Jump to content
Shipfriends

Nick the Greek

Supermoderators
 • Content Count

  16,276
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Nick the Greek

 1. Τη δουλειά του την έκανε το πλοίο, είναι πια στη ράδα της Τεργέστης από σήμερα το απόγευμα. Μόνο το Ana ξέμεινε στην Τρίπολη.
 2. Πίσω στη Μεσόγειο το Spirit of Montoir, επανήλθε στη γραμμή που έκανε όσο ήταν εδώ.
 3. Το πλοίο αφού έμεινε σχεδόν ένα μήνα στη ράδα της Catania, βρίσκεται από προχτές στη Χάιφα. Να δούμε ποιά θα είναι η δουλειά που θα αναλάβει.
 4. Και συνεχίζει τη ναύλωσή του στην Trasmediterranea μετακομίζοντας στη γραμμή Cadiz - Canarias, λόγω μια αβαρίας που είχε το Volcan de Teneguia. Θα επικουρεί το Ciudad de Palma.
 5. Για να μεταφέρουμε λίγο και την πραγματικότητα πέρα από τα high level σχόλια που κάνουμε παραπάνω, και για να δούμε πως ένας πλοιοκτήτης μπορεί να βγεί και κερατάς, και δαρμένος, να πω επιγραμματικά μια μικρή ιστορία. Ένα bulk carrier μπαίνει στην Ευρωπαική ECA zone με γεμάτο το μοναδικό του τάνκι για gasoil, ως τα μπούνια. Ξεκινά να το καταναλώνει και φτάνει στο λιμάνι προορισμού με μια μεγάλη ποσότητα ακόμη στο τάνκι του. Έλα όμως που ο παραλήπτης δεν χρειάζεται άμεσα το συγκεκριμένο τύπο φορτίου. Σαν συνέπεια, το πλοίο συνεχώς χάνει τη σειρά του πρός όφελος άλλων πλοίων που μεταφέρουν τύπους φορτίου που ο ίδιος παραλήπτης χρειάζεται πιο άμεσα. Έτσι το πλοίο φτάνει σε σημείο να του τελειώνει το gasoil. Στο συγκεκριμένο λιμάνι δεν υπάρχει η δυνατότητα εφοδιασμού στο αγκυροβόλιο, ενώ μέσα στο λιμάνι δεν υπάρχει άλλος ντόκος αρκετά βαθύς για να το δεχτεί και να εφοδιαστεί gasoil με βυτία. Τι μένει? Το πλοίο να επικοινωνήσει με το τοπικό Coast Guard και να εκθέσει με λεπτομέρεια την κατάστασή του, λέγοντας πως μοναδικός υπεύθυνος για το γεγονός πως ξέμεινε από gasoil είναι ο συγκεκριμένος παραλήπτης που θα το έχει αφήσει 1.5 μήνα στη ράδα μέχρι να το φέρει δίπλα για να ξεφορτώσει και να πάρει καύσιμα. Και φυσικά να ξεκινήσει να καταναλώνει καύσιμο με περιεκτικότητα 0.5% σε Θείο, αντί για 0.1%. Και τον πλοιοκτήτη να ελπίζει πως θα τον λυπηθεί το τοπικό Coast Guard και δεν θα του κόψουν κανένα καλό κοστούμι σε πρόστιμο.
 6. Παρασκευή μεσάνυχτα(21 Φεβρουαρίου) κατέπλευσε στη Γένοβα από το Ραντές, Σάββατο απόγευμα στις 1500 απέπλευσε για τη Μασσαλία όπου και δεξαμενίστηκε με την άφιξή του την επομένη το πρωί. Να φορέσει scrubber? Δε νομίζω αλλά δεν βάζω και στοίχημα.
 7. Η -περιστασιακή σημειωτέον- παρακολούθηση δρομολογίων και ωραρίων του πλοίου τις τελευταίες 2 εβδομάδες, αναδεικνύει αρκετές καθυστερήσεις. Δεν ξέρω αν το πλοίο έχει κάποιο πρόβλημα ή συμβαίνει κάτι άλλο. Και σήμερα για παράδειγμα πρίν λίγο έφτασε στην Olbia, με 1+ ώρα καθυστέρηση. Αποκορύφωμα η περασμένη Πέμπτη που η πρωινή άφιξη στο Livorno αντί για τις 0630 έλαβε χώρα στις 1030, τέσσερις ώρες καθυστέρηση δηλαδή. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών πως το πλοίο δεν ανοίγει πάνω από 20 μίλια(που είναι η ταχύτητα με την οποία είναι σχεδιασμένα τα δρομολόγια), ανεξαρτήτως του πόσο έχει καθυστερήσει.
