Jump to content
Shipfriends

Πυρκαγιά στο Κ/Ζ Costa Allegra, στον Ινδικό Ωκεανό


TED

Recommended Posts

Έχει δίκιο ο proud, η κατάσταση στο πλοίο παραμένει σοβαρή. Η φωτιά μπορεί να έσβησε, αλλά το πλοίο δεν έχει πλέον μηχανές και είναι ακυβέρνητο 200 μίλια μακρυά από στεριά και τα ρυμουλκά που ξεκίνησαν από τις Σεϋχέλλες θα φθάσουν αύριο.

Link to comment
Share on other sites

Απο αυτα που διαβαζω στα Ιταλικα μεσα,δεν υπαρχουν τραυματιες και ολες οι διαδικασιες(συγκεντρωση επιβατων στα καταστρωματα κλπ)κυλησαν ομαλα.Οι πληροφοριες λενε οτι η φωτια προηλθε απο μια ηλεκτρομηχανη στην πρυμη,ενω το συστημα πυροσβεσης του πλοιου λειτουργησε κανονικα και συντομα η πυρκαγια σβηστηκε.Στο πλοιο δουλευουν τα μεσα επικοινωνιας(υπαρχει δηλαδη ρευμα αν καταλαβα καλα)αλλα δεν μπορουν να δουλεψουν τις μηχανες.Βρισκεται 200μιλια απο τις Σειχελες και εχει 636 επιβατες/413 πληρωμα.Στο σημειο ηδη σπευδουν ρυμουλκα και διαφορα αλλα πλοια που βρισκονται στην περιοχη.

Link to comment
Share on other sites

(υπαρχει δηλαδη ρευμα αν καταλαβα καλα)αλλα δεν μπορουν να δουλεψουν τις μηχανες

Ρευμα τελικα δεν εχει το πλοιο.Συμφωνα με δηλωσεις υπευθυνου της Costa,οι επιβατες βρισκονται στα εξωτερικα καταστρωματα.

The fire on the Costa Allegra has damaged the control unit,making it impossible to run the generators of electricity by turning off the engines and propellers.The lights went out along with air conditioners.Can not even retrieve the coast with the engine stopped. The temperature inside the cabin soon became untenable and the corridors became impossible to move in the dark. The ship's captain was then granted to passengers and staff to spend the night on the bridges, outdoors, where the temperature is already very high, above 35°
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τα γαλικά μέσα ενημέρωσης, έχει ξεκινήσει ήδη ρυμούλκηση από το γαλλικό τονάδικο Trevignon ενώ σπεύδει στην περιοχή και άλλο γαλλικό τονάδικο, το Talenduic. Θα προσπαθήσουν να τραβήξουν το θηρίο μέχρι το νησάκι Desroches που ανήκει στις Σεϋχέλλες.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα φτάσουν την Τετάρτη 29/02 και οι επιβάτες έχουν ειδοποιηθεί να ετοιμάσουν μέχρι τότε τις αποσκευές τους για αποβίβαση (σημείωση: δεν έχουν ρεύμα στις καμπίνες, ούτε νερό στις βρύσες).

Παράλληλα ελικόπτερο από την πρωτεύουσα των Σεϋχελλών Mahe αναμένεται να μεταφέρει στο πλοίο εξοπλισμό επικοινωνίας (φορητά VHF και δορυφορικά τηλέφωνα).

Επειδή πολλοί αναρωτήθηκαν τι θα γινόταν αν το ακυβέρνητο υπερπολυτελές πλοίο είχε βρεθεί στο δρόμο Σομαλών πειρατών, η εταιρία έκανε γνωστό πως επιβαίνει στο πλοίο και 9μελής αντιπειρατική ομάδα Ιταλών στρατιωτικών.

Τέλος να σας μεταφέρω και το εξής περίεργο: πολλές γαλλικές εφημερίδες αναφέρουν ότι το ατυχές Κ/Ζ ήταν κοντεϊνεράδικο που μετασκευάστηκε το 1992 στην τωρινή του μορφή!

Edit 12:11

Στο maritimematters διαβάζουμε όλο το ιστορικό του πλοίου και μαθαίνουμε μεταξύ άλλων ότι την έβγαλε κάποια χρονάκια παροπλισμένο στο Ελλάντα (Πέραμα).

Edited by TED
Link to comment
Share on other sites

...Σύμφωνα με δημοσίευμα του Marinews, Γαλλικό αλιευτικό σκάφος ρυμούλκησε κατά τη διάρκεια της νύκτας το κρουαζιερόπλοιο Costa Allegra που παρέμενε ακυβέρνητο κοντά στις Σεϋχέλλες...

