Jump to content
Shipfriends

Scrubbers


Recommended Posts

Posted

Να κάνω μια υπόθεση εργασίας.

Έστω ότι ένα πλοίο ταξιδεύει περίπου 10 ώρες την ημέρα και καταναλώνει από 3 έως 4 τόνους την ώρα. Με την διαφορά της τιμής των δύο καυσίμων στα 300 ντόλαρς, βγαίνει σε ετήσια βάση:

10 Χ 3 Χ 300 Χ 365 = 3.285.000

Αν πράγματι κοστίζει το scrubber +/- 1.500.000, ίσως και να αξίζει τον κόπο.

Θεωρητικά πάντα.

 

Posted

Η κατανάλωση για το King μάλλον είναι πιο κοντά στους 2 τόνους την ώρα ενώ στην εξίσωση πρέπει να μπει και η επιπλέον λειτουργία ηλεκτρομηχανής για την υποστήριξη της εγκατάστασης των scrubber.

Οι αριθμοί μπορεί να φαίνεται ότι κάποια στιγμή θα βγουν ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι και δεν είναι μόνο αριθμοί. Η ψαλίδα στις αρχές του 24 ήταν περί τα 140$ κατά μέσο όρο και πλέον κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 90-100$, συνεχώς μειούμενη τα τελευταία 3 χρόνια, κάτι που είχαμε αναφέρει ότι θα γίνει λόγω της μειωμένης ζήτησης σε vlsfo. 

Το ενδεικτικό κόστος του 1,5εκ είναι του εξοπλισμού και η πληροφορία της τιμής προέρχεται από μαζική συμφωνία προμήθειας για 44 πλοία, για ασιατικής κατασκευάστριας εταιρείας. Φαντάζομαι, και είναι λογικό ότι για μεμονωμένη αγορά θα είναι παραπάνω το κόστος. Νομίζω για τα πλοία της αττικα που έβαλαν scrubber το κόστος είχε ξεπεράσει τα 3εκ έκαστος.

Τέλος, όπως επίσης έχουμε αναφέρει, τα περισσότερα κράτη απαγορεύουν την χρήση open loop συστημάτων στα λιμάνια/χωρικά ύδατα, με αποτέλεσμα στην πράξη να "αχρηστεύουν" την λειτουργία του open loop. 

Φυσικά συστήματα όπως closed loop, έχουν πέρα από αυξημένο κόστος αγοράς και εγκατάστασης, αλλά και υψηλό κόστος λειτουργίας λόγω των αποβλήτων που πρέπει να διαχειρίζονται οι εταιρείες.

Γενικώς είναι πολυσύνθετη ιστορία, τα έχουμε πει τμηματικά στις προηγούμενες σελίδες. 

Σαν γενική πληροφορία,άσχετα με την ακτοπλοΐα, φανταστείτε ένα suez max δεξαμενόπλοιο να πρέπει να περάσει τη διώρυγα του σουεζ και επειδή απαγορεύεται το open loop scrubber, να καίει επί σχεδόν 20 ώρες mgo (ή αν είναι τυχεροί vlsfo) , με ψαλίδα στην τιμή από το hfo το διπλάσιο της ψαλίδας του vlsfo. Και όλο αυτό γιατι όλοι επέλεξαν τα φθηνά open loop, αλλά και γιατί όπως και στα υπόλοιπα special wastes, τα απόβλητα των closed loop θα ήταν πρόβλημα για τις εταιρείες ελλείψει υποδομών ξηράς. 

ΥΓ: @gtogias με σημερινούς αριθμούς και 11μηνη δρομολόγηση, η εξίσωση θα ήταν 10 Χ 2 Χ 100 Χ 330 = 660.000. Με κόστος απόκτησης εξοπλισμού 3εκ, θα απαιτείτο μια 6ετια για απόσβεση.

