθμειακής σύνδεσης Αγία Μαρίνα - Νέα Στύρα, υπό το φως και των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται για την προσβασιμότητα της Κύμης, που θα προκύψουν για την ανταγωνιστική πορθμειακή σύνδεση Σκά- λα Ωρωπού – Ερέτρια σε συνδυασμό με τη νέα διάρθρωση του βασικού οδικού δικτύου Προφανώς μία τέτοια γραμμή, θα είχε διαδρομή λιγότερο από 4 νμ και χρόνο στα 20 λεπτά, δηλαδή τον μισό από τον σημερινό, με ανάλογη μείωση των τιμών των εισιτηρίων. Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση και του νέου δρόμου που φτιάχνεται, θα είχαμε μείωση της διαδρομής για όλη την νότιο-ανατολική Εύβοια. Ως προς τα ΚΤΕΛ αυτά αν έχουν κόσμο θα βάζουν δρομολόγια, ενώ και τα Νέα Στύρα θα γλυτώσουν και από την κίνηση.
  11. To Αιγεύς είχε ανάγλυφα πάνω στον καταπέλτη το όνομα του ναυπηγείου του και το έτος κατασκευής του, 1970. Μην ξεχνάμε ότι στο σύμπλεγμα Βόλου - Σποράδων _ Κύμης, μόλις το 1968, 2 χρόνια πριν είχε έλθει το επίσης νεότευκτο Σκύρος των 53 μ. που μπορούσε να μεταφέρει αυτοκίνητα. Εστω αυτά τα 25, μαζί με τα 9 που είχε στο κάτω γκαράζ που κατέβαιναν με ασανσέρ. Μέχρι τότε το Κύκνος και το Βόρειοι Σποράδες, που έκαναν την γραμμή ήταν απλά επιβατικά. Στην Αλόννησο μάλιστα δεν έδεναν καθόλου και άφηναν τους επιβάτες με βάρκα. Υπήρχε και το ξύλινο Μπόρα στην γραμμή Κύμης - Σκύρου που σήκωνε και πανί και κάτι μικρά που έκαναν Βόλο - Τρίκερι - Σκιάθο. Προφανώς το εντελώς κλειστό Αιγεύς με τα 50 αυτοκίνητα ήταν μεγάλο αυτοκίνητο στα 60 μ μήκος Τώρα αν θα δούλευε σήμερα, μην λέμε μεγάλη κουβέντα, αφού μέχρι πέρσι το Σύμη, αδελφό πλοίο της Σκυριανής Ανεμόεσσας, δούλευε από το Μαντούδι και τον Αγιο Κωνσταντίνο και αυτό σαν το Αιγεύς είναι. Από την άλλη τα 94 μ και τα 156 αυτοκίνητα του Αχιλλέα είναι τεράστια διαφορά, έστω και αν δεν υπάρχει πλέον το δρομολόγιο για Λήμνο από Κύμη, αφού τα φορτηγά που κάνουν τον τζίρο και το κουμάντο στις γραμμές, δεν τα νοιάζει αν κάνουν 10 ώρες από το Λαύριο, αντί για 5 από την Κύμη. Για τους επιβάτες η διαφορά θα ήταν μεγάλη στο κόστος έστω και αν χρειαζόταν να κάνουν τον απαίσιο δρόμο Χαλκίδας - Λεπούρων. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι το 2026 θα έχει τελειώσει ο περιφερειακός της Χαλκίδας και του Βασιλικού και της Αμαρύνθου και θα έχει μειωθεί κατά πολύ το πρόβλημα. Η θα κάνουν μία προβλήτα απέναντι από την Αγία Μαρίνα, ώστε να πέσει στα 3 μίλια η απόσταση και στα 20 λεπτά η διαδρομή και με την χρήση του πολύ καλύτερου δρόμου Στύρων - Λεπούρων, υπάρξει μία καλύτερη εναλλακτική.
