Jump to content
Shipfriends

Η "εξαφάνιση" του Arctic Sea


Recommended Posts

Το φορτηγό πλοίο Arctic Sea, το οποίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τις 28 Ιουλίου ενώ έπλεε στη Μάγχη, πιθανολογείται πως έπεσε θύμα μιας νέας μορφής πειρατείας που επιχειρεί στα ευρωπαϊκά ύδατα, δήλωσαν σήμερα ναυτιλιακές πηγές στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, με εντολή του ρώσου προέδρου κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ρωσικά πολεμικά συμμετέχουν από σήμερα στις διεθνείς έρευνες που έχουν ξεκινήσει για την ανεύρεση του πλοίου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ιτάρ Τας. Ολα τα ρωσικά πλοία του Ατλαντικού εστάλησαν για να μετάσχουν στην έρευνα για το Arctic Sea, δήλωσε ο διοικητής του ρωσικού στόλου, ναύαρχος Βλαντίμιρ Βισότσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.

Το 4.000 τόνων Arctic Sea, υπό σημαία Μάλτας και με 15μελές ρωσικό πλήρωμα, μεταφέρει φινλανδική ξυλεία η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 1,16 εκατομμύρια ευρώ.

Το πλοίο δεν κατέπλευσε στο λιμάνι Μπετζάγια της Αλγερίας όπου αναμενόταν στις 4 Αυγούστου, ενώ τελευταία φορά έδωσε σημεία ζωής στις 28 Ιουλίου.

Οπως ανέφερε πηγή της βρετανικής ακτοφυλακής, το Arctic Sea επικοινώνησε εκείνη την ημέρα μέσω ασυρμάτου πριν καταπλεύσει στα Στενά του Ντόβερ, ανάμεσα στη Βρετανία και τη Γαλλία.

Οι ναυτιλιακές αρχές της Μάλτας δήλωσαν ότι έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στις 24 Ιουλίου, όταν το Arctic Sea έπλεε στα χωρικά ύδατα της Σουηδίας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο 8-12 μασκοφόροι ένοπλοι, οι οποίοι δήλωσαν αστυνομικοί και κακομεταχειρίστηκαν το πλήρωμα με το πρόσχημα ότι πραγματοποιούν ανακρίσεις για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Οι σουηδικές αρχές ενημέρωσαν τις αντίστοιχες αρχές της Μάλτας ότι καμία από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Σουηδίας δεν εμπλέκονται στο συμβάν.

Το Βήμα

post-210-128326982532_thumb.jpg

Edited by proud_ionian
Move
Link to comment
Share on other sites

Φρεγάτα του ρωσικού Πολεμικού Νατικού κατδιώκει ένα πλοίο κοντά στο Γιβραλτάρ που μοιάζει με το επιβατηγό Arctic Sea, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τη Μόσχα. Το Arctic Sea εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τον περασμένο μήνα ενώ έπλεε στη Μάγχη με 15μελές ρωσικό πλήρωμα.

«Μόλις έμαθα από πηγή του υπουργείου Αμυνας ότι η φρεγάτα Ladny αυτή τη στιγμή καταδιώκει ένα πλοίο παρόμοιο με το Arctic Star στον Ατλαντικό, νότια του Γιβραλτάρ» δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο διευθυντής σύνταξης ναυτιλιακού εντύπου.

To Βήμα

Link to comment
Share on other sites

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι το φορτηγό πλοίο Arctic Sea, το οποίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τις 28 Ιουλίου, ενώ έπλεε στη Μάγχη, υπέστη δύο επιθέσεις, μία στα ανοικτά της Σουηδίας και μία στα ύδατα της Πορτογαλίας, δεν επρόκειτο όμως για "παραδοσιακή" πειρατεία.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, φαίνεται πως αυτές οι ενέργειες, όπως μας πληροφόρησαν, δεν είχαν καμία σχέση με πράξεις παραδοσιακής πειρατείας, ή με μία ένοπλη επίθεση στη θάλασσα", διευκρίνισε ο Μαρτίν Σελμέρ, εκπρόσωπος του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα μεταφορών.

