Jump to content
Shipfriends

Nick the Greek

Supermoderators
 • Content Count

  18,012
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Nick the Greek

 1. Είναι όντως φτωχά αλλά για να κάνεις τέτοια σχόλια πρέπει να δείς κάποιον πλοιοκτήτη στο λιμάνι. Και μάλιστα πλοιοκτήτη με προσωπικότητα και καρύδια. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μόνο υπαλλήλους να κυκλοφορούν.
 2. Κατά τις 2030 έδεσε απόψε στη Δραπετσώνα ο Μπλέ Κουβαλητής 1, προερχόμενος από Ρόδο - Κω και Σάμο. Οπότε έχουμε αλλαγή ημέρας στο δρομολόγιο, συνήθως το πλοίο ερχόταν Σάββατο απόγευμα και έφευγε το βράδυ.
 3. Βραδυνή βόλτα σήμερα στο λιμάνι ξεκινώντας από τον Μπλέ Αστέρα 1 και την αναχώρηση των 1900 για Πάρο - Κω - Σύμη - Ρόδο. Πολλή κίνηση και σε αυτό το δρομολόγιο με το πλοίο να φορτώνει ΙΧ για Ρόδο στο κατάμπαρο, την Κω στο πάνω γκαράζ, τα 6 ΙΧ της Σύμης στη γραμμή της ράμπας όταν σηκώθηκε και την Πάρο στο κυρίως γκαράζ στο τέλος. Από φορτηγά είχε πιστεύω καμιά 40αριά στο σύνολο τα οποία και είχε φορτώσει νωρίς. Η φόρτωση είχε επί της ουσίας ολοκληρωθεί ήδη από τις 1840 και απλά το πλοίο μετρούσε τα λεπτά για να αναχωρήσει. Το πάνω γκαράζ γεμάτο, στο κάτω χώραγε 12-14 νταλίκες ακόμη σίγουρα. Παρόμοια εικόνα και στο Νήσος Ρόδος και την αναχώρηση των 2000 για Χίο και Μυτιλήνη. Θεωρώ πως μια 150αριά ΙΧ τα είχε, από φορτηγά όχι πολλά πράγματα, τα είχε φορτώσει σχεδόν όλα κατά τις 1900 που βρέθηκα εκεί. Εντύπωση μου έκανε πως τα ΙΧ της Μυτιλήνης φορτώθηκαν στο πάνω γκαράζ και αυτά της Χίου στο κάτω, κάνοντας κύκλο στο γκαράζ για να ντανιαστούν με την μούρη πρός τον καταπέλτη. Το πλοίο ήδη από τις 1930 είχε σχεδόν ολοκληρώσει τη φόρτωση και περίμενε την ώρα απόπλου με άνεση χρόνου. Όσον αφορά τα Κρητικά, το Κνωσός Παλάς που έφτασε κατά τις 1900 στον Πειραιά, με μία ώρα καθυστέρηση δηλαδή, ξεκίνησε την φόρτωση των ΙΧ γύρω στις 2000. Το περίμεναν καμιά 100αριά ΙΧ ενώ φόρτωσε στο μισάωρο που πέρασα εκεί και καμιά 20αριά νταλίκες. Μέχρι τις 2030 είχε καθαρίσει την κίνηση στην πλατεία ενώ από φορτηγά ήταν ακόμα 2-3 που περίμεναν ενώ τα ΙΧ έφταναν με χαλαρούς ρυθμούς. Δε νομίζω πως στο τέλος της ημέρας θα έχει πάνω από 180ΙΧ και 30 φορτηγά. Ο Μπλέ Ορίζοντας απέπλευσε στην ώρα του για το Ηράκλειο με το 1/4 του κάτω γκαράζ να έχει φορτηγά ενώ πολύ λίγα πράγματα φαίνονταν και επάνω. Κατά τις 2050 στον Έλυρο η εικόνα ήταν παρόμοια με αυτο που περιέγραψα για το Παλάτι του Ηρακλείου. Δεν είδα τι φόρτωσαν τα Κρητικά το πρωί αλλά γενικά έχω την αίσθηση πως η συνολική κίνηση της ημέρας θα μπορούσε να είχε ικανοποιηθεί μόνο με βραδυνά δρομολόγια. Τουλάχιστον για την Κοινοπραξία που δεν πιάνει Μήλο.
 4. Απόψε στις 1900 το Blue Star 1(κατ' άλλους Μπλού Στάρ Δημητρούλα) αναχώρηση για Πάρο - Κώ - Σύμη - Ρόδο, άλλο ένα δρομολόγιο βγαλμένο από τη χρυσή βίβλο του Άρχοντα, σελίδα 128