Posted (edited)

Μην είναι και πάνω από 3 εκατ το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης . 
Σε συνομιλία με γνωστό ιδιοκτήτη συνεργείου ( πατέρας Γνωστού καλλιτέχνη ) που έχει αναλάβει 2-3 εργολαβίες εγκατάστασης scrubbers σε ποσταλια  , μου είπε ότι το κόστος εγκατάστασης για scrubbers σε 4 μηχανές και σε ηλεκτρομηχανές ενός πλοίου ξεπέρασε το 1,5 εκατ. Ευρώ 
Αν λοιπόν για μεγάλη μαζική παραγγελία , το κόστος προμήθειας scrubbers για ένα ποντοπόρο με μια μηχανή έπιασε το 1,5 εκατ $ , φαντάζομαι ότι για ένα ακτοπλοϊκό με 4 κύριες μηχανές και άλλες τόσες ηλεκτρομηχανές θα ξεπερνάει τα 3 εκατ. Αν βάλουμε και την εγκατάσταση στην Ελλάδα το συνολικό κόστος κατά πάσα πιθανότητα ξεπερνάει  και τα 5 εκατ. 
 

Edited by Annivas
Posted

H απόφαση φαίνεται να είναι συνάρτηση της διαφοράς τιμής μεταξύ των διαφόρων τύπων καυσίμων. Σήμερα τα μη έχοντα Scrubbers καίνε VLSFO, με την πλέον πρόσφατη τιμή στα 587 $/mt, τα έχοντα καίνε IFO380, με την τιμή στον Πειραιά στα  467 $/mt και από 1η Μάιου θα πρέπει να καίνε MGO, με την τιμή του στα 710 $/mt. Η διαφορά είναι μικρή, αλλά το MGO φτάνει τα καλοκαίρια και στα 1.000 $/mt. 

Posted

Οικονομικά αναμφίβολα μπαίνει στην εξίσωση η σχέση κόστους επένδυσης και απόσβεσης. Για πλοία όπως το Blue Star Myconos ή το Blue star Patmos με ωριαίες καταναλώσεις 5t & 5,5t , τα οποία ταξιδεύουν νυχθημερόν και ταξιδεύουν στο μισό Αιγαίο το ένα και στο άλλο μισό το άλλο , ή στα βαπόρια της Αncona τα οποία έχουν μεγάλες καταναλώσεις και ταξιδεύουν 21 ώρες ημερησίως πιθανότατα να συμφέρει. Tώρα για το Andros king το οποίο καίει τα μισά από τα δύο προαναφερόμενα πλοία και αν δρομολογηθεί στην κλασσική γραμμή της Ραφήνας, δεν νομίζω ότι συμφέρει κανείς να αναλάβει τέτοιο κόστος επένδυσης. Σίγουρα κάποια στιγμή θα γίνει απόσβεση αλλά αν αυτή τοποθετείται σε βάθος 10ετίας και πλέον , τότε πολύ δύσκολα θα αναλάβει το κόστος κάποιος να ρίξει 5+εκατ εδώ και τώρα.

Αυτά όσο αφορά τα οικονομικά γιατί υπάρχει και η πλευρά των Ναυπηγικών - Τεχνικών θεμάτων.

Τα ποστάλια όπως έχω ξαναπεί στο deadweight είναι μετρημένα κουκιά και ειδικά τα μετασκευασμένα ή τα μικρού και μεσαίου μεγέθους . Scrubbers σημαίνει πολλά βάρη ψηλά το οποίο σημαίνει σχεδόν σίγουρη προσθήκη μονίμου έρματος για να διορθώσει. Όλα αυτά αφαιρούνται από το ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να πάρει ένα βαπόρι. Επίσης Scrubbers open loop που τοποθετούνται εδώ στην Ελλάδα σημαίνει τα ακόλουθα :

1) Όπως προείπε και ο @Nikos_Chania είναι η φτηνή έκδοση των συστημάτων και απαγορεύεται η χρήση τους από πολλές χώρες στα χωρικά τους ύδατα / λιμάνια. Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί λοιπόν ότι στην Ελλάδα δεν θα ξυπνήσουν μια ημέρα και θα αποφασίσουν να τα απαγορεύσουν. Επίσης τα συγκεκριμένα συστήματα δεν αποτελούν και σπουδαία περιβαλλοντική καινοτομία. Τα κατάλοιπα αντί να απελευθερώνονται στον αέρα ρίχνονται στη θάλασσα . Δεν είναι Γιάννης είναι Γιαννάκης. Από την άλλη για τα close loop τα οποία σαφώς και είναι καλύτερα συστήματα ,στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη κάποιος πιστοποιημένος για την παραλαβή και διαχείριση των καταλοίπων.