"Η Επιτροπή δεν επιθυμεί να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό στο παρόν στάδιο ώστε να μην παρεμποδίσει τις ενέργειες των αρχών που βρίσκονται σε εξέλιξη", πρόσθεσε.

www.athina984.gr

Link to comment
Share on other sites

Στο Πράσινο Ακρωτήρι εντοπίστηκε το πλοίο Arctic Sea που εξαφανίστηκε από τη Μάγχη

15/8/2009

Το φορτηγό πλοίο Arctic Sea, το οποίο έχει εξαφανισθεί μυστηριωδώς από τα τέλη Ιουλίου, βρίσκεται περίπου 400 ναυτικά μίλια από ένα νησί του Πράσινου Ακρωτηρίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτική πηγή από την ακτοφυλακή του αρχιπελάγους. Το πλοίο Arctic Sea βρίσκεται περίπου 400 ναυτικά μίλια από ένα από τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου, άρα, προς το παρόν, εκτός χωρικών υδάτων του Πράσινου Ακρωτηρίου , δήλωσε η πηγή, υπό τον όρο της ανωνυμίας, χωρίς να διευκρινίζει ποιο είναι αυτό το νησί. Το αρχιπέλαγος του Πράσινου Ακρωτηρίου βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου 450 χιλιόμετρα από τις ακτές της Σενεγάλης. Η ακτοφυλακή του Πράσινου Ακρωτηρίου είναι σε επαφή με τις διεθνείς υπηρεσίες και οργανισμούς τους οποίους ενημερώνει ανά πάσα στιγμή για την εξέλιξη της προόδου του σκάφους , πρόσθεσε η ίδια στρατιωτική πηγή, με την οποία επικοινώνησε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Πραΐα.

πηγή : marinews.gr

Link to comment
Share on other sites

Κάτι που διάβασα στη "Ναυτεμπορικη" :(

Αξίωση για την καταβολή λύτρων έλαβε η πλοιοκτήτρια εταιρεία του φινλανδικού φορτηγού Arctic Sea, τα ίχνη του οποίου εξαφανίστηκαν στις 28 Ιουλίου ενώ έπλεε στη Μάγχη με 15μελές ρωσικό πλήρωμα, ανακοινώθηκε σήμερα από τη φινλανδική αστυνομία, η οποία δεν προσδιόρισε το ποσό των λύτρων.

«Ναι, εστάλη μία αξίωση καταβολής λύτρων, δηλαδή χρημάτων, στην πλοιοκτήτρια εταιρεία Sol Chart Management στη Φινλανδία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος του εθνικού γραφείου ερευνών Γιαν Νίχολμ.

Η Sol Chart, η οποία έχει δηλώσει ότι αγνοεί τί έχει συμβεί στο πλοίο της, δεν έχει προβεί σε καμμία ανακοίνωση.

Χθες Παρασκευή ο διευθυντής της εταιρείας Βίκτορ Ματβέγεφ, δήλωσε ότι ανησυχεί για το πλήρωμα, πρόσθεσε όμως ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό και αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε σχόλιο για τις "εικοτολογίες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Link to comment
Share on other sites

Και σύμφωνα με το Marinews.gr,

Οι οκτώ φερόμενοι πειρατές του φορτηγού πλοίου Arctic Sea, που είχε εξαφανιστεί αυτό το μήνα στον Ατλαντικό Ωκεανό, εμφανίστηκαν χθες ενώπιον δικαστηρίου στη Μόσχα προκειμένου να τους ανακοινωθεί επίσημα η σύλληψή τους για πειρατεία και απαγωγή.

ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
το περιοδικο ΤΙΜΕ, η WIKIpedia και το Συγκροτημα, θεωρουν οτι το Arctic Sea μετεφερε ρωσικο οπλισμο προς τη Μεση Ανατολη (Xαμας, Χεζμπολαχ ή Ιραν) και οι απαγωγεις ηταν ειτε πρακτορες της Μοσαντ, ειτε ανθρωποι που εκαναν για λογαριασμο της τη συγκεκριμενη "δουλεια".
Link to comment
Share on other sites

Κακήν κακώς έφυγε από τη Ρωσία ένας δημοσιογράφος, που υπονόησε ότι το φορτίο του Arctic Sea, του πλοίου φινλανδικών συμφερόντων που χάθηκε μυστηριωδώς για κάποιες μέρες ενώ έπλεε στη Μάγχη, στα τέλη Ιουλίου, πιθανώς να ήταν παράνομα όπλα και όχι ξυλεία.

Ο Mikhail Voitenko διατάχθηκε να εγκαταλείψει τη Μόσχα, ειδάλλως θα συλλαμβανόταν. Ο εκδότης της ηλεκτρονικής ναυτιλιακής εφημερίδας Sovfracht έφυγε τελικά χθες, λέγοντας ότι ίσως να μην μπορέσει να επιστρέψει ποτέ, γιατί κινδυνεύει η ζωή του.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

το bbc επανερχεται στο θεμα. η αππεσταλμενη στο Kaliningrad, ισχυριζεται (μετα απο την ερευνα που εκανε), οτι το Arctic Sea μετεφερε αντιαεροπορικους πυραυλους S300 για το ιραν. θεωρει οτι ολη η ιστορια περι απαγωγης ηταν σκηνοθετημενη απο τους ρωσσους. οι ισραηλινοι ειχαν ενημερωσει τους ρωσσους οτι ξερουν το φορτιο του πλοιου και με τη σκηνοθετημενη απαγωγη οι ρωσσοι απεφυγαν διπλωματικο επεισοδιο.

το πλοιο εκανε ενδιαμεσο survey πριν ξεκινησει το επιμαχο ταξιδι. πλοιο, πληρωμα και "απαγωγεις" παραμενουν σε απομονωση.

Link to comment
Share on other sites

Καί συνεπώς,αφού αποκαλύφθηκε οτι το πλοίο που μετέφερε ρωσικούς πυραύλους S300 -που προφανώς φορτώθηκαν σέ ρωσικό λιμάνι- μέ προορισμό τό Ιράν (ενώ όμως αναμενόταν να φτάση στήν Αλγερία,όπου λοιπόν ούτως ή άλλως δέν θά έφτανε,αφού στην εποχή τού AIS δέν μπορείς πλέον να λές οτι είσαι στην Μπετζάγια,ενώ περνάς τό Σουέζ..) απήχθη "σκηνοθετημένα" από τούς Ρώσους αρμόδιους,άρα επρόκειτο περί απόπειρας νά εξαπατηθούν οι αποδέκτες τού φορτίου Ιρανοί αρμόδιοι ("ιμείς τό στείλαμ' το πλοίο,αλλά το πιάσαν κάτ' κλιέφτες"),το διπλωματικό επεισόδιο δέν θά αποφευχθή.

Οπότε η Ρωσική ηγεσία κατασκεύασε μία τρύπα στό -θαλασσινό- νερό.....

Link to comment
Share on other sites

το bbc επανερχεται στο θεμα. η αππεσταλμενη στο Kaliningrad, ισχυριζεται (μετα απο την ερευνα που εκανε),
Οπότε η Ρωσική ηγεσία κατασκεύασε μία τρύπα στό -θαλασσινό- νερό.....
Μη προτρέχεις αγαπητέ μου. Σε αυτά τα ζητήματα την αλήθεια την μαθαίνεις....εάν την μάθεις ποτέ...μετά από 30-40-50 χρόνια.

Και ναι μεν είναι γνωστή η αξιοπιστία του BBC...αλλά σε τέτοια ζητήματα κρατάω πάντα πισινή.;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...