Jump to content
Shipfriends

Sea Star Capital και οι συμμετοχές της στις Ελληνικές Ακτοπλοϊκές


Recommended Posts

Έχω μια πορία (αφελή για κάποιους): Aυτό το ύφος και αυτή η διάλεκτος που χρησιμοποιείται στο εν λόγω δελτίο τύπου είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα σοβαρής και εισιγημένης εταιρίας;:confused:

Δεν είναι καθόλου αφελείς η απορία σου δυστυχώς! Για να το προχωρήσω λίγο ακόμα είμαι σίγουρος πως δεν έχει καταλάβει κανείς για ποιο λόγο δώθηκε αυτό το δελτίο. Λυπάμε αλλά θα γίνω κακός με τον κύριο Βεντούρη γιατί αυτού του είδους η συμπεριφορά θυμίζει παιδιά νηπιαγωγίου που τους πήραν το παιχνίδι τους χωρίς όμως να έχουν πει και ποιο παιχνίδι ακριβώς θέλουν!:D:P

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς ο κ. Βεντούρης και σχολιάζει τις εξελίξεις σαν μικρομέτοχος της εταιρίας. Βέβαια εγώ απ όλα αυτά διακρίνω μία πικρία που ο κ. Βεντούρης δε βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θέση του κ. Λασκαρίδη να πίνει το ακριβό ποτό του στο πολυτελές ξενοδοχείο όπως ο ίδιος αναφέρει. Οσο για το ύφος σίγουρα δεν ταιριάζει σε καμμία σοβαρή εταιρία τουλάχιστον όμως ειναι το γνωστό και σταθερό ύφος που εχει υιοθετηθεί εδώ και καποια χρόνια από τη ΝΕΛ.

Link to comment
Share on other sites

Καθε ανθρωπος εχει το δικο του υφος που εκφραζεται και το οποιο αντανακλα την προσωπικοτητα του.

Πιστευω οτι στον ισχυρο ανδρα της ΝΕΛ αρεσει να διαβαζει τις ανακοινωσεις του, οπως στον Fidel Castro και τον Hugo Chavez αρεσει να ακουν τις ομιλιες τους.

Αν συμβει και αυτο παντως, στενευουν τα περιθωρια για τη ΝΕΛ.

Αληθεια μαθαμε ποιοι ελεγχουν το 70% της Sea Star?

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά μου φαίνονται πλέον αρκετά προβληματικές οι κινήσεις της διοικήσεως της ΝΕΛ. Κάνουν την εταιρεία (ακόμα) μικρότερη. Στα καινούρια πλοία της HSW απαντούν με...δελτία τύπου. Δεν γνωρίζει ο κ. Βεντούρης που χρησιμοποιεί αρκετές παραπομπές σε λόγιες εκφράσεις πως: "Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλάνε για ιδέες, ο μέσος άνθρωπος για γεγονότα και ο μικρός για τους άλλους..."?

Όσο για τον κ. Λασκαρίδη (ή τον MegaPanos) όπως (ειρωνικά) τον αναφέρει θεωρώ πως λειτούργησε σαν επενδυτής και ούτε ο πρώτος ήταν ούτε ο τελευταίος.. Και δεν νομίζω πως έπρεπε να πάρει την άδεια της ΝΕΛ... Επίσης, μέχρι αποδείξεως της ενοχής του καθένα, καλό θα ήταν να θεωρείται αθώος. Ο κόσμος μπορεί να κρίνει και δεν χρειάζεται κανένα δελτίο τύπου από τον κανέναν για να...φωτίσει την κοινή γνώμη για τον κάθε "megaPanos".

Σε κάθε περίπτωση δεν θα κάνω το δικηγόρο του κ. Λασκαρίδη και δεν έχω απολύτως τπτ με την ΝΕΛ (την οποία έχω τιμήσει ουκ ολίγες φορές). Αλλά αντί να πάνε να σουλουπώσουνε το επενδυτικό τους πρόγραμμα και να αγοράσουνε κανένα πλοίο να ομορφήνει το Αιγαίο μας, μας έχουνε με τα 35ετίας Ταξιάρχη και Θεότυφλο και ασχολούνται κάθε μέρα με δελτία τύπου...

Repect!