  12. Μετά από 40 χρόνια, ήρθε λίγο η φωνή της λογικής στη Σκύρο. Δεν ξέρω αν έπρεπε να αλλάξει η γενιά για να συμβεί αυτό, αλλά τα κουρασμένα μυαλά, που είχαν το άγχος του χειμώνα στο Νομικό, που δεν είχαν σύνδεση με την Κύμη, έκαναν κουμάντο με τρόπο και για την Κύμη και για την Σκύρο. Τελευταία εξέλιξη αυτής της ανόητης αντίληψης, ήταν όταν ήθελε να έρθει ο Πρωτέας στις Σποράδες και ζήτησε να έχει πρόσβαση και στον Σκύρο, μέσω του Κύμη και αντί οι Σκυριανοί να τα βρουν και να μην υπάρχουν όλοι μαζί, στύλωναν τα πόδια, με αποτέλεσμα να ανοίξει η γραμμή. από το Μαντούδι, με όλα τα προβλήματα που έχει. Με τη νέα αντίληψη να προχωρήσουν και στο επόμενο βήμα. Να βρουν τρόπο να συνεργαστούν με τον Ηλιόπουλο και το ταχύπλοο από τη Θεσσαλονίκη, αντί για Μαντούδι να πιάνει την Κύμη, με άμεση ανταπόκριση και σχετικά φτηνό εισιτήριο, ώστε με τον Αχιλλέα να γίνει στο Σκύρο, ενώ θα υπάρχει και η άνετη μεταφορά από την Κύμη. . προς Σποράδες, μέσω του πολύ μεγαλύτερου λιμανιού, όπως είδαμε πριν 2 χρόνια, όταν με τις φωτιές στην Β. Εύβοια, τα 3 πλοία του Μαντουδίου, Άγιος Νεκτάριος, Πρωτέας και το ταχύπλοο της Θεσσαλονίκης έδειξαν ευκολία στο λιμάνι της Κύμης. Με τον τρόπο αυτή θα ανοίξει η Σκύρος και στις υπόλοιπες Σποράδες, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς η ημερήσια εκδρομή στο Σκύρο από την Εύβοια, ήταν κάτι που έπρεπε να υπάρχει πάντα. Πάντως στο μυαλό μου εδώ και χρόνια, δεν καταλαβαίνω γιατί 2 πλοία κάθονται στο Μαρμάρι με τόσο αραιά και ακριβά δρομολόγια, ενώ το Πανόραμα θα μπορούσε να διευκολύνει τον Αχιλλέα στις Σποράδες. Το λιμάνι της Κύμης μπορεί να διευκολύνει να φιλοξενήσει ταυτόχρονα 2 πλοία για απο-επιβίβαση. Επίσης καλό θα ήταν οι Σκυριανοί, να έρθουν σε επικοινωνία με τα πλοία των Στύρων, ώστε να υπάρξουν δρομολόγια που θα κάνουν τα δρομολόγια του Αχιλλέα, μεταξύ Αγίας Μαρίνας - Αλμυροποτάμου και κάποτε να τεθεί ο στόχος στα πλοία από την Αγία Μαρίνα να πιάνει στη χερσόνησο απέναντι. , γεγονός που θα μειώσει τον χρόνο της διαδρομής στο μισό, όπως και το κόστος του εισιτηρίου και ίσως κάνει προορισμό του ΣΚ ή ακόμα και σήμερα την Καρυστία και την Σκύρο, γιατί θα μειώσει πολύ στο πρόβλημα του δρόμου, παρακάμπτοντας τη διαδρομή Χαλκίδας - Αλιβερίου.
  13. Το λογικό είναι το πάρκο στο Φάληρο, αλλά βλέπουν όλοι ότι κάτι γίνεται εκεί και δεν βολεύει. Στην Θεσσαλονίκη επίσης δεν υπάρχει ασφαλής χώρος εύκολα προσβάσιμος, η Κύμη βγαίνει ως μία λύση προσωρινή και ανάγκης. Τώρα για την επισκεψιμότητα, οπωσδήποτε λιγότεροι θα είναι, αλλά από την άλλη θα είναι πιο εύκολη η φύλαξη του και η συντήρηση του. Από ότι είδα στις φωτογραφίες, το βλέπουν στο νέο κομμάτι του λιμανιού, όπου έχει 2 θέσεις πλαγιοπρυμνοδέτησης, είναι μπροστά από το λιμεναρχείο, ενώ δίπλα είναι και οι χώροι συντήρησης σκαφών. Θα βοηθήσει και τον τουρισμό της περιοχής, μαζί με το σπίτι μουσείο του γιατρού Παπανικολάου.
