Jump to content
Shipfriends

ΣΕΙΡΙΟΣ

eMembers
 • Posts

  8,916
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by ΣΕΙΡΙΟΣ

 1. Στην ηλικία του, δεν θα απέκλεια και την πιθανότητα να αγοράστηκε απο αλβανική εταιρεία, και να το δούμε σε δρομολόγια Κέρκυρα - Άγιοι Σαράντα.
 2. Βασικά δεν χρειάζεται να..... υπάρχει λόγος για την μη ολοκλήρωση της μετασκευής του. Ήταν κάτι που συνέβαινε πολύ συχνά και για πολλα πλοία τουλάχιστον εκείνα τα χρόνια. Εξαιρετική η φώτο κ. καθηγητά. Το σπάνιο αρχείο σας συνεχίζει να μας καταπλήσει.
 3. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, μία δεκαετία plus, για να ανακαλύψουμε έστω και ξωφαλτσα, μία και μοναδική φώτο του άγνωστου ΛΙΑΝΑ. Το πλοίο κατασκευάστηκε το 1971 στο ναυπηγείο Σάββα στην Ελευσίνα. Σε έντυπα μαλιστα της εποχής διαβάζουμε ότι επρόκειτο να κατασκευαστουν ταυτόχρονα ή διαδοχικά δύο πλοία με το ίδιο όνομα, ωστόσο το ΛΙΑΝΑ ΙΙ δεν ξεκίνησε καν ποτέ. Το ΛΙΑΝΑ με διαστάσεις 56 x 10,6m και μηχανές Lister (2 x 450hp) δρομολογηθηκε στην γραμμή του Ρίου, για δύο - τρία χρόνια, μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας '70, όταν και ναυλώθηκε στην Νιγηρία μαζί με 4-5 ακόμα παντόφλες μας, για την εξυπηρέτηση φορτηγών πλοίων που εκείνη την εποχή παρέμεναν επί πολλούς μήνες αρόδου στο Lagos. Σε αντίθεση με το ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (επίσης του Ρίου) που επέστρεψε στην χώρα μας, το ΛΙΑΝΑ παρέμεινε στην Νιγηρία χωρίς να γνωρίζουμε το τι απέγινε, μιας και όπως είχε αναφέρει στο προηγούμενο ποστ ο αείμνηστος Εμμανουήλ Παπαδάκης, δεν διεγράφη ποτέ απο τα ελληνικά νηολογια. Στην εξαιρετικά σπάνια φώτο από το shipspotting, το βλέπουμε πλαγιοδετημενο στο ελληνικών συμφερόντων φορτηγό ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ, στην ραδα του Lagos, τον Ιανουάριο 1976. https://www.shipspotting.com/photos/1237817?navList=gallery&shipName=Michael+Angelos&shipNameSearchMode=begins&imo=&mmsi=&eni=&callSign=&category=&flag=&homePort=&buildYear=&status=&classSociety=&builder=&owner=&manager=&resolution=&user=&country=&location=&sortBy=newest&viewType=normal&page=1
 4. @George...f Απλά... κάνεις λάθος. Άλλο το ΕΥΤΥΧΙΑ Π, άλλο το πρώην ΕΥΤΥΧΙΑ σημερινό ΣΥΜΗ. Μία απλή σύγκριση φωτογραφιών θα σε βοηθήσει.
 5. Θα μπορούσε η φωτογραφία να μπει και ως κουίζ, με ελαχιστοτατες πιθανότητες αναγνώρισης. Το καραβάκι που δεν ταξίδεψε ποτέ (αυτοδύναμο), στην πρώτη του μορφή το 2007, τραβηγμένο έξω στο ναυπηγείο Σάββα στην Ελευσίνα, πριν φυσικά την ανακατασκευή του, άρτι αφιχθεν ρυμουλκουμενο απο την Ζάκυνθο. Κατασκευασμενο το 1990 στο Πέραμα ως ΕΥΤΥΧΙΑ Π, πολυ αμφιβάλλω αν έφερε ποτέ επίσημα (στα χαρτιά και στο νηολογιο) το όνομα ΘΕΟΜΗΤΩΡ, μιας και θεωρώ κάπως απίθανο το ενδεχόμενο οι ίδιοι πλοιοκτήτες να το μετονομασαν ξανά στο αρχικό του όνομα. Πηγή φώτο : Αρχείο ναυπηγείου Σάββα
 6. Το πλοίο έφερε αριθμο ΙΜΟ 5231666. Διά το τυπικόν του πράγματος, παρόλο που στην φώτο του Peter από το Κερατσίνι στην πλώρη του αναγράφεται το όνομα ΑΝΤΩΝΗΣ, επίσημα (νηολογια, βάσεις δεδομένων) το σωστό όνομα του πλοίου ήταν ΑΝΤΩΝΙΟΣ.