Link to comment
Share on other sites

Μα 5 σελίδες δελτίο τύπου? Και "στην τελική" (γιατί τα ξέρουμε κι εμείς αυτά τα ελληνικά) τι προσπαθεί να βγάλει με όλο αυτό? Να αποδείξει ότι ξέρει καλά τη "λιμανιάτικη αργκό"? Να αποδείξει πως οι άλλοι είναι απατεώνες? (Μια κουβέντα είναι αυτό και όχι κάτι που το γράφω σαν γεγονός ή άποψη μου, για παν ενδεχόμενο το διευκρινίζω) Τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει λοιπόν με αυτή την ανακοίνωση? Απορία το έχω γιατί αυτή η "μετάφραση" του δελτίου τύπου του κ. Λασκαρίδη εμένα προσωπικά δεν μου δίνει τίποτα απολύτως να καταλάβω και φυσικά με εξοργίζει γιατί άλλο το να αναπολέις κάποιες εποχές της ακτοπλοΐας γιατί τα πλοία ήταν "άλλα" και το ταξίδι φάνταζε ποιο ρομαντικό και άλλη οι συμπεριφορές τις οποίες είχαν τότε ορισμένοι, που καλό είναι το ότι αρχίζουν να εκλέιπουν...

Όλο αυτό το σκηνικό μου θυμίζει την κλασική ατάκα των ΑΜΑΝ :"Μου φάγαν το μπιφτέκι μουυυυυυ..."

Link to comment
Share on other sites

διαβασα στον εφοπλιστη οτι ο κ. λασκαριδης επεδιωξε την πωληση των μετοχων που κατειχε κ στις δυο εταιριες στην MIG αλλα επειδη θα υπηρξε προβλημα απο την επιτροπη ανταγωνισμου τις εδωσε στον κ. βαρδινογιαννη!αλλος ενας μεγαλος παιχτης επαιξε στην ακτοπλοια κ κερδισε κ εφυγε...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
ή… ολοκληρωθούν πιο γρήγορα! :D

Δεν έπαιζα κανένα λόττο καλύτερα??? :D

Τα σενάρια που ακουγόντουσαν προφανώς ολοκληρώθηκαν, οι Μινωικές περνούν σε Ιταλικά χέρια, ενώ o Βαρδινογιάννης αποκτά τον ολοκληρωτικό έλεγχο της ΑΝΕΚ και της HSW.

Link to comment
Share on other sites

Εάν ισχύει κάτι τέτοιο...πιστεύω ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν το γρηγορότερο Κυανόκρανοι στον Νομό Ρεθύμνης (μεταξύ των Νομών Χανίων και Ηρακλείου).

Επιπρόσθετα, με την συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται ότι στρατηγική του ομίλου Γκριμάλντι, (όπως άλλωστε εξ αρχής είχε δηλώσει το υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου κ. Π. Κυπριανού, σε σχετική συνέντευξη του στο euro2day.gr) είναι η είσοδος στην Αδριατική και όχι σε εσωτερικές γραμμές της Ελλάδας.
Δηλαδή τα Παλάτια θα φύγουν από το Ηράκλειο ή θα τα πάρει η ΑΝΕΚ?
Link to comment
Share on other sites

O Εμμανουέλ Γκριμάλντι αγόρασε τις Μινωϊκές

24/1/2008

- Σύμφωνα με πληροφορίες του Marinews.gr η τιμή πώλησης είναι κάτω από τα 5,5 ευρώ.

Μετά την MIG, ένας ακόμη παίκτης αναλαμβάνεi την διακυβέρνηση ενός Ομίλου στην ελληνική ακτοπλοϊα. Πρόκειται για τον Εμ.Γκριμάλντι, o οποίος, όπως όλα δείχνουν αναλαμβάνει τα ηνία των Μινωϊκών Γραμμών, αποκτώντας το πακέτο που έχει η Sea Star. Σύμφωνα με πληροφορίες του Marinews.gr η τιμή πώλησης είναι κάτω από τα 5,5 ευρώ.

Τις διαπραγματεύσεις χειρίστηκε εδώ και 10 περίπου ημέρες ο Γιάννης Σήφη Βαρδινογιάννη. Είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί η συμφωνία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής η Sea Star θα αποκτήσει το μετοχικό πακέτο που έχει ο Γκριμάλντι στην ΑΝΕΚ.

