Jump to content
Shipfriends

gtogias

eMembers
 • Posts

  2,535
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by gtogias

 1. Υπάρχουν και οι Σποράδες.... Κυρίως όμως, υπάρχει μια σειρά από ακινησίες που θα πρέπει να κάνουν τα συμβατικά μεταξύ τους. Και τώρα πια είναι (ή θα είναι σύντομα) κάμποσα: Aqua Jewel, Aqua Blue, Aqua Star και Superferry II.
 2. Αρκετά άδικος ο χαρακτηρισμός. Και αν το "κακοτάξιδο" δικαιολογείται λόγω της σύγκρισης με τα άλλα ραφηνιώτικα πλοία 15 χρόνια πριν, το αδιάφορο με τίποτα. Ίσα ίσα πολύ πιο κομψό και πλούσιο το εσωτερικό του από πολλά της ηλικίας του. Σε σχέση δε με το εσωτερικό των γεροντοβάπορων της Μάγχης, κορυφαίο.
 3. Προσωπικά πάντα και παντού πίστευα και πιστεύω ότι τα μονοπώλια προκαλούν ζημιά. Βλέπω όμως ότι "ξεσηκώνονται" αρκετοί με την σκέψη και μόνο του μονοπωλίου στην Κρήτη, προφανώς κάτω από την ομπρέλα του G, αλλιώς, ξανά προφανώς, δεν είναι μονοπώλιο, ενώ το ότι βιώνουμε σε όλο το Αιγαίο μονοπώλιο εδώ και χρόνια δεν ενοχλεί, ή, εν πάση περιπτώσει, δεν προκαλεί της ίδιας έντασης αντιδράσεις. Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την πιθανή παρέμβασή της, θα επαναλάβω αυτό που έχει ήδη γραφτεί, οι πολιτικές αποφάσεις που θα δώσουν το πράσινο φως σε τέτοιες διεργασίες θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ισχύ. Θεωρητικά πάντα, το πρόβλημα για την είσοδο νέων επιχειρηματικών σχημάτων στην ακτοπλοΐα δεν έχει να κάνει τόσο με την ισχύ του μεγάλου παίκτη, είτε λέγεται τράπεζα, είτε λέγεται G, αλλά με τις χαμηλές προσδοκίες για την απόδοση της επένδυσης με δεδομένη την έντονη εποχικότητα του κλάδου. Εννοείται ότι στο κόστος εισόδου θα πρέπει να προσμετρηθεί και η ανάγκη για "πάντρεμα" με την φύση της ακτοπλοϊας, δεν είναι μόνο μπίζνα, είναι και εθνική και κοινωνική υποχρέωση. Εδώ θα έπρεπε η πολιτεία να είναι πιο σαφής και ορθολογική στις ενισχύσεις και παρεμβάσεις που αυτό επιβάλλει, αλλά τι δουλεύσει σωστά στην Ελλάδα για να δουλέψει και αυτό. Το άρθρο, όπως και τα πιο πολλά του είδους, δεν λέει τίποτα παραπάνω από αυτά που συζητιούνται δημοσίως, πράγματα τα οποία και βαπτίζονται πληροφορίες και παρασκήνιο εδώ και κάτι χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τράπεζα έχει υποχρέωση να "ξεφορτωθεί" συμμετοχές σε μη τραπεζικούς κλάδους και να απεμπλακεί από δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, Τη μια βρίσκονται ως ενδιαφερόμενοι διάφορα επενδυτικά ταμεία με αβέβαιες προθέσεις, την άλλη ο μόνος πλοιοκτήτης που δείχνει να διαθέτει ικανή ρευστότητα. Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι πλην της τράπεζας υπάρχουν και λοιποί μέτοχοι που θα πρέπει να συναινέσουν σε τέτοιας έκτασης μεταβολές. Τέλος πάντων, εμείς εδώ κουβέντα να γίνεται, τι θα προκύψει στο μέλλον δεν μπορούμε να ξέρουμε. Αν ξέραμε, σίγουρα δεν θα γράφαμε..
