Jump to content
Shipfriends

bas

eMembers
 • Posts

  76
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Τελικά στο πιο λογικό σημείο είναι η φωτογραφία . Στην Σκύρο. Στην Λιναριά...
 2. Και σε μένα δεν μοιάζει με κανένα και έψαξα τώρα στις χάρτες του γκούγκλ μήπως το βρώ , αλλά δεν βρήκα. Ξέρω ότι κάποιες εποχές έπιανε και στο Τρίκερι σαν άγονη , αλλά ούτε εκεί μου μοιάζει. Ακόμα και σε Φθιώτιδα , Λήμνο , πάλι δεν μοιάζει. Πάντως είναι φυσικός κόλπος αφού δεν υπάρχει λιμάνι. Μπορείτε να το δείτε σε μια φωτογραφία του στην Πειραιά.
 3. Ο κόσμος φοράει χειμωνιάτικα , δείχνει Οκτώβριο ή Απρίλιο. Επίσης δεν είναι η Κύμη . Αλλά και εγώ δεν μπορώ να βρω που είναι .
 4. Από Ραφήνα - Σκύρο , με 500 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια και αμάξι , μόνο όσοι έχουν αμάξια πάνω από 50000 θα ταξιδεύουν... Οι άλλοι θα πηγαίνουν από Κύμη με 150 ευρώ... Για να μην μιλήσουμε για τον χρόνο. Τα ίδια ισχύουν και για τις υπόλοιπες Σποράδες...
 5. Το πιο βασικό πράγμα όταν πουλάς ένα προϊόν, είναι να σκέφτεσαι σαν να ήσουν υποψήφιος αγοραστής του. Διάβασα σε κάποιο σάιτ, ότι το Σίγρι δεν πήγε καλά φέτος, αλλά γενικά το βόρειο Αιγαίο δεν πήγε καλά. Και πώς να πάει, όταν αντί για πωλητές έχουν χαρτογιακάδες, που σκέφτονται με λογικές του 1960, άντε του 1970. Μια τετραμελής οικογένεια, για να πάει από την Πειραιά ή το Λαύριο με το άμαξι της και την καμπίνα σε Λέσβο ή Λήμνο τα 600 ευρώ είναι εύκολα. Δηλαδή όσο θέλει να πάει η ίδια οικογένεια από Πάτρα σε Μπάρι ή Ανκόνα. Τα δρομολόγια από Πειραιά και Λαύριο κάνουν μόνο για νταλίκες, άντε και κανένα μόνιμο κάτοικο και κανένα φοιτητή που θα ξενυχτήσει το βράδι και θα κοιμηθεί την ημέρα. Αυτοί όμως δεν είναι τουρίστες και δεν φέρνουν λεφτά. Αρα η μόνη λύση είναι να υπάρξουν δρομολόγια με οικονομικά πλοία, επιδοτούμενα από το κοντινότερο λιμάνι που πάει κάποιος από ξηρά από την Αθήνα. Το ποιο είναι το έχω ξαναπεί. Το ότι ο μισός δρόμος είναι δύσκολος και θέλεις 2-2,15 ώρες για να φτάσουν από την Αθήνα και για κάποιους που επιθυμούν να περάσουν μία φορά από την Πειραιά και 1-1,15 για να πας στο Λαύριο. Άλλο όμως να έχετε 4,5-5 πλεύσιμες ώρες για Σίγρι η Μύρινα, άλλο 10-15 από Λαύριο ή Πειραιά. Και βέβαια άλλο να δίνεις 300, άλλο να δίνεις 600. Τα 300 που περισσεύουν για μία 4μελή οικογένεια, είναι 3-6 μέρες ξενοδοχείο. Ετσι θα βάλει η οικογένεια το βόρειο Αιγαίο στην σκέψη για διακοπές. Αλλιώς οι νταλικέρηδες θα κοιτάνε ο ένας τον άλλο.
 6. Λογικά ήταν στο ξενοδοχείο στο Νησί των Ονείρων γυρισμένο . Οι ανοικτοί καταπέλτες βοηθούσαν στο να μπει κάποιο αμάξι ακόμα , εκείνες τις εποχές. Η γραμμή τότε είχε πάνω από 10 πλοία . Τέλος το ΚΤΕΛ για Κύμη και ότι ενδιάμεσο , δεν πήγαινε από Χαλκίδα , αλλά μέσω Ωρωπού-Ερέτριας .
