Jump to content
Shipfriends

zikos

Members
  • Posts

    31
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by zikos

  1. Να επισημανθεί ότι μετά την απόκτηση του 35%, ο κ. Λασκαρίδης ενημερώνεται συνεχώς τόσο για τα οικονομικά όσο και για τα μελλοντικά ακτοπλοϊκά σχέδια της HSW, η οποία σημειωτέον έκλεισε το 12μηνο του 2006 με κέρδη που ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ με τα αποθεματικά του ταμείου της να πλησιάζουν τα 30.000.000 ευρώ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/11/2006 Και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω την σκοπιμότητα κατασκευής τέτοιου τερατουργήματος (ταχύπλοο τόσης μεγάλης χωρητικότητας χωρίς γκαράζ). Αυτό που με εντυπώσιασε όμως, εάν είναι βέβαια αλήθεια η πληροφορία στο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, είναι η κερδοφορία του 2006. Βέβαια δεν ξέρουμε εάν αυτή η κερδοφορία προκύπτει και από πωλήσεις πλοίων ή είναι αμιγώς έσοδα από την εκμετάλλευση των σε λειτουργία πλοίων της εταιρείας.
  2. Φίλε μου Νηρέα, 1ον. Ολοι όσοι γράφουμε εδώ γράφουμε με σκοπό το κέρδος. Τώρα το κέρδος μπορεί να είναι απόκτηση γνώσεων, επικοινωνία που τόσο την έχουμε ανάγκη, ή ακόμα και να περνάμε την ώρα μας. Σε ένα ελεύθερο φόρουμ ο καθένας μπορεί να λεει ελεύθερα την άποψη του και αυτό κέρδος είναι για μένα έστω και αν αυτά που γράφεις, κάποιος νομίζει ότι δεν τα πιστεύεις αλλά τα γράφεις με γνώμονα την δημιουργία εντυπώσεων και προσδοκιών. 2ον. Εγώ δεν είπα ότι ο Βεντούρης δεν πληρώνει κανονικότατα, αλλά ξέρω πολούς παραδοσιακούς ακτοπλόους εφοπλιστές (πάνω από 10) ακόμα και συνονόματους του κ. Α.Βεντούρη που στον Πειραιά χρωστάνε σε όσους μιλάνε Ελληνικά και όχι μόνον. Εγώ ευχήθηκα μακάρι η ΝΕΛ να συνεχίσει να πληρώνει τους ναυτικούς της όπως τους πλήρωνε και με την παλαιά διοίκηση που κάποιοι όψιμα αναθεματίζουν. Τώρα οι ναυτικοί δουλειά θέλουν οι άνθρωποι και επειδή τα πλοία της ακτοπλοίας λιγοστεύουν, και ορισμένες από τις καλές ακτοπλοικές εταιρείες καλώς ή κακώς έχουν γίνει κλειστά κλαμπ για τους ναυτικούς (έχουν μόνιμους ναυτικούς που δεν βγαίνουν από τα πλοία σχεδόν ποτέ), για αυτό οι ναυτικοί χτυπούν την πόρτα όποιας εταιρείας διαχειρίζεται έστω και βάρκα με αποτέλεσμα να χρειάζονται μέσον για να ναυτολογηθούν.
  3. Με παρεξήγησες. Δεν είμαι επενδυτής. Και εγώ μικροκοράκι του χρηματιστηρίου είμαι. Οπου δημιουργούνται προσδοκίες (άσχετα με τις προθέσεις των δημιουργών της) αγοράζω για να κερδίσω. Τώρα για την προηγούμενη διοίκηση της ΝΕΛ δεν ήμουν μέτοχος της αλλά αν ήμουν ναυτικός της σίγουρα θα ήμουν ευχαριστημένος όπως τόσοι ναυτικοί που έφαγαν γλυκό ψωμάκι από την εταιρεία και μακάρι η ΝΕΛ να συνεχίσει να να δίνει δουλειά και να πληρώνει τους ναυτικούς της και τους υπαλλήλους της όπως τότε.
