NHSOS XIOS Posted February 22, 2009 Posted February 22, 2009 Καλα το HELENA ειναι για χοντρα γελια Αν δεν μας ελεγες Χιωτη τα details θα νομιζα πως η γεφυρα και ο ιστος ειναι δεμενα με συρματοσχοινα για να μην τα παιρνει ο αερας Προσέξτε το περίεργο σχήμα των τιμονιών και των χοανών (υποδοχές) των τελικών αξόνων Εγω προσεξα ολα αυτα τα 'σιδερακια' που ειναι κολλημενα πανω στα τιμονια και τις χοανες.Τι ειναι η σε τι χρησιμευουν?
proud_ionian Posted February 23, 2009 Posted February 23, 2009 για να ισιωνουν τα δοντια ειναι ανοδια και επιβραδυνουν την ηλεκτρολυση (και τη διαβρωση απο τη σκουρια συνεπως). σε πιο μοντερνες κατασκευες (πχ τα original sfI&II) ειχαν ανοδικες λυχνιες. ανοδια εχουν και τα στρειτσα για να μη σκουριαζουν οι καδενες
Φάνης Σέμπρος Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Ίσως δεν ποστάρω και στο πιο κατάλληλο θέμα, αλλά διαβάζοντας τα τελευταία περί ροδάθνης και μυτιλήνης, κατάλαβα οτι τα πλοία είναι αδύνατον πλέον να ξαναπιάσουν τις ταχύτητες που έπιαναν. Γιατί συμβαίνει αυτό? όσο απλή κι αν φαίνεται η ερώτηση/απάντηση. Οι μηχανές τους δεν μπορούν να ξαναφτάσουν σε αυτές τις στροφές? χαζό παράδειγμα: το rover στις 6000rpm είχε -στο κοντέρ πάντα- ακριβώς 200, πριν από 15,5 χρόνια. στο τελευταιο μου ταξίδι διαπίστωσα οτί με λίγη παραπάνω υπομονή, μπορεί να φτάσει την 5η στις 6000 rpm με φυσικά ακριβώς την ίδια ταχύτητα (λογικο, αφου διάσταση ελαστικών κ σασμάν είναι ίδια, απλά λέω οτι ακόμα φτάνει -και ξεπερνάει- τις 6000σαλ) με τα πλοία τι γινεται? γιατί κάποιο που έφτανε τα 23+ μίλια, τώρα δεν μπορεί(?) να φτάσει ούτε 20 ? είναι μόνο θέμα μηχανών? ευχαριστώ πολύ!
proud_ionian Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 αν μια μηχανη τη συντηρεις σωστα η φθορες και η απωλεια ισχυος ειναι λιγοτερη. αλλο βεβαια ο κινητηρας ενος αυτοκινητου και αλλο η μηχανες ενος ferry που εχουν δουλεψει εκατομμυρια περισσοτερες ωρες, δουλευουν σε πολυ υψηλοτερες στροφες, στοιχιζει περισσοτερο η συντηρηση τους και καταπονουνται περισσοτερο. περα απο αυτα τα γενικα, ενα μικροατυχημα στις προπελλες, μπορει (μπορει λεω) να εχει αφησει και κανενα κουσουρακι στο μειωτηρα. ενα κακοσυντηρημμενο κουζινετο βασης μπορει να προκαλεσει "κρυολογημα" στο στροφαλο και βεβαια στο αμαξι σου οδηγας εσυ. μπαινεις μεσα, πορωνεσαι και λες δεν γ@@@@@αι θα το σανιδωσω και ας καψει οτι θελει, ενω ο πλοιοκτητης μπορει να εχει πει στον πρωτο, ετσι και σας δω πανω απο 17 εφυγες.