 7. Με τις τιμές που έχουν για επιβάτες στην Αδριατική , είναι περίεργο πως έχουν και τόση κίνηση ακόμα . Μόνο οι προσφορές του 20 % που κάνουν στις αρχές του χρόνου , συμφέρουν για το ταξίδι . Είναι ακριβότεροι από τότε που ήταν κλειστή η πρώην Γιουγκοσλαβία και όχι τώρα που έχει παντού αυτοκινητόδρομο και η Ιταλία έχει ακριβά διόδια .
 8. Πάντως απορώ πως ένα πλοίο σαν το Champion Jet 1 που παίρνει 200 αυτοκίνητα μπορεί να χρησιμοποιεί το λιμανάκι του Μαντουδίου . Την ώρα που ήρθε στην Κύμη , αυτές τις δύο μέρες φόρτωνε και ο Αχιλλέας , αλλά λόγω του μεγάλου μεγέθους του λιμανιού , ο Αχιλλέας φόρτωνε στην αριστερή πλευρά και το Τζετ στην δεξιά , χωρίς να υπάρχει κανένας συνωστισμός . Τέλος κοιτώντας τα μήκη των πλοίων των Σποράδων , ο Αχιλλέας είναι το μακρύτερο καράβι . Οπωσδήποτε όμως για τα πλοία της ΑΝΕΣ που είναι πολύ αργά , η διαφορά των 10 ν,μ από την Αλόννησο , της Κύμης έναντι του Μαντουδίου είναι σημαντική για εκείνα . Για το Τζετ όμως δεν είναι , ιδιαίτερα αν δεχτούμε ότι στην Κύμη ξεφορτώνει και φορτώνει πιο γρήγορα., ενώ η διαδρομή για Αθήνα είναι 15-30 λεπτά πιο γρήγορη από Κύμη .
 9. Ηρθαν όλα στην Κύμη . Φάνηκε και το τεράστιο μέγεθος του λιμανιού που μπορεί αυτή την στιγμή να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα 4 πλοία τουλάχιστον . Δυστυχώς η φαγωμάρα στην Κύμη και οι εμμονές των Σκυριανών , να μην μπει άλλο πλοίο στο νησί ή τουλάχιστον να μην κάνουν κάποια συνεργασία , δεν επιτρέπει πολύ πιο άνετη εξυπηρέτηση του κόσμου σε σχέση με το Μαντούδι , αλλά και να υπάρχει εύκολη πρόσβαση από την Θεσσαλονίκη στην Σκύρο .
 10. To έδεσε με δεξιόστροφη μανούβρα ο καπετάνιος , αντί αριστερόστροφη που κάνει ο Αχιλλέας . Περιμένουν αρκετά αμάξια για να φύγουν και κάποια πούλμαν . Το απόγευμα θα έλθει ο Πρωτέας . Δεν ξέρω τι θα κάνει η Ση Τζετ
 11. Αρχικά να ενημερώσω ότι Σκύρο δεν μπαίνει άλλο καράβι από τον Αχιλλέα , όπως δηλώνουν οι Σκυριανοί . Ετσι δεν μπήκε ο Πρωτέας στην Κύμη και πήγε στο Μαντούδι , όπως προφανώς και το Σούπεράνερ τζετ . Αλλά και από Ραφήνα - Αλόννησο , όταν Μαντούδι - Αλόννησο θέλει για 45 λεπτά πάνω από 300 ευρώ μια οικογένεια με αμάξι , από Ραφήνα θα ήθελε πάνω από 500 . Θα γέλαγε και το τσιμεντόπλοιο της Ραφήνας . Η δε Ραφήνα έχει και προβλήματα πρόσβασης αρκετά έντονα . Το μόνο που θα έπρεπε να κοιτάξουν είναι τουλάχιστον ΔΕ-ΤΕ-ΠΑ-ΚΥ που δεν έχει πλοίο από Κύμη για Σποράδες , να κατεβαίνει ένα από τα άλλα αντί για Μαντούδι , που πέφτουν μαζί με το Σούπεράνερ .