 7. Σίγουρα, λογικά κάποιο έκτακτο ταξίδι ως φορτηγό, αυτό που οι.... παντοφλοπλοιοκτήτες αποκαλούν εξτραδάκι.
 8. Το 1959 που αναφέρεται στον τίτλο, είναι η χρονιά που το καραβάκι ήρθε - αγοράστηκε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του εξαιρετικού Νεκτάριου Παπαδάκη, είχε κατασκευαστεί το 1944 στην Γερμανία. ΙΜΟ 5010476, νηολογιο Καβάλας α/α 105.
 9. Το πλοίο δεν εφερε ποτέ το όνομα ΡΟΔΟΣ Ι. Στην Ρόδο δούλεψε ως ΜΑΡΙΩ, πολύ νωρίτερα από τις αρχές της δεκαετίας 80, μετονομάστηκε ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ το 1983 και με αυτό το όνομα διεγράφη οριστικά το 2004 όταν και διαλύθηκε στου Σάββα στην Ελευσίνα.
 10. Καμία απολύτως σχέση με παντόφλα. Με πλοιοκτητρια την τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος ή παραγγελία στα ναυπηγεία ΝΑΥΣ - Φιλίππου με ναυπηγο τον Ελ. Καβαλάρη αφορούσε δύο ΕΓ/ΟΓ κλειστού τύπου, πανομοιότυπα σε σχεδίαση και τεχνικά χαρακτηριστικά. Το ΛΕΑΝΔΡΟΣ ολοκληρώθηκε τελικά ως ro/ro - παλεταδικο το 1975, το ΑΣΤΑΚΟΣ παρέμεινε ημιτελές και ολοκληρώθηκε το 1981 από τον Ιωσήφ Σαβιολάκη ως ανοικτού τύπου με το όνομα ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ. Το ΛΕΑΝΔΡΟΣ μετονομάστηκε ΝΤΑΝΙΑ ΕΛΛΑΣ το 1986, κατόπιν ΧΙΟΝΗ και ΝΗΣΟΣ ΚΕΑ, όνομα με το οποίο διεγράφη απο τα νηολογια ως διαλυθεν το 1990. Επίσημα, στη ναυπήγηση του ΜΥΡΙΝΑ ΕΞΠΡΕΣ το 1991, χρησιμοποιήθηκε το 25% των σιδηροκατασκευων του ΝΗΣΟΣ ΚΕΑ, ανεπίσημα.......... ιστορίες για αγρίους.
 11. Να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω αγαπητότατε polmyt. Το πλοίο στην Νάξο είναι το ΚΩΣΤΑΣ Θ ΙΙΙ, αδελφό βέβαια του ΣΧΟΙΠΑΝΤΑΣ αλλά με μικρές διαφορές. Το ΣΧΟΙΠΑΝΤΑΣ στο φουγάρο ειχε "άλμπουρο", επίσης είχε έξι πλαϊνά παράθυρα στο σαλόνι, το ΚΩΣΤΑΣ Θ ΙΙΙ είχε πέντε.
 12. Είναι το ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ σε ενδιάμεση μορφή απο την αρχική και την τελική του.
 13. Όλοι γνωρίζουμε ότι η παντοφλιτσα είναι η παλαιότερη "εν ζωή", κατασκευασμενη γαρ το μακρινό 1959 στο ναυπηγείο Αναστασιαδη - Τσορτανιδη στο Πέραμα (σημερινό ΕΛΘΩΜ). Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι το ότι υπήρξε και η πρώτη παντόφλα ελληνικής κατασκευής που δούλεψε στο εξωτερικό, πιθανότατα υπό ναύλωση, και μάλιστα μόλις δύο χρόνια μετά την κατασκευή της, το 1961 !!! Όπως διαβάζουμε από τα Ναυτικά Χρονικά (τεύχος Ιουνίου 1961) το καραβάκι είχε ταξιδέψει στην Massawa, λιμάνι της Ερυθραίας στην Ερυθρά θάλασσα, στην ανατολική Αφρική, για να δουλέψει εκεί σε τοπικές μεταφορές. Όχι βέβαια και μικρό κατόρθωμα για τις αρχές της δεκαετίας '60, και μάλιστα για μια μικρή έστω και νεότευκτη παντόφλα. Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται ο χρόνος της παραμονής της στην Αφρική, το βέβαιο πάντως είναι το ότι επέστρεψε και βρίσκεται μέχρι και σήμερα στα πέριξ του Πειραιά, έστω και σε μακροχρόνιο παροπλισμό.
