Jump to content
Shipfriends

Ελέφαντας (IMO 6930776)


Recommended Posts

Εισροή υδάτων στο Φ/Γ αμμοληπτικό Ελέφαντας στην Ελευσίνα

Quote

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ελευσίνας, απογευματινές ώρες χθες, ότι το Φ/Γ Αμμοληπτικό ''ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ'' Ν.Π. 10542, το οποίο βρισκόταν προσδεμένο επί έτερου Φ/Γ πλοίου στον όρμο Ασπροπύργου ανατολικά της προβλήτας Χαλυβουργικής, παρουσίασε έντονη εισροή υδάτων με αποτέλεσμα την πρόκληση κλίσης.

Άμεσα στο σημείο κατέπλευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το πλήρωμα του οποίου διαπίστωσε ότι σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος της πλώρης, της πρύμνης και του κυρίου καταστρώματος του ανωτέρω πλοίου είχε καλυφθεί από τη θάλασσα, ενώ στη συνέχεια το πλοίο σταθεροποιήθηκε έχοντας επικαθήσει στον πυθμένα της θάλασσας.

Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή κατέπλευσαν, προς παροχή συνδρομής, δεύτερο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και Ε/Γ-Φ/Γ λάντζες, ενώ παράλληλα μετέβησαν Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ιδιώτης δύτης.

Με μέριμνα του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας τοποθετήθηκαν αντιρρυπαντικά φράγματα προς αποφυγή θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ στο σημείο παραμένει περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας που διενεργεί την προανάκριση, ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας, προκειμένου να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για πρόληψη ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Συνέχεια ενημέρωσης για την εισροή υδάτων σε Φ/Γ αμμοληπτικό Ελέφαντας στην Ελευσίνα την 25/09/17 

Quote

Αναφορικά με το περιστατικό εισροής υδάτων απογευματινές ώρες χθες, στο Φ/Γ Αμμοληπτικό ''ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ'' Ν.Π. 10542, το οποίο βρισκόταν προσδεμένο επί έτερου Φ/Γ πλοίου στον όρμο Ασπροπύργου ανατολικά της προβλήτας Χαλυβουργικής,  γνωρίζεται ότι κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής περιμετρικά του ημιβυθισμένου πλοίου διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση από ελαφρά πετρελαιοειδή χρώματος πράσινου και εκτάσεως περίπου είκοσι τετραγωνικών μέτρων (20m2) εντός του ποντισμένου φράγματος καθώς και ελαφρά πετρελαιοειδή ιδίας έκτασης εκτός φράγματος με τη μορφή διάσπαρτων κηλίδων.
Άμεσα από ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης και με τη συνδρομή δύο (02) περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ξεκίνησαν εργασίες απορρύπανσης με την πόντιση πλωτού φράγματος και τη χρήση απορροφητικών υλικών.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας που διενεργεί την προανάκριση στο πλαίσιο του αυτοφώρου κατά παράβαση του άρθρου 277 του ΠΚ  σε συνδυασμό με το Π.Δ. 55/98 (Α' 58) για ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος.

 

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Το Ελέφαντας απομακρύνθηκε από το λιμάνι της Ελευσίνας

Quote

Ένα ακόμη ναυάγιο, το τρίτο κατά σειρά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, απομακρύνθηκε οριστικά από τον κόλπο της Ελευσίνας, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ.

Πρόκειται για το Φ/Γ– ΑΜΜΟΛΗΠΤΙΚΟ «ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ» (Ν.Π. 10542) το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο επί σειρά ετών στη θαλάσσια περιοχή του Ασπροπύργου εντός της ζώνης Λιμένα Ελευσίνας, αρμοδιότητας του Ο.Λ.Ε. ΑΕ, επιβαρύνοντας το θαλάσσιο περιβάλλον και είχε χαρακτηριστεί ως ναυάγιο.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης του πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Ο.Λ.Ε. ΑΕ, ενώ είχαν προηγηθεί και ολοκληρωθεί με επιτυχία οι απαραίτητες εργασίες ανέλκυσης του. Σε όλα τα στάδια των εργασιών ανέλκυσης και απομάκρυνσης του ναυαγίου τηρήθηκαν απαρέγκλιτα όλες οι τεχνικά ενδεδειγμένες συστάσεις της Τεχνικής Επιτροπής, η οποία έχει συσταθεί από τον Ο.Λ.Ε. ΑΕ για την επίβλεψη και διασφάλιση όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφάλειας και προφύλαξης προς αποφυγή ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Το Φ/Γ «ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ» έκανε το τελευταίο του ταξίδι ρυμουλκούμενο και προορίζεται για σκραπ. Είχε ελλιμενιστεί στην Ελευσίνα το 2012 και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, παρά τις εξώδικες ενημερώσεις που είχε αποστείλει ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ ως προς τις οικονομικές (τέλη ελλιμενισμού) και περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της.