 8. Ο Μαζεστίξ βρίσκεται στην επισκευαστική ζώνη της Napoli ήδη από τις 8 Ιανουαρίου και δέχεται περιποιήσεις που περιλαμβάνουν και scrubber, απ' ότι ακούω. Να δούμε τι θα δούμε.
 9. Τελικά το Giraglia κατέληξε στη Napoli για την επισκευή του. Βρίσκεται εκεί από το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου.
 10. Τελικά ανέλαβε δράση το Bastia στη γραμμή, μετά από 2 εβδομάδες χωρίς δρομολόγια. Η Corsica Ferries αναγκάστηκε να κάνει περαιτέρω προσεγγίσεις σε Porto Torres για να καλύψει το κενό.
 11. Τα πρωινά δρομολόγια της Grimaldi στη γραμμή Livorno - Olbia άλλαξαν ώρα από 1000 σε 1100, δε γνωρίζω το λόγο
 12. Από 31 Ιουλίου και για τις επόμενες 4 Παρασκευές αλλάζει ώρα και η αναχώρηση της Παρασκευής από το Μπάρι, από τις 1930 πάει στις 1330.
 13. Εκτός από το Ana και το My Rose, την ίδια δουλειά στη Λιβύη φαίνεται να έκανε και το Bana (IMO 7920857). Το πλοίο έφτασε την περασμένη Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στη Γένοβα, οι αρχές έκαναν επίσκεψη και συνέλαβαν το Λιβανέζο πλοίαρχο με την κατηγορία της παραβίασης του εμπάργκο όπλων ενάντια στη Λιβύη. Πιο συγκεκριμένα πλοίαρχος και εταιρεία κατηγορούνται πως στην πρόσφατη προσέγγιση του πλοίου στη Μερσίνη, φόρτωσαν τεθωρακισμένα οχήματα φέροντα εκτοξευτές ρουκετών και πολυβόλα, όπως και εκρηκτικά, με προορισμό τη Λιβύη. Το πλοίο προσέγγισε την Μερσίνη εκτάκτως, φεύγοντας από την Τρίπολη του Λιβάνου και έκλεισε το AIS του πλησιάζοντας τη Λιβύη. Η όλη ιστορία βγήκε στην επιφάνεια λόγω του ότι ένας ανθυποπλοίαρχος ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Οι Αρχές ερευνούν κινητά τηλέφωνα ενώ υποτίθεται πως ο συγκεκριμένος ναυτικός έχει πάρει και φωτογραφίες του φορτίου σαν απόδειξη. Το πλοίο ανήκει στην Abou Merhi του Λιβάνου(εταιρεία με διάφορα πλοία, συμπεριλαμβανομένου και του κρουαζιεροπλοίου Med Queen), που σημειωτέον το 2016 είχε ερευνηθεί και απαλλαγεί τελικά από κατηγορίες των ΗΠΑ όσον αφορά πιθανή λαθρεμπορία ναρκωτικών. Πηγή των παραπάνω, η ηλεκτρονική έκδοση της Tradewinds. Ενδεικτική πάντως της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα οι Ιταλικές Αρχές είναι το ότι το πλοίο έχει ελλιμενιστεί στη δυτική γωνιά του VTE(Voltri Terminal Europa), στο μεγάλο δηλαδή λιμάνι για κοντέινερ που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο της Genova. Κι επειδή και το Ana αλλά και το My Rose έχουν κάνει το ίδιο δρομολόγιο και υποτίθεται πως θα βρεθούν στο εγγύς μέλλον σε ιταλικά χωρικά ύδατα στα πλαίσια των σταθερών γραμμών τους, αναρωτιέμαι τι να σημαίνει η κράτηση του Bana και γι αυτά.
