Jump to content
Shipfriends

Ναυτικός στη Θάλασσα, ανοιχτά της Κεφαλονιας


Recommended Posts

Έρευνες για τον εντοπισμό ναυτικού διεξάγει το Λιμενικό στην περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς όπου, σύμφωνα με όσα είπαν συνάδελφοί του, έπεσε στη θάλασσα το βράδυ της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, το βράδυ πλωτό του Λιμενικού Σώματος προσέγγισε το επιβατηγό πλοίο «Ίλιον» 17 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς.

Ναυτικοί του «Ίλιον» είπαν στους άνδρες του Λιμενικού ότι πριν από λίγη ώρα έπεσε στη θάλασσα ο β’ μηχανικός του πλοίου.

Έρευνες διεξάγει ήδη ένα πλωτό του ΛΣ, ενώ καταφθάνουν άλλα τέσσερα, καθώς και ένα ελικόπτερο Super Puma.

Ο καιρός είναι καλός, με ανέμους 4 μποφόρ, και δεν δημιουργεί προβλήματα στις έρευνες.

www.in.gr

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

Μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων εντοπίστηκε στο καταμαράν που βυθίστηκε τα μεσάνυχτα, δυτικά της Κεφαλονιάς ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο 40χρονος δεύτερος μηχανικός που έπεσε στη θάλασσα.

Το πλοίο, εντοπίστηκε χθες τα μεσάνυχτα στη διάρκεια περιπολίας σκάφους του Λιμενικού 17 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς.

περίεργη ιστορία αυτή...

πηγή

Link to comment
Share on other sites

Το πλοίο δεν έχει βυθισθεί, αλλά βρίσκεται στο Αργοστόλι. Όσον αφορά τα τσιγάρα, υπάρχουν διάφορα επιγραμματικά δημοσιεύματα, και είναι αυτή μια εξήγηση για την θέση του πλοίου, αλλά δεν είδα ακόμη καμιά επίσημη ανακοίνωση.

Edited by ΝΗΡΕΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Τουλάχιστον από τις φωτογραφίες βεβαιωθήκαμε ότι το "επιβατηγό πλοίο «Ίλιον»" της ιστορίας, είναι το γνωστότατο σε όλους μας, πολυπαθότατον και ...ακριβοθώρητον (τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο) ΙΛΙΟΝ, που το ψάχναμε ανά την Μεσόγειο, από την Σαμοθράκη μέχρι την Τυνησία και την Λιβύη.

Link to comment
Share on other sites

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σε γενόμενο έλεγχο απογευματινές ώρες της 05/03/2012, από προσωπικό πλωτού περιπολικού της Λιμενικής Αρχής Κεφαλληνίας στο Ε/Γ πλοίο «ILION» σημαίας Σιέρα Λεόνε, το οποίο έπλεε ανοιχτά των ακτών της Κεφαλονιάς, ο κυβερνήτης και τα μέλη του πληρώματος ενημέρωσαν πως ο Β΄ Μηχανικός του πλοίου είχε πέσει στη θάλασσα.

Άμεσα ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό τον συντονισμό του οποίου ξεκίνησε επιχείρηση εντοπισμού του 40χρονου μηχανικού, με την συμμετοχή πλωτών περιπολικών, Ναυαγοσωστικού και Ελικόπτερου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και παραπλεόντων πλοίων με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Σε περαιτέρω έλεγχου του πλοίου διαπιστώθηκε ότι υπήρχε κρυμμένη μεγάλη ποσότητα τσιγάρων, χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά, ενώ από την καταμέτρηση που ακολούθησε με τον κατάπλου του στο λιμάνι της Κεφαλονιάς, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε επτά χιλιάδες πεντακόσιες εξήντα (7.560) κούτες τσιγάρα, ενώ κατά δήλωση του πληρώματος το συνολικό φορτίο ήταν 16.000 κούτες , όπου μέρος αυτού που δεν βρέθηκε απορρίφθηκε από αυτούς στη θάλασσα.

Από την Λιμενική Αρχή Κεφαλληνίας συνελήφθησαν τα πέντε (05) μέλη του πληρώματος (τρεις Έλληνες και δύο υπήκοοι Μπαγκλαντές), ο 59χρονος φερόμενος ως ιδιοκτήτης του πλοίου καθώς και ένας 69χρονος.

Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από το Λιμεναρχείο Κεφαλληνίας, ενώ το πλοίο και η ποσότητα των τσιγάρων κατασχέθηκαν.

Ρίχνοντας μια ματιά στο equasis και σε άλλες βάσεις δεδομένων πουθενά δεν αναφέρεται ως σημαία Σιέρα Λεόνε, αλλά η ελληνική. Αυτό ήταν ένα τερτίπι λόγω του εμπορεύματος;

Edited by express skiathos
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι έγινε. Ειδοποίησαν πρώτα από το πλοίο ότι χάθηκε ο μηχανικός και όταν πήγε για βοήθεια το Λιμενικό ανακάλυψε τα τσιγάρα ... ή πρώτα πλησίασε για έλεγχο το Λιμενικό και τότε τους είπαν για τον μηχανικό? Και μια απορία: μπορεί να κάνει ελέγχους το Λιμενικό και εκτός χωρικών υδάτων, αφού οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για 17νμ δυτικά της Κεφαλονιάς ή μήπως ήταν μέσα στα χωρικά ύδατα?

