Jump to content
Shipfriends

Απεργίες (ναυτικών, λιμενεργατών και λοιπών που επηρεάζουν την ακτοπλοΐα)


Recommended Posts

  • Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

είναι δυνατόν, όταν όλοι οι έλληνες δέχονται περικοπές μισθών οι ναυτεργάτες να ζητάν αύξηση 2%; όταν μάλιστα οι ακτοπλοικές εταιρείες πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο;

Τώρα δε ζήτησαν καμία αύξηση. Η συλλογική σύμβαση που υπογράφτηκε πριν καιρό ήταν για το 2010 και έχει αναδρομική ισχύ. Οι εταιρείες είχαν προθεσμία να δώσουν τα αναδρομικά μέχρι τον Αύγουστο (έτσι είχα ακούσει αυτό δεν είναι σίγουρο). Οι ναυτικοί είχαν υποστεί μείωση των μισθών τους με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών τους και ζήτησαν την αύξηση για να καλύψουν τη «χασουρα».

Πλέον το Νήσος Μύκονος αναχώρησε από το Πειραιά και είναι το πρώτο πλοίο της HSW που έφυγε μετά την απεργία από το Πειραιά (αλλά αυτό έχει σχέση με την ΑΙΓΑΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ)

Link to comment
Share on other sites

Τη σύμβαση έχει υπογράψει μόνο η μία από τις 2 Ενώσεις (που τώρα βέβαια ενώθηκαν οπότε αυτό που ισχύει είναι παράδοξο) και προβλέπει αύξηση 1,5% για το 2010 και 1% για το 2011.

Link to comment
Share on other sites

Τη σύμβαση έχει υπογράψει μόνο η μία από τις 2 Ενώσεις (που τώρα βέβαια ενώθηκαν οπότε αυτό που ισχύει είναι παράδοξο) και προβλέπει αύξηση 1,5% για το 2010 και 1% για το 2011.

Όταν ενώθηκαν οι 2 ενώσεις και τα βρήκαν σε πολλούς άλλους τομείς, δεν υπήρξε και κάποια πρόβλεψη σχετικά με την ΣΣΕ που την είχε υπογράψει μόνο ο τότε ΣΕΕΝ? Είναι δυνατόν να αναγνωρίζεται μόνο από ένα μέρος του ενιαιίου ΣΕΕΝ?

Από δε την σημερινή ανακοίνωση του ΣΕΕΝ μου δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν αναγνωρίζει την ΣΣΕ που υπογράφηκε και εφαρμόζεται από τα μέλη του πρώην ΣΕΕΝ.

Μπερδεμένες καταστάσεις...

Link to comment
Share on other sites

Οι ναυτικοί είχαν υποστεί μείωση των μισθών τους με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών τους και ζήτησαν την αύξηση για να καλύψουν τη «χασουρα».

Ε μην χάσουμε και τα κεκτημένα :P

Link to comment
Share on other sites

Στο Ν.ΧΙΟΣ εχουν επιβιβαστει οι επιβατες αλλα ακομα απ οτι φαινεται δεν αφηνουν το πλοιο να φυγει.

Μπορεί να επιβιβάστηκαν οι επιβάτες αλλά θα έπρεπε να επιβιβαστούν τα ΙΧ και τα φορτηγά στο γκαράζ. Η φόρτωση ολοκληρώθηκε γύρω στις 17:45

Στην ΑΝΕΚ δεν υπήρξε παραμικρή κινητοποίηση γιατί η εταιρεία από τη Δευτέρα το μεσημέρι υπέγραψε κάποιο χαρτί ότι αναγνωρίζει τη νέα ΣΣΕ και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους ναυτικούς της. Ενώ η HSW και η ΝΕΛ δεν αναγνωρίζουν τη ΣΣΕ που υπογράφτηκε από την ΣΕΕΝ, που όμως ο τότε υπουργός που την επικύρωσε για να έχει ισχύ για όλα τα πλοία!!! Όχι μόνο για τα μέλη της ΣΕΕΝ αλλά και της τότε ΕΕΑ