Φάνης Σέμπρος Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 αυτό "το δουλεύουν σε πολύ υψηλότερες στροφές", φαντάζομαι εννοείς σε σχέση με τα όρια του καθενός. πχ, εγω έχω "κόκκινο" στις 6500, αλλά πολύ σπάνια κ θα ξεπεράσω τις 3000 και μόνο σε ταξίδι θα το δουλέψω στις 4000-5000, άντε για πολύ λίγο στις 5800-6000, ενώ στο πλοίo σχεδόν συνέχεια δουλεύει κοντά στα όρια του, ε? (ή έστω, πάντως όχι στα μισά) όσο για τη "γραμμή" του πλοικτήτη, αυτό μάλλον το cat..ανοώ απόλυτα... Σ'ευχαριστώ πολύ proud !!
proud_ionian Posted December 27, 2010 Posted December 27, 2010 Ειναι πολυ πιθανο οπως σε πολλα πλοια της δεκαετιας του 70 το προπελακι να ειναι κομπλαρισμενο πανω στην αριστερη μηχανη. 'σβηνει' η μηχανη ενος πλοιου ετσι απλα οπως στα αυτοκινητα (πχ χαμηλες στροφες κινητηρα)? το bow κομπλαρισμενο με μια κυρια μηχανη, δεν το εχουν μονο τα πλοια των 70s, το εχουν και τα 4 original παλατια των μινωικων.
Neptune Posted December 27, 2010 Posted December 27, 2010 Για την ακριβεια εχουν 1 bow και 1 stern κομπλαρισμενο σε καθε αξονα. Δηλαδη για να δουλεψουν και τα 4 thruster πρεπει να δουλευουν τουλαχιστον 2 κυριες μηχανες.
pid137 Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 θέλω να υπενθυμίσω: Στα περισσότερα και σε όλα τα ποιο καινοuργια επιβατικά πλοία οι κυριες μηχανές είναι συνδεδεμένeς μονο με τις ηλεκτρογεννήτριες. Αυτές παράγουν ηλεκτrικο ρεύμα που κινούν ηλεκτρoκινητηρες που είναι συνδεδεμένoi με τους κυριους άξονες και τις πrοπελλες η τα thrusters. Οι μηχανές στα επιβατικά είναι τετράχρονες Diesel, φυσικά με τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο και Turbo (=ύπερπληρωση) (οι πολύ μεγάλες μηχανές στα φορτηγά πλοία είναι πάντα δίχρονες Diesel). Όσο για την κατανάλωση, πάει πάντα με την τρίτη δύναμη της ταχύτητας του πλοίου. Δηλαδή όταν ενα πλοίο πηγαίνει με 20 μίλια την ώρα καίει 8 φορες περισσότερο Diesel από όσο θα έκαιγε αν πήγαινε με 10 μίλια την ώρα. Για να αντιληφθούμε το ζήτημα της ηλικίας ενός πλοίου όπως επίσης και για την επιρροή της "φθορας" στη μηχανή πρέπει λίγο να σκεφτούμε τον τρόπο λειτουργίας ενός diesel. Οι Diesel δεν έχουν πεταλίδα για να αυξομειώνουν τον αέρα που ρουφάει ο κινητήρας (όπως οι βενζινοκινητήρες στα αυτοκίνητα). Ρουφάν πάντα όσον αέρα μπορούν και ο χειριστής αυξομειώνει την ποσότητα του καυσιμου που ψεκαζεται στους κυλίνδρους ανάλογα με την ισχύ που ζητα από τον κινητήρα. Με τον χρόνο τα μπεκ ψεκασμού μπουκώνουν (από επικαθίσεις) οι αντλίες καυσιμου δεν συμπιέζουν το καύσιμο όσο όταν ήταν καινούργιες, ο συμπιεστής των Turbo δεν τροφοδοτεί όσο αέρα όπως όταν ήταν νέος κλπ. Φυσικά έρχονται και οι μηχανικές φθορές που "ανεφεραν" οι φίλοι παραπάνω
polman Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 εγώ γιατί είχα διαβάσει, κάπου εδώ στο φορουμ μάλλον, ότι είναι δίχρωνες οι μηχανές και στα επιβατικα? Μπορεί να δουλέψει τετράχρωνος με 4 βαλβίδες ικανοποιητικά και χωρίς ζημιές σε τέτοια μέγεθος?