 4. Επειδή μάλλον κάτι δεν έχω καταλάβει: 1."Εκμηδενίζονται"? Ποιοι είναι αυτοί οι δυνητικοί ανταγωνιστές και πως μια συμφωνία "συνένωσης" μεταξύ ΑΝΕΚ και Attica θα το καταφέρει αυτό? 2. Γιατί ένα "μονοπώλιο" στην Κρήτη είναι "κακό" ενώ σε όλη την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα δεν είναι? 3. Πως από "εξυγίανση" της ΑΝΕΚ, φτάσαμε στην αγορά πλοίων της και γραμμών της από την Attica. Ποια είναι τα κριτήρια αυτής της εξαγοράς? Η επιβίωση της ΑΝΕΚ? Η εκκαθάριση της? Η μείωση της έκθεσης της τράπεζας σε ένα κλάδο δραστηριότητας μη συμβατό με την τραπεζική? Όλα μαζί? Κάτι άλλο? 4. Πλην της πολλοστής φοράς που ο G δήλωσε το προφανές, ότι τον ενδιαφέρουν τα πάντα αν αξίζει τον κόπο, έχουμε κάτι άλλο που δείχνει ότι η "νέα Attica" οδεύει προς αυτόν? Και αν ναι, έχουμε κάτι που να λέει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι μόνο η Κρήτη, ή μόνο η Αδριατική και όχι οι "μυζήθρες", δλδ η υπόλοιπη Attica? Και γιατί να του πουλήσουν μόνο αυτά? Τα υπόλοιπα πάνε για άλλον "επενδυτή" ή θα παραμένουν στην τράπεζα? 5. Από που προκύπτει η "ιταλοποίηση" της ακτοπλοΐας στο Αιγαίο, έστω μόνο στην Κρήτη, που θα φέρει αλλαγές στις συνθέσεις? Έχει εκφραστεί τέτοια πρόθεση από κάποιον? Με λίγα λόγια, άπειρα τα ερωτήματα και οι απορίες, και τα ως τώρα "δημοσιεύματα", "φήμες" και "παρασκήνιο" όχι μόνο δεν ρίχνουν φως αλλά μάλλον μοιάζουν είτε για προσδοκίες είτε ως λαγοί για κάτι άλλο. Πιο πολύ θα ταίριαζε η κουβέντα στο κουτσομπολιό.
 5. Τι εννοείται σχετικά με τις συνθέσεις? Υπάρχει κάποιο ζήτημα περί αυτών?
 6. Δλδ Μιλτιάδη, τα BS Myconos, Chios, Delos και Patmos είναι μυζήθρες?
 7. Συνέπειες? Την ύπαρξη μονοπωλείου στην Κρήτη? Και γιατί είναι μείζον θέμα, όταν όλο το υπόλοιπο Αιγαίο, αλλά και το κεντρικό Ιόνιο, ζουν τέτοιες συνθήκες εδώ και χρόνια, χωρίς να ιδρώσει το αυτί οιουδήποτε?
 8. Η κίνηση του πλοίου τον πρώτο χρόνο δρομολόγησης: Olsen Express recently celebrated the first year anniversary of Bajamar Express’ operations which included an impressive 2,000 trips, transporting 307,000 passengers, 129,000 vehicles and 222,000 line metres of cargo vehicles, delivered on schedule on 97% of journeys. Δεν ξέρω τα 222.000 γραμμικά μέτρα πως μεταφράζονται σε φορτηγά οχήματα, χαρακτηριστικές όμως οι φωτογραφίες από το περσινό καλοκαίρι με τα πυροσβεστικά και στρατιωτικά οχήματα που μετέφερε το πλοίο. Οχήματα μεγάλου αξονικού βάρους, που δεν δημιούργησαν πρόβλημα στο πλοίο.
 9. To Σ.Α.Σ. δεν συζητά - εγκρίνει προσφορές για επιδοτούμενες γραμμές. Είναι ξεχωριστή διαδικασία.
 10. Προφανώς και είναι λάθος, αφού αφορά διαμαρτυρία στον Άγιο Ευστράτιο.