 14. Οι εταιρείες Carnival, Royal Caribbean και Norwegian Cruise Line, υπολογίζουν το κόστος από τον ιό μέχρι τώρα στα 555 εκατομμύρια ντάλλαρς συνολικά, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, και έπεται συνέχεια. Την ίδια στιγμή η Genting σταματά τις αναχωρήσεις του Genting Dream από τη Σιγκαπούρη μέχρι τις 7 Μαρτίου και βλέπουμε. Ο ιός έρχεται και στην Ευρώπη όπως είναι μαθηματικά βέβαιο, πέρα από το ανθρώπινο κόστος αν συνεχιστεί αυτή η ιστορία και τους επόμενους μήνες, θα έχει μεγάλη επίπτωση και στον τουρισμό.
 15. Το πλήρωμα είναι έτοιμο για επαναπατρισμό ενώ 2 Ιάπωνες επιβάτες 80+ ετών και με βεβαρυμένη υγεία, που ήταν επιβάτες, απεβίωσαν χτές, όπως επιβεβαίωσαν οι Ιαπωνικές αρχές. Άντε να είσαι τώρα πλήρωμα που πηγαίνεις να ανέβεις στο πλοίο μετά τα όσα έχουν γίνει, πως να αισθάνεσαι?
 16. Ακόμη και στην Κορέα, η δικαιοσύνη κινείται με γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ότι στην Ευρώπη. Η υπόθεση του Stellar Daisy εκδικάστηκε ήδη σε πρώτο βαθμό, με το αφεντικό της Polaris να λαμβάνει ποινή φυλάκισης 6 μηνών με ένα έτος αναστολή. Κρίθηκε ένοχος γιατί απέκρυψε τα προβλήματα ασφαλείας που είχε το πλοίο, από την άλλη βέβαια δεν θεωρήθηκε υπεύθυνος για το ναυάγιο. Η απόφαση προφανώς δεν άφησε ικανοποιημένες τις οικογένειες των θυμάτων και πάμε πια σε δεύτερο βαθμό.
 17. Σαν παλιότερος Πειραιώτης, όταν ακούω τη λέξη Splendid, στο μυαλό μου έρχεται ο παλιός, ομώνυμος κινηματογράφος στο Πασαλιμάνι, εκεί που τώρα βρίσκεται ο Μαρινόπουλος. Ήταν μάλιστα και θερινός κινηματογράφος, τα έχει πεί αυτά και ο Πετράν, που είναι νεότερος Πειραιώτης μεν, αλλά βρίσκεται στο σωστο δρόμο αναμφίβολα. Στη σημερινή εποχή και σε επίπεδο ferries όμως, Splendid σημαίνει GNV και ειδικά μετά την εγκατάσταση του scrubber, νομίζω το πλοίο αυτό θα μείνει αξέχαστο, ειδικά σε όσους το είδαν από κοντά, όπως εγώ χτές στη Genova. Πρώτο σχόλιο είναι ότι δεν νομίζω πως είναι τρελοί αυτοί που το έκαναν έτσι, κάποιος πρακτικός λόγος θα υπήρχε για να σχεδιάσουν έτσι το καινούριο φουγάρο, που μου θυμίζει κάτι σε εξόγκωμα που βρίσκουμε στα συρτάρια ώστε να τα τραβήξουμε έξω. Είναι πραγματικά τεράστιο, για να αποδώσω μια τάξη μεγέθους το βλέπουμε εδώ μαζί με το φουγάρο του Super-Fast Baleares που είναι και το ίδιο πολύ μεγάλο. Αυτό του Splendid το επισκιάζει. Προσέξτε πως οι εργασίες συνεχίζονται στην κορυφή του φουγάρου ενώ άλλος εργάτης βάφει στη βάση του. Συμπαθάτε με για την ποιότητα των φωτογραφιών αλλά το πλοίο έχει δέσει στο χειρότερο σημείο του λιμανιού και από την πλευρά της θάλασσας θα βγεί είτε με κακό ήλιο, είτε με εμπόδια όπως εδώ. Μια άλλη σκέψη είναι πως αυτή η υπερκατασκευή, θα επηρρεάσει τη σταθερότητα και το ταξίδεμα του πλοίου. Όσο ελαφρύ κι αν μπορεί να είναι, ψηλώνει το κέντρο βάρους του πλοίου στα σίγουρα. Τέλος πάντων θα ξεκινήσει το πλοίο και θα το δούμε και σε καλύτερες φωτογραφίες, για να κάνουμε μια τελική κρίση. Κι αρχίζει φυσικά κανείς να αναρωτιέται, πως θα καταλήξουν και τα άλλα πλοία της εταιρείας.
 18. © Ζανέτ Τουρλουφίδη-Χατζηγιώργη