Panagia Ekatontapiliani Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 Δίχρονες μηχανές είναι πιο σπάνιο σε επιβατικά αλλά πρέπει να υπάρχουν (για παράδειγμα τα Ro-Ro Hellenic Sailor & Hellenic Master, άσχετα εάν δεν είναι αμιγώς επιβατικά). Ο λόγος είναι ότι οι δίχρονες μηχανές θέλουν αρκετό ύψος για το μηχανοστάσιο, όποτε υπάρχει πρόβλημα με το ύψος που θα μείνει για το γκαράζ του πλοίου. Σε φορτηγά υπάρχουν και τετράχρονες αλλά επειδή εκεί υπάρχει μια μηχανή προτιμούν τις δίχρονες γιατί θέλουν να βγάλουν περισσότερη ιπποδύναμη στο μικρότερο χώρο, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος για το φορτίο τους. Αλλά και ότι οι δίχρονες συνήθως έχουν λιγότερες ζημιές από ότι μια τετράχρονη.
stathis Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 θέλω να υπενθυμίσω: Στα περισσότερα και σε όλα τα ποιο καινοuργια επιβατικά πλοία οι κυριες μηχανές είναι συνδεδεμένeς μονο με τις ηλεκτρογεννήτριες. Αυτές παράγουν ηλεκτrικο ρεύμα που κινούν ηλεκτρoκινητηρες που είναι συνδεδεμένoi με τους κυριους άξονες και τις πrοπελλες η τα thrusters. Αυτό ισχύει κυρίως στα κρουαζιερόπλοια, τα περισσότερα από τα οποία διαθέτουν pods, και σε αρκετές περιπτώσεις χρισημοποιούνται αεριοστρόβιλοι σε συνδιασμό με τις τετράχρονες μηχανες. Στα περισσότερα ΕΓ/ΟΓ όμως οι μηχανές είναι συνδεδεμένες με τους ελικοφόρους άξονες μεσω μειωτηρων, μια ή και δύο μηχανες ανά άξονα. Γενικά η επίλογή του συστηματος προωσης ενος πλοίου εξαρτάται από πολλους παράγοντες και οι συνδιασμοί που μπορούν να γίνουν είναι αρκετοί
pid137 Posted December 30, 2010 Posted December 30, 2010 Συμφωνώ μαζί Σου, stahis, οι ποικιλιες στα συστήματα "προωθησης" είναι πολλές. Συνήθως μηχανές κάτω των 20MW είναι τετράχρονες. Στα EG/OG έχουμε διάταξη V για να μειωθεί όσο γίνεται το ύψος της μηχανής και να κερδηθεί χώρος στο garage. Superfast και παλάτια (αλλα μάλλον και τα Spirit/Champion της ΑΝΕΚ όπως και τα Cruise, για αυτά δεν είμαι σίγουρος) έχουν 4xWärtsilä V12 ως κυριες μηχανές: Τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, ένα εκκεντροφόρο μέσα στο V που κίνα τις βαλβίδες με ωστήρια, ένα Turbo, ABB, για κάθε κυλινδροκεφαλή. Οι "τετραχνονες" έχουν λιγότερους κραδασμούς από τις δίχρονες, αλλα όπως ειπώθηκε είναι πιο ευπαθείς. Οι δίχρονες έχουν στα πλαγια του κυλίνδρου τις σχισμές εισαγωγής ενώ οι πιο καινούργιες έχουν μια βαλβίδα "εξαγωγης" επί του κυλίνδρου. Έχουν σίγουρα βαθμό απόδοσης καλλίτερο των τετράχρονων είναι δηλαδή ποιο οικονομικές: τα λιγότερα κινούμενα μηχανικά μέρη έχουν σαν αποτέλεσμα μικρότερες εσωτερικές τριβές, και κάθε κύλινδρος παράγει έργο σε κάθε στροφή του στροφαλοφόρου και όχι σε κάθε δεύτερη όπως στις τετράχρονες. Την κατανάλωση σε αυτές τις μηχανές την μετράμε σε γραμμάρια καυσιμου ανά παραγόμενη kWh. Που είναι και ένα μετρo του βαθμού απόδοσης. Οι πολύ μεγάλες Diesel φτάνουν και τα 150g/kWh που αντιστοιχεί σε βαθμό απόδοσης πάνω από 50% που σημαίνει οτι μετατρέπουν πάνω από 50% της ενέργειας του καυσιμου σε μηχανικη ενέργεια στο στροφαλοφόρο. Για συγκριση ο κινητήρας μιας φορτωμένης νταλίκας 40t με 80km/h σε αυτοκινητόδρομο έχει κατανάλωση κοντά στα 180g/kWh ενω ο κινητηρας (βενζίνης) ενός αυτοκινήτου στα 100km/h έχει κατανάλωση 210g/kWh ενώ μέσα στην πόλη μπορεί και να φτάσει τα 400g/kWh Ελπίζω να μην Σας κουράζω με τέτοιες λεπτομέρειες. Τις καλλίτερες ευχές μου για την νέα χρονια.
