Jump to content
Shipfriends

Nick the Greek

Supermoderators
 • Content Count

  14,660
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Nick the Greek

 1. Σε σύγκριση μετα τέλη Μαίου/αρχές Ιουνίου, οι τιμές καυσίμων έκαναν το χατήρι των ακτοπλόων. Για το μήνα Ιούνιο η μέση τιμή στον Πειραιά για το HFO είναι περίπου 400 δολλάρια, ενώ μέχρι σήμερα τον Αύγουστο έχει υποχωρήσει ακόμη περισσότερα στα 335 δολλάρια. Το MGO παραμένει ψηλά αλλά φυσικά είναι φθηνότερο απ' ότι νωρίτερα φέτος. Μέση τιμή Ιουνίου στα 610 δολλάρια, ο Αύγουστος ως τώρα είναι στα 591.
 2. Εγώ θα αναπαράγω τη σκέψη ενός φίλου: Αν κάτσει κανείς και σκεφτεί πόσο πήγε η αγορά/μετασκευή του Σούπερφέρρυ, αγορά και εργασίες στα 4 ταχύπλοα, το κόστος από όλες αυτές τις βλάβες και καθυστερήσεις των ταχυπλόων, χαμένο εισόδημα από τις πρόωρες αποδρομολογήσεις 2 εξ' αυτών πέρυσι και φέτος, με όλα αυτά τα χρήματα που διέθεσαν θα μπορούσαν να είχαν κάνει ένα νεότευκτο μικρογραφία Νήσος Μύκονος και να μην τους κουνάει κανείς από το Ραφήνα - Άνδρο - Τήνο - Μύκονο για τα επόμενα 25 χρόνια. Με το αν βέβαια δουλειά δεν κάνουμε, έχει πάντως τεράστιο ενδιαφέρον ποιά θα είναι η στρατηγική τους για την επόμενη πια σεζόν και ειδικότερα αν θα συνεχίσουν να ποντάρουν στα μικρά επιβατηγά ταχύπλοα.
 3. Εδώ και 20 μέρες το πλοίο είναι στον Άγιο Δομίνικο, βοήθειά του. Δεμένο πίσω από εκεί που δένει συνήθως το Κύδων. Αλλά πέραν τούτου ουδέν, θα περιμένει φαίνεται το Δομηνικανικό ΣΑΣ να του εγκρίνει δρομολόγια. Ακριβώς ένα χρόνο πρίν έφτασε στο Κριστόμπαλ, έτσι για υπενθύμιση. Ένας χρόνος που μόνο κοστίζει λεφτά και δεν έχει φέρει δεκάρα πίσω.
 4. Επιστροφή στον αγώνα σήμερα για το Σουπέργατο, με 27 μιλάκια το πέτυχα να πλέει πρός Σαντορίνη νωρίτερα σήμερα.
 5. Από το πρωί της Πέμπτης το Leevsten βρίσκεται σε διαδικασία sea trials εμείς ας του ρίξουμε μια πρώτη ματιά πρίν από αυτά και ενώ τον περασμένο Ιούνιο έκανε ακόμη fitting out. Μήκος 210 μέτρα, 3 ντέκ φορτίου, 4,076 lane metres και 262 trailers σύμφωνα με τα τευτέρια. Εδώ φαίνεται και το γαλάζιο φουγάρο που παραπέμπει στον Onorato, οπότε προχωράει η ναύλωση. Στο AIS φαίνεται με σημαία Γερμανίας, αναρωτιέμαι αν η πιθανή του ναύλωση θα σημάνει αλλαγή σημαίας ή/και ονόματος. Σαν μήκος και χωρητικότητα είναι κομμάτι της κλάσης του Meleq που περιλαμβάνει ακόμη τα Gardenia Seaways, Tulipa Seaways, Alf Pollak και Maria Grazia Onorato.
 6. Roro Leevsten fitting out at Flensburger Shipyard, summer 2019

  © Andreas Brehme

 7. Roro Leevsten fitting out at Flensburger Shipyard, summer 2019

  © Andreas Brehme

 8. Roro Leevsten fitting out at Flensburger Shipyard, summer 2019

  © Andreas Brehme

 9. Μια πρώτη τζούρα, στην κυριολεξία, του Honfleur στην gallerie μας. Είναι ακόμη σε φάση fitting out στο Flensburger, με πολλά ερωτηματικά να πλανώνται σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Η φωτογραφία είναι από το τέλος του περασμένου Ιουνίου, φαντάζομαι πως έχει προχωρήσει λίγο έκτοτε.
 10. Brittany Ferries' Honfleur fitting out in Flensburg, summer 2019.

  © Andreas Brehme

 11. Ανοίγω ένα δελτίο για τη Νορβηγία με τις ψυχρές γυναίκες και το εγκαινιάζω με το καινούριο car carrier της Wallenius-Wilhelmsen, το βλέπουμε δεμένο στο Oslo κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του. Πρόκειται για το Traviata (IMO 9700524) που μόλις έχει παραδοθεί από το Tianjin Xingang Shipbuilding(NB 005-2) και συνεχίζει την παραδοσιακή ονοματοδοσία της εταιρείας, σχετική με την όπερα. Έχει μήκος 200 μέτρα, 13 ντέκ φορτίου και χωρητικότητα περί τα 8,000 οχήματα. Η MAN B&W μηχανή του, προσδίδει υπηρεσιακή ταχύτητα 20 κόμβων με κατανάλωση 55 τόνων HFO το 24ωρο.
 12. Fresh from the shipyard, the Traviata is receiving an inauguration ceremony in Oslo. Summer 2019.

