Jump to content
Shipfriends

Παντελής (Ν. Πειραιώς 1327)


Recommended Posts

Σε τελευταία τεύχη γνωστού περιοδικού, αναφέρεται οτι το παλιό ακτοπλοϊκό Ελλη είναι μπαταρισμένο στην Κυνοσούρα με την πλευρά του ορατή πάνω απο το νερό. Επίσης γράφτηκε οτι το παλιό ακτοπλοϊκό Παντελής είναι βυθισμένο στα Αμπελάκια και οτι επίσης ήταν ορατό μέχρι πριν λίγα χρόνια. Ξέρει κάποιος που ακριβώς είναι αυτά τα ναυάγια, και μήπως έχει κανείς κάποια φωτο απ' ό,τι φαίνεται από αυτά?

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

Αρη, οσον αφορα το Ελλη και την Κυνοσουρα δεν εχω παρατηρησει τιποτα αν και τα τελευταια χρονια την εχω επισκεφθει αρκετες φορες και απο στερια και απο θαλασσα. Οσον αφορα το Παντελης και τα Αμπελακια και παλι δεν εχω δει κατι αλλα υποψιαζομαι πως αν ειναι ενα μερος που μπορει να βρισκεται το Παντελης ειναι στο σημειο γυρω απο το Αγια Κυριακη του Τσιρικου. Ειναι σαν ενα μινι-νεκροταφειο εκει με διαφορα πλοιαρια, ρυμουλκα του ΟΛΠ, πλωτους γερανους, φορτηγακια και αλλα. Αν ειναι ακομα στην περιοχη, πρεπει να ειναι εκει. Υπαρχει μεχρι και ενα δελφινι της Nattem το XI αν θυμαμαι καλα.

Link to comment
Share on other sites

Αρη, οσον αφορα το Ελλη και την Κυνοσουρα δεν εχω παρατηρησει τιποτα αν και τα τελευταια χρονια

Και ομως υπαρχει ενα πλοιο μπαταρισμενο με την δεξια του μπαντα ισα που να προεξεχει απο τη θαλασσα και ειναι ευκολα ορατη.Το σημειο που βρισκεται ειναι διπλα στο κουφαρι του καμμενου Slops.Διατηρω παντως καποιες αμφιβολιες για το αν ειναι το Ελλη.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Το παρακάτω ωραιότατον απόκομμα από την ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ (16-8-1966) το βρήκα στο tinos.biz. Με 1.800 επιβάτες ο Παντελής και να τον σταματάει το Υπουργείο για να πάρει και άλλον έναν...ήταν αναπόφευκτο το ναυάγιο του ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ, 4 μήνες αργότερα.

post-31-128326975363_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Είναι τελείως προσωπικό, αλλά απ΄όσο γνωρίζω, το πρώτο μου θαλασσινό ταξίδι το έκανα με τον "Παντελή" σε ηλικία 45 ημερών, από τον Πειραιά στο Ηράκλειο. Δεν εμπιστεύομαι τις υπερβολικές περιγραφές της μητέρας μου (η οποία ασφαλώς θα ανησυχούσε τότε όπως και τώρα σφόδρα για τον πρωτότοκο και μοναδικό υιό της), αλλά ο πατέρας μου μου έλεγε ότι το καράβι "έγερνε" (δεν "βούταγε"), δεξιά-αριστερά, μα πιό πολύ αριστερά. Δεδομένης και της εποχής του έτους (Νοέμβριος) μήπως είχαν πέσει σε κανένα σιρόκο περιποιημένο και το Κρητικό με καλωσόρισε αρμοδίως?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ορισμένες πληροφορίες για το Παντελής από το Historycentral.com

BAM-29, an Auk-class minesweeper, was launched by Associated Shipbuilders, Seattle, Wash., 20 June 1943; completed and turned over the United Kingdom under lend-lease 12 August 1944; and served in the Royal Navy as Jasper. She was returned to the U.S. Navy 24 December 1946 in England, and eventually sold to Greece, where she was apparently not used as a warship
.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Με τον ΠΑΝΤΕΛΗ έχω ταξιδέψει μερικές φορές για τη Ρόδο σε ηλικία 10-12 ετών.Το 1956 Ιανουάριο του Αγίου Ιωάννη πήγαινα με την οικογένεια στη Ρόδο για το γάμο του θείου. Θυμάμαι ότι έκανα βόλτα στο εξωτερικό ανοικτο διάδρομο του πλοίου. Στο στρογγύλεμα της πρύμνης ήτανε θυμάμαι πακτωμένα διάφορα βαρούλκα που τραβούσανε τα σχοινιά για το δέσιμο του πλοίου και που σχεδόν κλείνανε το στενό ήδη διάδρομο. Τότε δεν ήξερα ότι ήτανε πολεμικό πλοίο. Σίγουρα όμως ήξερα ότι ήταν το ταχύτερο για τα Δωδεκάννησα, λόγω του στρατιωτικού παρελθόντος του όπως μαθαίνω τώρα. Επικές ήταν οι κόντρες με το ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ που αναχωρούσε από τη Ρόδο μια ώρα νωρίτερα. Κάπου στη Κω ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ τη προλάβαινε και με επικίνδυνες πολλές φορές μανούβρες στα τελευταία μίλια προσπαθούσε να προσπεράσει και να φτάσει πρώτος στις βάρκες που περίμεναν αρόδο - μια που τα πλοία δεν πλεύριζαν τότε-. 

Το 1961 βγήκε στις οθόνες ένα Γερμανικό τουριστικό ντοκυμαντέρ με τίτλο ΕΛΛΑΣ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΟΝΕΊΡΩΝ , με μουσική του Μάνου Χατζηδάκι και τραγούδι από  τη Νανά Μούσχουρη:      https://www.youtube.com/watch?v=3NATO-zsBYs                                       και το ίδιο το φίλμ:  https://www.youtube.com/watch?v=0Oqt35CgG3o  . Μεταξύ των αξιοθέατων το φιλμ έδειχνε και τη Τήνο το Δεκαπενταύγουστο, από όπου και η φωτογραφία του ΠΑΝΤΕΛΗ με και μια μικρή περαιτέρω επεξεργασία. Στο φιλμ υπάρχουν φωτογραφίες και για άλλα τρία καράβια της εποχής που θα μπουν στην αντίστοιχη για το  καράβι θέση.

 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ 1961 ΤΗΝΟΣa.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...