Jump to content
Shipfriends

Τιμουν και δερνουν (μεχρι θανατου;)


Recommended Posts

Τριπλή έρευνα στο λιμάνι

Επί πέντε ώρες κατέθετε στο Λιμεναρχείο και στην Αστυνομία της Πάτρας ο 15χρονoς Αφγανός, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες ομοεθνών του ξυλοκοπήθηκε άγρια από άνδρες του Λιμενικού το απόγευμα της Δευτέρας, μέσα στο χώρο του Λιμένα Πατρών.

Το παιδί έδινε κατάθεση στις λιμενικές Αρχές επί ώρες, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, καθώς ζαλίζονταν από τα χτυπήματα που είχε δεχτεί στο κεφάλι του, το προηγούμενο βράδυ.

Ωστόσο, αξίζει ν’ αναφερθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί υπέγραψε τη μακροσκελή του κατάθεση, τη στιγμή που ο ομοεθνής του διερμηνέας -που το συνόδευε από την αρχή της περιπέτειάς του- είχε βγει έξω από το χώρο στον οποίο βρισκόταν το ανήλικο αγόρι, ενώ το ρόλο του διερμηνέα είχε αναλάβει κάποιος που είχε διορισθεί από την Πολιτεία.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι και οι άνθρωποι του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου Πατρέων, οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό του αγοριού από τις πρώτες στιγμές μετά το περιστατικό, δεν γνώριζαν τι έχει υπογράψει το μικρό παιδί στην κατάθεσή του…

«Προσπαθήσαμε να μάθουμε τι έχει πει το παιδί, ωστόσο ο διερμηνέας που ήταν παρών την ώρα της υπογραφής δεν μας αποκάλυψε απολύτως τίποτα, επικαλούμενος το απόρρητο», σημείωσε ο υπεύθυνος Κοινωνικού Τομέα του Δήμου Πατρέων, Ανδρέας Γριντέλας.

Να επισημάνουμε πάντως ότι ο 15χρονος νοσηλεύεται σοβαρά στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στο Ρίο, με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, ενώ -όπως έγινε γνωστό- ο Κοινωνικός Τομέας του Δήμου θ’ αναλάβει την φροντίδα του παιδιού, το οποίο τις επόμενες μέρες θα διαμείνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Χθες το πρωί, τον άτυχο 15χρονο επισκέφτηκε και ο λιμενάρχης Πατρών, Νίκος Σπανάκος, προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος την κατάστασή του

πηγη: Η Ημερα

Link to comment
Share on other sites

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Με εντολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιχάλη Κεφαλογιάννη, μετέβη χθες στην αχαϊκή πρωτεύουσα ο γενικός επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος, Θεόδωρος Ρετσεμπέρης, προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ζήτησε να ολοκληρωθεί η έρευνα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μην υπάρχουν “σκιές” εις βάρος του Λιμενικού Σώματος, για τον ξυλοδαρμό του νεαρού από άνδρες του.

Την ίδια στιγμή, προανακριτική διαδικασία πραγματοποιεί και το Α’ Αστυνομικό Τμήμα για το θάνατο του 21χρονού Αφγανού που έχασε τη ζωή του τη στιγμή της συμπλοκής εκτός του Λιμένα Πατρών. Τα αποτελέσματα των δύο ερευνών θ’ αποσταλούν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας, Αναστάσιο Κανελλόπουλο, προκειμένου να τα αξιολογήσει και να αναλάβει εν συνεχεία την υπόθεση η Δικαιοσύνη, αν και σύμφωνα με την ιατροδικαστή Αγγελική Τζιόλα, ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, καταδικάζει το περιστατικό του Λιμανιού, λέγοντας ότι «προσπαθούν με βία και τρομοκρατία να σταματήσουν το κύμα των οικονομικών και πολιτικών μεταναστών που δημιούργησαν οι ίδιοι με τους στρατούς κατοχής και τον πόλεμο στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος από τις λιμενικές Αρχές, που συνοδεύεται με όργιο τρομοκράτησης του τραυματισμένου στο Νοσοκομείο που νοσηλευόταν, αλλά και άρνηση παροχής πληροφοριών στα ΜΜΕ.

Είναι καθήκον και υποχρέωση κάθε σκεπτόμενου και δημοκρατικού πολίτη να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας».

Τον αυταρχισμό και τη βία από τις λιμενικές Αρχές σε βάρος των οικονομικών μεταναστών της πόλης, κατήγγειλε και το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Ανδρέας Αντωνόπουλος, ανοίγοντας τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής και με αφορμή τον -προ δύο ημερών- σοβαρό τραυματισμό ενός νεαρού Αφγανού στο λιμάνι της Πάτρας.

