Jump to content
Shipfriends

Θεοφάνεια 2009


Recommended Posts

Όπως όλοι οι επίσημοι, πήγα και εγώ στη Ραφήνα για να φωτισθώ. Ο βοριάς και το κρύο υποφερτά και αρκετός κόσμος στο λιμάνι παρά την απειλή της βροχής που τελικά δεν ήρθε. Εκτός από τον Νηρέα:D, παρευρέθηκε ο Πρωθυπουργός, ο Νομάρχης, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, οι τοπικές Αρχές και πλήθος κόσμου.:rolleyes: Παρά το κρύο βούτηξαν καμιά δεκαριά παλληκάρια (στο τσακ συγκρατήθηκα και δεν βούτηξα:P). Από την αρχή ξεχώρισε ο πιο γρήγορος και τελικά αυτός ήταν που έπιασε τον επιπλέοντα σταυρό. Αντίθετα ένας άλλος με το που έπεσε έπαθε «κλακάζ» και πιάστηκε από μια τσαμαδούρα, μέχρι να τον μαζέψει ένα ταχύπλοο. Από πλοία…χειμωνιάτικη μιζέρια. Μόνο η Αρτεμισία και το Ν/Γ «Παπαδάκης». Με το «εν Ιορδάνη…» άρχισε να σφυρίζει η Αρτεμισία, αλλά μάλλον για κόρνα μοτοσακό έμοιαζε.:( Και βεβαίως η σύγκριση με τη μπουρού της Πηνελόπης και της Σουπερφεράκλας ήταν συντριπτική.

Αυτά λοιπόν από τους πεφωτισμένους της Ραφήνας…

Και του Χρόνου με υγεία…:)

post-31-128326978178_thumb.jpg

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

Σήμερα παραβρέθηκα στον λιμένα του Αθηνιού για να παρακολουθήσω την όλη τελετή.Υπήρχε αρκετός κόσμος όχι όμως όπως τα προηγούμενα χρόνια.Ο καιρός ήταν συννεφιασμένος όλο το πρωί και το ενδεχόμενο βροχής πολύ πιθανό.Από πλοία ήταν δεμένα το Πρέβελης το δεξαμενόπλοιο jet x καθώς και η λάντζα των λεμβούχων κάπταιν Κούλης.Το πρέβελης ήταν σημαιοστολισμένο και μερικοί από το πλήρωμα στεκόντουσαν στο πίσω κατάστρωμα και παρακολουθούσαν.Με το που ρίχτηκε ο σταυρός στο νέρο άρχισαν να σφυρίζουν και τα τρία πλοία μαζι.Μακράν πρώτος ο Πρέβελης.Έπεσαν γύρω στα εννιά άτομα.Όταν τελείωσε η τελέτη έπιασε δυνατή βροχή και το πλήθος διαλύθηκε μέσα σε πέντε λεπτά.Οι ιερείς οι ψάλτες και οι άνθρωποι που βαστούσαν τις εικόνες έτρεχαν να προστατευτούν από τη δυνατή βροχή μέσα στην εκκλησία του Αγίου Νικόλα ψάλοντας συγχρόνως.:DΣας παραθέτω παρακάτω και μία φωτογραφία.

post-2023-128326978066_thumb.jpg

Edited by ΝΟΜΙΚΟΣ
Link to comment
Share on other sites

Φτωχή πάντως η κεντρική (εξ' όσων γνωρίζω βέβαια) τελετή αγιασμού των υδάτων στο πρώτο λιμάνι της χώρας, από παρουσίες πολιτικών προσώπων.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι την κυβέρνηση εκπροσώπησε η κ. Φάνη Πετραλιά (Υπουργός Απασχόλησης) και την αντιπολίτευση ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης. Ούτε πρωθυπουργός ούτε αρχηγός αξ. αντιπολίτευσης. Αλήθεια ο ΥΕΝΑΝΠ παρίστατο ??? Διάβασα για βουλευτές και τοπικούς άρχοντες αλλά το όνομα του κ. Παπαληγούρα δεν το είδα πουθενά.

Αν θυμάμαι καλά είναι η πρώτη χρονιά που δεν παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τελετή αγιασμού στον Πειραιά, ή κάνω λάθος ???

Περασμένα μεγαλεία.....

Link to comment
Share on other sites

Αν θυμάμαι καλά είναι η πρώτη χρονιά που δεν παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τελετή αγιασμού στον Πειραιά,

Περασμένα μεγαλεία.....

