Jump to content
Shipfriends

gtogias

eMembers
  • Posts

    3,001
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by gtogias

  1. H έμμεση δημιουργία μονοπωλίων δεν αφορά μόνο την ακτοπλοΐα. Το ίδιο συμβαίνει στον σιδηρόδρομο και σε άλλους κλάδους.
  2. Ενδιαφέρουσα συζήτηση, κρατά χρόνια, επανέρχεται στο προσκήνιο κάθε τόσο. Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη. Η διατήρηση ενός πλοίου σε πλεύσιμη κατάσταση έχει κόστος και αυτό το κόστος πρέπει κάποιος να το πληρώσει. Τα υπάρχοντα πλοία μουσεία στην Ελλάδα έχουν από πίσω τους βαθιά πορτοφόλια αλλά και μεγάλη ιστορική αξία ή και συναισθηματική για κάποιους ιδιώτες. Δε μιλώ για το Αβέρωφ και το Βέλος, αμφότερα με την ιστορία τους. Αναφέρομαι στα Νεράιδα και το Hellas Liberty που είτε σε ατομικό επίπεδο το πρώτο, είτε σε συλλογικό το δεύτερο, αποτελούν μέρος της προσωπικής ιστορίας πολλών ανθρώπων της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, εξ ου και το ενδιαφέρον και η συνεχής χρηματοδότηση. Αντιπαράδειγμα των παραπάνω αποτελεί το Θαλής, που βρίσκεται μεταξύ φθοράς κα αφθαρσίας, έτοιμο να διαλυθεί, ενώ για το Ευγένιος Ευγενίδης μόλις πρόσφατα ξεκίνησε προσπάθεια αποκατάστασης. Όσοι πάντως πιστεύουν ένα ποστάλι που ταξίδεψε κοντά είκοσι χρόνια στις ανατολικές Κυκλάδες είναι εξίσου σημαντικό με τα παραπάνω, μπορούν κάλλιστα να βγουν στη γύρα για χορηγούς αφού πρώτα κάνουν μια έρευνα για τα πιθανά κόστη αποκατάστασης και συντήρησης. Τους εύχομαι να το πετύχουν, αν και οι αποτυχίες ακόμα και την περίοδο που η χρηματοδότηση ήταν πιο εύκολη δεν με κάνει πολύ αισιόδοξο.
  3. Στο λιμάνι της Κυλλήνης δεν είχαν τοποθετηθεί πιλοτικά κάποια συστήματα cold ironing; Υπάρχουν; Δουλεύουν;
  4. O Πειραιάς είναι ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από του επιθυμητούς προορισμούς, το Λαύριο 60 χιλιόμετρα. Δεν είναι συγκρίσιμοι οι χρόνοι που χρειάζονται για να προσεγγίσουν το κέντρο της Αθήνας.
  5. Ο παγκόσμιος προορισμός της κρουαζιέρας είναι η Αθήνα και η Ακρόπολη. Αυτά βρίσκονται εγγύτερα στον Πειραιά, παρά στο Λαύριο. Φανταστείτε να ξεκινούν καθημερινά από το Λαύριο δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες λεωφορεία για την Ακρόπολη, παρέα με την κίνηση της ημέρας κάθε πρωί. Κόλαση.
  6. Και όμως υπάρχουν αρκετοί που ακόμα οραματίζονται την ακτοπλοϊα στο Λαύριο. Και το τραίνο να φτάσει εκεί πάλι δεν θα πάει. Και να ήθελε να πάει, δεν χωράει. Πόσες είναι οι θέσεις ελλιμενισμού, 10; 15; και πολλές λέω.
  7. Από που προκύπτει ότι "εμείς οι φορολογούμενοι" θα πληρώσουμε τα χρέη της εταιρείας, αν και εφόσον υπάρξουν;
  8. Σε μεγάλο τμήμα της διαδρομής δε μπορεί να ξεπεράσει αυτές τις ταχύτητες, 19 με το ζόρι, ακόμα και αν μπορούσε να πάει και με 40. Δεν ξέρω πόσες αγωγές - μηνήσεις - πρόστιμα μάζεψαν, σίγουρα υπάρχει θέμα στην περιοχή με τους περιορισμούς ταχύτητας που υπάρχουν.
  9. Ο Σπανόπουλος είχε πάρει δύο από τις πλωτές.
  10. O στόλος της Capital, εδώ και εδώ . Έχει πλοία με ελληνική σημαία, προφανώς και έχει και Έλληνες ναυτικούς.
  11. Οι κάμερες λογικά δεν πρέπει να είναι του Λ.Σ. Χώρια που αποκλείεται να αρχειοθετείται το υλικό δια παντός.
  12. Στο σύστημα παρακολούθησης ρύπων, το MRV έχει αναλυτικά τις ετήσιες εκπομπές CO2 που δίνουν οι εταιρείες και επιβεβαιώνουν οι νηογνώμονες. πχ, το Κρήτη ΙΙ για το 2022: Και η αντίστοιχη εικόνα για το ΧΙ:
  13. Η είδηση της ημέρας για απαγωγή ναυτικών, μεταξύ αυτών και Έλληνα: https://www.naftemporiki.gr/maritime/1587806/thriler-me-tin-kataggelia-gia-arpagi-trion-naytikon-ellinikis-etaireias-sti-smyrni/
  14. Φαίνεται ότι το κορίτσι είχε ένα ατυχηματάκι πρόσφατα: Ship collision in Istanbul strait leaves damage, no casualties (aa.com.tr)