 11. Υπάρχει link για αυτό το κάπου? Μέχρι στιγμής μόνο ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου μιλά για διαμαρτυρία χωρίς αποκλεισμό.
 12. Κάπου μπερδεύτηκα. Η ανάρτηση του Π100 υπογράφεται και αφορά τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου, και όχι τον Δήμο Λήμνου. Δεν είδα πουθενά να ανακαλεί την πρόσκληση για αποκλεισμό στη Μύρινα.
 13. Οριστική ή για την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο?
 14. Η έκθεση για την προσάραξη του το 2020. Μόλις σε ένα χρόνο, για περιστατικό που δεν είχε τραυματισμούς ή άλλα δυσάρεστα. Να μην κάνουμε συγκρίσεις με τα δικά μας: M2020-02 Grounding of M/S Amorella in the Åland archipelago on 20 September 2020 - Onnettomuustutkintakeskus (turvallisuustutkinta.fi)
 15. Το Δύσβατο ναι, είναι συχνό. Το πέρασμα μεταξύ Τήνου και Μυκόνου δεν μου έχει τύχει ως τώρα.
 16. Διαμαρτυρία του δημάρχου Κάσου για την διαδικασία του διαγωνισμού των επιδοτούμενων γραμμών που εξυπηρετούν το νησί: « Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την εντονότατη ανησυχία μας όσον αφορά την διαδικασία προκήρυξης του αρχικού μειοδοτικού διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών με σύναψη Σύμβασης ή Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας διάρκειας από 01/11/2021 μέχρι 31/10/2022 για τις γραμμές εξυπηρέτησης α) ΘΗΡΑ , ΣΗΤΕΙΑ- ΚΑΣΟΣ - ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙ - ΧΑΛΚΗ - ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, β) ΣΗΤΕΙΑ - ΚΑΣΟΣ - ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙ - ΧΑΛΚΗ-ΡΟΔΟΣ και επιστροφή Ένα (01) δρομολόγιο την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου, σε συνέχεια δρομολογίων ΠΕΙΡΑΙΑ - ΜΗΛΟΥ – ΘΗΡΑΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, και γ) ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΣΗΤΕΙΑ - ΚΑΣΟΣ - ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ - ΡΟΔΟΣ και επιστροφή. Ένα (01) δρομολόγιο την εβδομάδα κατά τη θερινή περίοδο από 06/06/2022 έως 04/09/2022 [σύνολο δεκατρείς (13) εβδομάδες] σε ανταπόκριση δρομολογίου Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου από Πειραιά για τις οποίες λαμβάνουμε πληροφορίες για την πρόθεση κατάθεσης προσφοράς από εταιρείες οι οποίες προτίθενται να συμμετάσχουν με υπερήλικα πλοία με χρονολογίες ναυπήγησης που φτάνουν ακόμα και τα 50 έτη . Η Δημοτική Αρχή με μοναδικό στόχο όπως είναι φυσικό την ασφάλεια αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού συνεχώς καταθέτει αιτήματα ώστε να συμπεριληφθεί στους όρους της προκήρυξης του μειοδοτικού διαγωνισμού ο όρος να έχουν δικαίωμα κατάθεσης προσφοράς πλοία 1ης και 2ης κατηγορίας ώστε να εξασφαλίσουμε αφενός την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και αφετέρου έναν επιπλέον κομβικής σημασίας παράγοντα που συμβάλει σε μέγιστο βαθμό για την ανάπτυξη των νησιών μας. Πάντα όμως καταλήγουμε στην ανάθεση εξυπηρέτησης των δρομολογιακών γραμμών που εξυπηρετούν από Πειραιά με πλοία 3ης κατηγορίας. Για το λόγο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε και εγγράφως την διαμαρτυρία μας μέσα από την οποία εκφράσουμε εντονότατα την αντίθεση και τον προβληματισμό μας. Πλέον δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι τίθεται ζήτημα ασφάλειας του επιβατικού κοινού αφού όλα τα υποψήφια πλοία είναι εντελώς γηρασμένα και όπως σχεδόν πάντα διάγουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους στην γραμμή Κάσο Κάρπαθο και μάλιστα για το κάθε ένα από αυτά έχουν καταγραφεί αναφορές στα κατά τόπους λιμεναρχεία τουλάχιστον δυο προσκρούσεων -προσαράξεων ανά έτος σε λιμάνια που εξυπηρετούν . Τονίζομαι με κάθε τρόπο την αναγκαιότητα να ληφθεί σοβαρά υπόψη ως δικλίδα ασφαλείας η παλαιότητα του κάθε υποψήφιου πλοίου και παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η σωστή αξιολόγηση των υποψήφιων πλοίων καθώς είναι αυτονόητο και επιβεβλημένο η κάθε αρμόδια αναθέτουσα αρχή να έχει ως κύριο και μοναδικό μέλημα της την ασφάλεια και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και ιδιαιτέρως των ακριτών κατοίκων μας» .