Σαν να μου θυμίζει τη ρυμούλκηση του Sea Diamond από την παντοφλίτσα της Θηρασιάς. Τι αλιευτικό είναι αυτό που σέρνει κοτζάμ θεριό;

Link to comment
Share on other sites

Σε μεγεθος μοιαζει με τη παντοφλιτσας της Θηρασιάς

Σύμφωνα με τα γαλικά μέσα ενημέρωσης, έχει ξεκινήσει ήδη ρυμούλκηση από το γαλλικό τονάδικο Trevignon ενώ σπεύδει στην περιοχή και άλλο γαλλικό τονάδικο, το Talenduic. Θα προσπαθήσουν να τραβήξουν το θηρίο μέχρι το νησάκι Desroches που ανήκει στις Σεϋχέλλες.
Link to comment
Share on other sites

Θα προσπαθήσουν να τραβήξουν το θηρίο μέχρι το νησάκι Desroches που ανήκει στις Σεϋχέλλες.).

Αλλαγή σχεδίων. Το πλοίο θα πάει ρυμουλκούμενο στο Male που είναι το μεγαλύτερο νησί των Σεϋχελλών και υπολογίζουν να φθάσει την Πέμπτη. Άλλες 2 ημέρες δηλαδή σε ένα πλοίο που λειτουργεί (όπως λένε) μόνο η emergency γεννήτρια, που φθάνει μόνο για φωτισμό ασφαλείας και τα βασικά όργανα του πλοίου.

Να πούμε επίσης ότι το νησάκι Desroches που επρόκειτο να πάει αρχικά είναι απλώς ένα μικρό νησάκι μέρος μιάς ατόλης, με ελάχιστους κατοίκους και ένα μικρό πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο δεν είχε την δυνατότητα να παρέχει κατάλυμα σε τόσους πολλούς. Λιμάνι δεν υπάρχει, αλλά έχει αεροδρόμιο. Προφανώς θα σχεδίαζαν να αποβιβάσουν τους επιβάτες με τις λέμβους και μετά να μεταφερθούν αεροπορικώς στο Male. Ενδεχομένως να κρίθηκε ότι δεν είναι και τόσο ρεαλιστικό αυτό το σχέδιο και άλλαξαν τα σχέδια.

Φαντάζομαι ότι πλέον όλη η τουριστική βιομηχανία, και όχι μόνο η Costa, θα πρέπει να βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού.

Edited by ΝΗΡΕΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Τελευταία ενημέρωση από γαλλικά ΜΜΕ:

Ο φούρνος του 1ου αλιευτικού δουλεύει πυρετωδώς για να φτιάξει όσο περισσότερο ψωμί καταφέρει, προκειμένου να φάνε οι 1000+ επιβαίνοντες στο Costa Allegra.

Link to comment
Share on other sites

Τέλος να σας μεταφέρω και το εξής περίεργο: πολλές γαλλικές εφημερίδες αναφέρουν ότι το ατυχές Κ/Ζ ήταν κοντεϊνεράδικο που μετασκευάστηκε το 1992 στην τωρινή του μορφή!.

ετσι ακριβως ειναι.

ουτε ψυλος στον κορφο τους παντως και των επιβατων και του πληρωματος

Link to comment
Share on other sites

Και θα τους ρίξουν, με ελικόπτερα, τρόφιμα, φακούς, ραδιοφωνάκια, μπαταρίες και λοιπά είδη camping. :rolleyes: Ειδικά όσοι επιβάτες είναι εξαρτημένοι από το ιντερνετ, είτε για δουλειά, είτε για διασκέδαση...θα έχουν πάθει νευρική κρίση.

ΥΓ Και μια απορία: χωρίς ρεύμα λειτουργούν άραγε οι τουαλέτες?

Edited by ΝΗΡΕΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Ασφαλώς δέν είναι και το πιό διασκεδαστικό πράγμα να βρίσκεσαι σ'ένα μεγάλο πλοίο όπου δέν υπάρχει φώς το βράδυ γιά να καθήσης στα σαλόνια ή στην καμπίνα σου και δέν υπάρχει επίσης και κλιματισμός,σε μιά περιοχή όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.Ωστόσο,το πλοίο είναι εν πλώ και δέν κινδυνεύει να βουλιάξη.Επίσης,ακόμα κι'άν υποτεθή πως τα εφόδια (τρόφιμα) έχουν ολοσχερώς αλλοιωθεί από την διακοπή ρεύματος στα ψυγεία,δίπλα στο κρουζιερόπλοιο βρίσκονται δύο πλοία που είναι αλιευτικά,δηλαδή στην χειρότερη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό τους γιά να πιάσουν ψάρια και να τα χρησιμοποιήσουν ώς τροφή τών επιβαινόντων (ακραίο σενάριο μέν,αλλά πάντως υπάρχει κι'αυτή η δυνατότητα).Οπότε η άποψή μου είναι πως ναί μέν πρόκειται γιά μιά ταλαιπωρία τών ανθρώπων αυτών που πλήρωσαν γιά να κάνουν μιά κρουαζιέρα,αλλά δέν κινδυνεύουν να έχουν την ατυχία αυτών που πνίγηκαν στο ομόσταυλο Concordia.