NHSOS XIOS Posted November 27, 2011 Author Posted November 27, 2011 Τις τελευταιες μερες παρακολουθω μια συζητηση στο φορουμ του naviearmatori και μου εχουν δημιουργηθει διαφορες αποριες σχετικα με τα ferries. Την Τριτη λοιπον,το NOMENTANA ταξιδευε με 8 μποφορ απο την Τσιβιτα στο Καλιαρι και επειδη ηταν πολυ ασχημος ο καιρος και γερο το κοπανημα στα κυματα,εσπασε καποιος σωληνας(αποχετευσης,νερου?)και πλημμυρισε το ντεκ ν.9 απο νερο(και οτι αλλο μπορει να φανταστει ο νους σας )μεχρι πανω απο τον αστραγαλο.Τελοσπαντων επικρατησε ενα ωραιο κλιμα εντος του πλοιου αλλα δεν υπηρξε καποιο ουσιαστικο προβλημα και οι επιβατες εφτασαν κανονικα στον προορισμο τους. Η εξηγηση που δινουν στο φορουμ γιατι εσπασε ο σωληνας ειναι το που δειχνει πως συμπεριφερεται ενα πλοιο σε εντονο κυματισμο(κουνιεται σαν ακορντεον για να το πουμε λαικα )αλλα εμενα μου φαινεται περιεργο ενα ferry να 'ταλαντωνεται' τοσο πολυ σε ασχημες καιρικες συνθηκες.Στο κοντεινεραδικο το καταλαβαινω αλλα σε ενα ΕΓ/ΟΓ που ειναι πιο 'ολοκληρωμενη' κατασκευη,υπαρχει αραγε η ιδια ταλαντωση? Μηπως οσο μεγαλυτερο ηλικιακα ειναι ενα πλοιο αποκτα με το καιρο περισσοτερη 'ελαστικοτητα'(συντονισμος,καταπονισεις μεταλλων κλπ)και αρα κινδυνευει καποια στιγμη να κοπει στα 2? Αυτο δεν λαμβανεται υποψην για να θεσπιστει καποιο οριο στην ηλικια που μπορει να φτασουν τα επιβατηγα?