  4. Ολοι αυτοί οι πετυχημένοι ποντοπόροι εφοπλιστές (Τσάκος, Αγγελικούσης, Κωνσταντακόπουλος κλπ) που αναφέρεις ασκούν την υψηλή εποπτεία των εταιρειών και δεν αχολούνται με την καθημερινή διοίκηση της ετιαρείας. Την έχουν αναθέσει σε managers οι οποίοι είναι σχετικοί με το άθλημα και όχι ξενοδόχοι, κινηματογραφιστές κ.λ.π Εδώ ακριβώς είναι η διαφορά τους με τους "παραδοσιακούς" ακτοπλόους ή τους αποτυχημένους ποντοπόρους (υπάρχουν και τέτοιοι) οι οποίοι θεωρούσαν ότι μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους ή με την βοήθεια των αδελφών και εξαδέλφων οι οποίες κατά παράδοση διοικούσαν τις εταιρείες τους.
  5. Πολύ σωστά υποθέτεις. Ας μετρήσουμε τα οφέλη που προσέφεραν οι εταιρείες λαικής βάσεως στους ναυτικούς και τους επιβάτες σε σχέση με όλους αυτούς που ανεφέρεις και εσύ και να δούμε που γέρνει η ζυγαριά της προσφορας. Βέβαια δεν πρέπει και δεν μηδενίζω την προσφορά ακτοπλόων εφοπλιστών οι οποίοι όμως πρωτίστως νοιάζονται για την τσέπη τους και μετά για τον επιβάτη ή τον ναυτικό.
  6. Διάβασα στο μαρι νιους ότι ο κ. Α.Βεντούρης αντιπαρατιθέμενος με τον κ. Α.Μανιαδάκη μεταξύ άλλων είπε ότι οι εποχές που διοικούσαν τις εταιρείες άτομα τα οποία δεν είναι είναι και μέτοχοι των ετιαρειών, εχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Δεν ξέρω τι και που έχει σπουδάσει ο κ. Α.Βεντούρης αλλά εάν διοικήσει με αυτήν την νοοτροπία την ΝΕΛ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η εταιρεία θα έχει την πορεία των παλαιών ακτοπλοικών εταιρειών τις οποίες φυσικά διοικούσαν οι ιδιοκτήτες τους (VERGINA FERRIES, AGAPITOS LINES, PERCO MARITIME, ARKOUMANIS SHIPPING, VENTOURIS SEA LINES κ.λ.π). Δεν χρειάζεται βέβαια για όσους είναι ναυτικοί ή ταξίδευαν πολύ με τις παραπάνω εταιρείες να πούμε περισσότερα για το πως αντιλαμβανόντουσαν τις επισκευές των ακτοπλοικών πλοίων πολλές από τις παραπάνω εταιρείες. Είναι δε σε όλους γνωστό ότι οι σοβαρές και επιτυχημένες εταιρείες διοκούνται από επαγγελματίες managers οι οποίοι είναι ικανοί να προστατεύσουν τα συμφέροντα των μετόχων και όχι από μέλη οικογενειών (αδέλφια, ξαδέλφια) του πλειοψηφούντος μετόχου της εταιρείας.
  7. Καλά δεν είναι και τόσο πρωτότυπο. Συνήθως έτσι γίνεται στις περισσότερες εταιρείες που έχουν προβλήματα και προσπαθούν να τα λύσουν με ΑΜΚ
  8. Ο Στρίντζης, η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και οι μ... 13/10/2006 Δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο στην εφημερίδα Ναυτεμπορική στη σελίδα 8 Έξαλλος έγινε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaways Γεράσιμος Στρίντζης από τις φήμες που κυκλοφόρησαν χθες το πρωί στον Πειραιά, ότι η εταιρεία προτίθεται να πουλήσει ταχύπλοα. Αφού είπε πολλά κατέληξε: «γράψ’ το όπως το λέω, είναι μ…». Σχόλιο: Αφού έφτασε στο σημείο ο κ. Στρίντζης να χρησιμοποιεί τέτοιες λέξεις και η έγκριτη όσο και παραδοσιακή εφημερίδα Ναυτεμπορική να τις δημοσιεύει τα περαιτέρω σχόλια περιττεύουν. Τα συμπεράσματα δικά σας. Από το σημερινό site του mari news Με τις "ειδήσεις" που γράφει το συγκεκριμένο site μάλλον ήπια ήταν η αντίδραση Στρίντζη.
  9. Το δημοσιεύμα επιβεβαιώνει τις απόψεις μας για το θέμα της κλίσης.
  10. Δεν εξηγείς και σε μας τι εννοείς με τον όρο πολυδιάσπαση?