Η Sea Star έχει ως σκοπό να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της ΑΝΕΚ αλλά και της Hellenic Seaways και να καταστεί κυρίαρχος στο εσωτερικό χωρίς να χάνει το μερίδιό της στην Αδριατική. Από την άλλη πλευρά ο Εμανουέλ Γκριμάλντι αποδεικνύει και στην πράξη αυτό που μας είχε πει όταν επισκέφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο την Ελλάδα, ότι δηλαδή δεν ενδιαφέρεται για να μπει στις εσωτερικές γραμμές της Ελλάδας αλλά να κυριαρχήσει στην Αδριατική.

Στις αρχές Δεκεμβρίου η Sea Star απέκτησε από τον όμιλο Λασκαρίδη τις συμμετοχές του σε Μινωικές Γραμμές και Hellenic Seaways και πιο συγκεκριμένα το 26,05% των Μινωικών Γραμμών έναντι 5 ευρώ ανά μετοχή και το 34,70% της Hellenic Seaways έναντι 5,75 ευρώ ανά μετοχή. Το συνολικό τίμημα για τις εν λόγω εξαγορές ανήλθε στα 249,6 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε με τραπεζικό δανεισμό. Σε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Sea Star αναφερόταν πως οι συναλλαγές είχαν πραγματοποιηθεί καθαρά σε εμπορική βάση.

Σύμφωνα με την επίσημη λίστα των μετοχικών συνθέσεων που εκδίδει σε εβδομαδιαία βάση το Χ.Α. (με συμμετοχές άνω του 5%) ο όμιλος Γκριμάλντι συμμετέχει στην ΑΝΕΚ με ποσοστό 15,13%, 14,93% ελέγχει η Sea Star και με 5,11% η Morgan Stanley. Με βάση την ίδια λίστα η Sea Star συμμετέχει με 26,71% στις Μινωικές Γραμμές.

Πηγή: ΜΑRINEWS.GR

Mε αυτή την αγορά ελέγχει και την H.S.W ή το ποσοσστό μένει στην S.S.CAPITAL;

Link to comment
Share on other sites

Εγώ την εξέλιξη αυτή δεν τη θεωρώ κακή δεδομένου πως θα υπάρχουν στη Κρήτη δυο εταιρείες διαφορετικών συμφερόντων,που ίσως θα είναι προς όφελος των κατοίκων όπως και να έχει ήταν αντριχιαστικό ένας όμιλος να εκμεταλεύεται πλήρως το 100% των γραμμών της Κρήτης

Link to comment
Share on other sites

1ον. Αυτές οι συμφωνίες έχουν και πολλά ψιλά γράμματα, για μοίρασμα γραμμών κλπ. Κανένας δεν πουλάει στον αυριανό ανταγωνιστή του χωρίς διασφαλίσεις...εκτός και εάν δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Γι' αυτό ας μην προτρέχουμε σε εκτιμήσεις.

2ον. Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα καμιά επίσημη επιβεβαίωση. Συνήθως, σε τόσο μεγάλες συμφωνίες οι πληροφορίες στα ΜΜΕ "διαρρέουν" λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Τώρα έχουν περάσει 4-5 ώρες κι ακόμα τίποτε. Και η συμφωνία δεν αφορά σε κανένα ψιλικατζήδικο, αλλά εμπλέκονται 2 από τις μεγαλύτερες εισηγμένες στο ΧΑΑ και μία του ΧΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

Oύτε το δημοσίευμα του σημερινού Κέρδους ξεκαθαρίζει την κατάσταση:

Περνούν στον όμιλο Γκριμάλντι

Στον όμιλο Γκριμάλντι περνούν οι Mινωϊκές Γραμμές, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, βάσει των οποίων είναι στο τελικό νήμα οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την απόκτηση του ποσοστού που κατέχει η Sea Star Capital του κ. Βαρδινογιάννη από τον ιταλικό όμιλο Intesa San Paolo.

Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων των δύο ομίλων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συζητάται η απόκτηση αντίστοιχα από τη Sea Star Capital της συμμετοχής του ιταλικού ομίλου στην ΑΝΕΚ, ενώ δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη τι θα γίνει με τις συμμετοχές των δύο ομίλων στη Hellenic Seaways.