 5. Κάτι που είδα χτές στη φόρτωση του Μπλού Στάρ 1 και ξέχασα να αναφέρω είναι το εξής: Σε κάποια φάση σκάει μύτη ένα μεγάλο φορτηγό με καρότσα, σαν αυτά που μεταφέρουν αδρανή υλικά. Η καρότσα χωρισμένη στη μέση κατά το διαμήκες. Από τη μία πλευρά είναι φορτωμένη άδειες ξύλινες παλέτες ατάκτως τοποθετημένες και από την άλλη σιδηροκατασκευές. Το πρόβλημα είναι πως όλα αυτά είναι άδετα, καμία απολύτως ασφάλεια. Το πλοίο ζητάει από το φορτηγό να ανέβει στο πάνω γκαράζ αλλά σταματούν συνειδητοποιώντας κι εκείνοι πως είναι εξώφθαλμα άδετο το φορτίο. Κι εκεί που νομίζω πως θα τον στείλουν πίσω και δε θα επιτρέψουν την επιβίβαση, απλά του ζήτησαν να ανέβει με την όπισθεν για να μην πέσει το φορτίο λόγω της ανηφόρας της ράμπας. Σας αφήνω να φανταστείτε πως θα αισθανόσασταν αν το φορτηγό αυτό παρκάριζε με το άδετό του φορτίο μπροστά ακριβώς από το ΙΧ σας στο γκαράζ. Παρόμοια αντιμετώπιση υπάρχει και σε πολλά άλλα πλοία με τα κοντέινερ. Κάποιες φορές τα κοντεινερ δεν φορτώνονται σε εξειδικευμένες νταλίκες, αυτές δηλαδή με τις θήκες ασφαλείας στις άκρες που συμπίπτουν με τις διαστάσεις του κοντέινερ, αλλά σε απλές νταλίκες που ούτε θήκες ασφαλείας έχουν για να ασφαλίσουν στο cornerpost του κοντέινερ, αλλά είναι και μεγαλύτερες σε μήκος από το ίδιο το κοντέινερ. Μια τέτοια φορτώθηκε στο Μύκονος την Παρασκευή που μας πέρασε. Εννοείται πως σε τέτοιες περιπτώσεις το κοντέινερ απλά εναποτίθεται στη νταλίκα και μπορεί να φύγει από πάνω της όχι απλά σε θαλασσοταραχή αλλά ακόμη και σε μια στροφή ή πολύ απότομο φρενάρισμα στο δρόμο. Και πάλι σας αφήνω να φανταστείτε τις συνέπειες, είτε εν πλώ, είτε στο δρόμο. Την άποψή μου για το έλλειμα κουλτούρας ασφαλείας στην Ελλάδα, την έχω εκφράσει πολλάκις. Σε μια χώρα όμως που πολλοί πιστεύουν πως αν συγκρουστούμε με την Τουρκία, αρχιστράτηγός μας θα είναι η Παναγία και Α/ΓΕΕΘΑ ο Ταξιάρχης, δεν είναι παράξενο. Ποιός ο λόγος να προσέχουμε και να τηρούμε κανονισμούς, όταν όλα είναι θέλημα Θεού? Αν θέλει ο Θεός, δε θα μετατοπιστεί το φορτίο. Αν πάλι θέλει να μετατοπιστεί, ό,τι μέτρα ασφαλείας και να πάρουμε δεν έχουν σημασία. Οπότε γιατί να σκοτιζόμαστε? Εννοείται φυσικά πως με τέτοια νοοτροπία δεν πάμε μπροστά, ίσα-ίσα γυρνάμε συνέχεια πίσω και μάλιστα από επικίνδυνο δρόμο. Ειδικά από μια εταιρεία μονοπωλιακή, θα περίμενε κανείς μια πολύ πιο αυστηρή πολιτική σε αυτά τα θέματα.
 6. Σήμερα το πρωί το πλοίο έχασε κανένα εικοσάλεπτο γιατί ενώ είχε ήδη φύγει και βρισκόταν στη λεκάνη, γύρισε πίσω στη θέση του για να επιβιβάσει επιβάτιδα η οποία είχε μείνει έξω ενώ τα ανήλικα παιδιά της επέβαιναν επί του πλοίου. Μη με ρωτήσει κανείς πως γίνεται αυτό αλλά τέλος πάντων το πλοίο γύρισε πίσω. Βιβλικές οι συνθήκες των πρωινών αναχωρήσεων, άνεμοι 7άρια στην περιοχή, ουρανός μολύβι, θάλασσα βαθύ μπλέ πρός μαύρο χρώμα και η οσμή της έντονης καταιγίδας στον αέρα.
 7. Κανένα από τα δύο, ξέρω πως είναι με Σ αλλά επεκράτησε στο μυαλό μου ο γνωστός τερματοφύλακας
 8. Ακριβώς το ίδιο σενάριο σήμερα στον Πειραιά, ακριβώς ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Ευτυχώς όμως όχι η ίδια διαχείριση, έγινε το αυτονόητο. Έλυρος περίμενε 5 λεπτά απέξω, βγήκε το Πάτμος και όλοι σπίτια τους ευχαριστημένοι.
 9. Και επειδή το φίλο μου τον @MILTIADIS τον έχω πήξει στην Κοινοπραξία τον τελευταίο καιρό, να δούμε λίγο Κρουιζάρα σε αναχώρησή της από την Ηγουμενίτσα. Το πλοίο περνά πολύ κοντά από την ακτή στο πιο στενό σημείο του διαύλου και εντυπωσιάζει με την πλώρη του η οποία χάνεται στον όγκο του πλοίου και εν πολλοίς περνά απαρατήρητη. Και φυσικά η πρυμνιά όψη καθως το πλοίο αφήνει πίσω του την Ηγού.
 10. The Cruise Europa looking mighty, sailing from Igoumenitsa. Summer 2020.