Σχεδόν όλα τα πλοία της ΝΕΛ φόρτωσαν κανονικα εκτός από το Colossus.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπήρξε με τα πλοία της HSW. Όπου έγιναν τα δρομολόγια του Νήσος Χίος και του Νήσος Μύκονος αλλά με μεγάλη καθυστέρηση. Στο Σαρωνικό μετά τις 16:00 έγιναν δυο δρομολόγια (16:50 & 17:00) με το Flying Dolphin 29 προς την Αίγινα, ένα με το Νεφέλη στις 18:15 για Αίγινα Μέθανα Πόρο, το δρομολόγιο των καυσίμων με το Ποσειδών Ελλάς γύρω στις 18:00 και με το Flying Dolphin 19 Πόρο Ύδρα

Link to comment
Share on other sites

Η Hellenic Seaways και η NEL LINES ενημερώνουν ότι θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια τους κανονικά τη Δευτέρα, παρά της εξαγγελίες της ΠΝΟ

Η Hellenic Seaways ενημερώνει το επιβατικό κοινό, ότι τα δρομολόγια για τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 έχουν προγραμματιστεί και θα εκτελεστούν κανονικά.
Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011 θα εκτελέσει όλα τα δρομολόγια της κανονικά.
Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

Για να δουμε τι θα γινει αυριο

Την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2010 και το 2011, ζητεί από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ , προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει από αύριο Δευτέρα 31/10/2011 σε νέες κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή της την προηγούμενη εβδομάδα η ΠΝΟ ανέφερε ότι σημαντικός αριθμός ακτοπλοϊκών εταιρειών, με έγγραφά τους προς την ομοσπονδία, αναγνώρισαν τις εργοδοτικές τους υποχρεώσεις και ότι εξαίρεση αποτελούσαν οι εταιρείες Hellenic Seaways και NEL LINES.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Hellenic Seaways απέστειλε ήδη έγγραφο προς την ΠΝΟ με το οποία τη διαβέβαιωσε ότι θα τακτοποιήσει τις εργοδοτικές της υποχρεώσεις, ωστόσο άγνωστο παραμένει αν θα πράξει το ίδιο η ΝΕL.

Πάντως, οι δύο εταιρείες αναφέρουν με ανακοινώσεις τους ότι τα δρομολόγια των πλοίων τους θα πραγματοποιηθούν αύριο κανονικά.

Ο διευθυντής της ΝEL Γιάννης Αβραντίνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εταιρεία έχει προσφύγει δικαστικώς, θεωρώντας ανενεργή τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2010 και του 2011 που υπεγράφη στα τέλη Μαρτίου μεταξύ του πρώην υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη και του τότε Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) καθώς η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου ανήκε την περίοδο εκείνη στην ΕΕΝ (Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας).

Σημειώνεται ότι την περίοδο που υπεγράφησαν οι συμβάσεις των ναυτεργατών υπήρχαν δύο ενώσεις στην ακτοπλοϊα και την πλειοψηφία στην αγορά είχε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Νομικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι ο νόμος 3276/44 δίνει τη δυνατότητα να συνάπτονται συλλογικές συμβάσεις μεταξύ οργανώσεων εφοπλιστών που κρίνονται πιο αντιπροσωπευτικές και με μεγαλύτερη πλειοψηφία στην ακτοπλοϊκή αγορά και ναυτεργατών.

Όπως αναφέρουν, όμως, η αντιπροσωπευτικότητα αυτή, όπως περιγράφεται στο νόμο, πρέπει να ισχύει κατά την περίοδο της υπογραφής της σύναψης σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών.

Τονίζεται, επίσης, ότι αν κάποιοι από τους ακτοπλόους αρνηθούν να εφαρμόσουν τη σύμβαση, ο νόμος ορίζει ποινικές κυρώσεις και χρηματικό πρόστιμο

http://www.athina984.gr/

Link to comment
Share on other sites

Χθες, πάντως, δεν πραγματοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ κάποιου είδους συνδικαλιστική παρέμβαση σε ακτοπλοϊκή εταιρεία, καθώς όλες πλέον δέχθηκαν, τουλάχιστον στα «χαρτιά», να εφαρμόσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το 2010 και 2011.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ), η ΠΝΟ θα εξετάσει σήμερα την απάντηση που έδωσε η διοίκηση της ακτοπλοϊκής εταιρείας στο αίτημα της ναυτεργατικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η ΝΕΛ, σε επιστολή της προς την ΠΝΟ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Οπως γνωρίζετε, η εταιρεία μας αμφισβητεί και δικαστικά το κύρος και τη νομιμότητα της ΣΣΕ για τα έτη 2010 και 2011. Εν όψει της -κατά την άποψή μας- παράνομης επικύρωσης της ΣΣΕ, η εταιρεία μας θα εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από αυτήν, αναμένοντας τις αποφάσεις των αρμόδιων δικαστηρίων». Χθες πραγματοποιήθηκαν κανονικά όλα τα δρομολόγια της ακτοπλοΐας.