Προφανώς η φήμη τής Costa δέν βρίσκεται και στο ζενίθ της με όλα αυτά,αλλά η τουριστική βιομηχανία γενικώς δέν είναι μόνο οι κρουαζιέρες και σίγουρα δέν είναι μόνο οι κρουαζιέρες τής Costa.

Link to comment
Share on other sites

απο το ελικοπτερο που προσεγγισε το πλοιο ενω λογω των ισχυρων ρευματων στην περιοχη αναμενεται να φτασουν στο Male το ξημερωμα της Πεμπτης.Απ οτι διαβασα στο navi οι Lloyds μιλουν σημερα για ελλειψεις στο συστημα πυρασφαλειας.
Link to comment
Share on other sites

Και μια απορία: χωρίς ρεύμα λειτουργούν άραγε οι τουαλέτες?

Απ' ό,τι διαβάζω δεν λειτουργούν οι τουαλέτες, ούτε υπάρχει νερό τρεχούμενο. Μόνο εμφιαλωμένο για να πιούν και να πλυθούν. Επίσης. διάβασα ότι παρόλο που έφθασαν τα ρυμουλκά το γαλλικό αλιευτικό δεν τους παρέδωσε την ρυμούλκηση του πλοίου και γι' αυτό θα καθυστερήσει λίγο να φθάσει στο λιμάνι. Επισήμως υποστηρίζεται ότι αυτό επιλέχθηκε σαν καλύτερη λύση για τους επιβάτες, αλλά οι Σεϋχελλιανοί μιλάνε για οικονομικά συμφέροντα...λες και αυτοί είναι υπεράνω αυτών των ταπεινών συμφερόντων. :rolleyes:

Ενδιαφέρον θα είχε να μαθαίναμε και για το τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις με την ρυμούλκηση/διάσωση. Ας πούμε, εάν το αλιευτικό παρέδιδε την ρυμούλκηση, θα έχανε τα δικαιώματα διάσωσης?

ΥΓ Με αυτά που διαβάζω για τις συνθήκες διαβίωσης στο πλοίο, πιστεύω ότι ο εφιάλτης της εταιρείας θα αρχίσει με το που φθάσουν στο λιμάνι και θα αρχίσουν οι δηλώσεις των επιβατών και ο κόσμος θα γεμίσει από φωτο και βίντεο από από την διαβίωση στο πλοίο.

Link to comment
Share on other sites

τόσο παλιό πλοίο, τόσο καιρό έχει θησαυρίσει η εταιρία! άξιοι οι ιταλοί στην κρουαζιέρα!

αν δεν γινόταν το ατύχημα, ουδείς θα έπαιρνε χαμπάρι...ευτυχώς δεν εγινε ζημιά!

οσο για τα φαγητα, εντάξει, ο τουριστικός δήμος...σευχελλών κ σία είναι δυνατόν να τους αφήσει νηστικούς?

Link to comment
Share on other sites

Αφιξη στο Mahe και τελος η ταλαιπωρια για τους επιβατες.2-3 που ειδα να μιλουν στους δημοσιογραφους παρουσιασαν το ολο περιστατικο σε ηρεμους τονους.Σιγουρα βεβαια θα βρεθουν και αυτοι που θα παρουσιασουν πιο 'τραγικο' το ολο συμβαν.
Link to comment
Share on other sites

Ε ναί,γκρινιάρηδες υπάρχουν παντού και πάντα.Αντί να λένε "πάλι καλά" που δέν ήταν τα πράγματα πιό σοβαρά και δέν κινδύνεψαν να πνιγούν...

Πάντως μιά χαρά τους είδα όλους στίς φωτογραφίες.Και με ηθικόν ακμαίον,που λέει και ο Πανούσης.

Link to comment
Share on other sites

Ε τώρα μην πέσουμε και στο άλλο άκρο του "τέλος καλό, όλα καλά", γιατί δεν ήταν όλα καλά. Μάλλον το "και μη χειρότερα ταιριάζει". Και φυσικά δεν είναι γκρινιάρης κάποιος που διαμαρτύρεται γιατί πλήρωσε ένα κάρο λεφτά για κρουαζιέρα πολυτελείας και βρέθηκε να κάνει χίππικες διακοπές στα Μάταλα. :rolleyes: Εντάξει δεν λέω συμβαίνουν αυτά, αλλά όσα περισσότερα πληρώνεις τόσο μεγαλώνει η απαίτηση να μην συμβαίνουν.

