Jump to content
Shipfriends

Πυρκαγιά στο Ελληνικό φορτηγό πλοίο "Aegean Wind"


Recommended Posts

Μία άσχημη είδηση από το zougla.gr για ένα πλοίο μας της ποντοπόρου, ανήμερα των Χριστουγέννων. :(

Θρίλερ εν πλω για τα 24 μέλη πληρώματος του ελληνικού φορτηγού-πλοίου «Aegean Wind», το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ έπλεε ανοικτά της Βενεζουέλας.

Ανάμεσα στους 24 ναυτικούς είναι και 9 Έλληνες, κατά δήλωση του εκπροσώπου της εταιρείας Atlantic Bulk Carriers, ιδιοκτησίας του κ. Κουμαντάρου. Παραμένει άγνωστο το εάν υπάρχουν τραυματισμοί.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμει ένα δεύτερο φορτηγό πλοίο σημαίας Ολλανδίας, ενώ στην περιοχή σπεύδουν και άλλα πλοία από τη Βενεζουέλα, τα οποία ωστόσο αναμένεται να φθάσουν σε 5-6 ώρες.

Το «Aegean Wind» είχε αποπλεύσει από τη Βραζιλία με προορισμό το Χιούστον και μετέφερε σιδηρομετάλλευμα.

Link to comment
Share on other sites

Δήλωσις :rolleyes: της κ.Υπουργού "...και Ναυτιλίας" Λούκας Κατσέλη για την πυρκαγιά στο AEGEAN WIND.

Να σημειωθεί παρακαλώ το ότι ενώ το site του ...ΥΟΑΝ και ΥΠΠ (ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα !!!) έχει την δήλωση της κ. Υπουργού για το περιστατικό, δεν αναφέρει πουθενά ...το ίδιο το περιστατικό :eek:, (τι έγινε, που έγινε, πως έγινε, ποιά είναι η κατάσταση των ναυτικών, σε τι κατάσταση βρίσκεται το πλοίο.....). Απολύτως τίποτα και πουθενά. :(

Πηγή : ΥΟΑΝ και ΥΠΠ

Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Τ. Κατσέλη με αφορμή το τραγικό συμβάν του πλοίου AEGEAN WIND στη Βενεζουέλα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για τους ναυτικούς μας που ταξιδεύουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, η οικογενειακή θαλπωρή και η γαλήνη αυτές τις άγιες και γιορτινές μέρες δεν είναι δεδομένα.

Το σημερινό τραγικό συμβάν στο πλοίο AEGEAN WIND επιβεβαιώνει ότι ακόμα και ανήμερα των Χριστουγέννων, ελλοχεύει ο κίνδυνος, η κακιά ώρα. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των ναυτικών και συμμερίζομαι την αγωνία τους.

Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το συμβάν. Τα αίτια και οι συνθήκες του θα διερευνηθούν σε βάθος με πρωταρχικό σκοπό τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου κριθεί αναγκαίο για αποφυγή άλλων τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον.»

Link to comment
Share on other sites

Στις ειδησεις της ΝΕΤ ειπαν μολις τωρα οτι βρεθηκαν 2 πτωματα χωρις να εχουν αναγνωριστει ομως ακομα... :(

Καθε χρονο τετοιες μερες εχουμε και απο ενα σοβαρο περιστατικο...

Link to comment
Share on other sites

Δελτίο τύπου για την πυρκαγιά και τον θάνατο των εννέα ναυτικών στο AEGEAN WIND, εξέδωσε χθες Σάββατο 26/12ου το Γραφείο τύπου του Λιμενικού Σώματος.

"Πρωινές ώρες χθες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, έλαβε κλήση κινδύνου, κατόπιν εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Φ/Γ «AEGEAN WIND» Ν.Π. 8560, το οποίο έπλεε 123 ν.μ. βόρεια των ακτών της Βενεζουέλας, με πλήρωμα 24 ναυτικούς, εκ των οποίων 9 Έλληνες, έχοντας αποπλεύσει από το λιμένα Ponta Do Ubu Βραζιλίας, με προορισμό το λιμένα Χιούστον Η.Π.Α., έμφορτο με σιδηρομετάλλευμα.

