Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Πολυ ωραιες οι φωτογραφιες σου ΣΕΙΡΙΕ,με ιστορικα πλοια(ΡΕΘΥΜΝΟ,ΟΜΗΡΟΣ,ΚΝΩΣΟΣ) αλλα και που δειχνουν πως ηταν το μεγαλυτερο λιμανι μας αρκετα χρονια πριν.Προσωπικα δεν ειχα ξαναδει ετσι τον ΠΕΙΡΑΙΑ!

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ωραιες φωτο, ευχαριστουμε Σειριε. Η τριτη μαλιστα προσφερεται και για κουιζ οσον αφορα τα εικονιζομενα κρουαζιεροπλοια. Δεν ξερω αν μπορεις να διακρινεις καλυτερα και να μας διαφωτισεις απο την πληρους μεγεθους φωτογραφια ποια ειναι στο βαθος. Νομιζω οτι αυτο που ειναι πλαγιοδετηση διπλα στο ΚΛΠ πρεπει να ειναι το Απολλων ΧΙ της Ηπειρωτικης και αυτο που ειναι στο κεφαλι του επιβατικου σταθμου το Illyrija. Αλλες ιδεες?

Link to comment
Share on other sites

...Η τριτη μαλιστα προσφερεται και για κουιζ...

Συμφωνώ οτι θα ήταν καλό κουίζ, φτάνει βέβαια (όπως επιβάλλουν οι κανόνες του forum) να ήξερα την απάντηση. Σας στέλνω πάντως δύο μεγενθυμένες φώτο και είμαι σίγουρος οτι θα τα βρείτε όλα (σας έχει φοβηθεί το μάτι μου στα κουίζ;) ).

Τώρα όσον αφορά την ιστορία αυτών των φώτο : Τις έχω βγάλει το 1986 ενόψει δημοτικών εκλογών για έναν τότε αντιδήμαρχο του Πειραιά, ο οποίος θα τις χρησιμοποιούσε ως φόντο με πρώτο πλάνο το πρόσωπο του, για προεκλογικές αφίσες. Πράγμα που τελικά δεν έγινε αφού επιλέχθηκε από το επιτελείο του άλλος τρόπος προβολής. Εννοείται βέβαια οτι συμφωνώ για την απόλυτη και απίστευτη θέα από τον ''πύργο'', απλά να σας υπενθυμίσω οτι .....ήταν και τότε γιαπί (:D ...χωρίς ασανσέρ...;) ) και όταν έφτασα στην ταράτσα μου είχε βγει η ψυχή.....

post-929-128326964571_thumb.jpg

post-929-128326964573_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω πως σχεδον τα βρηκα:

Στη φωτο 5 αυτο που ειναι διπλα στο ΚΛΠ πρεπει να ειναι οντως το Απολλων ΧΙ. Αυτα που ειναι διπλα στη Παγοδα, πρεπει να ειναι προς τα μεσα το Sol Olympia II που τοτε εκανε Κυπρο-Ισραηλ, ενω στο βαθος πρεπει να ειναι το Ionian Glory(?).

Στη φωτο 6 αυτο που φαινεται στο κεφαλι ειναι οντως το Illyria, ενω αυτο που ειναι στου Ξαβερη προς τα εξω ειναι το Corfu Sea. Ερωτηματικο παραμενει αυτο που ειναι διπλα στο Corfu Sea. Μου θυμιζει παλιο Γερμανικο σκαρι που πηγαινε στη Helgoland αλλα δεν μπορω να βαλω το χερι μου στη φωτια σχετικα με το ποιο ειναι. Κανενας αλλος καμια ιδεα?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
...Δείτε και την θέα από το Piraeus World Trade...σκέτο Μπαγκλαντές και βάλε...
Tρία χρώματα δεσπόζουν στο βίντεο! Το γκρι (μουνταμάρα, δρόμοι κτλ κτλ), το κίτρινο (ταξί) και το κόκκινο των πλωτών της Vodafone:D :confused:

Να σας πάω εγώ ταξιδάκι σε έναν άλλο Πειραιά; Με περισσότερα από τρία χρώματα και χωρίς Piraeus World Trade;

H φώτο είναι από καρτ ποστάλ αγορασμένη απο παλιό βιβλιοπωλείο στο Μοναστηράκι. Στο πίσω μέρος γράφει ''ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ Το λιμάνι'' σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες, και ''Copyright Αφοί Ασημακόπουλοι Αθήναι.

post-929-128326965961_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Κοίταζα λίγο αυτό το thread και μου γεννήθηκαν κάποιες απορίες ...

Ποιο είναι το κτήριο του εν λόγω δημοσιεύματος ? Γνωρίζει κάποιος ?

Eπί τη ευκαιρία να δείξουμε και έναν οδηγό του ΥΕΝ για το λιμάνι του Πειραιά, χρήσιμο πιστεύω για πολλoύς shipfriends που ακούνε για διάφορες περιοχές του λιμανιού, χωρίς να ξέρουν που ακριβώς βρίσκονται.εδώ μπορεί κανείς να τον δει και σε ...original έκδοση. :P

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει που βρίσκονται οι ακόλουθες τοποθεσίες ? (Ενδεχομένως τις γνωρίζω αλλά όχι με τις παρακάτω ονομασίες)

- Ηετιώνια Ακτή

- ΣΕΜΠΟ

- Dock 3

- To Κόκκινο

- Παλατάκι

Αλλά εδώ 3-4 εβδομάδες παρουσιάζει αυτό το θέαμα:P:o. Προφανώς κάποιο αυτοκίνητο ή ΦΓ προσέκρουσε στη βάση του πίνακα.

Ακόμα έτσι είναι ...

Link to comment
Share on other sites

Οσον αφορα τις τοποθεσιες:

Η Ηετιώνεια ακτη ξεκινα(χονδρικα) απο τον Αγιο Διονυση και φτανει μεχρι τις δεξαμενες του Βασιλειαδη.

ΣΕΜΠΟ ειναι τα αρχικα του Σταθμου ΕΜΠΟρευματοκιβωτιων που βρισκεται στο Ικονιο.

Dock 3 ειναι οι προβλητες απο τις δεξαμενες του Βασιλειαδη μεχρι το παλιο σιλο του εργοστασιου Λιπασματων, διπλα στο κοκκινο φαναρι. Λεγεται ετσι διοτι παλαιοτερα αυτο το κομματι ηταν το container terminal του Πειραια(οταν τα πλοια ηταν πολύυυ μικροτερα).

Κοκκινο ειναι το κοκκινο φαναρι της εισοδου του Πειραια. Η μικρη προβλητα εκει λεγεται "του Κρακαρη".

Παλατακι ειναι η περιοχη που περικλειεται απο το καινουριο ΠΣΠ μεχρι το παλιο εργοστασιο του Κανελλου(τωρα ειναι επιβατικος σταθμος). Λεγεται ετσι διοτι εκει υπαρχει ενα μεγαλο κιοσκι που χρησιμοποιουσε ο βασιλιας Οθωνας οταν κατεβαινε στην παραλια για αναψυχη.

Οσον αφορα τα κατα καιρους μεγαλεπιβολα σχεδια για εμπορικα κεντρα, εκθεσιακα κεντρα, επιβατικους σταθμους και αλλα πολλα εμπριμε, οπου ακους πολλα κερασια, κρατα μικρο καλαθι. Ενδεικτικα να σου πω οτι επι Γκαουτσο-Κωτσο Καραμανλη μετα την μεταπολιτευση, το σχεδιο ελεγε οτι ολες οι ναυπηγο-επισκευαστικες βασεις Περαματος, Δραπετσωνας κλπ θα ειχαν μεταφερθει στην περιοχη της Κυνοσουρας και στον κολπο των Σεληνιων στη Σαλαμινα. Η περιοχη απο τη Δραπετσωνα μεχρι και το Τερμα Περαματος θα ειχε γινει κεντρο γενικου φορτιου και κοντεινερ και ολο το επιβατικο λιμανι θα ειχε παραδωθει σε αποκλειστικα επιβατικη χρηση εδω και 30 χρονια:P:eek:.