 19. © Ζανέτ Τουρλουφίδη-Χατζηγιώργη

 20. The Splendid fitting her new, scrubber-fitted funnel in Genova, February 2020

  © Ζανέτ Τουρλουφίδη-Χατζηγιώργη

 21. The Splendid fitting her new, scrubber-fitted funnel in Genova, February 2020

  © Ζανέτ Τουρλουφίδη-Χατζηγιώργη

 22. The Splendid fitting her new, scrubber-fitted funnel in Genova, February 2020

  © Ζανέτ Τουρλουφίδη-Χατζηγιώργη

 23. Ευχαριστούμε για το link αδερφέ. Χωρίς ίχνος υπερβολής το να μπεί κανείς στο εσωτερικό πρέπει να είναι όντως ταινία τρόμου. Άσε τη μυρωδιά.
 24. Συνάντηση με το MSC Grandiosa κατά την έξοδό του από τη Γένοβα χθές το απόγευμα. Εντυπωσιάζει με τον όγκο του και μόνο, από άποψη γραμμών βράσε όρυζα καλύτερα. Εδώ και η πλώρη, αναρωτιέμαι αν οι μπαλκονόπορτες που φαίνονται να έχουν κάποια από τα πλωριά διαμερίσματα ανοίγουν, φαίνεται εκεί να υπάρχουν μπαλκόνια. Το πλοίο έρχεται αξημέρωτα στη Γένοβα τα Σάββατα από τη Μασσαλία, με αποτέλεσμα αυτήν την εποχή η αναχώρηση να είναι η μοναδική ευκαιρία να το δεί κανείς εν πλώ με φώς. Χαρακτηριστικό του κλίματος των ημερών που αξίζει να αναφέρουμε, είναι ότι προφανώς οι τουρίστες είχαν ξεχυθεί στους δρόμους της Genova όλη την ημέρα. Ξεχώρισε μια παρέα από 5-6 Κορεάτες οι οποίοι σκεπτόμενοι τον coronavirus και υποπτευόμενοι πως οι ντόπιοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά ανάμεσα σε Κινέζους και Κορεάτες, είχαν κολλήσει στα μπουφάν τους ευδιάκριτα, μεγάλα αυτοκόλλητα με τη σημαία της χώρας τους. Σε στύλ, "εμείς δεν είμαστε Κινέζοι, μη μας φοβάστε". Αυτό βέβαια προυποθέτει πως και οι Ιταλοί γνωρίζουν τη σημαία της Κορέας, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Πανέξυπνος λαός, για μένα ό,τι πιο κοντά στην ελληνική καπατσοσύνη και εφευρετικότητα, από τους Ασιάτες.
 25. The newly delivered MSC Grandiosa, seen in Genova, February 2020.

  © Alessio Tacchinardi

×
×
 • Create New...