Stefanos Posted January 31, 2012 Posted January 31, 2012 (edited) αν και λίγο καθυστερημένα απαντώ στη απορία σου ως εξής,εννοείς ότι ένα ferry το βλέπεις σαν πιο"ολοκληρωμένη" κατασκευή λόγω των υπερκατασκευών? έτσι? λοιπόν γενικά όλα τα πλοία έχουν αυτή τη συμπερισφορά δηλαδή φορτίζονται με το φαινόμενο που στη μηχανική ονομάζεται κάμψη Στα επιβατηγά αυτή η συμπεριφορά εξαρτάται απο το πώς είναι "δεμένη" η υπερκατασκευή πάνω στη γάστρα δηλαδή μπορεί η γάστρα να καμπυλωνεται μόνη της και η υπερκατασκευή μόνη της,άλλα με αντίθετη φορά μεταξύ τους ή η γάστρα και υπερκατασκευή να καμπυλώνονται μαζί.Στη δευτερη περίπτωση η κάμψη του πλοίου δεν είναι τόσο έντονη μιας και τα περισσότερα καταστρώματα που συνεργάζονται μειώνουν την ένταση του φαινομένου. Η ηλικία και η ελαστικότητα του πλοίου δεν έχουν καμία απολύτως σχέση,κίνδυνος να κοπεί το πλοίο στη μέση υπάρχει μόνο όταν τα ελάσματα των καταστρωμάτων και τα διαμήκη ενισχυτικά έχουν χάσει το απαίτουμενο πάχος λόγω φθοράς και διάβρωσης,άλλα γενικά τα επιβατηγά είναι πλοία που ούτε έντονες φθορές έχουν ούτε φορτίζονται τόσο πολύ απο το φορτίο που μεταφέρουν,και γενικά ο κίνδυνος αστοχίας της μεταλλικής κατασκευής είναι σχεδόν μηδενικός,αυτός είναικαι ο λόγος που τα επιβατηγά αντέχουν πολυ περισσότερα χρόνια απο τα φορτηγά Edited January 31, 2012 by Stefanos
TED Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 (edited) Γνωρίζει κανείς πως είναι το εσωτερικό ενός πλωραίου βολβού; Ερωτώ δηλαδή αν είναι κούφιο, μασίφ (δε νομίζω) ή κάτι ενδιάμεσο (π.χ. μια σειρά από κάθετες η/και οριζόντιες δοκούς). Επίσης θα ήθελα να να ξέρω αν συνήθως αυτο το μέρος του πλοίου είναι προσβάσιμο (π.χ. με κάποια πόρτα). Edited February 29, 2012 by TED
Panagia Ekatontapiliani Posted March 1, 2012 Posted March 1, 2012 Ένας βολβός δεν είναι μασίφ (λόγω βάρους) αλλά ούτε κούφιος (γιατί με το παραμικρό μπορεί να υποχωρήσει). Όποτε καταλήγουμε σε μια ενδιάμεση κατάσταση δηλαδή με δοκούς κάθετα και οριζόντια που συγκρατούν τις λαμαρίνες που σχηματίζουν το βολβό. Εάν είναι προσβάσιμο δεν μπορώ να το πω με σιγουριά αλλά φαντάζομαι ότι είναι εν μέρη μέσω των στεγανών του πλοίου στη πλώρη
Neptune Posted March 1, 2012 Posted March 1, 2012 Ολα τα μερη ενος πλοιου ειναι προσβασιμα βασει κανονισμου
margaritis24 Posted April 24, 2012 Posted April 24, 2012 με το πετρελαιο στα υψη κ τα εσοδα λιγοτερα απο τα εξοδα καθε πλοιου αναρωτιεμαι γιατι οι εταιρειες που εφτιαξαν ποσταλια κ οι μπλου σταρ ακομα που εφτιαξε το δηλος κ το πατμος βαζουν 4 μηχανες στα πλοια τους ενω παλια εβαζαν 2!!!δεν εχουν μεγαλυτερη καταναλωση???κ μην πει κανεις λογω ταχυτητας γιατι 1 να ειναι off η ταχυτητα παει περιπατο...