  14. Πάντως χτες κλιμάκιο του ΠΝ και του ΥΕΝ έλεγξε τον χώρο του λιμανιού της Κύμης, όπου όντως θα είναι προφυλαγμένο από κάθε καιρό. https://www.evima.gr/eidiseis-evvoia/epivevaiosi-tou-evima-gr-tora-sto-limani-tis-kymis-klimakio-tou-yp-naftilias-gia-to-a-t-velos/
  15. Δεν την βλέπω για μεσίστια. Μάλλον δεν είχε ανέβει εντελώς. Οταν είναι μεσίστια είναι πιο κάτω και φαίνεται έντονα.
  16. Εχει ειπωθεί να πάει και στο λιμάνι της Κύμης, λόγω του κυβερνήτη του, αλλά και εκεί αν και θα είναι προστατευμένο, το θέμα είναι ποιος θα δίνει λεφτά να το συντηρεί.
  17. To να κάνει μόνο χειμωνιάτικα δρομολόγια ο Αχιλλέας, τι θα τον βοηθήσει αν δεν κάνει και χειμερινά. Από την άλλη το να κάθεται 8 ώρες στην Κύμη κάθε μέρα, είναι σίγουρο ότι μπορεί να κάνει αρκετά δρομολόγια Αλόννησο - Σκόπελο. Εχουμε και τις επιδοτήσεις για γραμμές από Κύμη για Λήμνο, Σίγρι και Μεστά που δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, τα δύο χρόνια που ήταν κλειστός ο δρόμος, αλλά τώρα που έχει ανοίξει, θα μπορούσε να ιδωθεί αλλιώς ένα πλοίο που θα κάνει Σποράδες και τα τις επιδοτούμενες και τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Με ταχύτητες γύρω στα 18 μίλια θα ήταν μια χαρά τα ωράρια.
  18. Μία εβδομάδα ακόμα που θα ήταν το Σαόνησος μέχρι το τέλος της σεζόν, ίσως ακυρωθεί, η να χρησιμοποιηθεί στο λιμάνι της Κύμης, όπως είχε γίνει με τις φωτιές στη Βόρεια Εύβοια.
  19. Το θέμα είναι ότι πλέον υπάρχει και η βαλκανική οδός που δεν υπήρχε παλιά όταν έφερε ο Παναγόπουλος τα σουπερφάστ. Σήμερα ένα ντίζελ αυτοκίνητο, μπορεί να κάνει τη διαδρομή Αθήνα - Μόναχο, για να πούμε μία πόλη στο κέντρο της Ευρώπης με 200 ευρώ και με τα διόδια και τις βινιέτες που θα χρησιμοποιηθούν και στην επιστροφή, με 550 πήγαινε έλα και δύο διανυκτερεύσεις στη Νις, σε καλό ξενοδοχείο να πάμε συνολικά στα 700-750 ευρώ. Βάζω διανυκτέρευση στη Νις γιατί έχεις δύο σύνορα από Αθήνα, ενώ μετά έχεις μόνο ένα είτε προς Ουγγαρία, είτε προς Κροατία. Θα βάλω και το δυσμενές για το αυτοκίνητο σενάριο ότι πάει με 2 μόνο άτομα μέσα. Χάνεις λοιπόν 2+2 μέρες. Το να φύγω μεσημέρι από Αθήνα για Πάτρα, κερδίζω το πρωινό, ενώ στην επιστροφή δεν κερδίζω τίποτα, αφού φτάνω το απόγευμα Αθήνα. Το θέμα είναι ότι και στον οικονομικό ναύλο, ακόμα και σε εσωτερική καμπίνα, τα δύο άτομα θέλουν πάνω από 800 ευρώ μεταφορικά και επιπλέον τα μισά χλμ ήτοι άλλα 100+100 ευρώ καύσιμο, αλλά και ακριβώς διόδια περίπου 150 ευρώ και έτσι φτάσουν τα 1150, 400 ευρώ παραπάνω ήτοι 4 διανυκτερεύσεις, ή 8 γεύματα. Και πες έτσι είναι