Jump to content
Shipfriends

nomikos

eMembers
 • Posts

  2,239
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by nomikos

 1. Αυτή την εντύπωση έχω,πως πάει με το κομμάτι-γραμμή του καθενός.Από τη στιγμή που ο κάθε ο ένας εκδίδει τα δικά του εισιτήρια ξεχωριστά τότε εισπράττει και τα ανάλογα έσοδα.
 2. Συμφωνώ μαζί σου @MILTIADIS ότι είναι πλέον αργά. Να προσθέσω όμως ότι στην Αδριατική η ΑΝΕΚ τα τελευταία χρόνια έχει στην Ανκόνα τα 2 φόσσεν που τρέχουν με υψηλές ταχύτητες το θέρος που σημαίνει πολλά λειτουργικά έξοδα.Η Superfast έχει μόνο ένα πλοίο το Xi.Στο Μπάρι η Superfast έχει δύο βαπόρια που πηγαινοέρχονται γεμάτα.Ενώ η ΑΝΕΚ στη Βενετία έχει το Αστερίων 2 που είναι πολύ πιο μακρυά από το Μπάρι και δεν έχει και τη κίνηση του. Δε νομίζω πως μοιράζεται δίκαια η πίτα στη κοινοπραξία εδώ και 10 χρόνια και η ΑΝΕΚ είναι η μεγάλη αδικημένη. Τέλος να θυμίσω πως η κοινοπραξία οφέλησε και την Άττικα και δεν έγινε επειδή είχε ανάγκη μόνο η ΑΝΕΚ.Πάτησε πόδι στη Κρήτη στο Ηράκλειο και στα Χανιά,ενώ έβγαλε ένα βαπόρι από την Ανκόνα.
 3. Αυτό που έχω παρατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια της κοινοπραξίας είναι πως η ΑΝΕΚ είναι πιο συνεπής και εξυπηρετεί καλύτερα τον επιβάτη από ότι η Blue Star Superfast.Σε μία κοινοπραξία που είναι και οι δύο με 50% πρέπει να προσφέρουν και οι δύο το ίδιο. Μία το Horizon βλάβες,μία το Galaxy δε χωράει το κόσμο,μία το Ρόδος δεν έχει καμπίνες στο Ηράκλειο.Η ΑΝΕΚ έχει στα Χανιά τον Έλυρο άρα η BS έπρεπε να είχε το BS1 ή το 2 τα μόνα ισάξια σε όλο της το στόλο.Στο Ηράκλειο το όποιο Κρήτη είναι εξυπηρετεί αξιοπρεπέστατα και με 20 κόμβους όταν τα μπλε πάνε 18-19. Στην Αδριατική μία από τα ίδια,δε θα επεκταθώ για εκεί γιατί δεν είναι της παρούσης.
 4. Από τη πορεία του καταλαβαίνω πως φούνταρε στο κόλπο Κισσάμου έχοντας στη πρύμνη τη στεριά λόγω του Βοριά κάτι το οποίο δεν ενδείκνυται.Ξέσυρε η άγκυρα,προσπάθησε να ξαναφουντάρει ξέσυρε ξανά και τον έριξε ο καιρός στην ακτή. Όλα αυτά είναι υποθέσεις βλέποντας τα στίγματα της πορείας του στο ais. Επίσης βλέπω ταχύτητα 7 κόμβοι ψες το κόλπο Κισσαμου,πιθανολογώ πως δεν είχε μηχανική βλάβη.
 5. Αυτό σκαρί το θεωρώ πανέμορφο.Ακόμα και η τσιμινιέρα δένει αρμονικά με το όλο σκαρί. Πολύ καλό μέγεθος για κρουαζιέρες στα νησιά του Αιγαίου.Ξεχωρίζει ανάμεσα στα πλωτά κουτιά που έχουμε συνηθίσει τελευταία.
 6. Δύναμη 10 οι ριπές του ανέμου με διεύθυνση ΒΔ.Άντε να βάλεις αυτό το βαπόρι στη Κάσο. Εδώ οι άλλοι με ένα 7αρακι στις Κυκλάδες δίνουν απαγορευτικό,εκεί κάτω είναι πέλαγος ανοιχτό,ο καιρός δεν αστειεύεται.
 7. Στο βαπόρι είχαν πέσει αρκετά χρήματα για να επανέλθει στην ενεργό δράση.Χτύπαγε μέχρι τέλους 19 κόμβους άνετα και μέσα δεν ήταν και χρέπι όπως κάτι άλλα.Σίγουρα αυτό το βαπόρι είναι κοντά στο σκραπ,αλλά και μία άλλη επιλογή είναι να το πάρει καμιά εταιρεία της Αλβανίας.Για εκεί με αυτό το γκαράζ και με ένα λιμάνι την ημέρα νομίζω κάνει.Η άλλη επιλογή είναι να το πάρει ο Ηλιο. Η Sea Speed παρότι ξεκίνησε με προσδοκίες το έχασε στη συνέχεια στο προγραμματισμό των δρομολογίων και θα ξαναγράψω αυτή η εμμονή με τη Μήλο δεν της βγήκε σε καλό.Θα μπορούσε να πάει καλύτερα με άλλα δρομολόγια σε πιο δημοφιλή νησιά..