  © Ole Gunar Solskjaer

 13. Να ένας παράξενος επισκέπτης at the Kynosoura places. Eίναι το ελευθέρας βοσκής ρυμουλκό Alp Winger (IMO 9367504). Φαντάζομαι πως ήρθε για κάποιες επισκευές, αν και στην αρχή σκέφτηκα πως μπορεί να είναι καμιά καινούρια αγορά των εν Ελλάδι παικτών. Ανήκει στην Alp Maritime Services και είναι χτισμένο το 2007 στο ναυπηγείο Muetzelfeldwerft(254) που βρίσκεται στην είσοδο του ποταμού Elbe, στο Cuxhaven της Γερμανίας. Έχει 4 μηχανές Caterpillar και έχει καθελκυστεί με το όνομα Janus, που είναι και το μοναδικό του προηγούμενο. Ωραία κατασκευή και χρωματισμός.
 14. Tug Alp Winger in Kynosoura, August 2019

  © Παναγιώτης Μπαλούρδος

 15. Στη Βαρκελώνη της Καταλωνίας βρισκόμαστε μεν, ελληνικότατο το supramax San Antonio (IMO 9514066) που βλέπουμε εμείς στην οθόνη μας δε. Ανήκει στην AM Nomikos και είναι χτισμένο το 2012 στα ναυπηγεία Ishikawajima-Harima Marine United στη Yokohama. Μηχανή Diesel United. Είναι χτισμένο για τον πλοιοκτήτη του και δεν έχει αλλάξει ποτέ όνομα.
 16. Bulk carrier San Antonio discharging grains at the Bunge terminal of Barcelona

  © Antoni Goicoetxea

 17. Εκεί που ο voyager είδε το Eurocargo Patrasso, εγώ είδα τη Julieta (IMO 9115913). Είναι ένα 24χρονο μοτορσιπάκι προιόν του Ολλανδικού ναυπηγείου Bijlsma Scheepswerf(670) με μηχανή Krupp MaK και τσίτα γκάζια στους 12 κόμβους. Οι τωρινοί του πλοιοκτήτες είναι Γερμανοί και τα προηγούμενά του ονόματα είναι τα Tendo(ως το 2004), Liamare(2005), Zeelandia(2007) και Idannus(2013).
 18. Coaster Julieta seen in Livorno, summer 2017.

  © Dennis Bergkamp

 19. Χώρα Σφακίων, νωρίτερα σήμερα. Του ανταποκριτού μας Νίκου Σηπφρεντζαράκη
 20. Nick the Greek

  Samaria I

  Landing craft type ferry Samaria I, seen in Hora Sfakion, Crete. Summer 2019.

  © Βαγγέλης Μαρινάκης

 21. Εδώ και 10 ημέρες μεραγκλαντάν στο Λιβόρνο, Αυγουστιάτικη ξεκούραση.
 22. Για να παίρνουμε και μια γεύση του πως λειτουργούν και οι εταιρείες του εξωτερικού, κι όχι απαραίτητα η πρώτη κλάση εξ' αυτών, είναι ενδεικτικό το ακόλουθο: Πρίν καμιά 10αριά μέρες έκανα μια κράτηση με τη Moby από και πρός την Σαρδηνία για 2 άτομα και αυτοκίνητο. Προχτές λοιπόν μου ήρθε email από την Moby(από φυσικό πρόσωπο κι όχι αυτοματοποιημένο) που μου ζητούσε ευγενέστατα να ξανακοιτάξω την κράτησή μου, όσον αφορά το αυτοκίνητο. Και είχαν δίκιο γιατί εγώ είχα κλείσει μήκος αυτοκινήτου που παρέπεμπε σε Smartάκι, κι όχι στο Zastava μου. Πανεύκολα και online, άλλαξα τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια και πλήρωσα με κάρτα τα 10 επιπλέον ευρώ που αντιστοιχούσαν στη διαφορά. Φαντάζομαι πως είναι σταθερή πρακτική τους να το κοιτάνε αυτό, ώστε να μην κάνουν οι επιβάτες εξυπνάδες με το μήκος του αυτοκινήτου. Η άλλη πιθανότητα είναι να έχουν στα αρχεία τους τις -αρκετές- προηγούμενές μου κρατήσεις, καμία εκ των οποίων δεν ήταν με Smartάκι και να είδαν τη διαφορά. Ποιός ξέρει, όπως και να έχει το πράγμα έτσι δουλεύουν έξω.
 23. Τούρλος Μυκόνου, του ανταποκριτού μας. Άφιξη του Aqua Blue νωρίτερα σήμερα από την Ικαριά. Εκφόρτωση ψίχουλα, φόρτωση 2 φορτηγά και 5 ΙΧ. Δεν έχω εικόνα από τα άλλα νησιά αλλά αν είναι παρόμοια, βλέπω τη βλάβη να έρχεται. Άφιξη Blue Carrier 1 από Πάρο και Νάξο χωρίς καθόλου φορτηγά στο πάνω γκαράζ. Φόρτωση από Μύκονο 17 νταλίκες και ανεχώρησε για Σύρο - Πειραιά.
 24. Εκείνη την ώρα που έγραψα το παραπάνω, το πλοίο ήταν ήδη πάρα πολλή ώρα και νόμιζα πως το κράτησαν στη Μήλο. Τελικά απέπλευσε και έφτασε στον Πειραιά μετά τις 0700 το πρωί. Και στου Τζελέπη παραμένει μέχρι τώρα, δε φαίνεται πως θα κάνει δρομολόγιο σήμερα.
 25. Ξέμεινε στη Μήλο απόψε το πλοίο. Φαντάζομαι μια ωραία ατμόσφαιρα επάνω στο πλοίο απόψε με τους επιβάτες.
×
×
 • Create New...