Γενικότερα τώρα, παρόλο που η βιομηχανία της κρουαζιέρας δείχνει ότι έχει αντοχές και δυναμική για να ξεπεράσει τα πλήγματα που δέχθηκε, κυρίως από το ναυάγιο του Concordia...δεν ισχύει το ίδιο και για την Costa. Μετά το ναυάγιο οι κρατήσεις σημείωσαν καθίζηση και ήρθε και το Allegra σαν κερασάκι στην τούρτα. Και γενικώς υπάρχει σκεπτικισμός για το μέλλον, καθώς είναι τεράστια η δυσφήμηση του Brand της Costa που ενδέχεται και να αλλάξει το όνομα της εταιρείας.

ΥΓ Αυτό το Allegra σαν πλοίο (εξωτερικά εννοείται) μου έχει καθήσει κάπως. Δεν μου αρέσει καθόλου, χωρίς να μπορώ να το πω και άσχημο. Αχώνευτο, θα το χαρακτήριζα.

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα απ'όλα,καλές είναι και οι χίππικες διακοπές στά Μάταλα-τό'χω κάνει κι'εγώ και το καταφχαριστήθηκα εκεί στο κάμπινγκ τους (και δέν ήμουν και στην πρώτη νεότητά μου κιόλας).Επί τού θέματος,εγώ θα επιμείνω ότι όντως "όλα καλά" στην υπόθεση τού Costa Allegra.Το πλήρωμα αντέδρασε ταχύτατα -ώς ώφειλε- κι'έσβησε αμέσως την φωτιά-θα μπορούσε να είχε γίνει μπουρλότο το βαπόρι και θα θρηνούσαμε θύματα τώρα.Αντιθέτως,δείχνει σάν να μήν έπαθε τίποτε.Το θέμα τών εφοδίων αντιμετωπίστηκε επίσης ταχύτατα και πάντως δέν νομίζω πως όλα τα τρόφιμα πάνω στο πλοίο χαλάσανε,σίγουρα κάποια που δέν επηρεάζονται από την ζέστη ήταν σε καλή κατάσταση αλλά ούτως ή άλλως υπήρχε και η βοήθεια τών άλλων πλοίων που επίσης έσπευσαν σε ελάχιστο χρόνο.Ο καιρός επίσης ήταν καλός-θα μπορούσε όλο αυτό να είχε συμβεί με ψοφόκρυο και τρικυμία,οπότε πάλι θα είχαμε θύματα λόγω τού ψύχους και επίσης το πλοίο,έτσι ακυβέρνητο που ήταν,θα ήταν ευάλωτο στίς καιρικές αυτές συνθήκες και μπορεί και να κοβόταν στα δύο.Τέλος,όσα και να πληρώνη κανείς και όσες απαιτήσεις και να έχη,κάποια πράγματα δέν μπορείς να τα αποφύγης.Είναι άλλο πράγμα να μείνης καραβοφάναρο επειδή κάποιο καλώδιο βραχυκύκλωσε στίς γεννήτριες και άλλο να βρεθής να κολυμπάς στη θάλασσα -ή,στην χειρότερη,να πνιγής κιόλας-επειδή ο καπετάνιος πήγε να το παίξη μάγκας κι΄έριξε το βαπόρι στα βράχια.Στην πρώτη περίπτωση είναι θέμα πιθανοτήτων (εντάξει,μπορεί και το καλώδιο να ήταν σε κακή κατάσταση και να μήν το είχαν προσέξει οι ηλεκτρολόγοι τού πλοίου,αλλά υποθέτω ότι αυτοί έκαναν σωστά την δουλειά τους).Στην δεύτερη,είναι απλή βλακεία (γιά να μήν πώ τίποτε πιό βαρύ,μάς διαβάζουν γάρ και μικρά παιδία εδώ μέσα....)

ΥΓ 1.Το Costa Allegra όντως είναι κακάσχημο πλοίο-πώς να το κάνωμεν άλλωστε,έναν βάτραχο δέν μπορείς να τον μετατρέψης σε δελφίνι,όση "πλαστική" και μπότοξ κι'άν τού κάνης.....

ΥΓ 2.Allegra στα Ιταλικά σημαίνει "χαρούμενη" (είναι και μουσικός όρος με την ίδια έννοια).Ως εκ τούτου χαρούμενοι φαίνονται και οι επιβάτες τού πλοίου μετά την άφιξη στο Mahe............

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...