Το έργο της απομάκρυνσης του Φ/Γ «ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ» ανατέθηκε από τη Διοίκηση του Ο.Λ.Ε. ΑΕ με ανοιχτό δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό και ενώ είχαν ήδη προηγηθεί δύο ανοικτοί πλειοδοτικοί δημόσιοι διαγωνισμοί που κηρύχθηκαν άγονοι.

Η Διοίκηση του Ο.Λ.Ε. ΑΕ θεωρεί άκρως σημαντικό το έργο της οριστικής απομάκρυνσης επικίνδυνων-επιβλαβών πλοίων και ναυαγίων για την αποσυμφόρηση του ήδη βεβαρημένου θαλάσσιου χώρου της Ελευσίνας ώστε να πάψει η περιοχή να αποτελεί “νεκροταφείο πλοίων” και βιομηχανικών αποβλήτων.

Το προσεχές διάστημα πρόκειται να απομακρυνθούν από τον κόλπο της Ελευσίνας και άλλα επικίνδυνα-επιβλαβή πλοία και ναυάγια.

ΟΛΕ-ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ-2--1024x768.jpg

Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Το Ελέφαντας μπορεί να απομακρύνθηκε από την Ελευσίνα και ήρθε στο ναυπηγείο του Σπανοπουλου στη Σαλαμίνα (έχει δέσει αριστερά από το Θεόφιλος) αλλά πλέον βρίσκεται μισοβυθισμένο στη συγκεκριμένη θέση. Ιδου και η σχετική ανακοίνωση του ΥΕΝ στις 22 Δεκεμβρίου 2021.

Quote

Ημιβύθιση φορτηγίδας στη Σαλαμίνα

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Σαλαμίνας, από ιδιωτικό ναυπηγείο, για ημιβύθιση της φορτηγίδας “ΠΟΝΤΟΣ” Ν.Π.2606 στη θαλάσσια περιοχή έξω από το εν λόγω ναυπηγείο.

Άμεσα στο σημείο μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου δεν διαπιστώθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ ποντίστηκε πλωτό φράγμα περιμετρικά της εν λόγω φορτηγίδας και τέθηκαν σε ετοιμότητα προσωπικό και μέσα απορρύπανσης, για προληπτικούς λόγους.

Προανάκριση διενεργείται από το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Σαλαμίνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
On 1/16/2022 at 2:25 PM, Panagia Ekatontapiliani said:

Το Ελέφαντας μπορεί να απομακρύνθηκε από την Ελευσίνα και ήρθε στο ναυπηγείο του Σπανοπουλου στη Σαλαμίνα (έχει δέσει αριστερά από το Θεόφιλος) αλλά πλέον βρίσκεται μισοβυθισμένο στη συγκεκριμένη θέση. Ιδου και η σχετική ανακοίνωση του ΥΕΝ στις 22 Δεκεμβρίου 2021.

 

Α ρε έρμε Ελέφαντα, αλιγάτωρας κατήντησες.

Link to comment
Share on other sites

  • polmyt changed the title to Ελέφαντας (IMO 6930776)

To πλοιο πρεπει να δουλεψε σχετικα λιγο καιρο στην Ελλαδα

Χτισμενο το 1969 με το ονομα HOVERINGHAM V ,στη συνεχεια μετονομαζεται σε CITY OF SOUTHAMTON.Στην Ελλαδα ερχεται ειτε το 1998 που μετονομαζεται σε LEON I ,ειτε το 2004 που περνει το ονομα ΚΑΒΟΝΗΣΙ.

Γυρω στο 2009-2010 παροπλιζεται .

Εμεις θα το δουμε σε αθλια κατασταση μεν ,αλλα τουλαχιστον να επιπλεει στην Ελευσινα το 2015

Link to comment
Share on other sites

Λίγο έλειψε να είχαμε την νεκρανάσταση του αιώνα (με βάση την ηλικία του, τα χρόνια εγκατάλειψης, την βύθιση του στην Ελευσίνα) όταν το καλοκαίρι του 2021 επρόκειτο να βγει σε ναυπηγείο στο Πέραμα, όχι για scrap, αλλά για εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισης ώστε να επιστρέψει στην ενεργό δράση. 

Κάτι τελικά που για άγνωστους λόγους δεν έγινε. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Λίγο καιρό μετά την ανέλκυσή του,στην περιοχή της εργασίας μου  ήλθε ένα Terrano του λιμεναρχείου Ελευσίνας κ έψαχνε την διεύθυνση της πλοιοκτήτριας γιά να επιδώσει  πρόστιμο Επειδή απευθύνθηκαν κ σε μένα,είδα ότι ήταν 47000 Ευρώ κ στην διεύθυνση που αναζητούσαν υπήρχε ένα κλειστό μπαρ!!!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...