H Ιntesa San Paolo ελέγχει επίσημα το 15,26% της ΑΝΕΚ, ενώ η Sea Star εξαγόρασε τον περασμένο Δεκέμβριο το 26,71% και το 34,70% στο μετοχικό κεφάλαιο των Μινωικών Γραμμών και της Hellenic Seaways αντίστοιχα.

Link to comment
Share on other sites

2ον. Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα καμιά επίσημη επιβεβαίωση. Συνήθως, σε τόσο μεγάλες συμφωνίες οι πληροφορίες στα ΜΜΕ "διαρρέουν" λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Τώρα έχουν περάσει 4-5 ώρες κι ακόμα τίποτε. Και η συμφωνία δεν αφορά σε κανένα ψιλικατζήδικο, αλλά εμπλέκονται 2 από τις μεγαλύτερες εισηγμένες στο ΧΑΑ και μία του ΧΑΚ.

Τελικά επαληθεύονται οι επιφυλάξεις μου ;) Γι΄αυτό καλό είναι να περιμένουμε τα επίσημα

25/01/2008

ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.

Διευκρινήσεις επί δημοσιευμάτων

Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. και με αφορμή δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου (euroday.gr) με τίτλο: "NEW DEAL:Στον Γκριμάλντι περνούν οι Μινωικές" Αγοράζει ΑΝΕΚ η Sea Star της 24-1-2008 και εντός των πλαισίων της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ (ΑΝΕΚ) σύμφωνα με τις επιταγές της ισχύουσας νομοθεσίας, οτιδήποτε σχετικό με τα αναφερόμενα στο ως άνω δημοσίευμα.

25/01/2008

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ANE

Διευκρινήσεις επί δημοσιευμάτων

Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. σχετικά με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Euro2day.gr» της 24ης Ιανουαρίου 2008, επιθυμούμε να ενημερώσουμε το Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. και το επενδυτικό κοινό ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει ενημέρωση σχετικά με μεταβίβαση του ποσοστού που κατέχει η εταιρεία «Sea Star Capital plc» στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μας.

Εφόσον υπάρξει τέτοια ενημέρωση, η Εταιρεία σεβόμενη τις επιταγές της χρηματιστηριακής νομοθεσίας θα ενημερώσει έγκαιρα και έγκυρα το επενδυτικό κοινό

Και για να υπάρχει σήμερα άρνηση επιβεβαίωσης, μάλλον δεν θα υπάρξει τουλάχιστον σήμερα επίσημη επιβεβαίωση.

ΥΓ Βεβαίως, το "deal" το κάνει (εάν) η Sea Star και η οποία δεν έχει βγάλει ακόμη καμιά ανακοίνωση στο ΧΑΚ. Ίσως, αργότερα.

Η ΑΝΕΚ και οι Μινωικές δεν είναι υποχρεωμένες να ξέρουν το τι κάνει η Sea Star...:D

Link to comment
Share on other sites

ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε. : Ανακοίνωση

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008 10:27 Εκτυπώστε το Στείλτε το με email Φυλάξτε το