2) Tα open loop , χρειάζονται μεγάλες αντλίες θαλάσσης , οι οποίες έχουν πολύ μεγάλες καταναλώσεις σε ηλεκτρική ενέργεια. Τούτο σημαίνει ότι για να προβείς στην τοποθέτησή τους θα πρέπει το ηλεκτρικό ισοζύγιο να στο επιτρέπει (πράγμα απίθανο για τα μετασκευασμένα πλοία από Ιαπωνία) αλλιώς  είτε εγκαταλείπεις το project είτε προσθέτεις επιπλέον ηλεκτρομηχανή.

 

Posted
2 hours ago, gtogias said:

H απόφαση φαίνεται να είναι συνάρτηση της διαφοράς τιμής μεταξύ των διαφόρων τύπων καυσίμων. Σήμερα τα μη έχοντα Scrubbers καίνε VLSFO, με την πλέον πρόσφατη τιμή στα 587 $/mt, τα έχοντα καίνε IFO380, με την τιμή στον Πειραιά στα  467 $/mt και από 1η Μάιου θα πρέπει να καίνε MGO, με την τιμή του στα 710 $/mt. Η διαφορά είναι μικρή, αλλά το MGO φτάνει τα καλοκαίρια και στα 1.000 $/mt. 

Από 1η Μαΐου, τα μη έχοντα scrubber θα μπορούν να καίνε ULSFO (<0.1%), δεν είναι απαραίτητο να καίνε MGO.

Posted (edited)

Πολύ Σωστά , λόγω του ότι η Μεσόγειος γίνεται όλη Seca Area , οπότε τα πλοία είτε θα πρέπει να καίνε είτε ULSFO είτε MGO. Tα ποντοπόρα που μπορεί να έχουν απόθεμα ULSFO θα καταναλώνουν αυτό το προιόν. Όμως στην Ελλάδα  τα δύο διυλιστήρια της χώρας (Ασπροπύργου και Avin) δεν παράγουν αυτό το προιόν μέχρι ώρας , οπότε αν δεν μπουν στη διαδικασία παραγωγής του μέχρι την 1η Μαίου 2025 , τότε τα πλοία που κάνουν εγχώρια προμήθεια / ανεφοδιασμό όπως είναι τα ακτοπλοικά και δεν φέρουν scrubbers θα πρέπει να καίνε MGO.

Άλλη λύση και εφόσον τα εγχώρια διυλιστήρια δεν μπουν στην διαδικασία παραγωγής ULSFO (που μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται ανάλογη πρόθεση), είναι να το κάνουν εισαγωγή από το εξωτερικό κάποιες εταιρείες όπως π.χ η Coral (Shell) όπως έκανε παλαιότερα με το MGO >0,85 ειδικό βάρος που καίνε τα ταχύπλοα, αλλά κι αυτό θα ανοίξει το κόστος προμήθειας.  

Edited by Annivas
  • 3 months later...
Posted

Καλησπέρα στο Forum!

Θα ήθελα τη βοήθειά σας, σχετικά με τρεις απορίες-διευκρινίσεις όσον αφορά τα scrubber και την ακτοπλοία.

  1. Η "μετασκευή" (εάν υπάρχει κάποιος άλλος ειδικός όρος, θα ήθελα να τον μάθω) του Blue Star Delos έγινε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (;).
     
  2. Η "μετασκευή" του Blue Star Patmos έγινε στα Ναυπηγεία της Μάλτας(;).
     