  © Ο Θείος Μήτσος

 11. The Cruise Europa looking mighty, sailing from Igoumenitsa. Summer 2020.

  © Ο Θείος Μήτσος

 12. The Cruise Europa looking mighty, sailing from Igoumenitsa. Summer 2020.

  © Ο Θείος Μήτσος

 13. The Cruise Europa looking mighty, sailing from Igoumenitsa. Summer 2020.

  © Ο Θείος Μήτσος

 14. Ένα ακόμη μέλος του στόλου της Hoegh Autoliners στην γκαλλερί μας, είναι το Hoegh Trotter (ΙΜΟ 9710749) που πρίν λίγες ημέρες επισκέφθηκε τον Πειραιά και ίσα-ίσα που το προλάβαμε στην αναχώρηση. Κατασκευής 2016 στο Xiamen Shipbuilding (XSI462F) με μηχανή Hyundai που του δίνει υπηρεσιακή ταχύτητα 19 κόμβων ώστε να μεταφέρει τα 8,500 αυτοκίνητα που στοιβάζονται στα 13 ντέκ φορτίου του.
 15. PCTC Hoegh Trotter sailing from Piraeus, July 2020

  © Πίτσα Κίτσα

 16. Ενα product tanker πλοιοκτησίας Καρνέζη που συχνάζει στον Κόλπο της Ελευσίνας τώρα τελευταία, είναι το Elka Bene(IMO 9234496) το οποίο και βλέπουμε να εξέρχεται από το στενό Ψυττάλειας - Δραπετσώνας. Κατασκευής 2002 στο Split της Κροατίας(429) με μηχανή Κορεάτικο ανταλλακτικό, Hyundai. Χτίστηκε σαν Asirat, ένα χρόνο μετά έγινε Bene και το σημερινό του όνομα το έχει πάρει ήδη από το 2004.
 17. Πλοιοκτησία της Ισραηλινής Zodiac, ονοματοδοσία από την Χιλιανή CSAV που ανήκει στον όμιλο της Γερμανικής Hapag Lloyd. Πρόκειται για το CSAV Tyndall των 8,704 TEU που βλέπουμε δεμένο Ικόνιο 3 Δυτικά πρίν λίγες ημέρες. Κατασκευής 2014 στη Daewoo της Ρουμανίας, στη Mangalia(4094) με μηχανή Doosan.
 18. Container ship CSAV Tyndall in Piraeus, July 2020

  © Danut Lupu

 19. Σήμερα θα δούμε τον Ιαγουάρο της Βαλτικής, δηλαδή το Baltic Jaguar (IMO 9387360) που τον βλέπουμε να έχει φορτώσει τσιμέντο στον Τιτάνα και να κατευθύνεται στον Ατλαντικό, μάλλον για τις ΗΠΑ. Η εταιρεία που μανατζάρει το πλοίο είναι η γνωστή Genco Shipping, που όπως και η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανήκει στον ιστό εταιρειών που καταλήγουν στον Peter G(Γεωργιόπουλος). Μοναδικό του προηγούμενο όνομα το Inta, είναι αγορά ex-yard και είναι χτισμένο στο Yangzhou Dayang(DY 130) το 2009 με χωρητικότητα στους 53 χιλιάδες τόνους. Η πρόωση είναι προσφορά της Doosan.
 20. Bulk carrier Baltic Jaguar passing through Piraeus, August 2020