Ο κ. Αντωνόπουλος υποστήριξε πως η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι αυτή που οπλίζει το χέρι των δυνάμεων του Λιμενικού ώστε να προκαλεί φαινόμενα άγριας και βάρβαρης καταστολής και κάλεσε το λαό και κυρίως τη νεολαία να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας απέναντι στα ακραία αυτά φαινόμενα των καιρών.

Τέλος, με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Κίνηση Πολιτών για την Πάτρα» καταδικάζει το περιστατικό που έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία της πόλης και καλεί την τοπική ηγεσία του Λιμεναρχείου να διαλευκάνει το συντομότερο δυνατό την υπόθεση και ν’ αποδοθούν οι ευθύνες όπου αναλογούν.

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΓΑΝΩΝ

Αναστατωμένοι είναι οι Αφγανοί που διαμένουν στην Ηρώων Πολυτεχνείου, μετά το θάνατο του ομοεθνή τους και τον τραυματισμό του ανήλικου παιδιού. Γίνονται προσπάθειες από φορείς της πόλης, προκειμένου να μην υπάρξει αναταραχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσιμη σαν κι αυτή, όπου στο παγκόσμιο γίγνεσθαι παρατηρούνται αναταραχές με τους μουσουλμάνους.

Link to comment
Share on other sites

Το να κάτσει κάποιος να ξυλοκοπήσει έναν 15χρονο μόνο και μόνο επειδή δεν διέθετε ταξιδιωτικά έγγραφα είναι άνανδρο, εγκληματικό και σαφώς καταδεικνύει η πράξη του τον πολιτισμό που διακατέχει τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Θα ήθελα να ήξερα πως θα αντιδρούσε ο συγκεκριμένος άνθρωπος αν σταματούσαν τον γιό του για έλεγχο ταυτοπροσωπίας ,δεν είχε ταυτότητα επάνω του και τον ξυλοκοπούσαν αγρίως.

Αυτά τα πράγματα μαζί με τις σκιές που υπάρχουν στην διαδικασία της κατάθεσης του 15χρονου δεν είναι σοβαρά πράγματα , δεν μπορεί να συμβαίνουν σε μια πολιτισμένη χώρα και σίγουρα θα πρέπει να πέσουν κεφάλια.

Επίσης θα πρέπει όταν λιμενικοί και αστυνομικοί φοιτούν στις σχολές να τους κόβεται ο βήχας, να μάθαινουν μέχρι που είναι τα όρια της εξουσίας τους κι όχι να τους φανατίζουν.

Διότι συχνά παρατηρείται το φαινόμενο πιτσιρικάδες απόφοιτοι των συγκεκριμένων σχολών να το παίζουν ταξίαρχοι και ναύαρχοι.:)

Link to comment
Share on other sites

Πολλοί δυστυχώς είναι της φιλοσοφίας ότι εφόσον φοράω στολή είμαι εξουσία, δηλαδή γα... και δέρνω (sorry για την έκφραση). Η Ελλάδα δίδαξε πολιτισμό. Κάποτε. Τα παλιά, πολύ παλιά χρόνια. Τώρα έχουν προτεραιότητες άλλα πράγματα. Ποιός όμως θα βρεθεί να τους πιάσει από το αυτί όλους αυτούς που το παίζουν δήθεν τάχα άντρακλες; Και που το παίξανε άντρακλες, σ' ένα 15 χρονο. Αν είχανε κανά 2 ντερέκια μπροστά τους να δω ποιός θα έτρωγε το ξύλο. Ειλικρινά λυπάμαι που υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές.

Link to comment
Share on other sites

το εργο το εχουμε ξαναδει και αλλη φορα. δε θυμαστε εκεινον στη ζακυνθο που κλωτσαγε το λαθρομεταναστη και τον εβαζε να του γυαλιζει τα αρβυλα;

απο τη στιγμη που στις ειδικες δυναμεις (οχι μονο του ΛΣ) για να μπεις πρεπει να εισαι απλα λιγο "σφιχτης", κολλημενος και λιγο βυσμα και δε μετρανε και αλλες ικανοτητες και προσοντα αυτα θα εχουμε.

η νοοτροπια "εμεις ειμαστε το κρατος" υπαρχει απο παλια και δεν εχει γινει προσπαθεια να ξεριζωθει.

μετα μας φταινε οι αμερικανοι και οι αγγλοι στο ιρακ.