Η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης (ΑΝΕΚ) Α.Ε. ενημερώνει της το επενδυτικό κοινό, με την από 25/01/2008 ανακοίνωση της εταιρείας Sea Star Capital Plc (η «Sea Star», η «Εταιρεία») ότι η προαναφερόμενη Εταιρεία υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση από την εταιρεία Atlantica S.P.A Di Navigazione, 25,030,503 κοινών μετοχών, που αντιπροσωπεύουν το 15,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ Α.Ε («ΑΝΕΚ»), η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών έναντι συνολικού τιμήματος ?47,557,956 ή ?1,90 ανά μετοχή. Η εξαγορά του ποσοστού στην ΑΝΕΚ θα χρηματοδοτήθει από ίδια κεφάλαια. Σε συνέχεια της κίνησης αυτής, η συμμετοχή της Sea Star στην ΑΝΕΚ θα ανέλθει σε 52,422,237 κοινές μετοχές ή 32,5% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η Εταιρεία υπέγραψε επίσης συμφωνία για την πώληση στην Atlantica S.P.A Di Navigazione, 18,942,487 κοινών μετοχών της επίσης εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε («Μινωικές Γραμμές») για ?100,205,756 ή ?5.29 ανά μετοχή, που αντιστοιχούν σε 26.71% του μετοχικού κεφαλαίου των Μινωικών Γραμμών.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Sea Star για τις συναλλαγές αυτές είναι η Credit Suisse Securities (Europe) Limited και η Deutsche Bank AG, Υποκατάστημα Λονδίνου, ενώ τον γενικό συντονισμό έκανε η Τράπεζα Πειραιώς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας επιβεβαιώνει με τις συναλλαγές αυτές την πρόθεση της Εταιρείας να ενισχύσει περαιτέρω της θέση της στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας, έχοντας ως γνώμονα το μακροπρόθεσμο στρατηγικό της σχεδιασμό αλλά και τη δημιουργία υπεραξιών για τους μετόχους της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Sea Star βεβαιώνει ότι και οι δύο πιο πάνω συναλλαγές γίνονται σε καθαρά εμπορική βάση (at arm?s length), και ότι καμία από αυτές τις συναλλαγές δεν σχετίζεται ή επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα συμφέροντα του Γραμματέα της Εταιρείας, ή συμφέροντα οποιουδήποτε ?καθορισμένου προσώπου? σύμφωνα με την έννοια που αποδίδεται στον περί Χρηματιστηρίου και Αξιών Κύπρου Νόμο. Επίσης, κανένα καθορισμένο πρόσωπο δεν συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τις συναλλαγές, τους αντισυμβαλλόμενους ή τους μεσολαβήσαντες στη σύναψη των πιο πάνω συναλλαγών.

Link to comment
Share on other sites

ΥΓ Βεβαίως, το "deal" το κάνει (εάν) η Sea Star και η οποία δεν έχει βγάλει ακόμη καμιά ανακοίνωση στο ΧΑΚ. Ίσως, αργότερα.

Η ΑΝΕΚ και οι Μινωικές δεν είναι υποχρεωμένες να ξέρουν το τι κάνει η Sea Star...;)

Να και η επίσημη ανακοίνωση της Sea Star στο ΧΑΚ και η οποία αναμεταδόθηκε από την ΑΝΕΚ...:D

Πάντως, μου άρεσε που η ΑΝΕΚ, επιβεβαιώνει στις 10.30, αυτό που δημοσιεύθηκε χθες, αλλά δεν το είχε μάθει μέχρι σήμερα στις 9.30...

ΥΓ Με την HSW καταλάβατε τι θα γίνει? :confused:

Link to comment
Share on other sites

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ANE : Ανακοίνωση επιχειρηματικών εξελίξεων

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008 11:24 Εκτυπώστε το Στείλτε το με email Φυλάξτε το

Επιθυμούμε να ενημερώσουμε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και το επενδυτικό κοινό ότι η εταιρεία μας έλαβε ενημέρωση από την εταιρεία Sea Star Capital plc (μέτοχος της εταιρείας μας με ποσοστό 26,71%) σύμφωνα με την οποία έχει υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία «Atlantica S.P.A Di Navigazione» για την πώληση 18.942.487 κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας μας έναντι τιμήματος ευρώ 100.205.756 (5,29 ανά μετοχή).

Link to comment
Share on other sites

οι πληροφοριες απο την εφημεριδα το κερδος λενε οτι αγοραζει ο γκριμαλντι το ποσοστο που κατεχει η sea star στις μινωικες,εκεινος τους πουλαει τα παλλας της κρητης στην ανεκ που ψαχνει για πλοια να βαλει στα χανια κ φερνει στο ηρακλειο τα 2 καινουργια cruise ferrys που φτιαχνει στην ιταλια

Link to comment
Share on other sites

υπομονη. οπως εχει ξαναλεχθει και παραπισω τον ενδιαφερει κυριως η αδριατικη. θα χρειαστουν λιγες μερες για να δουμε σε ολη της την εκταση τη μοιρασια. (αν θα μεινει ο grimaldi στο ηρακλειο, αν θα μεινει η ΑΝΕΚ στη βενετια, τι θα γινει με τη HSW κλπ κλπ).