  © Τοττός Μοδούνιος

 21. Μια και μονάχη επίσκεψη σήμερα στο λιμάνι, για την αναχώρηση του Μπλού Σταρ 1 στις 1400, με προορισμούς Σύρο - Πάρο - Ναξο - Πάτμο - Λέρο. Ένα δρομολόγιο δηλαδή βγαλμένο από τις χρυσές σελίδες της GA Ferries. Α ρε Άρχοντα, ήσουν 30 χρόνια μπροστά, οι σημερινοί υπάλληλοι απλά έχουν σκονάκι. Ομολογώ περίμενα περισσότερα φορτηγά, την μιάμιση περίπου ώρα που ήμουν εκεί μπήκε μόνο Σύρος και Πάρος με ολίγη Νάξο αλλά κάτι μου λέει πως ο μεγάλος όγκος των φορτηγών είχε μπεί νωρίτερα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως το πλοίο έφυγε άδειο, ίσα-ίσα που έφυγε έχοντας χώρο μόνο για 2 νταλίκες όταν σηκώθηκαν οι καταπέλτες. Κι αυτό γιατί έγινε προσκύνημα από ΙΧ κυρίως για Πάρο και για Νάξο. Στα κατάμπαρα έμπαιναν τα Δωδεκάνησα και η Πάρος, στο πάνω γκαράζ φόρτωσε Νάξο και στο τέλος επίσης Σύρο. Κλασσικά τα ΙΧ της Σύρου ντανιασμένα για το τέλος με τη φόρτωσή τους να ξεκινά από τον αριστερό καταπέλτη και με την όπισθεν. Σε κάποια δόση άρχισαν να τα φορτώνουν από το δεξί καταπέλτη, εκεί όμως με τη μούρη και μετά ξεκίνησαν και στον άλλον καταπέλτη να τα φορτώνουν με τη μούρη. Κλασσική φόρτωση Μπλού Στάρ 1/2, βάλτα όπως να' ναι για να φύγουμε στην ώρα μας, και στα νησιά δεν πειράζει να καθυστερήσουμε. Κάτι άλλο που παρατήρησα και στο Μπλού Σταρ 1 σήμερα αλλά και χτές στο Μπλού Στάρ Ρομίλντα, ήταν πως όταν γέμισε η ράμπα του επάνω γκαράζ, άρχισαν να την παίρνουν πάνω αμέσως, προτού βγούν καν οι οδηγοί από τα τελευταία οχήματα που βρίσκονταν επάνω στη ράμπα. Έβλεπες να ανεβαίνει η ράμπα κι ακόμη μηχανές αυτοκινήτων αναμμένες και οδηγούς να βγαίνουν έξω. Δεν γνωρίζω τι λέει ο κανονισμός για το συγκεκριμένο, αλλά εμένα για κάποιο λόγο δεν μου κάθεται καλά όταν το βλέπω αυτό το πράγμα. Επίσης πολλούς πόντους και στο λιμενικό υπηρεσίας σήμερα, σωστή διαχείριση της κίνησης, με λογική και χωρίς φωνές. Ακόμη περισσότερους πόντους γιατί δε δίστασε να διώξει και το αυτοκίνητο που μετέφερε δημοσιογράφο και τεχνικούς του Open που έκαναν απ' εθυείας σύνδεση. Πολλοί συνάδελφοί του χέζονται επάνω τους όταν βλέπουν κανάλι και γίνονται Κάκκαλοι. Φυσικά το Open εμφανίζεται στο λιμάνι χωρίς κανένα διακριτικό του καναλιού, για ευνόητους λόγους. Το πλοίο αναχώρησε στην ώρα του τελικά. Σας αφήνω με την ατάκα του Σαββατοκύριακου: Έξω από το Μπλού Σταρ 1 σκάει ταξί από την επαρχία που αποβιβάζει οικογένεια που πάει διακοπές. Ανδρόγυνο και μια κόρη περίπου 16-17 ετών, ομορφοτάτη και θερινώς ενδεδυμένη. Βγαίνει ο οδηγός(περίπου στα 60-65), τους βοηθά με τις βαλίτσες, τους εύχεται καλές διακοπές, και όπως γυρνά για να πάει στην πόρτα του οδηγού, σταματά. Κοιτάει την κοπελίτσα στα μάτια, τη δείχνει με το δάχτυλο και με όλη την σοφία της ζωής του, σαν πατρική φιγούρα, σαν άνθρωπος που θέλει να σώσει τη νεολαία από τη διαφθορά, της λέει: Κι εσύ πρόσεχε, τα αγόρια είναι @@@ιόλλλλλλλληδες
 22. Ήρθε το Βένταμ και χτές είχε καμιά δεκαριά 40άρια γκοντέινερ δίπλα του, φαντάζομαι γεμάτα με εφόδια. Πολλή κινητικότητα γενικά. Σήμερα το πρωί έκανε και την πολιτιστική του προσφορά στον Πειραικό λαό, βάζοντας τσίτα μουσική για καμποση ώρα. Μερακλώσανε οι αθρώποι.
×
×
 • Create New...