 8. Κανείς δεν είπε ότι δε θα βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων της Σαλαμίνας από το συγκεκριμένο έργο.Όλα αυτά που γράφεις είναι σωστά και γνωστά. Άποψη μου είναι αυτή που έγραψα και δε μου την αλλάζει κανένας.Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα πιο σφαιρικά και όχι απόλυτα.Το ότι θα χάσουν οι εργαζόμενοι τις δουλειές τους,θα κλείσουν ναυτιλιακές εταιρείες θα μαραζώνουν τα ναυπηγεία και θα πλουτίζουν για δεκαετίες οι εργολάβοι και λοιποί διαχειριστές δεν είναι ουτοπικό.Θα είναι η σκληρή πραγματικότητα. Και τότε δε θα τσούζει αυτούς που είπες.Θα τσούζει τους μόνιμους κατοίκους που δε θα πληρώνουν με τα αμφίπλωρα τα 8 ευρώ αλλά θα πληρώνουν 10 με την υπόγεια σύραγγα. Στη περίπτωση αυτή το χρήμα θα φεύγει έξω,ενώ τώρα επενδύεται συνεχώς στη ναυπήγηση νέων πλοίων για τη γραμμή είτε για πώληση στο εξωτερικό με αποτέλεσμα το Πέραμα να κάνει θαύματα. Και κάτι τελευταίο.Αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη γραμμή,Πέραμα Παλούκια,στην Ελλάδα δε θα φτιάχνονταν ούτε τα μισά αμφίπλωρα από αυτά που φτιάχτηκαν τα τελευταία 20+ χρόνια.
 9. Είναι δεδομένο πως υπάρχει τεράστια ζήτηση για μεταφορά φορτίων σε όλο το Αιγαίο.Συνεπώς δε το θεωρώ απίθανο να δρομολογηθεί στις ήδη υπάρχουσες γραμμές της Creta Cargo ως ρο-ρο.
 10. Αυτό που πολύ σωστά γράφετε είναι η μία όψη του νομίσματος.Η άλλη όψη ειναι πως θα χάσουν εκατοντάδες εργαζόμενοι τις δουλειές τους και θα μαραζώνει η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.Κακά τα ψέμματα το όλο θαύμα με τις ναυπηγήσεις παντοφλών στην Ελλάδα εδώ και μερικές δεκαετίες οφείλεται στη γραμμή Πέραμα Παλούκια. Εγώ είμαι κατά της κατασκευής της υπόγειας σύραγγας και κατά των εργολάβων.
 11. Πολύ εντυπωσιακό.BS Myconos ήταν,από τη τσιμινιέρα-έκτρωμα το κατάλαβα.
 12. Καλό βαπόρι φαίνεται αλλά που και πω θα δένει με μία προπέλα στα ανύπαρκτα λιμάνια;
 13. Η Κατερίνα μας έχει απασχολήσει τελευταία πολύ.Έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία με το νέο απόκτημα της Κέρκυρας το Ερμής.Μία σύγκριση των δύο αυτών πλοίων πιστεύω έχει αρκετό ενδιαφέρον.Και τα δύο πλοία είναι made in Japan,όταν ήρθαν είχαν μονή τσιμινιέρα από μία μεριά και ελάχιστο-μικρό κομοδέσιο. Βλέπω λοιπόν η Κατερίνα είναι 8 μέτρα πιο μακρύτερη όμως έχει μικρότερο deadweight από το Ερμής.Αυτό σημαίνει πως το Ερμής μπορεί να μετασκευαστεί και να μεγαλώσει το κομοδέσιο ή να πάρει περισσότερες νταλίκες.Από ιπποδύναμη πρέπει να είναι τα ίδια,θεωρητικά και το Ερμής έχει τους 20 κόμβους.Όποιος έχει περισσότερα στοιχεία πιστεύω έχει ενδιαφέρον να τα παραθέσουμε και να κουβεντιάσουμε. Το έχουμε ξαναπεί παλαιότερα το Ερμής κάνει για Αιγαίο και με μερικές τροποποιήσεις δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κάτι Κατερίνες που θεωρούνται τελευταία περιζήτητες..
 14. Κρίμα το βαποράκι ήταν αξιόλογο και πολύ στιβαρό για το μέγεθος του.Εδώ υπάρχουν μερικά στοιχεία του και φωτογραφίες.Ιδανικό για όλες τις μικρές άγονες του Αιγαίου. Από όσο καταλαβαίνω είχε και 2ο σαλονάκι εκεί που είναι τα στρογγυλά φιλιστρίνια.