 14. Τελικά, αν και το είχα υποθέσει πριν δέκα ολόκληρα χρόνια, δεν είχα πέσει καθόλου έξω. Το πλοίο μετά από την ημιβυθιση του τον Μάρτιο του 1970 στο Πόρτο Ράφτη δεν ξαναδούλεψε καθόλου στην χώρα μας, όπως μπορούμε να διαβάσουμε σε δημοσίευση στο περιοδικο ΑΡΓΩ τεύχος Σεπτεμβρίου 1975. Μάλιστα ενδιαφέρον υπάρχει και στην αναφορά ότι η κυριότητα του ειχε περάσει και πάλι στα ναυπηγεία Σάββα όπου και είχε κατασκευαστεί. Αδιευκρινιστη παραμένει η πληροφορία για πώληση του στην Κύπρο και μετονομασία του σε ALEXANDROS B, ενώ είναι πλεον βέβαιο το ότι δεν..... διαλύθηκε ούτε το 1974 ούτε το 1976. Το πλοίο σύμφωνα με νεότερες και από έγκυρη πηγή πληροφορίες μου, πουλήθηκε το 1976 στη Νιγηρία, όπου και πολύ σύντομα βυθίστηκε, τότε που διάφορα..... χαριτωμένα είχαν συμβεί με παντόφλες μας σε αυτήν την χώρα της Αφρικής. Όπως για παράδειγμα την επεισοδιακή επιστροφή ενός - δύο στην χώρα μας, ανάμεσα τους και του ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ρίου, που σε δημοσιεύματα της εποχής αναφερόταν οτι είχε πουληθεί για διάλυση όπως και το ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ !!!!! Να προσθέσω στο ιστορικό του πλοίου πως είχε κατασκευαστεί ως κλασσική, ανοιχτή παντόφλα, και κλείστηκε λίγο πριν ή λίγο μετά την καθέλκυση της, όπως μπορούμε να δούμε σε δύο δημοσιεύσεις και πάλι από το περιοδικό ΑΡΓΩ (αρχείο Νεκτάριου Παπαδάκη), τεύχη Σεπτεμβρίου 1968 και Ιανουαρίου 1969.
 15. Όπως είχε γράψει πριν πολλά χρόνια ο Παντελής Φύσσας, είχε κατασκευαστεί στο Πέραμα το 1957 ως ΕΛΕΝΗ με αριθμό νηολογιου Πειραιά 1544. Ωστόσο υπάρχει κάποιο "θολό τοπίο" στα πρώτα του χρόνια, για παράδειγμα ο Παντελής ανέφερε ότι είχε πρωτοδουλεψει στην Θάσο με το όνομα ΕΛΕΝΗ και κατόπιν μετονομάστηκε ΕΡΕΤΡΙΑ, ή το ότι σύμφωνα με στοιχεία του Άρη Μπιλαλη μετονομάστηκε ΕΡΕΤΡΙΑ το καλοκαίρι του 1958 ενώ σε δημοσίευμα του Οκτώβρη 1958 αναφέρεται ως ΕΛΕΝΗ στην γραμμή Ωρωπού - Ερέτριας. Το βέβαιο είναι ότι στο διάστημα 1957 - αρχές δεκαετίας '60, είτε ως ΕΛΕΝΗ ειτε ως ΕΡΕΤΡΙΑ δούλεψε σε Θάσο και Εύβοια πριν "μονιμοποιηθει" στην γραμμή της Σαλαμίνας. Σύμφωνα με στοιχεία του εξαίρετου Νεκτάριου Παπαδάκη από τους Lloyds registers, το 1964 απέκτησε αριθμό ΙΜΟ και νέο αριθμό νηολογιου, Πειραιά 2376, πιθανόν τότε να δέχθηκε κάποια ευρύτερη μετασκευή. Αν και ξύλινη κατασκευή μακροημερευσε στην χώρα μας (πιθανόν για κάποια χρόνια ως φορτηγό), μιας και σύμφωνα με τον κάπτεν Δημήτρη Γκίκα (επί πολλά χρόνια σε παντόφλες της Σαλαμίνας) πουλήθηκε το 1985 στην Κύπρο, και οι πλοιοκτήτες της την αντικατεστησαν με το ΕΡΕΤΡΙΑ ΙΙ (μετέπειτα EL LOUD IV - KYRANNIS της Τυνησίας).
