Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Να κάνω και εγώ μια χαζή ερώτηση. Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχαν αρκετά σημάδια ότι η HSW απαξιωνόταν και σαν brand name και σαν πλοία και σαν ανθρώπινο δυναμικό. Γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι και σήμερα ανησυχούντες δε μιλούσαν? Μήπως τελικά είχε δίκιο ο Ελβετός που ανέφερε ο georgios express?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Το παράδειγμα που ανέφερε ο Georgios δεν έχει καμία ομοιότητα/εφαρμογή με την περίπτωση της HSW αφού στη δεύτερη, τη διοίκηση την ασκούν οι ιδιοκτήτες, κάτι που δεν συνέβαινε στην πολυεθνική.

Link to comment
Share on other sites

Να κάνω εγώ μια αφελή ερώτηση: Στην Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι μέτοχοι η οικογένεια Βαρδινογιάννη (δεν γνωρίζω αναλυτικά τα ονόματα και τα ποσοστά αλλά έχω αυτή την εντύπωση).

Άραγε, με την υπάρχουσα κατάσταση των μετόχων, ποιό μπλοκ έχει το πλειοψηφικό ποσοστό; Μπορούν να ασκήσουν τη διοίκηση οι Μινωικές ή προβλέπεται σήριαλ για τις θέσεις στο ΔΣ;

Παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος

Link to comment
Share on other sites

Η αναφορά μου στον Ελβετό έχει να κάνει με την άποψη του ότι τόσο καιρό γιατί δε μίλαγε κανείς, είτε ασκούσε διοίκηση είτε όχι. Αν εξαιρέσει κανείς κάποιους καραβολάτρες ή και κάποια θιγμένα άτομα από τα πληρώματα κατά τα άλλα σιγή ιχθύος.

Link to comment
Share on other sites

Η κάθε εταιρεία λειτουργεί βάσει των δομών και των διαδικασιών της συνεπώς δεν νομίζω πως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι γινόταν στα πλαίσια αυτών των λειτουργιών. Στην περίπτωση που αναφέρθηκες, θα μπορούσαν πράγματι να γίνουν αναφορές στην ανώτερη διοίκηση (αν και αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο), ενώ στην περίπτωση της HSW, η διοίκηση ασκείται από τους ιδιοκτήτες, γι αυτό και το παράδειγμα ήταν κατά τη γνώμη μου ατυχές.

Link to comment
Share on other sites

(Από τη σημερινή ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Νέα δεδομένα στον ακτοπλοϊκό κλάδο διαμορφώνει η επιστροφή των μετοχών της Hellenic Seaways και πάλι στη Minoan Lines μετά την αδυναμία της ΑΝΕΚ να καταβάλει τη συμφωνημένη δόση για το 2010.

Την τελευταία ημέρα του 2010 η Minoan Lines με ανακοίνωση της έκανε γνωστό ότι η ΑΝΕΚ δεν κατέβαλε την αναλογούσα για το 2010 δόση των 25 εκατ. ευρώ για την αγορά από τη Minoan Lines, του 33,35% των μετοχών της Hellenic Seaways (HSW). Κατόπιν αυτής της αρνητικής εξέλιξης η Minoan Lines ανέλαβε και πάλι τους τίτλους της HSW.

Όπως προέβλεπε η συμφωνία της Τετάρτης, 13 Μαΐου 2009, η ΑΝΕΚ θα κατέβαλε τμηματικά μέχρι το τέλος του 2012 το ποσό των 125 εκατ. ευρώ για την αγορά του 33,35% των μετοχών της HSW, (περίπου 4,82 ευρώ ανά μετοχή). Η συμφωνία προέβλεπε προκαταβολή 47,5 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2009, η οποία κατεβλήθη ολοσχερώς τον Φεβρουάριο του 2010, και στη συνέχεια τρεις δόσεις μέχρι το τέλος του 2012. Η πρώτη δόση έπρεπε να καταβληθεί μέχρι 30 Νοεμβρίου κάτι που δεν έγινε.

Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη για τον κλάδο συνολικά, καθώς δείχνει τις πεπερασμένες πλέον δυνατότητες χρηματοδότησης των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Η αδυναμία αυτή της ΑΝΕΚ ενδεχομένως να δημιουργήσει ζητήματα αποτίμησης στη Minoan Lines, η οποία είχε περάσει στα αποτελέσματα της χρήσης του 2009 το κέρδος από την πώληση των μετοχών της Hellenic Seaways, το οποίο «ανερχόταν στα 58,8 εκατ. ευρώ εκ του οποίου ποσό 47,5 εκατ. ευρώ θεωρείται πραγματοποιούμενο κέρδος από την πώληση ουσιώδους επιρροής (control premium) και ποσό 11,31 εκατ. ευρώ θεωρείται μη πραγματοποιούμενο κέρδος από την αποτίμηση της συμμετοχής στην εύλογη αξία».

Επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη Minoan Lines, η προκαταβολή των 47,5 εκατ. ευρώ θωρείται από τη σύμβαση μη αναστρέψιμη. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΝΕΚ βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ.

Ποιος ελέγχει την HSW

Μετά την παραπάνω εξέλιξη η Minoan Lines καθίσταται και πάλι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Hellenic Seaways με ποσοστό 33,35%, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Δεύτερος μέτοχος είναι η Τράπεζα Πειραιώς [bOPr.AT] με ποσοστό 19,996% και τρίτος μέτοχος η Sea Star Capital με ποσοστό 16,504%.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι ο ισχυρός άνδρας της ΑΝΕΚ και της Sea Star Capital, Γιάννης Βαρδινογιάννης, μπορεί να επιλέξει να διατηρήσει τον έλεγχο της HSW, στο βαθμό βέβαια που έχει τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς, όπως το είχε πράξει τον Μάιο του 2008. Στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, τότε εμφανίσθηκε να ελέγχει το 52% των μετοχών της εταιρείας και εξέλεξε το διοικητικό συμβούλιο που πρότεινε ο ίδιος, ενώ η Minoan Lines με το 33,35%, δεν εξέλεξε κανένα σύμβουλο.

Εάν επιλέξει αυτή την τακτική ο κ. Βαρδινογιάννης τότε σημαίνει ότι η ΑΝΕΚ θα εγγράψει ζημίες ύψους 47,5 εκατ. ευρώ (η προκαταβολή της αγοράς), ενώ ενδεχομένως να επιδιώξει να διαπραγματευθεί αλλαγή των όρων της συμφωνίας στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που προέκυψαν από την κρίση.

Oμιλος Grimaldi: Θα αναζητήσουμε άλλο επενδυτή

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η Minoan Lines και ο μεγαλομέτοχος της, ο όμιλος Grimaldi, είναι ανοικτοί στην ολοκλήρωση της συμφωνίας εάν η ΑΝΕΚ εξασφαλίσει σύντομα το ποσό της δόσης.

Από πλευράς του Ομίλου Grimaldi δηλώθηκε στη «Ν», μέσω του εκπροσώπου του κ. Παύλου Κυπριανού, ότι ο ιταλικός όμιλος παραμένει πιστός στη στρατηγική που έχει χαράξει η οποία συνίσταται στην ισχυροποίησης της θέσης του στις γραμμές της Αδριατικής, και στη διατήρηση της ηγετικής θέσης στη γραμμής Πειραιάς - Ηράκλειο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται να διατηρήσει τη συμμετοχή του στη Hellenic Seaways, για την οποία εάν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία με την ΑΝΕΚ θα αναζητήσει άλλον επενδυτή, ενώ στο μεταξύ θα επιδιώξει μία αναβαθμισμένη παρουσία στα διοικητικά πράγματα της Hellenic Seaways, μέχρι να πουλήσει σε άλλον το ποσοστό του.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - [email protected]

Edited by proud_ionian
quote
Link to comment
Share on other sites

Σιγή ιχθύος που για μένα (γνωστή κατίνα :D ) δείχνει πως δεν θα δούμε ιδιαίτερες αλλαγές στην HSW άμεσα... Ίσως το 33.5% να ήταν περιττό... Το μέλλον της βέβαια ως εταιρείας είναι αβέβαιο (μιας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα για αυτήν - πιθανότερο κρίνω το σπάσιμο και ξεπούλημά της ανά κομμάτι δραστηριότητας/πλοία).

Και κρίνοντας και από την ένταξη της anek/hsw στον ΣΕΕΝ πιθανόν να σημάνει με αργά βηματάκια την έναρξη του φιλικού μοιράσματος της πίτας (όσον αφορά την ακτοπλοϊκή κίνηση στο Αιγαίο και την Αδριατική). Γεγονός που θα βρει σε δυσκολότερη θέση την ΑΝΕΚ (μιας και προς το παρόν μόνο αυτή φαίνεται να υποχωρεί, προφανώς πιεζόμενη από την συνολική κατάσταση).

Υ.Γ. Εκτός και αν προμηνύεται κανόνι (πράγμα που δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό - τουλάχιστον για τις εταιρείες αυτού του μεγέθους).