Ο Πρόεδρος είχε πολύ σοβαρότερους λόγους να βρίσκεται στο Αγαθονήσι...παρά να τηρήσει το έθιμο και να πάει στον Πειραιά.
Link to comment
Share on other sites

Αγαθες οι προθεσεις προφανως, αλλα ολα αυτα για να γινουν στο Αγαθονησι οπως και ολα οσα πρεπει να γινουν για την στηριξη και αναπτυξη των ακριτικων και νησιωτικων περιοχων, πρεπει να μας φοβερισουν οι Τουρκοι για να τα κανουμε?

Link to comment
Share on other sites

Nick...μεγάλη κουβέντα ανοίγεις και άκρη δεν θα βγάλουμε, χρονιάρα μέρα. Πάντως, δεν πρόκειται για απλές φοβέρες, αλλά για ευθείες αμφισβητήσεις και καθαρά επιθετικές ενέργειες. Οπότε καλύτερα είναι να δούμε καμιά εικόνα από τον αγιασμό σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (via youtube):

Θεοφάνεια 2009 στη

... στην Ηγουμενίτσα ... στην
... αλλά και στο φασαριόζικο
:)
Link to comment
Share on other sites

....σημαντικός s.f πάντως συνόδεψε τον Πρόεδρο με το ΠΑΘ 060 ΦΟΥΡΝΟΙ .

Το οποίο ΠΑΘ ήρθε και γέμισε πετρέλαια την Δευτέρα,πήγε Εύδηλο και πήρε τον κ.Καμένο, ήρθε στο Πυθαγόρειο και περίμενε το προεδρικό αεροσκάφος.Στις 10 επιβιβάσθηκε ο Πρόεδρος και σε 20 λεπτά μαζί με πολλούς επισήμους κατέπλευσαν στο Αγαθονήσι.Μεταξύ άλλων διακρίναμε τους υφ/γούς Καμένο & Πλακιωτάκη,την Βασούλα απο το ΠΑΣΟΚ,τον Νομάρχη Σάμου κ.Κάρλα, τον Δήμαρχο Πυθαγορείου κ.Γεωργιάδη, τον Αρχηγό του Λ.Σ ναύαρχο κ.Ρετζεπιέρη,τον πρώην αρχηγό ναύαρχο κ.Σιωνίδη, τους επιτελείς του ΥΕΘΑ και της Προεδρίας, και πολλούς δημοσιογράφους.

Απο τα Δωδεκάνησα έιχαν επιστρατευθεί..τα Δωδεκάνησος εξπρές & Πάτμος Στάρ για να μεταφέρουν Ροδίτες-Κώτες-Καλιμνιούς-Λεριούς & Πατινιώτες.

Διακρίναμε τους Παυλίδη-Καραμάριο-Νικητιάδη-Μαχαιρίδη-Επαρχο Καλύμνου-Δημάρχους-Νομαρχιακούς Συμβούλους -τον Μητροπολίτη Καλύμνου που έκανε και την τελετή του καθαγιασμού κλπ.

Οι Σαμιώτες και οι Ικαριώτες μείνανε ...μπουκάλα αφού το Βέρα παρότι είχε ανακοινωθεί για έκτακτη προσέγγιση στο Αγαθονήσι, τελικά δεν ..πήγε

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό απο το http://aegaio.blogspot.com

Edited by ΜΥΚΗΝΑΙ
Link to comment
Share on other sites

Αν καί γιά τεχνικούς λόγους η θεία φώτισις δέν έχει επίδρασιν επάνω μου,κατέβηκα στό ΠΛΤΧ (Πρώτο Λιμάνι Τής Χώρας) γιά βόλτα καί παρατήρηση τού όλου θεάματος.Δυστυχώς ήμουν αρκετά μακρυά από το "πλαίσιο" μέσά στό οποίο βουτούν οι τολμηροί (τό οποίο σχηματιζόταν από το ΝΑ "ΠΛΕΙΑΣ" καί δύο άλλα τών οποίων συγκράτησα μόνο τούς αριθμούς (240 καί 242) καί έτσι το μόνο που έβλεπα ήταν τά διάφορα πλωτά τού λιμενικού που γυρόφερναν πέρα-δώθε.Λϊγο πρίν τίς 11 ήρθε καί το ρυμουλκό/πυροσβεστικό ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ 5 τό οποίο,επί τώ ακούσματι τού ψαλμού ("Εν Ιορδάνη..κλπ κλπ") άρχισε να εκτοξεύη νερό από τούς κρουνούς του,σχηματίζοντας ένα τεράστιο συντριβάνι.Τούτο ενέπλεξε στά πλοκάμια του ένα υδροπτέρυγο τής HSW που μόλιε είχε μπεί στο λιμάνι και περίμενε να τελειώση η τελετή γιά να πάη να δέση,καί επομένως έλαβε και ένα δωρεάν πλύσιμο (δέν ξέρω άν οι επιβάτες που κάθονταν στην -μερικώς ανοικτή- πρύμνη του πήραν κι'αυτοί το ντούς τους χειμωνιάτικα,ελπίζω οτι θα πρόλαβαν να κρυφτούν μέσα στην καμπίνα τού πλοίου).Από παρευρισκόμενα πλοία,εκτός τών διαχειμαζόντων,είδα τά ΡΟΜΙΛΝΤΑ,ΦΟΙΒΟΣ (που όμως την έκανε λίγο πρίν αρχίσουν τα σφυρίγματα),ΑΡΤΕΜΙΣ,ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ,καί ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ,τά οποία άρχισαν να σφυρίζουν δαιμονισμένα κατά τά ειωθότα.Είτα δέ εσχόλασεν η γιορτή καί τά ναρκαλιευτικά τό έν μετά τό άλλο απέπλευσαν τη βοηθεία τού ρυμουλκού ΡΩΜΑΛΕΟΣ (που πρός στιγμήν,καθώς ήταν ακόμα κάπως μακρυά,νόμισα οτι η πινακίδα του ονόματος έγραφε "ΨΩΡΑΛΕΟΣ" καί αναρωτήθηκα γιατί να δώσουν τέτοιο όνομα σέ ένα ρυμουλκό,όσο μικρό κι'αν ήταν..).