Link to comment
Share on other sites

Άρθρο της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Το άρθρο έχει τίτλο "Συμφωνία κυρίων..."

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - 27/01/2008

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο -για τους ίδιους- έλυσαν τις διαφορές τους οι Εμ. Γκριμάλντι και Γ. Βαρδινογιάννης. Ο ένας,

ο κ. Βαρδινογιάννης, παραμένει το απόλυτο αφεντικό στην ΑΝΕΚ και ο άλλος, ο κ. Γκριμάλντι, αναλαμβάνει τα ηνία

των Μινωικών Γραμμών.

Η μοιρασιά των κρητικών ακτοπλοϊκών εταιρειών έγινε, αν και δεν ήταν αυτό το ζητούμενο αρχής εξαρχής.

Πάντως, ο κάθε ένας παίρνει αυτό που θέλει. Η πλευρά Βαρδινογιάννη διατηρεί μέσω της κυπριακής Sea Star την ΑΝΕΚ και η πλευρά Γκριμάλντι ένα όχημα για να διεκδικήσει τις γραμμές της Αδριατικής. Κι εδώ αρχίζουν τα... ενδιαφέροντα:

- Ο κ. Γκριμάλντι έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν ενδιαφέρεται για τις γραμμές του Αιγαίου. Αυτό πιθανότατα να σημαίνει ότι το deal μεταξύ των δύο πλευρών έχει κι άλλα σημεία που δεν έχουν γίνει γνωστά.

- Είναι βέβαιο ότι οι Μινωικές Γραμμές θα ρίξουν πλέον το βάρος τους στην Αδριατική, όπου δραστηριοποιείται ένας ακόμη μεγάλος παίκτης, η Attica του Ομίλου της MIG. Έτσι εξηγείται πλέον με μεγαλύτερη σαφήνεια ποιος λόγος οδήγησε τον Περικλή Παναγόπουλο στην απόφασή του να πουλήσει...

- Η... διανομή των κρητικών εταιρειών λύνει αυτόματα το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι μεταξύ Γκριμάλντι και Βαρδινογιάννη δεν έχει κλείσει ακόμη ένα κεφάλαιο, αυτό της Hellenic Seaways (HSW). Κι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός αυτό, με δεδομένο ότι οι Μινωικές Γραμμές έχουν το 33% της εταιρείας και η Sea Star το 34,7%. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι το θέμα αυτό το παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η ΝΕΛ, καθώς αν αυτή γίνει τελικώς ο αποδέκτης των μετοχών των Μινωϊκών Γραμμών στη HSW, θα ελέγχει έμμεσα το 35% της εταιρείας, αφού ο βασικός μέτοχος της ΝΕΛ κ. Βεντούρης είναι κάτοχος και του 2% της HSW!

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας

Έναντι 1,90 ευρώ ανά μετοχή αγοράζει η Sea Star το "πακέτο" της ΑΝΕΚ που ελέγχει ο όμιλος Γκριμάλντι, ενώ πουλά στον Ιταλό εφοπλιστή τη συμμετοχή της στις Mινωικές Γραμμές έναντι 5,29 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται πως η Sea Star απέκτησε στις αρχές Δεκεμβρίου το 26,05% των Μινωικών Γραμμών από τον όμιλο Λασκαρίδη έναντι 5 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η Sea Star υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση από την εταιρεία Atlantica S.P.A. Di Navigazione, 25.030.503 κοινών μετοχών, που αντιπροσωπεύουν το 15,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ έναντι συνολικού τιμήματος 47.557.956 ή 1,90 ευρώ ανά μετοχή.

Η εξαγορά του ποσοστού στην ΑΝΕΚ θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια. Σε συνέχεια της κίνησης αυτής, η συμμετοχή της Sea Star στην ΑΝΕΚ θα ανέλθει σε 52.422.237 κοινές μετοχές ή 32,5% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Επίσης, η Sea Star υπέγραψε και τη συμφωνία για την πώληση στην Atlantica S.P.A Di Navigazione, 18.942.487 κοινών μετοχών της των Μινωικών Γραμμών έναντι 100.205.756 ευρώ ή 5,29 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχούν σε 26,71% του μετοχικού κεφαλαίου των Μινωικών Γραμμών.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Sea Star για τις συναλλαγές αυτές είναι η Credit Suisse Securities (Europe) Limited και η Deutsche Bank AG, Υποκατάστημα Λονδίνου, ενώ τον γενικό συντονισμό έκανε η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας επιβεβαιώνει με τις συναλλαγές αυτές την πρόθεση της Εταιρείας να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας, έχοντας ως γνώμονα το μακροπρόθεσμο στρατηγικό της σχεδιασμό αλλά και τη δημιουργία υπεραξιών για τους μετόχους της.