Stefanos Posted April 24, 2012 Posted April 24, 2012 (edited) Για την ισχύ που χρείαζεται για να βγάλουν τη μέγιστη ταχύτητα που θέλουν,δεν μπορούν να μπουν 2 μηχανές γιατί δε θα χωρούσαν στο μηχανοστάσιο λόγω μεγέθους,αν θέλανε να φτιάξουν πλοια εξ'αρχής με λιγότερο δρόμο μπορούσαν να βάλουν 2 Edited April 24, 2012 by proud_ionian quote
NHSOS XIOS Posted April 25, 2012 Author Posted April 25, 2012 Χαρακτηριστικο παραδειγμα νομιζω ειναι το ομορφο NORTHERN EXPEDITION που ειναι στα ιδια μετρα με το ΔΗΛΟΣ,εχει περιπου το ιδιο GT αλλα η υπηρεσιακη του ειναι στα 20μιλια λογω της χαμηλης ιπποδυναμης=2μηχανες.Συγκριτικα N.EXPEDITION: 151m , GT 17720 ,9000kw BS DELOS: 145m , GT 18498 ,32000kw N.CHIOS 136m ,GT 7864 ,31680kw
Stefanos Posted April 25, 2012 Posted April 25, 2012 σωστά,είναι πολύ έυκολο να καταλάβει κανείς ότι μετά απο κάποια όρια ταχυτήτων η απαιτούμενη ισχύς μεγαλώνει εκθετικά. και επίσης στη θεωρητική περίπτωση που το δήλος ας πούμε είχε δύο μηχανές αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα είχε μικρότερη κατανάλωση,διότι η κατανάλωση είναι συνάρτηση της ιπποδύναμης και του χρόνου λειτουργείας της μηχανής.
pid137 Posted April 25, 2012 Posted April 25, 2012 Όπως είχα πει και παραπάνω για ένα συγκεκριμένο πλοίο η κατανάλωση, πάει με την τρίτη δύναμη της ταχύτητας του πλοίου. Δηλαδή όταν ενα πλοίο πηγαίνει με 20 μίλια την ώρα καίει 8 φορες περισσότερο Diesel από όσο θα έκαιγε αν πήγαινε με 10 μίλια την ώρα. Αν το ίδιο πλοίο έφτανε τα 30 μίλια θα έκαιγε 27 φορες περισσότερο καύσιμο από όταν πηγαίνει με 10 μίλια την ώρα.
hristos Posted June 8, 2012 Posted June 8, 2012 Παρακαλώ ήθελα να ρωτήσω γιατί στα ταχύπλοα είναι πιο αποδοτικά τα jets από τις προπέλες;
NHSOS XIOS Posted June 18, 2012 Author Posted June 18, 2012 Ευκαιρια να πλουτισουμε τις γνωσεις μας με τα μηχανολογικα του ΧΙΟΣ. Α.Στα ferries με 4μηχανες,οι 2 αριστερα συνδεονται/κινουν την αριστερη προπελα και οι 2 δεξια,την προπελα της αντιστοιχης πλευρας? Η μηπως μοιραζεται η ισχυς των τεσσαρων και στις 2 προπελες ταυτοχρονα? Β.Στην περιπτωση που η προπελα/προπελες 'κολλησουν'(μπλεξιμο με καβους,διχτυα,χτυπημα σε βραχια,μπλοκια κλπ)υπαρχει καποιος 'μηχανισμος' που προστατευει τις μηχανες ωστε να μην μεταφερθει η 'ενεργεια-εργο' σε αυτες?
Neptune Posted June 19, 2012 Posted June 19, 2012 Χωρις να ειμαι και ο πλεον ειδικος με τα λιγα που ξερω Α. Οι 2 μηχανες αριστερα κινουν τον αριστερο αξονα και οι 2 μηχανες δεξια αντιστοιχα το δεξιο αξονα. Β. Η σειρα μεταδοσης της κινησης ειναι Μηχανη-Clutch(συμπλεκτης με απλα λογια)-μειωτηρας-αξονας προπελα. μολις αντιληφθει καποιος οτι κατι δεν παει καλα οι αμεσες κινησεις ωστε να μη γινει μεγαλυτερη ζημια ειναι 1) να ξεκλατσαρει (αποσυμπλεξει) τις μηχανες (ωστε να μην τρωνε το ζορι) 2) να μηδενισει το pitch της προπελας (αν το πλοιο ειναι σε κινηση αποφευγεις να γυριζει ο αξονας με τη ροη του νερου στην προπελα) 3) να σβησει τις μηχανες με το emergency stop Ολα τα παραπανω αναλογα την περιπτωση και τη φυση του ατυχηματος.
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now