  11. Aρα υπάρχει κάποιος με πολά λεφτά που προτιμά να αγοράσει ΝΕΛ στα 1,50 αντί των 1,25 που κάνει τώρα η μετοχή. Μαγκιά του γιατί κατι θα ξερει
  12. Νομίζω ότι ο ΝΗΡΕΑΣ έκανε μια πολύ καλή και περιεκτική ανάλυση με τα κόκκινα γράμματα. Το σίγουρο είναι ότι η ΜΙΝΟΑΝ θέλει το χρήμα ζεστό σαν τα ψωμάκια και η ΝΕΛ δεν το έχει. Με ξένα κόλυβα μνημόσυνα δεν γίνονται λένε στο χωρηό μου.
  13. Ok Αγγελε, Νομίζω ότι δεν οδηγεί πουθενά η φιλική τεχνολογική μας αντιπαράθεση, η οποία παρεπιμπτόντως θεωρώ ότι είναι "χρήσιμη" για το forum μας. Πάντως για να το κλείσουμε σου λέω ότι είναι απόλυτα σίγουρο ότι το 214 δεν έχει αυτό που ναυπηγικά ονομάζεται στεγανή υποδιαίρεση. Είναι πλοίο ενός στεγανού διαμερίσματος (one compartement). Τώρα για το πρόβλημα της διαγωγής του ως πλοίο με το οποίο ξεκίνησε και η κουβέντα μας, μακάρι για το καλό της πατρίδας μας να ξεπεραστεί και αν ο μη γένοιτο χρειαστεί το υποβρύχιο να είναι ετοιμοπόλεμο.
  14. Τα υποβρύχια είναι καράβια που τα φτιάχνουν και αυτά ναυπηγοί. Τα σχέδια του υποβρυχίου 214 είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Μην ξεχνάς ότι ένα υποβρύχιο όταν φτιάχνεται πουλιέται σε αρκετές διαφορετικές χώρες. Τώρα σου ξαναλέω όταν μιλάμε από ναυπηγικής πλευράς για "one compatrement's submarine" ενοούμε ότι όλοι οι μηχανισμοί τα μηχανήματα κ.λ.π βρίσκονται εντός ενός και μόνον στεγανού διαμερίσματος. Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια είναι υποβρύχια πολλών ξεχωριστών διαμερισμάτων για τους λόγους που ανέπτυξες και εσύ (περισσότερη ασφάλεια σε περίπτωση σύγκρουσης, έκρηξης, κλπ) Μπορείς να δεις σχέδιο του 214 σε αυτήν την διέυθυνση:
  15. Τα υποβρύχια για τα οποία μιλάμε δεν έχουν στεγανή υποδιαίρεση. Ναυπηγικά τα Ελληνικά υποβρύχια, -ο χώρος που βρίσκεται εντός του ανθεκτικού τους περιβλήματος-, είναι πλοία "one compartement". Τώρα εφόσον και οι δύο προερχόμαστε από τον ναυπηγικό τομέα, όταν μιλάμε για ελεύθερες επιφάνειες έρματος υποβρυχίου, μιλάμε για δεξαμενές εκτός του ανθεκτικού σκάφους. Εκτός ανθεκτικού σκάφους το υποβρύχιο λόγω των πιέσεων που δέχεται σε κατάδυση, λογικά δεν πρέπει να έχει καμμία δεξαμενή πλην αυτών του έρματος κατάδυσης/ανάδυσης τους. Επι πλέον εδώ πρέπει να έχει γίνει παρεξήγηση. Δεν μιλάμε για μόνιμη κλίση του υποβρυχίου αλλά για διαγωγή του κατά την πλεύση σε επιφάνεια. Επιμένω ότι ναυπηγικά αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνο για τους λόγους που ήδη ανέπτυξα.
  16. Είναι σαφές ότι το όλο θέμα αφορά την πλεύση του υποβρυχίου στην επιφάνεια. Ως εκ τούτου μιλάμε για συμπεριφορά πλοίου. Τώρα αυτό που λές ότι τα υποβρύχια δεν έχουν μεγάλες επιφάνειες είναι λάθος. Οι δεξαμενές έρματος των υποβρυχίων είναι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι του σκάφους. Ναυπηγικά δεν υπάρχει άλλος λόγος για ένα πλοίο το οποίο έχει διαγωγή αργού βήματος επαναφοράς και ως εκ τούτου μεγάλων κλίσεων. Είτε το μετακεντρικό του ύψος είναι ναυπηγικά σχεδιασμένο για αυτήν την διαγωγή ή υπάρχει πρόβλημα μεγάλων επιφανειών έρματος στις οποίες κυκλοφορεί θάλασσα. Σε αυτήν την περίπτωση η δεύτερη εξήγηση ταιριάζει.