Τέλος, τονίζεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Sea Star βεβαιώνει ότι και οι δύο πιο πάνω συναλλαγές γίνονται σε καθαρά εμπορική βάση (at armʼs length), και ότι καμία από αυτές τις συναλλαγές δεν σχετίζεται ή επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα συμφέροντα του γραμματέα της Εταιρείας, ή συμφέροντα οποιουδήποτε καθορισμένου προσώπου σύμφωνα με την έννοια που αποδίδεται στον περί Χρηματιστηρίου και Αξιών Κύπρου Νόμο.

Επίσης, κανένα καθορισμένο πρόσωπο δεν συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τις συναλλαγές, τους αντισυμβαλλόμενους ή τους μεσολαβήσαντες στη σύναψη των πιο πάνω συναλλαγών.

Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΑΝΕΚ αναφέρει τα εξής:"Η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης (ΑΝΕΚ) Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, με την από 25/1/2008 ανακοίνωση της εταιρείας Sea Star Capital Plc (η «Sea Star», η «Εταιρεία») ότι η προαναφερόμενη Εταιρεία υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση από την εταιρεία Atlantica S.P.A Di Navigazione, 25.030.503 κοινών μετοχών, που αντιπροσωπεύουν το 15,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ Α.Ε. («ΑΝΕΚ»), η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών έναντι συνολικού τιμήματος 47.557.956 ευρώ ή 1,90 ευρώ ανά μετοχή. Η εξαγορά του ποσοστού στην ΑΝΕΚ θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια. Σε συνέχεια της κίνησης αυτής, η συμμετοχή της Sea Star στην ΑΝΕΚ θα ανέλθει σε 52.422.237 κοινές μετοχές ή 32,5% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η Εταιρεία υπέγραψε επίσης συμφωνία για την πώληση στην Atlantica S.P.A Di Navigazione, 18.942.487 κοινών μετοχών της επίσης εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε («Μινωικές Γραμμές») για 100.205.756 ευρώ ή 5,29 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχούν σε 26,71% του μετοχικού κεφαλαίου των Μινωικών Γραμμών.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Sea Star για τις συναλλαγές αυτές είναι η Credit Suisse Securities (Europe) Limited και η Deutsche Bank AG, Υποκατάστημα Λονδίνου, ενώ τον γενικό συντονισμό έκανε η Τράπεζα Πειραιώς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας επιβεβαιώνει με τις συναλλαγές αυτές την πρόθεση της Εταιρείας να ενισχύσει περαιτέρω της θέση της στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας, έχοντας ως γνώμονα το μακροπρόθεσμο στρατηγικό της σχεδιασμό, αλλά και τη δημιουργία υπεραξιών για τους μετόχους της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Sea Star βεβαιώνει ότι και οι δύο πιο πάνω συναλλαγές γίνονται σε καθαρά εμπορική βάση (at armʼs length), και ότι καμία από αυτές τις συναλλαγές δεν σχετίζεται ή επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα συμφέροντα του γραμματέα της Εταιρείας, ή συμφέροντα οποιουδήποτε «καθορισμένου προσώπου» σύμφωνα με την έννοια που αποδίδεται στον περί Χρηματιστηρίου και Αξιών Κύπρου Νόμο. Επίσης, κανένα καθορισμένο πρόσωπο δεν συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τις συναλλαγές, τους αντισυμβαλλόμενους ή τους μεσολαβήσαντες στη σύναψη των πιο πάνω συναλλαγών".