Link to comment
Share on other sites

Το καταμαράν "ΙΛΙΟΝ" του Γιώργου Δ. Βεντούρη , το καλοκαίρι, αντί για Σαμοθράκη βρέθηκε στη Λιβύη. Και τώρα πιάστηκε στη Κεφαλονιά, με λαθραία τσιγάρα από Μαυροβούνιο. Εκτός από τα 5 μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν ο Βεντούρης και ένας συνεργάτης του!

Τελικά, η υπόθεση με τον αγνοούμενο από χτες το βράδυ, δυτικά της Κεφαλονιάς, Ελληνοαυστραλό β μηχανικό του καταμαράν "ΙΛΙΟΝ', πλοιοκτησίας, Γιώργου Δ.Βεντούρη αποδεικνύεται "χοντρή" ιστορία, καθώς, ο αγνοούμενος δυστυχώς δεν έχει εντοπιστεί-έπεσε μάλλον στα διεθνή ύδατα, ενώ λίγη ώρα πριν μιλούσε με την σύζυγό του στο κινητό, στην Κέρκυρα-αλλά, επάνω στο πλοίο βρέθηκαν λαθραία τσιγάρα.

Το 5μελές πλήρωμα συνελήφθη. Συγκεκριμένα πρόκειται για 3 Έλληνες και δύο υπηκόους Μπαγκλαντές.

Ο καπετάνιος κατέθεσε κατηγορηματικά πως εκτελούσε εντολές Γιώργου Δημ. Βεντούρη. Το πλοίο απέπλευσε από το Μαυροβούνιο και τα λαθραία τσιγάρα μεταφορτώθηκαν εν πλω από άλλο λαθρεμπορικό πλοίο. Φορτώθηκαν συνολικά 16.000 κούτες λαθραία τσιγάρα. Όταν όμως πλησίασαν το πλοίο σκάφη του λιμεναρχείου Κεφαλονιάς, οι ναυτικοί πρόλαβαν και έριξαν κάποια ποσότητα στη θάλασσα. Έτσι, οι λιμενικοί βρήκαν και κατάσχεσαν συνολικά 7.560 κούτες λαθραίων τσιγάρων.

Από την στεριά, την επιχείρηση μεταφοράς συντόνιζαν ο Γ.Δ. Βεντούρης, 59 χρόνων κι ένας 69χρονος Έλληνας συνεργάτης του. Σημειώνεται πάντως, πως ο πλοιοκτήτης αρνείται τα πάντα. Κι ενώ το πλοίο βρέθηκε, με σημαία Σιέρα Λεόνε , η σημαία του είναι ελληνική.

Υπενθυμίζουμε, πως πρόκειται για το καταμαράν , που τον Ιούλιο του 2011, το είχαν ναυλώσει δήμος και κάτοικοι Σαμοθράκης, για να εκτελεί δρομολόγια από το νησί τους για Λήμνο-Αλεξανδρούπολη. Όμως ο Βεντούρης δεν μετέφερε ποτέ το πλοίο στο νησί. Το "ΙΛΙΟΝ" εντοπίστηκε στη Λιβύη, ναυλωμένο από Λίβυους αντάρτες!

Το λιμεναρχείο Κεφαλονιάς πάντως συνεχίζει την προανάκριση και για να διευκρινιστεί πως έπεσε στη θάλασσα, ο Ελληνοαυστραλός , β μηχανικός, για τον εντοπισμό του οποίου συνεχίζονται οι έρευνες από το Λιμενικό, ανοιχτά της Κεφαλονιάς.

Πηγή: PEIRATIKO REPORTAZ

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι έγινε. Ειδοποίησαν πρώτα από το πλοίο ότι χάθηκε ο μηχανικός και όταν πήγε για βοήθεια το Λιμενικό ανακάλυψε τα τσιγάρα ... ή πρώτα πλησίασε για έλεγχο το Λιμενικό και τότε τους είπαν για τον μηχανικό? Και μια απορία: μπορεί να κάνει ελέγχους το Λιμενικό και εκτός χωρικών υδάτων, αφού οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για 17νμ δυτικά της Κεφαλονιάς ή μήπως ήταν μέσα στα χωρικά ύδατα?

Νηρέα, ακομα και αν υποθεσουμε οτι το σκάφος ηταν εκτος χωρικών υδάτων, το Λιμενικό του κράτους σημαίας έχει δικαίωμα επίσκεψης επ' αυτού στην περίπτωση που εχει σηκώσει σημαία διαφορετικη από αυτή που έχει στην πραγματικότητα, συμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας(1982), αρθρο 110, παρ. 1.5. Κατα τη διάρκεια αυτής, εκτός απο έλεγχο εγγράφων, έχει δικαιωμα να κάνει και έλεγχο στο σκάφος και το φορτίο.

Άρα καθόλα νομιμος ο έλεγχος.

Μ

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει, σε όλη αυτή την υπόθεση δεν έθεσα θέμα νομιμότητας του ελέγχου του Λιμενικού. Αλλοίμονο! Απλώς μου έκανε εντύπωση, με την προϋπόθεση ότι βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και είχε ξένη σημαία. Αλλά μάλλον δεν είχε. Με όσα έχω διαβάσει πάντως, έχω καταλάβει ότι πρώτα το Λιμενικό πλησίασε για έλεγχο (προφανώς "κατόπιν πληροφοριών") και τότε τους δηλώθηκε η απώλεια του μηχανικού, ο οποίος εξακολουθεί να αγνοείται.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...