Link to comment
Share on other sites

...Από παρευρισκόμενα πλοία,εκτός τών διαχειμαζόντων,είδα τά ΡΟΜΙΛΝΤΑ,ΦΟΙΒΟΣ (που όμως την έκανε λίγο πρίν αρχίσουν τα σφυρίγματα)...

Τον μεγάλο τον σαματά τον έκανε η μπορού του Ρομίλντα. Καύσιμα δεν του έδινε η ΕΚΟ του Καπτά-Μάκη, για χαβαλέ πρώτος.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως,αντιθέτως,επειδή τή παρεμβάσει τού υπουργού Παπαφιγούρα η ΕΚΟ συμπεριεφέρθη ΕΚΟ-λογικά στόν άρχοντα παρέχουσα τον σχετικό βερεσέ,ούτος (ο άρχων δηλαδή) είχε δώσει εντολή νά το σφυρίξουν δεόντως;

Πάντως το εξησκημένο μουσικό μου αυτί (που είναι και τό μόνο που ακούει εν γένει,διότι το άλλο έχει κηρύξει απεργία εδώ καί δεκαετίες...) θεωρεί οτι τό θορυβωδέστερο όργανο ανήκε σέ ένα από τά ναρκαλιευτικά (καί δή στο Νο.241,που ήταν δεμένο στίς πλώρες τών άλλων δύο).

Επίσης,μετά τό πέρας τής τελετής,ένας αξιωματικός έδωσε εντολή σέ αυτούς που είχαν βουτήξει νά μήν φύγουν καί τους πήρε μαζί του να πάνε στόν Ναυτικό Ομιλο όπου,ώς είπε (τό ήκουσα μέ το ίδιο μου το αυτί) ο δήμαρχος θά τους έδινε κάποιο ειδικό αναμνηστικό.Δέν ξέρω άν αυτό αποτελεί έθιμο καί γίνεται κάθε χρόνο.

Οπως και να έχη,έληξε και αυτό αισίως,τά καλικαντζαράκια επανήλθαν στό σκότος τού υπεδάφους και επανήρχισαν το πριονίζειν καί το ροκανίζειν,οπότε καί εμείς από σήμερα επανήλθαμε στίς εργασίες μας και στην ρουτίνα τής καθημερινότητας.Τώρα πλέον κάμνουμε υπομονήν μέχρι τίς Απόκριες....

Link to comment
Share on other sites

Επιτέλους...και ένας
:eek::D

νομιζω οτι αυτο "ειναι ολα τα λεφτα"πρωτοτυπο!

το λεγε η καρδουλα του πατερ "ευγε"και στολισμενος ,πραγματικα ανοιξαν οι ουρανοι !!!

Link to comment
Share on other sites

Θεοφάνεια 2009 ... στο φασαριόζικο
:)

Μιλάμε ότι στο Tarpon Springs γίνεται το "σώσε". Παραβρέθηκαν 25.000 κόσμος, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής...μέχρι και ο Δήμαρχος Καλύμνου (επικεφαλής αντιπροσωπείας) πήγε στη Φλώριδα...

52.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Στο τελευταίο δελτίο τύπου του Δήμου Κυθήρων υπάρχουν και φωτογραφίες από τα Θεοφάνεια στο νησί.

Στη φωτό (σύμφωνα με το Δ.Τ.):

"Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ ρίχνει τον σταυρό στο λιμάνι του Διακοφτίου"

post-31-128326978468_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...