 16. @ΟΡΕΣΤΗΣ Σ Απάντηση για το ξύλινο ΕΡΈΤΡΙΑ στο topic του. Το ΘΑΣΟΠΟΥΛΑ ήταν η δεύτερη παντόφλα της Θάσου (επόμενες κατά σειρά ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ) και δεν αποκλείω την πιθανότητα να κατασκευάστηκε με "μοντέλο" το ΕΡΕΤΡΙΑ. Πολύ ενδιαφέρον το έγγραφο νηολογησης του, το οποίο εξ όσων γνωρίζω εκτίθεται στο ναυτικό μουσείο Καβάλας μαζί με ένα υπέροχο μοντέλο του. Εκτός των άλλων, διαβάζουμε και ότι νηολογήθηκε μετά την ολοκλήρωση της ναυπήγησης του. Τέλος, λογικό το ότι ήταν μονοπροπελο και μονοτιμονο. Και για την εποχή, και για τον τόπο - χώρο της ναυπήγησης του.
 17. Προσωπικά σε εκατοντάδες ώρες αναζήτησης παλαιών φωτογραφιών, δεν έχω βρει καμία φώτο του πρώτου, ξύλινου ΕΡΕΤΡΙΑ στην Θάσο, ούτε κάποια αναφορά σε δημοσιεύματα της εποχής (τέλη δεκαετίας '50). Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι, αν αναλογιστουμε αφενός ότι από την Σαλαμίνα όπου δούλεψε για πολλά περισσότερα χρόνια υπάρχουν δύο - τρεις το πολύ φωτογραφίες του, αφετέρου ότι στην Θάσο δούλεψε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, για κάνα χρόνο από ότι υπολογίζω. Από εκεί και πέρα, για την παρουσία του στην Θάσο ως πρώτη παντόφλα του νησιού δεν μπορούμε να μιλάμε για "φήμες" αλλά για σαφείς και σοβαρές μαρτυρίες. Είχε αναφερθεί σε παλαιότερο τεύχος του περιοδικού Εφοπλιστής (σε αφιέρωμα για τις γραμμές της Θάσου), και μου το έχουν επιβεβαιώσει προσωπικά σε συζητήσεις ναυτικοί - κάτοικοι της Θάσου που είχαν δουλέψει επί πολλά χρόνια στα φέρυ του νησιού.
 18. Θασοπούλα (Ν. Καβάλας 114) (1960) Η εικοσαμετρη ξύλινη και πανέμορφη παντοφλιτσα κατασκευάστηκε το 1960, σε καρνάγιο της Θάσου όπως αναφέρεται και στο αμέσως προηγούμενο ποστ, και νηολογήθηκε στην Καβάλα τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Ήταν το δεύτερο φέρυ της Θάσου μετά το επίσης ξύλινο ΕΡΕΤΡΙΑ (της Σαλαμίνας).
 19. Όπως λέμε.... βαθιά νυχτωμένος. Το πλοίο ήταν πρώην αποβατικό του Β. Π. Π. κατασκευασμενο το 1943 στην Βρετανία, και ανήκε στον γνωστό μας τύπο LCT Mk4. Στην χώρα μας αγοράστηκε από την εταιρεία Λουκά Μάτσα το 1958 και ενεγραφη στα νηολογια του Πειραιά με α/α 1424 στην Β' κλάση. Οι πληροφορίες που είχα παλαιότερα περί της κατασκευής του στο Πέραμα, οφείλονταν και σε... ενθουσιώδη ρεπορτάζ της εποχής, αλλά και στο ότι όταν νηολογήθηκε ενεγραφη ως νέα κατασκευή λόγω της ευρείας έκτασης ανακατασκευής που είχε δεχθεί. Διεγράφη οριστικά τον 11/1965 όταν και πουλήθηκε σε εταιρεία του εξωτερικού, άγνωστο όμως σε ποια χώρα. Αλκυών (Ν. Πειραιώς 1424) (1943)
 20. Εξαιρετική εικόνα. Το πλοίο στην αρχική του μορφή και στις αρχικές του διαστάσεις, 63,5 x 13,40m. Οι τελικές του κατόπιν μετασκευής (ων) είναι 73 x 15,50m. Αν και επίσημα το έτος κατασκευής του είναι το 1975, ουσιαστικά.... "έχει κερδίσει χρονιά" όπως λέγαμε και στο σχολείο, αφού καθελκυστηκε την 14η Σεπτεμβρίου 1974, στο ναυπηγείο ΝΑΥΣ - Αφοί Φιλίππου στο Πέραμα (Ν. Π. 4857, ναυπηγοί Κουιμανης - Σιμοπουλος). Για την ιστορία, μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, την 6η Σεπτεμβρίου 1974, είχε καθελκυστει απο το ίδιο ναυπηγείο, το ΑΙΑΣ του Σαρωνικού, με το οποίο είχαν κατασκευαστεί ταυτόχρονα.