Edited by csst9728
Link to comment
Share on other sites

απο την σημερινή <<ΠΑΤΡΙΣ>>

<<Τα ʼσπασαν» Minoan και ΑΝΕΚ για τις μετοχές της Hellenic Seaways

Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Αναταράξεις στο χώρο της ακτοπλοΐας αναμένεται να δημιουργήσει η απόφαση της Minoan Lines να διατηρήσει, προς το παρόν, τις μετοχές της στη Hellenic Seaways καθώς η ΑΝΕΚ δεν έχει καταβάλει μία από τις δόσεις για την αγορά τους. Η απόφαση της Minoan για υπαναχώρηση από τη συμφωνία της με την ΑΝΕΚ με αντικείμενο την πώληση των μετοχών της στη Hellenic Seaway ανακοινώθηκε ενώ οργιάζουν οι πληροφορίες για μεγάλο deal μεταξύ της χανιώτικης εταιρείας και της Attica Group.>>

Link to comment
Share on other sites

ευτυχως ή δυστυχως, η τυχη της HSW, θα εξαρτηθει απο το γενικοτερο μοιρασμα της πιττας μεταξυ των υπολοιπων. απλα ειναι κριμα, οτι κερδιθηκε με μια προσπαθεια που εγινε την τετραερια 2004-2008 και ειχε αποτελεσμα το νοικοκυρεμα της εταιρειας, να σκορπισθει στους 5 ανεμους.

ετσι και αλλιως τα χρεη στα οποια βουλιαζουν ολοι ειναι πολλα και συντομα θα εχουμε εξελιξεις.

Link to comment
Share on other sites

Ορίστε, πάνω που λέγαμε για σιγή ιχθύος, δείτε τις διευκρινήσεις: από το capital.gr

in common greek: την ψιλοπατήσαμε, αλλά θα δούμε τώρα πως και αν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση ;)

Edited by csst9728
Link to comment
Share on other sites

Άραγε, με την υπάρχουσα κατάσταση των μετόχων, ποιό μπλοκ έχει το πλειοψηφικό ποσοστό; Μπορούν να ασκήσουν τη διοίκηση οι Μινωικές ή προβλέπεται σήριαλ για τις θέσεις στο ΔΣ;

Σήμερα το euro2day αναφέρει μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, σχετικά με αυτό το ζήτημα:

[...]Η συμφωνία προβλέπει ότι της επιστρέφεται και το management της HSW, δικαίωμα που προς το παρόν δεν έχει ασκηθεί από πλευράς Μινωικών Γραμμών.

Θα περιμένουν για λίγο ακόμη…

http://www.euro2day.gr/chameleon/139/articles/621228/ChameleonArticle.aspx

Link to comment
Share on other sites

τωρα που εχει γινει αυτο το ΄΄τζερτζελο΄΄ με τις εταιρειες (μινοαν vs ανεκ) υπαρχει περιπτωση το αρτεμις να παει στην χελλενικ και να το δουμε στο σαρωνικο παλι?

Link to comment
Share on other sites

Δε ξέρω εάν υπήρχε κάποια ρήτρα για μεταβίβαση του management από την Minoan στην ΑΝΕΚ, όταν έγινε η συμφωνία για τη απόκτηση των μέτοχων της πρώτης από τη δεύτερη. Αλλά εάν θυμάμαι καλά ο κ. Βαρδινογιαννης είχε αναλάβει τα ηνία της εταιρειας πριν αυτό το γεγονός μέσω της συγκέντρωσης διαφόρων μέτοχων με τη SEA STAR σε γενική συνέλευση της εταιρείας πριν 2 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Νηρέα, διαβάζοντας όμως παράλληλα και το παραπάνω άρθρο από τη Ναυτεμπορική που παρέθεσε ο Stradivarius μου φαίνεται πιθανότερο αυτό που λέει ο Π100... και για να τον συμπληρώσω: μάλλον θα εξαρτηθούν πολλά από την Τράπεζα Πειραιώς ;)

Όπως και να χει, κάποιο από τα δύο δημοσιεύματα κάνει κάποιο λαθάκι... εκτός και αν ξεκίνησε το σήριαλ B)

Link to comment
Share on other sites

Επειδή όπως γράφει ο Π100 η διοίκηση της εταιρείας είχε περάσει στην πλευρά Βαρδινογιάννη πριν από αυτή τη συμφωνία, θεωρώ πως δεν ισχύουν τα όσα αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα.

Link to comment
Share on other sites

Για να το λέτε εσείς, μάλλον έτσι θα είναι. Αν και το ότι η συμφωνία έγινε μετά την ανάληψη της διοίκησης δεν αποκλείει αυτομάτως το ενδεχόμενο να υπήρχε τέτοιος όρος στο συμφωνητικό. Όπως επίσης δεν πιστεύω ότι η τότε πλειοψηφία εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα. Κατά την γνώμη μου τότε υπήρχε η ελπίδα των μετόχων για κάτι καλύτερο. Και από τότε πολλά άλλαξαν σε όλο το πεδίο της οικονομίας.