Σημειώνεται ότι, μετά τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των ναυτικών, που στρέφονταν κυρίως κατά των αποφάσεων της πολιτείας, η ΠΝΟ είχε αποφασίσει να συνεχίσει τη συνδικαλιστική της δράση κατά των εταιρειών Hellenic SeaWays και ΝΕΛ, οι οποίες δεν εφάρμοζαν, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τις ΣΣΕ. Η HSW ενημέρωσε άμεσα, την προηγούμενη Πέμπτη, την Ομοσπονδία ότι θα εφαρμόσει τις Συμβάσεις, ενώ, χθες, σειρά είχε η ΝΕΛ.

Ναυτεμπορική

Edited by Orestis
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Την συμμετοχή της στην 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011, με απεργία στο λιμάνι του Πειραιά των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και με έναρξη την 00.01 και λήξη την 24.00, αποφάσισε η ΠΝΟ.

Link to comment
Share on other sites

Με τόσες ημέρες απεργίας της ΠΝΟ το 2010 & 2011, μην παραξενευθείτε αν δείτε Aegean και OlympicAir να παρέχουν από δωρεάν μετοχές μέχρι Gold Card memberships στα μέλη των ΔΣ ΠΝΟ, ΠΕΜΕΝ, ΠΕΝΕΝ, Στέφενσων κλπ ανυποχωρήτων ναυτεργατικών δυνάμεων.

Edited by proud_ionian
quote
Link to comment
Share on other sites

Με τόση κίνηση που υπάρχει, Γεώργιε, εάν απεργούν κάθε Τρίτη και Πέμπτη του χειμώνα, μπορεί να τους ανακηρύξει και επίτιμα μέλη του ο ΣΕΕΝ..."΄γιατί με την υπεύθυνη στάση τους συμβάλλουν στον εξορθολογισμό των δρομολογίων" :rolleyes:

Edited by ΝΗΡΕΑΣ
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Tο αίτημα για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους εργαζομένους της ευρύτερης περιοχής τόσο της Aχαΐας όσο και της Aιτωλοακαρνανίας, επειδή τα πληρώματα των αμφίδρομων είναι κυρίως από τη σαλαμίνα είναι λιγάκι παράλογο!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία που έχει αποφασίσει το εργατικό κέντρο πειραιά από τις 29/12/2011, αποφάσισε ομόφωνα η πενεν, για τις 17/1/2012. η απεργία θα είναι 24ωρη, θα πραγματοποιηθεί στις 17/1/2012 μέρα τρίτη από τις 01.00 έως 24.00 και θα αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων που στις 17/1/2012 θα είναι σε λιμάνια του νομού αττικής.

πηγή: THE SEANATION

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισε η ΠΝΟ για τις 07/02/12

Κατά την παραπάνω συνεδρίαση, διαπιστώθηκε η συνεχιζόμενη συστηματική καταστρατήγηση και παραβίαση της ΣΣΕ της Ακτοπλοΐας από τις ναυτιλιακές εταιρείες ANEK LINES, HELENIC SEAWAYS και ENDAVOR LINES MARITIME CO και άλλες εταιρείες, παρά τις γραπτές δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις τους για πλήρη συμμόρφωσή τους προς το αυτονόητο, την υποχρέωσή τους απέναντι στους ναυτεργάτες για την εφαρμογή της ΣΣΕ των πληρωμάτων της Ακτοπλοΐας, των ετών 2010 και 2011, το κύρος και την ισχύ των οποίων αναγνώρισαν με σχετικά έγγραφά τους.

Φαινεται οτι αρκετες εταιρειες δεν τηρησαν τις δεσμευσεις τους για τα αναδρομικα!!!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...