Άμεσα το προσωπικό του ΕΚΣΕΔ / Λ.Σ. επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές της Βενεζουέλας για τη διαχείριση του συμβάντος, ενώ επιπλέον, λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού, ενημερώθηκαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Τ. Κατσέλη, καθώς και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Αθανάσιος Μπούσιος, οι οποίοι μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου, όπου πληροφορήθηκαν τις τελευταίες εξελίξεις, δίνοντας σχετικές εντολές και οδηγίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Περί ώρα 10.45, στην περιοχή του συμβάντος, κατέφθασε το παραπλέον Φ/Γ «AMSTELBORG» σημαίας Ολλανδίας, το οποίο είχε αποπλεύσει από Μεξικό για Βραζιλία, έμφορτο με εμπορευματοκιβώτια, διαπιστώνοντας ότι η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί στο χώρο ενδιαίτησης του Φ/Γ «AEGEAN WIND», ο Πλοίαρχος του οποίου δήλωσε ότι αγνοούντο 9 ναυτικοί, εκ των οποίων 3 Έλληνες. Λίγο αργότερα, στο σημείο κατέφθασαν 1 ελικόπτερο, 1 υδροπλάνο και 1 πλωτό περιπολικό της Aκτοφυλακής της Βενεζουέλας, καθώς και παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη, που διενήργησαν έρευνα της ευρύτερης περιοχής, προς εντοπισμό τυχόν ναυαγών στη θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, 2 Έλληνες, ηλικίας 55 και 22 ετών, ναυτολογημένοι ως Β΄ Μηχανικός και Δόκιμος καταστρώματος, αντίστοιχα και 2 αλλοδαποί ναυτικοί μέλη πληρώματος του «AEGEAN WIND», τραυματίστηκαν ελαφρώς. Οι ανωτέρω, καθώς και η 20χρονη Ελληνίδα Δόκιμος καταστρώματος του πλοίου, παρελήφθησαν ασφαλώς από το προαναφερθέν ελικόπτερο και μεταφέρθηκαν στο νησί MARGARITA της Βενεζουέλας, όπου διεπιστώθη ότι ο 55χρονος έφερε εγκαύματα στις παλάμες και ο 22χρονος είχε υποστεί κάταγμα αριστερού καρπού, ενώ και οι υπόλοιποι 3 ναυτικοί δεν αντιμετώπιζαν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους.

Περί ώρα 19.40, με τη συνδρομή του πληρώματος του Φ/Γ «AMSTELBORG», κατέστη δυνατή η κατάσβεση της πυρκαγιάς και ακολούθησε έλεγχος των εσωτερικών χώρων του πλοίου.

Περί ώρα 22.00, το πλήρωμα του Φ/Γ «AEGEAN WIND» εντόπισε νεκρούς 2 ναυτικούς, χωρίς, αρχικά, να καταστεί δυνατή η ανάσυρση και αναγνώρισή τους, λόγω του πυκνού καπνού και των υψηλών θερμοκρασιών, κάτι που έγινε περί ώρα 00.25 σήμερα, όταν και διεπιστώθη ότι επρόκειτο για 2 αλλοδαπούς, ηλικίας 32 και 23 ετών, αντίστοιχα.

Περί ώρα 03.20, κατά τη διάρκεια νέας έρευνας από το πλήρωμα, εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν νεκροί οι 3 αγνοούμενοι Έλληνες ναυτικοί και συγκεκριμένα ο 23χρονος Ανθυποπλοίαρχος, ο 52χρονος Γ΄ Μηχανικός και ο 55χρονος Ηλεκτρολόγος του πλοίου, ενώ περί ώρα 06.50 εντοπίστηκε, επίσης νεκρός, 31χρονος αλλοδαπός ναυτικός.