 21. Άγιος Λαυρέντιος (Ν. Πειραιά 1553) Η μικρή παντοφλιτσα κατασκευάστηκε..... ακόμα μικρότερη, στην ουσία μία μπαριζα με υποτυπώδη γέφυρα, το 1957, ήταν δηλαδή ένα από τα πρώτα (αν όχι το πρώτο) πλοία ανοικτού τύπου ελληνικής κατασκευής. Σύμφωνα με στοιχεία του Άρη Μπιλαλη, νηολογήθηκε τον Φεβρουάριο του 1957 στον Πειραιά και η κατασκευή του έγινε στο ναυπηγείο Ηλία Γκουμα στα Αμπελάκια Σαλαμίνας (σημερινό ναυπηγείο Μπεκρή), για την Ιερά μονή Φανερωμενης Σαλαμίνας. Ήταν λοιπόν το πρώτο φέρυ της γραμμής της Φανερωμενης (το δεύτερο ηταν το ομώνυμο το 1960) όπου δούλεψε μέχρι περίπου τα τέλη της δεκαετίας '70, όταν αντικατασταθηκε απο το ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΈΝΤΙΟΣ ΙΙ (σημερινό ΚΑΝΑΡΗΣ) και μεταδρομολογηθηκε στο Άγιο Όρος και το νησάκι Αμμουλιανη. Εκεί, στην Αμμουλιανη, ολοκλήρωσε και την καριέρα του, αφού διαλύθηκε επιτόπου σε ενα μικρό λιμανάκι (πολύ κοντά στο κύριο λιμάνι του νησιού), όπου προηγουμένως πιθανότατα ειχε μείνει επι αρκετά χρόνια παροπλισμένο. Στην πρώτη φώτο (από το προσωπικό μου αρχείο) στην πρώτη του μορφή τον Ιούλιο του 1959. Στην δεύτερη, στην Αμμουλιανη, κάπου στην δεκαετία του '80. Διακρίνονται ακόμα το ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ (πρώην της Ερέτριας και σημερινό ΓΕΩΡΓΙΑ Μ της Ύδρας, και το ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΙΣ). Πηγή alamy-Loukas Hapsis. Στην τρίτη, ότι είχε πια απομείνει από την παντφλιτσα στην Αμμουλιανη τον Απρίλιο 2007. Πηγή flickr - Alekos Athanasiadis.
 22. Το ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Παπαστεφάνου στο Πέραμα (δίπλα στο σημερινό Σπανοπουλου) από την εταιρεία ΑΛΣΑ του κ. Ιωσήφ Σαβιολάκη και ανήκε στον Ιωάννη Λάτση. Πριν το όνομα RUBAT TRUST, κατά την διάρκεια της ναυπήγησης του, έφερε ως project τον αριθμό 1016, και ο τύπος του ήταν "Tanker - Ro/Ro". Με την ολοκλήρωση και καθέλκυση του, αναχώρησε για την Υεμένη όπου δούλεψε τα επόμενα χρόνια με τις μετονομασίες που έχουν προαναφερθει. Αν και τόσο στις βάσεις δεδομένων όσο και στις εγγραφές στα ελληνικά νηολογια αναφέρεται ως ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ και με αριθμό νηολογιου Πειραιά 10476 από το 1997, δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είχε επιστρέψει νωρίτερα στην χωρα μας, και μέχρι το 1997 να έφερε κάποιο άλλο όνομα, ίσως και το τελευταίο γνωστό που είχε στο εξωτερικό, το RADIGH BAY 4.
 23. @polmyt Σε μια συζήτηση που έγινε σήμερα στην ομάδα του Παντελή Φύσσα στο facebook με αφορμή μια φώτο απο την Θάσο στην οποία διακρινοταν και το γνωστό μας ΘΡΑΚΗ ΙΙ, αναφέρθηκε η ύπαρξη και πλοίου με όνομα ΘΡΑΚΗ V (5). Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται αφού υπήρχε σίγουρα αρίθμηση στα ΘΡΑΚΗ, είναι αφενός πόσα υπήρξαν, ποια απο αυτά ήταν ουκρανικής κατασκευής, και αν το εγκαταλειμενο στην Κεραμωτη ήταν κάποιο (και ποιό) από αυτά.
×
×
 • Create New...