  17. Για να υπάρχουν τόσο μεγάλες κλίσεις σε πολεμικό πλοίο, ναυπηγικά, θα πρέπει να οφείλεται σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις: 1. Λανθασμένος ναυπηγικός υπολογισμός του gm. Σε αυτήν την περίπτωση το πλοίο δεν διορθώνεται και του χρειάζεται μία καλή μετασκευή για να γίνει ψαράδικο. 2. Εφόσον δεν υπάρχει σχεδιαστικά ναυπηγικό πρόβλημα με το μετακεντρικό ύψος, τότε το υποβρύχιο θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί με μεγάλες ελεύθερες επιφάνειες στις δεξαμενές ερμάτων. Ναυπηγικά και εφόσον η ευστάθεια του δεν είναι σε επικίνδυνα όρια, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες ελεύθερες επιφάνειες στις δεξαμενές ερμάτων γεγονός που του δημιουργεί το πρόβλημα της μεγάλης περιόδου διατοίχισης και εμφανίζει έτσι αργό βήμα επαναφοράς (μεγάλες αργές κλίσεις). Θεωρητικά αυτό διορθώνεται με τροποποίηση των δεξαμενών έρματος και διαχωρισμό των ελεύθερων επιφανειών.
  18. Είναι φράγμα κατασκευασμένο από μέταλλο και φράζει ή αποφράζει τη συγκοινωνία της μόνιμης δεξαμενής με τη θάλασσα. Το θυρόπλοιο είναι εφοδιασμένο με δεξαμενές που γεμίζουν μέσω κατάλληλων επιστομίων με θαλασσινό νερό και το αναγκάζουν να βυθιστεί.
  19. Με την Αδριατική σε κάθετη πτώση, και χωρίς την HSW, οι Μινωικές ή θα γίνουν μια μικρή αλλά συμαζεμένη οικονομικά εταιρεία, η με άλλο κύριο μέτοχο και μεταφερόμενη στον Πειραιά θα γίνει μια μεγάλη εταιρεία συγχωνευόμενη πιθανώς με άλλη ακτοπλοική. Βέβαια στο δεύτερο σενάριο δεν θα υπάρχει στην διοίκηση της εταιρείας κανένα από τα σημερινά ονόματα που την διαφεντεύονυ.
  20. Εχω την εντύπωση ότι όσο καθυστερεί η πώληση του ποσοστού των Μινωικών, τόσο μεγαλώνει η ευκαιρεία να ενεργοποιηθούν τα ανακλαστικά των Κρητικών και να καταλάβουν τι πάνε να κάνουνε. Καλύτερα να πουλήσουν τον μισό στόλο τους στην Αδριατική και να κρατήσουν την "μουράτη" HELLENIC SEAWAYS, παρά να γίνουν μικρή ακτοπλοική εταιρεία και επιπλέον υποχείρια των συμφερόντων των μεγαλοεφοπλιστών. Τους μετόχους των Μιωνικών Γραμμών, αλήθεια τους ρώτησε κανείς?