πιο ξεκούραστο. Είναι ξεκούραστο, όταν το πλοίο πιάσει Ανκόνα από τις 1 έως τις 3 το μεσημέρι το αργότερο. Αν πιάσεις μετά 4-5-6 τότε τα 800 χλμ για Μόναχο, με τα κυκλοφοριακά προβλήματα, σημαίνει ότι θα φτάσει αργά το βράδυ, ίσως και μετά τα μεσάνυχτα, η θα χρεωθείς και άλλη διανυκτέρευση στη διαδρομή, που σημαίνει ότι το να πας Βενετία. και όχι Ανκόνα μπορεί να είναι και φτηνότερο. Μία άλλη παράμετρος είναι ότι υπάρχουν στο εξωτερικό πολλά ποιοτικά ξενοδοχεία 2 αστέρων, που είναι καθαρά, συχνά κοντά στον αυτοκινητοδρόμο που σημαίνει και δωρεάν πάρκινγκ και φτηνές τιμές με απλό πρωινό, αλλά αυτά δεν έχουν νυκτερινή ρεσεψιον και μετά τις 9 το βράδυ δεν μπορούν να μπεις. μέσα. Αναγκαστικά θα πας σε πάνω από 100 ευρώ ξενοδοχείο. Τώρα αν για τις εταιρείες, τους νοιάζει μόνο το φορτηγό και οι μεταφορικές, τότε γιατί έχουν βάλει πλοία με τόσες καμπίνες επιβατών ? Ειδικά για το καλοκαίρι θα έπρεπε να σκέφτονται ΜΟΝΟ τους επιβάτες. Ετσι αυτό το σκηνικό δεν έχει σταθερό ωράριο, όπως είχε παλιότερα, απλά στέλνει τους επιβάτες σε εναλλακτικές, τη βαλκανική οδό ή το αεροπλάνο και σε λίγο ο Γκριμάλντι με τα ρο-ρο που είναι μόνο στην Αδριατική.
  20. Μα αυτό ακριβώς λέω. Να μην πηγαίνει Πάτρα αλλά να είναι φτηνότερο το εισιτήριο, όχι να παραμείνει ίδιο όπως τώρα.
  21. To θέμα είναι πόσο φτηνότερο θα ήταν το εισιτήριο των επιβατών και των ΙΧ αν το δρομολόγιο σταμάταγε Ηγουμενίτσα. Από εκεί και μετά υπάρχει και η διαδρομή του αυτοκινητόδρομου και του παλιού δρόμου σαν επιλογή, όπως και η Γέφυρα ή τα φέρρυ στο Αντίρριο. Για Αττική και Βοιωτία για τουρισμό, η επιλογή της Εγνατίας και του Α3 θα είναι πολύ πιο λογική. Μιλάμε πάντα για το καλοκαίρι που οι μεταφορικές έχουν και τις επιλογές των Ρο - Ρο, ενώ δεν είναι λογικό να έχουμε τέτοια πλοία επιβατών για να προτιμώνται οι μεταφορικές.
  22. Με τις ταχύτητες που πάνε και τα υπέρογκα λεφτά που ζητάνε από τους επιβάτες, να κόψουν εντελώς την Πάτρα, αφού πλέον με τους αυτοκινητόδρομους δεν υπάρχει λόγος να μην πηγαίνουν όλοι Ηγουμενίτσα. Να μείνει η Πάτρα για το Μπάρι και την Βενετία και η Ηγουμενίτσα για Μπρίντεζι και Ανκόνα. Μήπως με αυτό τον τρόπο μειωθούν και λίγο οι τιμές. Από τις αρχές του 24 θα λειτουργεί και ο αυτοκινητόδρομος Λαμία - Καλαμπάκα σε όλο το μήκος του και 1 χρόνο μετά μέχρι την Εγνατία, οπότε η Ηγουμενίτσα θα έχει φτηνότερη πρόσβαση, χωρίς την χρήση της Γέφυρας. Παλιά έκαναν 15 ώρες Ηγουμενίτσα - Ανκόνα, τώρα με 18 ώρες και αναχώρηση στις 20.00 θα έχει άφιξη τοπική ώρα Ιταλίας στις 13.00.
×
×
  • Create New...