  3. Τι κερδίσε ο Όμιλος Attica μέσα από αυτή την κίνηση; (π.χ. οικονομία καυσίμων;, λιγότερο έξοδα στα πετρέλαια;)

Σας ευχαριστώ για το χρόνο!

Posted

Kαλημέρα,η τοποθέτηση scrubbers ελληνικά πλυντρίδων κ στα 2 πλοία έγινε στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος Δεν είχε τότε η εταιρεία σχέση με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τα οποία τότε ήταν κλειστά
Έχω την γνώμη ότι ο όρος"μετασκευή" αφορά δομικές αλλαγές κ όχι στην πρόωση

Posted

 

31 minutes ago, ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ said:

Kαλημέρα,η τοποθέτηση scrubbers ελληνικά πλυντρίδων κ στα 2 πλοία έγινε στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος Δεν είχε τότε η εταιρεία σχέση με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τα οποία τότε ήταν κλειστά
Έχω την γνώμη ότι ο όρος"μετασκευή" αφορά δομικές αλλαγές κ όχι στην πρόωση

 

Ο όρος Μετασκευή για την Ελληνική Σημαία κατά το Βασιλικό Διάταγμα 135 του 1968 όπου ισχύει μέχρι και σήμερα 😅 ερμηνεύεται ως ακολούθως:

"Μετασκευή ευρείας έκτασης νοείται πάσα μεταβολή των διαστάσεων , της χωρητικότητας, του προορισμού , της αντοχής του πλοίου του ύψους των εξάλων , των μηχανών πρόωσης και του συστήματος καύσεως, της στεγανής υποδιαίρεσης , της εσωτερικής διαρρύθμισης , του συστήματος κατασβέσεως πυρκαγιάς ως και πάσα εν γένει μεταβολή επηρεάζουσα την ασφάλειαν του πλοίου και του επιβαίνοντος προσωπικού".

Εάν οποιαδήποτε εργασία εμπίπτει στην ανωτέρω διάταξη πρέπει να εκδοθεί άδεια μετασκευής από τον φορέα κυβερνητικής πιστοποίησης του πλοίου , ο οποίος είτε μπορεί να είναι ο ΚΕΠ και η αρμόδια υπηρεσία του η Διεύθυνση Μελετών Κατασκευών (ΔΜΚ) είτε κάποιος Αναγνωρισμένος Οργανισμός / Νηογνώμονας ο οποίος έχει την σχετική εξουσιοδότηση από την Ελληνική Σημαία. Για να γίνω πιο κατανοητός η προαναφερόμενη άδεια μετασκευής θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι κάτι σαν την πολεοδομική άδεια στα κτήρια.

Τώρα σχετικά με την τοποθέτηση Scrubbers στα πλοία, επειδή γίνεται τοποθέτηση σημαντικών βαρών στα υψηλότερα σημεία του πλοίου και όχι μόνον που ενδεχομένως να επιφέρουν  πείραμα ευσταθειας και ακολούθως νέες μελέτες ευστάθειας , νέο σχέδιο μόνιμου ερματισμού...κ.ο.κ νομίζω ότι η όλη διαδικασία εμπίμπτει στην τελευταία πρόταση του ορισμού της έννοιας "μετασκευή" και θα πρέπει να εκδοθεί σχετική άδεια μετασκευής.

Επίσης και στην περίπτωση μεταβολής του συστήματος καύσεως πιθανότατα να εμπίπτει η συγκεκριμένη περίπτωση.

Posted
On 3/11/2025 at 10:59 PM, CptFourtounas said:

Θα ήθελα τη βοήθειά σας, σχετικά με τρεις απορίες-διευκρινίσεις όσον αφορά τα scrubber και την ακτοπλοία.

  1. Τι κερδίσε ο Όμιλος Attica μέσα από αυτή την κίνηση; (π.χ. οικονομία καυσίμων;, λιγότερο έξοδα στα πετρέλαια;)

Σας ευχαριστώ για το χρόνο!

 

Σαν μια θεωρητική απάντηση στο ερώτημά σου, δες και αυτόν εδώ τον υπολογισμό.

 

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...