 15. Όντως δε το είχα παρατηρήσει.Αυτός είναι και ο λόγος που η πρύμνη είναι ψηλά με αποτέλεσμα τη μεγάλη κλίση των καταπελτών. Ναυπηγός δεν είμαι,μήπως όμως η έμπρωρη διαγωγή οφείλεται στο ότι όλη η πλώρη που ζυγίζει μερικές 10αδες τόνοι είναι στον "αέρα" και δεν ακουμπά θάλασσα;
 16. Είχε πάει.Αντικαταστάτης του αδικοχαμένου Νηρέα,νομίζω.
 17. Και του Τάλως μετέπειτα Ιεράπετρα. Προσέχετε πλώρες ολόιδιες αλλά και θέση τσιμινιέρων το Κρήτη και Μαρίνα με το Ιεράπετρα ήταν ξαδελφάκια. Αν η φωτογραφία δεν είναι πειραγμένη,το στιγμιότυπο ήταν πολύ δυνατό με τέτοια βαπόρια δίπλα δίπλα.
 18. Ευχαριστούμε.Για το μέγεθος του είχε αρκετές καμπίνες δεδομένου πως δούλευε άγονες ΒΑ Αιγαίου.Στη Κέρκυρα τις είχαν ξηλώσει;
 19. Και δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά στην ασφάλεια των επιβατών τέτοιων πλοίων.Ίσα ίσα που τα μεγέθη μεγαλώνουν.
 20. Πιο λίγα μίλια πιο λίγη κατανάλωση και λιγότερα stand by με περίπου τα ίδια χρήματα.Οπότε συμφέρει η Σαμοθράκη από ότι τα ενδοκυκλαδικά.
 21. Το ταξίδεψα στα τελευταία του το 2012 και ομολογώ πως ήταν σε πολύ καλή κατάσταση εσωτερικά.Μετά την ανακαίνιση που του είχαν κάνει το βαπόρι φύσαγε και δεν έδειχνε την ηλικία του.Καλύτερος χώρος;Πρύμα στο κατάστρωμα των περτατζάδων όπου είχε διαμορφωθεί μία καφετέρια με πολύ ξύλο και πολύ ωραίες καρέκλες.Εκεί μάζευε όλους τους επιβάτες. Να αναφέρω και ένα περιστατικό από το μακρινό 2004 ή 2005 δε θυμάμαι καλά.Επιστρέφαμε από Νάξο με Γαρμπή 9 και με το Καπτά Τρέσσο απάνω.Στην είσοδο της καλντέρας πάνω στην αλλαγή πορείας ο βάπορας πήρε μία τεράστια κλίση και βλέπαμε από τα παράθυρα τη θάλασσα.Που να βγεις έξω,μέσα τα είχε σπάσει όλα.Ο καπετάνιος αποφάσισε να φουντάρει στο Κολούμπο και να μη δέσει Αθηνιό. Κάτσαμε όλη μέρα οι επιβάτες μέσα φουνταρισμένοι ενώ δόθηκαν και καμπίνες που ήταν κάτω από το γκαράζ.Ήταν μία πολύ δύσκολη κατάσταση και ο βάπορας τα έφερε εις πέρας αποδεικνύοντας τη γερή και στιβαρή του κατασκευή.
 22. Σωστά όλα αυτά που γράφεις.Εγώ όμως θα παραθέσω την άποψη της άλλης πλευράς με την οποία και συμφωνώ. Δε μπορεί ένα γ@@@@νο κράτος να κάνει συνέχεια ότι γουστάρει.Από τη στιγμή που οι τοπικές αρχές δε θέλουν νέες δομές στα νησιά τους,στο σπίτι τους θα έπρεπε το κράτος να το σεβαστεί και να έβρισκε άλλη λύση. Τι λέω τώρα ε; .Αφού τις ενέργειες αυτές τους τις υποδεικνύουν άλλοι και τα έχουν υπογράψει. Συγγνώμη για την ένταση αλλά η κατάσταση είναι τριτοκοσμική και δείχνει ένα κράτος να μη σέβεται τους πολίτες τους νησιώτες και δη ενός ακριτικού νησιού όχι και τόσο τουριστικού και ανεπτυγμένου. Δε τα βάζω με σένα Νίκο.
 23. Δε νομίζω να υπάρχει θέμα στο φορουμ για αυτό το πλοίο με αφορμή τη φωτο του @Στάθης.Αδελφάκι του Δαίδαλος και του Άπτερα πρέπει να ήρθε τέλη δεκ 90.Αμετασκεύαστο και με μεγάλο γκαράζ βάζοντας και πάνω νταλίκες.Χωρίς χαβαλέδες και χωρίς πρόσθετα βάρη από μετασκευές πρέπει να 19αριζε άνετα.Αξιόλογο πλοίο που έφυγε πολύ νωρίς.Με τα σημερινά δεδομένα θα ήταν ιδανικό για Αιγαίο με τέτοιο γκαράζ και ταχύτητα.Θα το φανταζόμουν με μία μικρή μετασκευη με 200 κλίνες και καινούριους χώρους. Όλα τα χρόνια δραστηριοποιήθηκε από Κόρινθο προς Ιταλία.
×
×
 • Create New...