 12. Στην Μυτιλήνη πήγα μία φορά πριν 35 χρόνια . Από τις εποχές που έβγαζες εδώ εισιτήρια για να πας και έπρεπε να βγάλεις για επιστροφή από εκεί και δεν σου έλεγαν τι θα κάνεις για να επικοινωνήσεις μαζί τους . Και όταν μάθαινες κανένα τηλέφωνο , μάθαινες ότι το αυτοκίνητο σου θα γύριζε τον Σεπτέμβριο . Και τελικά γύριζες Αθήνα μέσω Καβάλας ή Θεσσαλονίκης ή Λήμνου - Κύμης με το Αιγεύς ή το Σκόπελος , όπως μπόρεσα και γύρισα εγώ. Τώρα για να πας Χίο - Μυτιλήνη αν δεν είσαι από εκεί και δεν έχεις σπίτι , τα 600 ευρώ για μία οικογένεια , ίσως να μην φτάνουν . Αλλά τα χρόνια πέρασαν και ήδη τα παιδιά αυτών που έφυγαν από τα νησιά για την Αθήνα , είναι μεγάλοι ή έχουν και δικά τους παιδιά σε ηλικία αυτόνομου ταξιδιού. Οπότε τα σπίτια των παππούδων και των προπαππούδων πόσες γενιές θα μπορέσουν να βολέψουν ? Ποιό είναι το αποτέλεσμα ? Εσωτερικός τουρισμός για Χίο - Μυτιλήνη που δεν έχει σπίτι στα νησιά , δεν παίζει . Γιατί με 600-700 , περνάς Ιταλία και κάνεις βόλτα σε όλη την Ευρώπη , ή ακόμα φτηνότερα περνάς την Βαλκανική οδό και σου μένουν και λεφτά για ξενοδοχεία . Και μπανάκι στην Λούτσα . Και εκεί έχει άμμο σαν την Ερεσσό . Λέμε εδώ και χρόνια με κίνδυνο να θεωρηθούμε γραφικοί . Η Γεωγραφία δείχνει την λύση . 88 νμ είναι το Σίγρι από την Κύμη . Το ημερόπλοιο με τα 18-20 νμ ταχύτητα μια χαρά βγάζει την διαδρομή στο 12ωρο πήγαινε-ελα . Το ταχύπλοο χτυπάει και την Λήμνο και τα Μεστά μαζί . Η και ξεχωριστά . Και τότε εύκολα οι 40 μέρες σεζόν θα μπορούν να γίνουν 90 και ίσως και Πάσχα και κανένα τριήμερο . Και εδώ και χρόνια έχουν βγάλει και επιδοτήσεις για τέτοιες γραμμές . Μπήκε το τζέτ για Θεσσαλονίκη - Σποράδες . Και έβαλε και το Μαντούδι . Αλλά στο Φ/Β και αλλού που έχουν διαφήμιση για τα 45 λεπτά Μαντούδι - Αλόννησο , γράφονται σχόλια ότι 350 ευρώ για μία ώρα διαδρομή είναι πολλά για δύο άτομα και ένα αυτοκίνητο . Είναι προφανές ότι πολλοί στις εταιρείες που βγάζουν τα δρομολόγια και τις τιμές , δεν σκέφτονται σαν επιβάτες. Και αν πουλάς κάτι και δεν σκέφτεσαι σαν υποψήφιος αγοραστής του , δύσκολα θα έχεις επιτυχία στις πωλήσεις.
 13. Είπαμε κουμάντο κάνουν οι μεταφορικές και τα τοπικά συμφέροντα . Αν ήταν για τους επιβάτες η διαδρομή Κύμης - Σιγρίου των 88 νμ που θα γινόταν σε λιγότερο από 5 ώρες με συμβατικό , σε λιγότερο από 4 ώρες με γρήγορο συμβατικό και σε λιγότερο από 3 ώρες με ταχύπλοο , θα ήταν μόνιμη η γραμμή τα καλοκαίρια . Γιατί μία οικογένεια θέλει 600 ευρώ από τον Πειραιά για την Λέσβο σε καμπίνα , μέσω Κύμης θα ήθελε τα μισά και τα άλλα μισά θα της πλήρωναν το μισό έως και ολόκληρο το ξενοδοχείο για μία εβδομάδα διακοπών. Ακόμα περισσότερα αυτά ισχύουν και για την Λήμνο και λίγο λιγότερα για τα Μεστά Χίου .
 14. Κάποιες χρονιές τότε 70-80 , έβαζε και τα δύο πλοία να κάνουν το δρομολόγιο για Λήμνο . Από Κύμη κάθε Σάββατο πρωί 11.00 το Αιγεύς και από Τετάρτη από Αγιο Κωνσταντίνο συνέχιζε μετά την Αλόννησο για Λήμνο το Σκιάθος . Γενικά υπήρξαν διάφορες διαδρομές από τότε που είχαν 4-5 πλοία , όπως και μετά που οι Σκυριανοί δεν τους άφησαν του Νομικού να πηγαίνουν Σκύρο.
×
×
 • Create New...