  15. Αναλυτικά η διαδικασία - προϋποθέσεις για την επιλογή πλοίων στον επερχόμενο διαγωνισμό: https://www.amna.gr/home/article/794154/Stis-29-Febrouariou-o-diethnis-diagonismos-gia-tis-73-agones-grammes-Probadisma-sta-neotera-ploia-gia-tin-katigoria
  16. Το γκαράζ του Delos πάντως ήταν γεμάτο ως τον καταπέλτη.
  17. Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις της εταιρείας (εδώ), το πλοίο φόρτωσε οχήματα, φορτηγά, μπετονιέρες κλπ, στην Κίνα ερχόμενο προς Ευρώπη. Φωτογραφίες εδώ.
  18. Πέρα από το αν υπάρχει ζήτηση, πόσο συντομότερα θα πήγαινε κάποιος σε σχέση με σήμερα?
  19. Όπως σε κάθε κακοκαιρία, τα πλοία γίνονται "συγκρουόμενα" στο ΝΜΔ:
  20. Από όλο τον στόλο της Attica, πλην ΑΝΕΚ, το 2022 τις πιο μεγάλες εκπομπές ρύπων, και συνακόλουθα τις πιο ψηλές καταναλώσεις καυσίμων, είχαν τα Superfast XI και το Blue Star Delos. Όλα τα άλλα έπονται, με μεγάλες διαφορές.
  21. Δεν εκπέμπει λιγότερους ρύπους το Αριάδνη.
  22. Η μόνη λύση είναι η σοβαρή αντιμετώπιση της ακτοπλοΐας από τη δημόσια διοίκηση. Πχ, η σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων αποκλειστικότητας με απαίτηση ναυπήγησης πλοίων νέας τεχνολογίας, εναρμονισμένων με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, οι επιδοτούμενες γραμμές να έχουν ανάλογες προδιαγραφές και απαιτήσεις, ώστε με τέτοιο συμβόλαιο εγγυημένων αποδόσεων να πάει κάποιος πιθανός επενδυτής να ζητήσει χρηματοδότηση από φορέα, η παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων, κλπ κλπ κλπ. Ως τότε οι μεν εταιρείες θα ζητούν την απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος, και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα, και γιατί δεν υπάρχουν τα κεφάλαια, αλλά και γιατί θα πρέπει να θεσμοθετηθούν διαδικασίες που θα είναι αποδεκτές από όλους. Το δε κράτος θα πρέπει να τρέξει όλο αυτό το έργο γιατί σύντομα το κόστος διατήρησης του στόλου σε λειτουργική κατάσταση με οικονομική βιωσιμότητα θα χτυπήσει ταβάνι. Αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2025 που η Μεσόγειος θα γίνει ECA, άρα το heavy fuel δεν θα μπορεί πια να χρησιμοποιείται ως καύσιμο από τον νυν ακτοπλοϊκό στόλο.
  23. Η βασική ανάγκη για νεότευκτα έχει να κάνει με την εναρμόνιση με τους επερχόμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Σε αυτό συμφωνούμε. Και ποιοι είναι αυτοί οι κανονισμοί πάνω στους οποίες θα βασιστούν τα σχέδια των νέων πλοίων; Γνωρίζουμε το καύσιμο; Και αν το μαντέψουμε, υπάρχει εξασφαλισμένη διαθεσιμότητα; Και αν υπάρξει διαθεσιμότητα, το κόστος τους είναι αντιμετωπίσιμο; Βλέπουμε ότι ακόμα και μεγάλες εταιρείες της βόρειας Ευρώπης πειραματίζονται. Τα μεν πιο μεγάλα δοκιμάζουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο, που εννοείται ότι μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως καύσιμο "γέφυρα" μιας και είναι ορυκτό και εκπέμπει ένα σκασμό αέρια του θερμοκηπίου, ή τα των μικρών αποστάσεων δοκιμάζουν το ρεύμα. Το οποίο ρεύμα όμως προέρχεται από "καθαρές" πηγές. Εμείς τι; Θα παράγουμε ρεύμα από θερμικά εργοστάσια για να τροφοδοτούμε ηλεκτροκίνητα πορθμεία μικρών αποστάσεων; Και φυσικά παραμένει το ερώτημα, who pays; Και την αρχική επένδυση, και το αυξημένο κόστος λειτουργίας.
  24. Δεν καταλαβαίνω γιατί βάζουμε όλα τα πλοία στον ίδιο ντορβά. Το Άνδρος Κουίν γιατί θεωρείται "παρωχημένο"; 2ι5 ετών, δύο χρόνια πιο παλιό από τα πλοία που τα λέμε ακόμα νεότευκτα. Χρειάζεται ανανέωση ο στόλος; Προφανώς και ναι. Πεδίο δόξης λαμπρό για όποιον μπορεί να αποδείξει ότι σημερινά νεότευκτα είναι εφικτά και οικονομικά βιώσιμα. Ως τότε 25ετίας είναι νέα.
  25. Με δεδομένο ότι το όφελος φτάνει (και ξεπερνά) τα 3.500.000 έουρος για το 2024, ίσως οι προσεγγίσεις στη Μήλο να μην είναι και τόσο ράδιο αρβύλα.
×
×
  • Create New...