Για περαιτερω πληροφοριες σχετικα με το ποσο παραμυθι πουλαει κατα καιρους ο ΟΛΠ και οι ελληνικες κυβερνησεις σχετικα με το θεμα αλλα και το ποσο ********* ειναι το λιμανι του Πειραια, θα σε καλουσα να επισκεφθεις διαφορα ευρωπαικα λιμανια πολυ μικροτερα του Πειραια για να παρεις μια γευση.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ας δούμε και μια φωτογραφία του Πέτρου Πουλίδη (Αρχείο ΕΡΤ) από τις δεξαμενές Βασιλειάδη, γύρω στα 1955.

Οι συγκεκριμένες δεξαμενές είναι από τα λίγα πράγματα του Πειραιά που παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

.

post-31-128326971699_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Η συνημμένη φωτογραφία (γύρω στα 1915) του Πέτρου Πουλίδη (Αρχείο ΕΡΤ) έχει λεζάντα:

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ, ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ. ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΥΠΗΡΞΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΕΝΤΑΟΡΟΦΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΒΑΤΗ ΚΑΙ ΣΠΥΡΑΚΗ.

Επειδή αυτό το κτήριο δεν είναι το Μέγαρο Γιαννουλάτου (που στεγάζεται τώρα η HSW) ... και ούτε έχω ξανακούσει το όνομα Γιαννουλάκου, θα ήθελα να ρωτήσω...εάν πράγματι υπήρχε Μέγαρο Γιαννουλάκου ή η τεκμηρίωση της φωτογραφίας είναι λανθασμένη?

.

post-31-128326971701_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Ένα σκαρίφημα από την ναυτική επιθεώρηση με τις υποδομές του λιμανιού του έτους 1917, καθώς και με διάφορες προτάσεις για βελτιώσεις. Ειδικά η πρόταση για στένεμα της εισόδου του λιμένα Αλών (Λεμονάδικα), με παράλληλη κατασκευή γέφυρας στα πρότυπα αυτής της Χαλκίδας, ήταν όλα τα λεφτά. Το επιβατικό κομμάτι του λιμανού περιορίζονταν μόνο μπροστά από την πλατεία Καραισκάκη, ενώ από τότε φαίνεται να είχαν προβλήματα με τα βυθίσματα σε διάφορα σημεία του λιμανιού.
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
...να δένει μπροστά στην πισίνα στο ίδιο μέρος που δένανε τότε και τα Flying Dolphins....

Δεν πρόκειται βέβαια (ακριβώς) για το λιμάνι του Πειραιά, αλλά που να ανοίγεις τώρα καινούργιo topic για μία φωτογραφία.

Στο Πασαλιμάνι λοιπόν, την δεκαετία του '70, τα ιπτάμενα δελφίνια δεμένα στην Μαρίνα Ζέας, και σε πρώτο πλάνο η θρυλική πισίνα ή οποία βεβαίως εξέθρεψε και ...περιέθαλψε εκατοντάδες κοπανατζήδων από τα πέριξ σχολειά επί σειρά δεκαετιών !!! :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

οσο και αν ψαξω δεν βρισκω αλλο λιμανι.

 

η  lifo παντα κρυβει εκπληξεις (μεχρι και το αργοστολι να αλλαζει χρωματα εχουμε βρει εκει).

 

δειτε πειραια των 80s :)  κρατειστε και καμια φωτο γιατι στι lifo χανονται καμια φωρα παλιες αναρτησεις.

 

541982_Untitled-4_16.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Ανοιξε χθες μετα απο αρκετα χρόνια το Δημοτικο Θέατρο Πειραια.Στο παρακατω βιντεο μπορειτε να δειτε την απεικονιση της Ιστοριας του ΔΘΠ στην προσοψη του ιστορικου αυτου κτιρίου.