παντως μεχρι στιγμης επισημη αντιδραση απο το Κ.Λ. Πατρας δεν εχουμε.

Link to comment
Share on other sites

αυτο ηταν δηλωση πρωην ανωτατου αξιωματικου του ΛΣ που τωρα εργαζεται για αυτους που ηλεγχε.:)

να συμπληρωσω για το συμβαν οτι το Κ.Λ.Π. ισχυριζεται (φορτικα) οτι ο νεαρος χτυπησε ενω σκαρφαλωνε στα καγκελα του λιμανιου και επεσε, ενω ο αλλος πεθανε απο το σοκ. (ναι υπαρχει και νεκρος. ενας 20χρονος ξαδερφος του 16χρονου)

ο ΥΕΝ προφανως δεν το δεχεται αυτο και εστειλε με προσωπικη αποφαση του, τον επιθεωρητη του ΛΣ Ρετζεμπερη (η καπως ετσι) να διεξαγει ο ιδιος ερευνα.

Link to comment
Share on other sites

Κάντε λίγο κράτει παιδιά, τα δεδομένα αλλάζουν:

Σύμφωνα με την ιατροδικαστή Αγγελική Τζιόλα, που εξέτασε τον ανήλικο Αφγανό, «τα κλινικά ευρήματα στον 15χρονο συνηγορούν υπέρ της πλήξεως και της προσκρούσεως επί μιας σκληρής και ανένδοτης επιφάνειας». Ο 15χρονος μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών εξήλθε από το νοσοκομείο.

Όσον αφορά στα αίτια του θανάτου του 21χρονου Αφγανού, η Αγγελική Τζιόλα ανέφερε ότι από την πρώτη εξέταση προκύπτει ότι ο θάνατος προήλθε από παθολογικά αίτια, ενώ ζητήθηκε ιστολογική και τοξικολογική εξέταση. Πάντως, όπως σημείωσε, δεν υπάρχει καμία εξωτερική κάκωση στο σώμα του θανόντος.

Αν πιστέψουμε την ιατροδικαστή τότε πολύ κακό για το τίποτα.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο "βαρύς τραυματισμός λόγω ξυλοδαρμού" δεν υπάρχει πουθενά, το παιδί βγήκε απο το νοσοκομείο σχεδον αμέσως!

Εν τω μεταξύ μαγκέψανε και οι άλλοι:

Έρευνες στο κέντρο της Πάτρας πραγματοποιούν άνδρες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ομάδας περίπου 30 ατόμων που προκάλεσε φθορές σε κτίριο του λιμανιού και σε σταθμευμένα οχήματα μετά από τις πρόσφατες καταγγελίες για κακοποίηση ανήλικου Αφγανού μετανάστη.

πηγή: www.in.gr (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=685098&lngDtrID=244)

Link to comment
Share on other sites

κανε κραττει gpan. εχει παραμβει και εισαγγελεας, ενω (επαναλαμβανω) ο ΥΕΝ εστειλε επιθεωρητη του Λ.Σ.

για το θεμα του 16χρονου εχω την εντυπωση οτι ανδρες του ΛΣ εχουν αναμειξη. (πχ μπορει να τον βοηθησαν να προσκρουσει:D ).

οσο για τα χτεσιμα λαμπογυαλα, επροκειτο για "μη πατρινους". ηρθαν, τα'σπασαν και ξαναρθαν εκει σε σας.

Link to comment
Share on other sites

Ο εισαγγελέας ομως οπως και ο επιθεωρητής θα λάβουν υπόψη τους και την άποψη του ιατροδικαστή η οποία θα είναι κ πιο βαρύνουσα

απο κάθε αλλον αυτόπτη μάρτυρα που μπορεί να είδε κάτι μπορεί ομως και να "τα πήρε" για να δεί κατι πιο συγκεκριμένο. Και φυσικά

δεν περιμένω απο κανεναν λιμενικό να πει πως όντως ξυλοκοπήθηκε όπως κανενας αφγανός δεν θα πει το αντίθετο.

Απο οσα έχουμε αναφέρει ως τώρα δεν θεωρω αυτονόητο πως τις έφαγε απο λιμενικούς και για την ώρα πιστεύω πως τον κυνήγησαν

και χτύπησε μονος του. Οπως η αναφερθείσα "σοβαρη κατάσταση" έγινε "εξήλθε απο το νοσοκομείο μετα τις πρώτες βοήθειες" έτσι

αμφισβητώ και την εγγυρότητα του ξυλοδαρμού μέχρι αποδείξεως...

Παρεπιπτόντως κάμερες στο λιμάνι που καταγράφουν υπάρχουν έτσι δεν είναι?