Περί ώρα 07.30, στην περιοχή κατέφθασε το Ρ/Κ «LONDON» σημαίας Ολλανδίας και με τη συνδρομή του πληρώματός του, πραγματοποιήθηκε νέα έρευνα των εσωτερικών χώρων του πλοίου, στη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν νεκροί οι 3 εναπομείναντες αλλοδαποί αγνοούμενοι ναυτικοί, ηλικίας 44, 42 και 24 ετών αντίστοιχα.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, ενημέρωσε τους συγγενείς των θανόντων για τις εξελίξεις και ανέλαβε τις απαιτούμενες ενέργειες για τη μεταφορά των σορών και τον επαναπατρισμό των ναυτικών, ενώ εντός των επομένων ωρών, αναμένεται η ρυμούλκηση του Φ/Γ «AEGEAN WIND» από το Ρ/Κ «LONDON», σε ασφαλές αγκυροβόλιο.

Με δεδομένο ότι η χώρα μας ανέλαβε πρωταρχικό ρόλο, σε εφαρμογή των διατάξεων του Διεθνούς Κώδικα Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων του I.M.O., ορίστηκε Ανώτερος Αξιωματικός Λ.Σ., με βοηθό εξειδικευμένο σε θέματα πυρασφάλειας Τεχνικό Αξιωματικό Λ.Σ., προκειμένου διενεργήσει σχετική έρευνα, για την εξακρίβωση των αιτιών και συνθηκών του ατυχήματος, αναζητώντας, παράλληλα, τη συνεργασία και συνδρομή των αρμοδίων Αρχών της Βενεζουέλας και των Φιλιππίνων, χώρας της οποίας την υπηκοότητα έφεραν έξι εκ των θανόντων ναυτικών".

Nα προσθέσουμε ότι ξεκίνησε χθες τα μεσάνυχτα η διαδικασία ρυμούλκησης του πλοίου στο λιμάνι του Κουρασάο, στις Ολλανδικές Αντίλλες, όπου αναμένεται να καταπλεύσει το μεσημέρι της Δευτέρας 28/12ου.

Link to comment
Share on other sites

ολα τα εχουμε μαθει, μονο σε ποιον χριστιανο ανηκει το πλοιο δεν εχουμε ακουσει. (δεν εννοω το ονομα της εταιρειας).

ΥΓ:@ΝΗΡΕΑΣ. το ακουγα χτες και φρικαρα. μονο στον αγνοουμενο του γαβρα εχω ξαναδει τετοια κωλυσιεργεια στην παραδοση νεκρου.

Link to comment
Share on other sites

ολα τα εχουμε μαθει, μονο σε ποιον χριστιανο ανηκει το πλοιο δεν εχουμε ακουσει. (δεν εννοω το ονομα της εταιρειας).

ΥΓ:@ΝΗΡΕΑΣ. το ακουγα χτες και φρικαρα. μονο στον αγνοουμενο του γαβρα εχω ξαναδει τετοια κωλυσιεργεια στην παραδοση νεκρου.

Το πλοίο φαίνεται να ανηκει στην West Med (? - με επιφυλαξη το brand name) του Κουμανταρου.

Τελικα χθεσινες πληροφοριες ηθελαν το θεμα να βρηκε λυση και οι σωροι να ηταν ήδη στο δρομο για τη χωρα μας.

Το τραγικο ειναι επιεικες μπροστα σε τετοια τραγωδια και παραπανω σχολια δεν υφιστανται, ας ησυχασουν εκει που βρισκονται και δυναμη ατελειωτη σε αυτους που εμειναν πισω.