Και μέχρι να δούμε ποιός (δεν) θα αναλάβει την (τέως) πολύφερνη νύφη, ας περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας ψάχνοντας να μάθουμε τι ακριβώς σημαίνει ο βαρύγδουπος τίτλος: “Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Πρωτότυπου Συστήματος Τηλεδιοίκησης Πλοίων με Διαδικτυακή Αμφίδρομη Επικοινωνία Υψηλών Ταχυτήτων (VPN )” :blink:

Link to comment
Share on other sites

Επειδή όπως γράφει ο Π100 η διοίκηση της εταιρείας είχε περάσει στην πλευρά Βαρδινογιάννη πριν από αυτή τη συμφωνία, θεωρώ πως δεν ισχύουν τα όσα αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα.

Πράγματι η διοίκηση της Εταιρείας είχε περάσει στην πλευρά Βαρδινογιάννη σε μία, νομίζω, έκτακτη γενική συνέλευση και αφού παρ' όλες τις προσπάθειες δεν υπήρξε σημείο συνεννόησης ανάμεσα στην πλευρά Βαρδινογιάννη και σ' αυτή των Μινωικών. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι οι Μινωικές δεν είχαν κανέναν εκπρόσωπο στο ΔΣ της HSW παρ' όλο που ακόμη διατηρούσαν το πακέτο των μετοχών. Έκτοτε και μέχρι τη συμφωνία πώλησης του πακέτου το 2009 από την ΜΙΝΟΑΝ στην ΑΝΕΚ, είχαν αλλάξει οι συσχετισμοί και μέσα στις Μινωικές, με τον Grimaldi να τοποθετεί δικούς του ανθρώπους στο ΔΣ. Τώρα, δεν ξέρω αν στη σύμβαση υπάρχει τέτοιος όρος περί μεταβίβασης του management σε περίπτωση "σπασίματος" της συμφωνίας όπως λέει το δημοσίευμα, το θεωρώ λίγο αδόκιμο, αφού η εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και κατ' επέκταση η Διοίκηση είναι αντικείμενο του ανώτατου οργάνου της Ανώνυμης Εταιρείας, που είναι η Γενική Συνέλευση.

Link to comment
Share on other sites

Αφου οι μεγαλυτεροι μετοχοι παραμενουν οι ιδιοι(ΑΝΕΚ/Sea Star κ τραπεζα Πειραιως),σε ποια κατευθυνση θα υπαρξουν εξελιξεις? Αν πχ εβγαινε μεγαλομετοχος ο Grimaldi,μονο τοτε δεν θα λεγαμε πως η εταιρια αλλαζει ριζικα?

Link to comment
Share on other sites

ξαναειπαμε: 16% η sea star, 20% η Πειραιως και 33% οι Μινωικες και 31% οι λοιποι. σε μια γενικη συνελευση αν ο ιταλος διεκδικησει τη διοικηση εχει ελπιδες. χωρις που δεν μπορεις να προεξοφλησεις τη σταση της πειραιως (παρα τις συγγενειες). ακομη ειναι πολυ νωρις και ο ιταλος δε θελει να τραβηξει τα πραγματα στα ακρα. δεν εχει κλεισει το παιχνιδι για την ΑΝΕΚ παντως, οσον αφορα τη HSW.

Link to comment
Share on other sites

[...]Η ΑΝΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η νομική της υπηρεσία εξετάζει όλες τις παραμέτρους ώστε να εξαλείψει ή έστω να περιορίσει τη ζημιά, αλλά παράγοντες που γνωρίζουν τη συμφωνία αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «επαφίεται στην καλή θέληση του ιδιοκτήτη των Μινωικών Γραμμών κ. Εμάνουελ Γκριμάλντι να επιστρέψει την προκαταβολή».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=72&artId=326233&dt=09/01/2011

Χθες στο ΒΗΜΑ είχε και την παραπάνω αναφορά στο ζήτημα. Πιστεύω ότι ο Γκριμάλντι είναι αυτός που έχει αυτή την στιγμή το πάνω χέρι στις εξελίξεις, καθώς δεν μπορεί αφενός να μην έχει λόγο στην εταιρεία και στο μέλλον της και αφ' ετέρου να πρέπει να δείξει "καλή θέληση". Πιστεύω ότι η "καλή θέληση" απαιτεί και ανταλλάγματα. Και η ΑΝΕΚ δεν μπορεί να αντέξει χασούρα τόσων εκατομμυρίων.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αληθεια τωρα που ξαναπερασαν οι μετοχες στον Grimaldi,υπαρχει ενδιαφερον απο τον Ιταλο για το τι γινεται στην εταιρια?(πχ,γιατι εχουμε ναυλωμενο αυτο,γιατι παροπλισμενο το αλλο κλπ)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...