Jump to content
Shipfriends

Προσάραξη FGM Commander ΝΔ της Ύδρας


Recommended Posts

Σύμφωνα με τη ναυτεμπορική, πλοίο με το όνομα commander προσάραξε σε ξέρα ΝΔ της Κρήτης.

Σε ξέρα νοτιοδυτικά της Κρήτης προσάραξε το φορτηγό πλοίο commander με σημαία Παναμά και πλήρωμα 18 άτομα. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από την Ελευσίνα με προορισμό το Αλγέρι.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ούτε θαλάσσια ρύπανση. Στην περιοχή έχουν σπεύσει πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ αναμένεται ρυμουλκό προκειμένου να απεγκλωβίσει το πλοίο και να το οδηγήσει με ασφάλεια σε λιμάνι για επιθεώρηση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η αλήθεια είναι ότι ούτε στο όνομα έπεσαν απόλυτα μέσα, μιας και το πλοίο ονομάζεται FGM Commander, ούτε και στον τόπο του ατυχήματος, μιας και το πλοίο φαίνεται προσαραγμένο σε έναν ύφαλο (αν δεν κάνω λάθος κοντά στη νησίδα Καρτέλι), ΝΔ της Ύδρας.

Από το ais το πλοίο φαίνεται να ξεκίνησε όντως από την Ελευσίνα με προορισμό την Bejaia της Αλγερίας. Όμως καποια στιγμή (αναζήτησε ίσως απάγκιο; ) και βρέθηκε προς τις ακτές της Ερμιόνης. Από εκεί προφανώς στην προσπάθεια να συνεχίσει το ταξίδι προς τα νότια βρέθηκε στην περιοχή Δυτικά της Ύδρας όπου υπάρχουν αρκετές βραχονησίδες και ύφαλοι.

Στην περιοχή ήδη διακρίνονται τα ρκ Έκτωρ, Καραπιπέρης 14 και Αιγίς 1.

Edited by enas chiotis
Link to comment
Share on other sites

Πριν λίγη ώρα έφτασε κοντά στο πλοίο που έχει προσαράξει και το ρυμουλκό Αιγαίον Πέλαγος του Παναγιωτάκη.

Νωρίς τα ξημερώματα σήμερα είχα δει στο AIS τα Έκτωρ, Καραπιπέρης 14 και Αιγίς 1, να κατευθύνονται στην περιοχή το ένα πίσω απο το άλλο και υπέθεσα (σωστά, εκ των υστέρων) ότι κάτι είχε συμβεί στο FGM Commander.

Link to comment
Share on other sites

Και η επίσημη ενημέρωση από το ΥΕΝ, που βρήκε χθες.

Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ύδρας από το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, ότι στα νότια της νήσου «ΔΟΚΟΥ» και δυτικά της Ύδρας, έχει προσαράξει φορτηγό πλοίο.

Άμεσα απέπλευσε από το λιμάνι της Ύδρας το Ε/Γ * Τ/Ρ «ΡΙΤΣΑ» Ν.Υ. 987 με επιβαίνοντες προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, οι οποίοι φτάνοντας στην ανωτέρω περιοχή διαπίστωσαν την προσάραξη σε αβαθή του M/V «FGM COMMANDER» σημαίας Παναμά με 18 αλλοδαπούς πλήρωμα, όλοι καλά στην Υγεία τους.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει στις 14/11/2011 από το λιμάνι της Ελευσίνας με προορισμό την Αλγερία, έμφορτο με 7.513 τόνους σιδηρόβεργες.

Από την προσάραξη δεν παρατηρήθηκε ρύπανση, ενώ κατά δήλωση του πλοιάρχου δεν υπάρχει εισροή υδάτων στο πλοίο.

Τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

Link to comment
Share on other sites

Και κάποιες επιπλέον "υδραίικες" πληροφορίες και φωτό από την προσάραξη υπάρχουν εδώ και εδώ. Μάλλον είναι ήπια η προσάραξη και προσπαθεί να αποκολληθεί μόνο του, αλλά δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει ακόμη.

Edited by ΝΗΡΕΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Συνέχεια ενημέρωσης σχετικά με την από 15/11/2011 προσάραξη του Φ/Γ «FGM COMMANDER» στην Ύδρα

Πηγη: ΥΕΝ

Μεσημβρινές ώρες χθες, αποκολλήθηκε το M/V πλοίο «FGM COMMANDER» σημαίας Παναμά, το οποίο είχε προσαράξει σε αβαθή, στα νότια της νήσου «ΔΟΚΟΥ» και δυτικά της νήσου Ύδρας, την 15/11/2011.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκόλλησης δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση ή εισροή υδάτων.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Στην ράδα της Ελευσίνας βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι το FGM COMMANDER.

Αναχώρησε την νύχτα από τα νότια της Ύδρας, πιθανώς ρυμουλκούμενο αν κρίνω από την ταχύτητα του στο AIS.

Link to comment
Share on other sites

Χθες το πρωί το πέτυχα τυχαία στο AIS μόλις είχε περάσει τα τσελεβίνια και είχε κοντά του 2 ρυμουλκά, δυστυχώς δεν θυμάμαι ποια ήταν.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

To πλοιο βρισκεται δεμενο στο λιμανι της Ελευσινας και ειναι ακομα φορτωμενο.Για να ειμαι ειλικρινης δεν εχω παρακολουθησει τι εγινε ακριβως απο τοτε που αποκολληθηκε αλλα εχω την εντυπωση οτι δεν εχει κανει αλλο ταξιδι

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το FGM Commander μετά την προσάραξη στην Ύδρα και την μετέπειτα αποκόλληση του τον περασμένο Νοέμβρη, πέρασε σχεδόν πέντε μήνες δεμένο στο λιμάνι της Ελευσίνας, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα ποστ.

Σήμερα αναχώρησε από εκεί, αλλά για πολύ κοντινό "προορισμό", μιας και έδεσε στη ντάνα της ημιβυθισμένης δεξαμενής δίπλα στο Duchess M. Όπως όλα δείχνουν, λογικά θα πρέπει να είχε πάθει αρκετά μεγάλη ζημιά.

Link to comment
Share on other sites

Η αλλη εκδοχη ειναι καποιος να μην πληρωσε και το πλοιο να εχει γινει arrest.Μου φαινεται περιεργο τοσους μηνες μετα και να μην υπαρχει η παραμικρη κινηση για επιδιορθωση της ζημιας και το πλοιο να πηγαινει σε ντανα αντι για επιδιορθωση

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...