Link to comment
Share on other sites

ανηκει στην West Med (? - με επιφυλαξη το brand name) του Κουμανταρου.
H εταιρεία είναι η Atlantic Bulk Carriers Management Ltd . Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι το πλοίο, εκτός από την Ελληνική σημαία, το παρακολουθεί και ο Αμερικάνικος Νηογνώμονας (ABS). Και μάλιστα όλος ο στόλος της εταιρείας παρακολουθείται από τον ABS, τον LR και τον BV, 3 από τους πλέον αξιόπιστους νηογνώμονες του κόσμου. Και αυτό το λέω, γιατί κάποιοι μιλάνε (όχι εδώ μέσα)...λες και το πλοίο είχε σημαία Βόρειας Κορέας και το παρακολουθούσε ο νηογνώμονας της Μογγολίας. Εντάξει, σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά, κάτι έφταιξε και πρέπει να ερευνηθεί και να καταλογισθούν ευθύνες. Αλλά ας μη τα ισοπεδώνουμε όλα...
Link to comment
Share on other sites

Σωστός σε ολα ο ΝΗΡΕΑΣ, ετσι λεγεται η εταιρεια του Κουμανταρου, εγω μπερδευτηκα με αλλη. Αν δεν εχει αλλαξει κατι απο παλια προκειται για σοβαρη εταιρεια (οπως φαινεται και απο τα στοιχεια που παραθετεις), η οποια εξ'οσων γνωριζα δουλευε Ευρωπη - Δυτικη Αφρικη-Αμερικη με τσιμεντα χυμα και σιτηρα. Βαπορια με κρενια δικα τους και μικρες πορταδες.

Link to comment
Share on other sites

Σημερινό δελτίο τύπου του ΥΕΝ, σχετικά με την άρση των εμποδίων και τον επαναπατρισμό των σωρών των άτυχων ναυτικών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΜΜΕ

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναχώρησε σήμερα, 31 Δεκεμβρίου και ώρα 17:45 από το Κουρασάο των Ολλανδικών Αντιλλών το αεροσκάφος που μεταφέρει στην Ελλάδα τις σορούς των εννέα ναυτικών, Ελλήνων και αλλοδαπών, του πλοίου Aegean Wind. Το αεροσκάφος αναμένεται να αφιχθεί στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τις πρωινές ώρες της 1ης Ιανουαρίου 2010.

Οι τρεις Έλληνες ναυτικοί, που έχασαν τη ζωή τους ανήμερα των Χριστουγέννων στα ανοικτά της Βενεζουέλας θα παραληφθούν από τους οικείους τους, ενώ οι σοροί των αλλοδαπών ναυτικών θα προωθηθούν στον τόπο καταγωγής τους, τις Φιλιππίνες.

Ο επαναπατρισμός των σορών κατέστη δυνατός μετά από συντονισμένες ενέργειες των Υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τις οποίες άρθηκαν τα εμπόδια που προέβαλαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές.

Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όσους συνέβαλαν στην απεμπλοκή της διαδικασίας μεταφοράς των σορών στην Αθήνα και ιδιαίτερα στον Παναγιότατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, καθώς επίσης και τις Αρχές της Ολλανδίας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO).

Με δήλωσή της, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των ναυτικών μας, Ελλήνων και αλλοδαπών, που χάθηκαν αυτές τις γιορτινές ημέρες εν ώρα εργασίας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Στον εισαγγελέα η δικογραφία για το "Aegean Wind"

Πηγη: ΕΞΠΡΕΣ

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά διαβιβάστηκε η δικογραφία που αφορά στο τραγικό δυστύχημα που έγινε, στις 25 Δεκεμβρίου του 2009, στο πλοίο "Aegean Wind" το οποίο έπλεε ανοιχτά της Βενεζουέλας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους εννέα ναυτικοί εκ των οποίων τρεις Έλληνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας θα εξετάσει το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά στους χώρους ενδιαίτησης, αν λειτούργησε έγκαιρα το σύστημα πυρόσβεσης αλλά και κάτω από ποιες συνθήκες έχασαν την ζωή τους οι ναυτικοί. Το πλοίο ταξίδευε από την Βραζιλία στο Χιούστον της Αμερικής και ήταν έμφορτο με 38 χιλιάδες τόνους σιδηρομετάλλευμα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...