Οι Μινωικές Γραμμές

Γραπτή δήλωση έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αντώνης Μανιαδάκης, επισημαίνοντας τα εξής:

"Η εταιρεία μας τα τελευταία χρόνια επιτυγχάνει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, γεγονός που αποδεικνύεται και από την πορεία της μετοχής στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αποτέλεσμα αυτού είναι η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Minoan Lines του ομίλου Grimaldi, ενός από τους μεγαλύτερους σε παγκόσμιο επίπεδο ναυτιλιακούς ομίλους.

Η απόφαση αυτή του ομίλου Grimaldi, να επενδύσει δηλαδή στη Minoan Lines, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι οι στρατηγικές επιλογές της διοίκησης της εταιρείας μας ήταν οι πλέον ενδεδειγμένες και αποτελεσματικές. Kαλωσορίζουμε τον όμιλο Grimaldi και προσβλέπουμε σε μια υγιή και εποικοδομητική συνεργασία, προς όφελος του συνόλου των μετόχων μας".

Ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξέδωσε η εταιρεία. Σε αυτήν επισημαίνονται τα εξής: "Επιθυμούμε να ενημερώσουμε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και το επενδυτικό κοινό ότι η εταιρεία μας έλαβε ενημέρωση από την εταιρεία Sea Star Capital plc (μέτοχος της εταιρείας μας με ποσοστό 26,71%) σύμφωνα με την οποία έχει υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία «Atlantica S.P.A Di Navigazione» για την πώληση 18.942.487 κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας μας έναντι τιμήματος  100.205.756 (5,29 ευρώ ανά μετοχή)".

Link to comment
Share on other sites

Αληθεια μαθαμε ποιοι ελεγχουν το 70% της Sea Star?

Εντός της εβδομάδας είναι πιθανό να ανακοινωθεί η μετοχική σύνθεση της Sea Star όπως αυτή προκύπτει μετά από την ΑΜΚ. Με σημαντικό ποσοστό φαίνεται πως θα συμμετέχει και ο εφοπλιστής Β. Ρέστης.

Στην Sea Star Capital το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πλήρη κάλυψη του κεφαλαίου και από πλευράς των θεσμικών επενδυτών. Στη βάση αυτή αναμένεται μέχρι τα μέσα της εβδομάδας η επισημοποίηση της συμμετοχής του Ομίλου Ρέστη στο μετοχικό κεφάλαιο της Κυπριακής εταιρείας με 20 εκατ. ευρώ .

Όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες η συμμετοχή είναι επενδυτικού χαρακτήρα (passive investment) και αφορά στο 12% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Ο όμιλος Ρέστη προσβλέπει μέσα από την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της Sea Star (συμμετοχή στην ΑΝΕΚ και Hellenic Seaways, νέα δραστηριότητα σε κρουαζιέρα και ποντοπόρο ναυτιλία αλλά και ορυκτό πλούτο) σε σοβαρές υπεραξίες.

Ναυτεμπορική

Link to comment
Share on other sites

Τη συμμετοχή του στη Sea Star επιβεβαίωσε ο Βίκτωρ Ρέστης με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Όμιλος. Όπως επισημαίνει: Η επενδυτικού χαρακτήρα στρατηγική κίνηση του Ομίλου Ρέστη εδράζεται στην πεποίθηση της ύπαρξης μεγάλων προοπτικών ανάπτυξης της SEA STAR τόσο στην ακτοπλοΐα της Μεσογείου, όσο και σε νέες δραστηριότητες

Η ανακοίνωση του Ομίλου Ρέστη αναφέρει τα εξής:

Σημαντικό πακέτο μετοχών της εταιρίας SEA STAR απέκτησε ο Όμιλος Ρέστη μέσω της συμμετοχής του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έναντι του ποσού των 20 εκ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία SEA STAR κατέχει το 32,5% των μετοχών της ΑΝΕΚ μετά την απόκτηση 25.072.247 μετοχών της, (έκαστη στην τιμή των 1,90 ευρώ).

Η επενδυτικού χαρακτήρα στρατηγική κίνηση του Ομίλου Ρέστη εδράζεται στην πεποίθηση της ύπαρξης μεγάλων προοπτικών ανάπτυξης της SEA STAR τόσο στην ακτοπλοΐα της Μεσογείου, όσο και σε νέες δραστηριότητες .

πηγή: marinenews.gr

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...