  21. Με άνοδο κατά 7% και όγκο μερικών… εκατομμυρίων (3,6 για την ακρίβεια) τεμαχίων, έκλεισε χθες η μετοχή της ΝΕΛ, καθώς οι επενδυτές προφανώς ”ενθουσιάστηκαν” από την υποβολή προσφοράς για το ποσοστό των Μινωικών στην HSW, παρότι οι ίδιες οι Μινωικές, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ουδόλως ενθουσιάστηκαν… Η μετοχή της ΝΕΛ έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση σχεδόν το 1/4 του όγκου που έκανε κατά τις προηγούμενες… 30 ημέρες, ενώ άλλαξε χέρια περίπου το 3,5% της εταιρίας. Που σημαίνει βεβαίως ότι κάποιοι αγόραζαν και κάποιοι άλλοι πούλαγαν, οπότε θα είχε ίσως ενδιαφέρον να μαθαίναμε… ποιοι ήταν κυρίως οι δεύτεροι! Από την άλλη, η άνοδος στη μετοχή των Μινωικών ήταν μόλις 1,66 % παρότι και μόνον η διαφορά τιμήματος μεταξύ των 2,2€ ανά μετοχή που είχε πληρώσει παλαιότερα ο κ. Λασκαρίδης για το 12,3% της HSW, και των 2,9€ που σύμφωνα με πληροφορίες προσφέρει τώρα η ΝΕΛ, ξεπερνά το 30%. Κι ανεβάζει πλέον την ”αποτίμηση” του ποσοστού της HSW που κατέχει η Minoan σε πάνω από 75 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από τον κ. Λασκαρίδη για το ποσοστό της Minoan στην HSW. Σημειώστε τώρα ότι η κεφαλαιοποίηση της Minoan ήταν χθες 260 εκατ. ευρώ, αφαιρέστε τα 75 που φέρονται να της προσφέρονται για τις μετοχές της HSW (οπότε πάμε στα 185 εκατ. ευρώ) και θα δείτε το εξής εντυπωσιακό: Η Μινωικές Γραμμές, ολόκληρη η εταιρία (χωρίς τo μερίδιο που κατέχει στην HSW), αποτιμάται σε περίπου 185 εκατ. ευρώ και η ΝΕΛ με το χθεσινό κλείσιμο στα 141 εκατ. ευρώ! Εντυπωσιακό δεν είναι; ΥΓ: Σημειώστε ακόμη ότι η κεφαλαιοποίηση των κοινών μετοχών της ΑΝΕΚ ήταν χθες μόλις 83 εκατ. ευρώ. Από το site euro2day
  22. Θα ήταν λάθος των Μινωικών γραμμών να πουλήσουν την συμμετοχή τους στην HELLENIC SEAWAY η οποία κακά τα ψέματα τους δίνει το κύρος του κυρίαρχου στον ακτοπλοϊκό χάρτη, ενώ με την πώληση της θα γίνουν μία μικρή "επαρχιακή" ακτοπλοική εταιρεία περιοριζόμενη ουσιαστικά στην γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο. Ακόμα μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να πουλήσουν το ποσοστό τους στην ΝΕΛ. Ποιός τους εξασφαλίζει μετά ότι το ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ δεν θα μπεί στην γραμμή ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ? Βέβαια όλα αυτά είναι υποθέσεις γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεί αυτά τα χρήματα η διοίκηση της ΝΕΛ. Εκτός αν υπάρχει κάτι άλλο εξαιρετικά μεγάλο πίσω από την ΝΕΛ.
  23. Τραγελαφική η κατάσταση. Εισηγμένη εταιρεία με προβληματικά οικονομικά στοιχεία, υποβάλλει -λέμε τώρα- πρόταση εξαγοράς του ποσοστού του πλειοψηφούντος μετόχου της καλύτερης -οικονομικά- ακτοπλοϊκής εταιρείας. Κάτι βρωμάει στην υπόθεση δεν νομίζετε? Καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ίσως, με την βοήθεια των αμνών του ναού? Ας προσέχουν οι επενδυτές. Ναυτίλος Από το naftilos blog
  24. Φίλε Γιώργο το βρήκα. "SS Persia was a P&O passenger liner, built in 1900 by Caird & Company, Inverclyde, Greenock, Scotland. Nearly 500 feet (152.34 m) long, with a beam of 53 feet (16.55 m), draft of 24.5 feet (7.47 m) and a size of 7,974 tons (8,102 tonnes), the Persia carried steam triple expansion engines capable of driving the ship at a respectable 18 knots (33.3 km/h). ................ Persia was sunk off Crete on December 30, 1915 by German World War I U-Boat ace Max Valentiner (commanding U-38), killing over 300 passengers. She sank in five to ten minutes, killing 334 of the 501 aboard. The sinking was highly controverstial, since it broke naval international law or the "Cruiser Rules" whereby merchant shipping carrying passengers should be given opportunity for the passengers to disembark before combat could commence. A warning shot across the bow should have been given first. Instead, a torpedo was fired with no warning. At the time of sinking, Persia was carrying a large quantity of gold and jewels belonging to the Maharaja Jagatjij Singh. ............. The wreck of the Persia was located off Crete in 2003 at a depth of 10,000 feet (3,000 m), and an attempt made to salvage the treasure located in the bullion room. The salvage attempt met with limited success, retrieving artifacts and portions of the ship, and some jewels from the bullion room." Σε ευχαριστώ για την βοήθεια σου στην επαύξηση των γνώσεων μου στην ναυτική ιστορία.
×
×
  • Create New...