 17. Ναι, πήρε καύσιμα σήμερα, ήρθε βυτίο. Δεν υπήρξε κάποιο θέμα στο δρομολόγιο, το πρόβλημα έγινε αντιληπτό λίγο πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση.
 18. Τελικά "βαριά τα πετρέλαια" ή "δέχτηκε πιέσεις". Να μάθουμε και μεις.
 19. Δεν αναφέρθηκα σε "αγαθοεργίες", αλίμονο. Ειδικότερα στην περίπτωση της γραμμής του Μπλου, έδωσε λύση με το ταχύπλοο, που κάλυπτε το δρομολόγιο στον μισό χρόνο, κάτι πρωτόγνωρο για τα νησιά αυτά. Είναι όμως δεδομένο ότι η έλλειψη κάμπινών ενοχλεί. Και ας είναι ελάχιστοι αυτοί που τις ζητούν. Η ατυχία είναι ότι η βλάβη προέκυψε κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κίνησης. Τον υπόλοιπο καιρό κανείς δεν θα είχε πάρει χαμπάρι. Ακόμα και τους μεταφορείς προσφέρθηκε να καλύψει, και ας μην έκαναν χρήση της επιλογής του Olympus.
 20. Το Άκουα Μπλου είναι αξιόλογο, γι'αυτό και επισκευάζεται. Η ζημιά του ήταν απρόβλεπτη, ίσως και αδικαιολόγητη. Ναι, άλλαξε άρδην τους σχεδιασμούς, αλλά έδειξε και τις δυνατότητες αντίδρασης της εταιρείας, που δεν άφησε ακάλυπτη καμμία γραμμή, έστω και με πλοία διαφορετικής δυναμικότητας. Για το ύφος, το ήθος και την ένταση πολλών σχολίων και αντιδράσεων ας μη το συζητήσουμε καλύτερα.
 21. Ασχολίαστα τα champion 1 & 2, ασχολίαστα το Tera, ασχολίαστα τα τρία μικρά? Ασχολίαστο το Jewel? OK. Το έχουμε.
 22. Δε νομίζω ότι επιτρέπεται η πρόσδεση πλέον στον βοριά. Πέρα όμως από αυτό, άντε και επιτρεπόταν, φανταστείτε να πρέπει να κάνουν φόρτωση-εκφόρτωση τρία πλοία. Εδώ δεν τα καταφέρνουν δύο, όχι τρία.
 23. Ίσως να μην έχουν σχέση τα scrubbers. Εξάλλου, αυτά παρακρατούν-καθαρίζουν μόνο το διοξείδιο του θείου. Καμμία σχέση με κάπνα, μυρωδιές ή άλλα καυσαέρια και σωματίδια.
 24. Όχι, αλλά υπάρχει κάτι από φορέα, πχ Λ.Σ. ή είδηση δημοσιευμένη. Εδώ πλην της ανάρτησης αποσπάσματος video από κάποιον που έχει σχέση με ρυμουλκά σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο. Ούτε καλό, ούτε κακό.
×
×
 • Create New...