Link to comment
Share on other sites

Ο εισαγγελέας ομως οπως και ο επιθεωρητής θα λάβουν υπόψη τους και την άποψη του ιατροδικαστή η οποία θα είναι κ πιο βαρύνουσα

να σου θυμησω προσφατη ιατροδικαστικη γνωματευση για "αυτοκτονια" που προκαλεσε παρεμβαση του εισαγγελεα του αρειου παγου και mini ενδοκυβερνητικη κρισηB)

Παρεπιπτόντως κάμερες στο λιμάνι που καταγράφουν υπάρχουν έτσι δεν είναι?

υπαρχουν καμερες, αλλα μαλλον ανηκουν στο us reserve fleet:p . πριν κανα διμηνο ειχα δει κατι αρθρα στον τοπικο τυπο που ανεφεραν οτι οι καμερες ειναι shut down και δεν χρησιμοποιουνται για διαφορους λογους. (εληξε η συμβαση με τον προμηθευτη, δεν ειναι ετοιμο το σχεδιο ασφαλειας λιμενος κλπ).

η ουσια του προβληματος ειναι οτι καποιοι ανδρες του Λ.Σ. στη... "νυμφη του Πατραϊκου":p ειναι πολυ macho guys. δεν ειναι τυχαιο οτι το συμβαν προκαλεσε αναταραχη στην πολη και εγιναν επικριτικα σχολια ακομη και απο αρθρογραφους τοπικων εφημεριδων, συντηρητικης πολιτικης προελευσης, που ηταν υπερ της εκδιωξης των λαθρομεταναστων απο την πολη.

δεν πιστευω παντως οτι θα βγει ακρη. ουτε θα δοθει συνεχεια στο θεμα. ο αφγανος ειναι παρανομα στη χωρα και θα το βουλωσει και οι τοπικοι παραγοντες (τυπος ΚΛΠ και λοιποι) στο τελος θα τα βρουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Σύλληψη στελέχους Λ.Σ. για ναρκωτικά

Πηγη: ΥΕΝ

Στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων, που διενεργούνται στα επιβατηγά πλοία από Κλιμάκια του Κ.Λ. Πειραιά, στο λιμένα Πειραιά, προς εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών, τις απογευματινές ώρες της 17/02/2009, εντός του Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου «ΡΟΜΙΛΝΤΑ» , εντοπίστηκε και κατασχέθηκε μαύρος σάκος ταξιδίου, εντός του οποίου ευρέθη, επιμελώς κρυμμένη, ακατέργαστη ινδική κάνναβις (χασίς) βάρους 37,2 γραμμαρίων.

Εντός του προαναφερθέντος σάκου βρέθηκε, πέραν των διαφόρων προσωπικών ειδών ρουχισμού και ένα ατομικό βιβλιάριο νοσηλείας στρατιωτικού Λ.Σ., το οποίο ανήκει σε στέλεχος του Λ.Σ., που υπηρετεί σε Λιμενική Αρχή των Κυκλάδων.

Αμέσως ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Ναυτοδικείου Πειραιά, ο οποίος διέταξε τη σύλληψη του εν λόγω λιμενικού, που ήδη είχε μεταβεί στην Υπηρεσία του αεροπορικώς και θα παραλάμβανε το σάκο με τον κατάπλου του πλοίου.

Με εντολή του κ. Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π. προς τον κ. Αρχηγό Λ.Σ., διετάχθη η άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και η θέση του εν λόγω στελέχους Λ.Σ. σε διαθεσιμότητα.

Link to comment
Share on other sites

να ρωτησω κατι με αφορμη αυτο το γεγονος

μετα τον εντοπισμο τετοιου ειδους φορτιου ,περαν αυτου που του ανηκει και διωκεται εχουν κυρωσεις και τα εκαστοτα πλοια που ετυχε να μεταφερουν το φορτιο;δηλ.ειναι υπευθυνα τα μελη του πληρωματος για ελεγχο;για διαφωτιστε με

Link to comment
Share on other sites

όχι δεν έχουν καμία επίπτωση. Για την έρευνα των αποσκευών αν κριθεί απαραίτητο μόνο το Λ.Σ είναι το καθ'ύλην αρμόδιο.

Ως εκ τούτου ευθύνες δεν προσάπτονται στο πλοίο και στο πληρωμά του αφού δεν έχουν δικαιοδοσία ελέγχου.

Από την άλλη όμως σε ανάλογες περιπτώσεις κι αν κριθεί απαραίτητο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να τραβιέται κάποιος από το πλήρωμα ως μάρτυρας αν είδε ή άκουσε κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...