 


 

Εξαιρετικη η δουλειά που έγινε απο τους ιθυνοντες!!

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Minoan, αυτή η carte-postale δεν δείχνει τον Πειραιά του '80. Πρέπει να είναι τραβηγμένη το δεύτερο μισό του ΄70. Στην Πλατεία Καραϊσκάκη, οι αφετηρίες των λεωφορείων (προς Χαραυγή/Ευγένεια/Λιπάσματα/Δάσος Χαϊδαρίου/Αμφιάλη/Άγιο Αντώνιο), είναι γεμάτες με τα κλασσικά μπλέ λεωφορεία της Scania Vabis, των ΚΤΕΛ. Το '80 είχαν ήδη αντικατασταθεί με τα ουγγρικά Icarus της ΕΑΣ. Επιπλέον φαίνονται ακόμα τα υπόστεγα μπροστά από τα αιγινήτικα και οι παλιές αποθήκες κατά μήκος της Ακτής Κονδύλη.

Edited by georgios express
Link to comment
Share on other sites

Τι πιθανοτητα υπαρχει να ειναι αρχη 80s;Αν δεν κανω λαθος τα πρωτα Icarus ηρθαν καπου το 82-83 οποτε μεχρι τοτε πρεπει να υπηρχαν αρκετα απο τα παλια λεωφορεια.

Να πουμε επεισης οτι κατω αριστερα διακρινεται ελαχιστα και η παντοφλα ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 1 year later...

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου η carte postale που μπορείτε να δείτε εδώ. Υποθέτω μιλάμε για τα τέλη της δεκαετίας του 50. Στα αριστερά το SS Waterman ενώ στο βάθος στου Τζελέπη βλέπουμε τον Κανάρη, το φουγάρο του Γεώργιος Ποταμιάνος - Κολοκοτρώνης, την πρύμη ενός από τα άλλα των επανορθώσεων, όπως και την πρύμη μάλλον του Παντελής. Η ερώτηση προφανώς είναι ποιό είναι το ελληνικό πολεμικό που βρίσκεται δεμένο πρυμάτσα στον Άγιο Σπυρίδωνα, με διακριτικό Μ58. Δεν το βρίσκω στη σελίδα του ΠΝ, κανείς καμιά ιδέα? Το ίδιο ισχύει και για το μικρό επιβατικό δίπλα του.

 

Για παλιούς και νέους Περαιώτες, αξίζει να σημειωθεί πως βλέπουμε όλη τη δυτική πλευρά του λιμανιού που τότε ήταν ζώνη του ΟΛΠ για φορτηγά πλοία, όπως και την ακτή του Ξαβέρη μέχρι μέσα στο Χατζηκυριάκειο που τότε ήταν χώρος ελλιμενισμού και επισκευών. Και στο background, η παραγκούπολη της Δραπετσώνας, τα φουγάρα του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και μια εκκλησία που πρέπει να είναι ο Άγιος Φανούριος, βοήθειά μας.

Link to comment
Share on other sites

Η  πρύμνη  του  είναι  ''Algerine''  μάλλον  κάποιο  από  τα  ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ,  ΝΑΥΜΑΧΟΣ,  ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ,  ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ.  Όσο  για  το  ΠΑΝΤΕΛΗΣ  ίσως  δεν  πρόκειται  για  αυτό,  αλλά  για  το  ΔΕΣΠΟΙΝΑ.

Link to comment
Share on other sites

Bingoooo, σ' ευχαριστώ πολύ. Πρόκειται για το ναρκαλιευτικό Μαχητής. Το περίεργο είναι πως ενώ αναφέρεται στην σελίδα που μόλις παρέθεσα σα σύνδεσμο, δεν αναφέρεται καθόλου στο fleet list που είναι διαθέσιμο στο site του Ενδόξου.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 10 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...