Jump to content
Shipfriends

Οι συνεχόμενες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τους αντάρτες Houthi, ανοιχτά της Υεμένης || 19.11.23


Recommended Posts

Ας κάνουμε μια ανασκόπηση και στις χτεσινές εξελίξεις. Λίγο πρίν το μεσημέρι κυκλοφόρησε η είδηση πως πλοίο με Αμερικανική σημαία υπέστη επίθεση χωρίς να βρούν στόχο οι επιτιθέμενοι, λίγο αργότερα κυκλοφόρησε και το όνομα του κοντεινεράδικου Maersk Detroit. Τελικά δεν ήταν ένα το πλοίο που τη γλίτωσε στο τσάκ, ήταν δύο. Το δεύτερο ήταν το επίσης κοντεινεράδικο Maersk Chesapeake. Και τα δύο πλοίο φέρουν τη σημαία των ΗΠΑ. Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι νέο. Το νέο είναι πως τα πλοία περνούσαν την περιοχή σε καθεστώς convoy προστατευόμενα από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, κάτι που δεν είχαμε δεί ως τώρα. Συμμετείχε σίγουρα το USS Gravely το οποίο και αντιμετώπισε επιτυχώς κάμποσα από όσα ιπτάμενα αντικείμενα απέιλησαν τα δύο πλοία. Τελικά για λόγους ασφαλείας το ΠΝ των ΗΠΑ διέταξε τα δύο πλοία να ανακρούσουν πρύμναν και να κατευθυνθούν σε ασφαλή απόσταση από την διακεκαυμένη ζώνη, που έλεγε κι ο Γιάννης Αργυρίου:D για τη ζώνη του υποβιβασμού του πρωταθλήματος. Κατόπιν τούτου έβρεξε αεροπορικές επιδρομές στα Χουθέικα Υεμένης:D και να δούμε τι θα ξημερώσει η επόμενη μέρα.

Link to comment
Share on other sites

Το συμβάν έγινε στην ζώνη που προστατεύουν οι Αμερικανοί, ανοιχτά των νότιων ακτών της Υεμένης, με τα πλοία: το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower ως κέντρο διοίκησης, τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, USS Gravely, USS Mason, USS Laboon και USS Carney, το καταδρομικό USS Philippine Sea και από κάτω τους το πυρηνικό επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Ohio, USS Florida. Η επίθεση έγινε με συνδυασμό αντιπλοϊκών και βαλλιστικών πυραύλων. Οι αντιπλοϊκοί καταρρίφθηκαν ενώ αρκετοί βαλλιστικοί έφυγαν εκτός στόχου αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα. Λόγω της τροχιάς των βαλλιστικών, ιχνηλατήθηκε και προσδιορίστηκε η θέση εκτόξευσής τους όπου δέχτηκε μερικούς Tomahawk και μερικές paveway από τα F/A-18 του Eisenhower. Το αποτέλεσμα άγνωστο ακόμα. 

Στα δικά μας τώρα, πρωτίστως οι ΗΠΑ και συνεπικουρικά το ΗΒ θα σηκώνουν το βάρος των όποιων επιχειρήσεων ενώ χώρες χαμηλότερης δυναμικής και δυναμικότητας όπως και η δικιά μας θα πάρουν τομείς χαμηλότερης έντασης όπως πχ περιοχές κοντά σε Σουδάν και Τζιμπουτί. Αρκετά μακριά δηλαδή για να μην είναι σε άμεσο κίνδυνο, αλλά αρκετά κοντά για να λένε στα δελτία τύπου πως συμμετέχουν. Κάπου εκεί θα κινηθεί η δικιά μας φρεγάτα η ΥΔΡΑ. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Όχι απλά έγινε απόπειρα, άκουσα πως την "έφαγε την στρακαστρούκα" τελικά στην δεξιά μπάντα μεταξύ 3ου&4ου. Όλοι καλά πάντως. Και το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται μέχρι να κλάψει καμιά μάνα. Εκεί θα σφίξουν τα γάλατα. 

Link to comment
Share on other sites

Νέο κατόρθωμα των Χούθι με το Star Iris στον ρόλο του θύματος αυτή την φορά. Από την ομοβροντία πυραύλων που έφαγε το πλοίο, Αμερικανοβρετανικά αντιτορπιλικά έριξαν τους περισσότερους, πέρασε όμως ένας και το χτύπησε στο μέσον της δεξιάς πλευράς του. Όλοι οι ναυτικοί είναι καλά. Πολύ μίσος βρε παιδί μου με αυτή την Star Bulk... 

Edited by Strofalos
Link to comment
Share on other sites

https://m.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/355780/oloi-tin-kyriaki-stis-12-m-sta-paloykia-salaminas-na-min-lysei-kavoys-i

Σε κινητοποιήσεις καλεί το ΚΚΕ για να μην πάει ελληνική φρεγάτα στην αποστολή για τις επιθέσεις που κάνουν οι χουθι στα εμπορικά πλοία 

Link to comment
Share on other sites

Ένα ακόμα χτύπημα των Χούθι. Αυτή την φορά ήταν το Lycavitos της Helikon Shipping Enterprise, κτλ κτλ κτλ..πλέον και τα λόγια χάνουν της σημασία τους όταν λες τα ίδια και τα ίδια συνέχεια. Καλά να'ναι οι άνθρωποι (Χούθι) να χτυπήσουν αύριο-μεθαύριο κάποιο άλλο πλοίο. Όλο το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του, αυτό είναι το σημαντικότερο.

https://flight.com.gr/houthis-claimed-responsibility-for-the-attack-on-a-greek-owned-ship/

Link to comment
Share on other sites

Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα για αυτό το θέμα δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύουν έτσι άνθρωποι,από τύχη δεν έχει σκοτωθεί κάνεις ακόμα, Πράγματα τι να πω; έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες

Link to comment
Share on other sites

Σχετικό με το θέμα, για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για ποιοί είναι αυτοί οι διαόλοι οι Χούθι, προτείνω αυτό εδώ το podcast. Ο ιστορικός -κι όχι κανένας πουθενάς συνωμοσιολόγος- που το κάνει λέγεται Dan Snow καί όσοι παρακολουθείτε documentaires ιστορικού περιεχομένου, ειδικά σε αγγλόφωνα μέσα σίγουρα κάπου θα τον έχετε δεί στο BBC ή στο History Channel. Το podcast του λέγεται History Hit και είναι γενικότερα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Στο επεισόδιο για τους Houthi, έχει καλεσμένο έναν πολιτικό παράγοντα της Υεμένης ο οποίος ξετυλίγει από την αρχή το κουβάρι του τι έχει συμβεί σε αυτήν τη χώρα την τελευταία εκατονταετία και του πως φτάσαμε ως εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Νέα αποτυχημένη επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο, σειρά πήρε το LR2 tanker με όνομα Pollux (IMO 9243320). Η πλοιοκτήτρια εταιρεία σύμφωνα με την Tradewinds συνδέεται με μεγάλη προσωπικότητα πλοιοκτήτη που κάποτε φέσωσε όλον τον πλανήτη, και έκτοτε το όνομά του είναι συνώνυμο πολλών άσχημων πραγμάτων στο χώρο της ναυτιλίας. Το όνομα παρακαλώ όσοι το γνωρίζετε κρατείστε το για εσάς, μας κυνηγάει και η νομοθεσία περί λήθης.

Link to comment
Share on other sites

Φρέσκα κουλούρια ο κουλουράς που πουλάει σιμίτια στο Άντεν. Από χτές το βράδυ είχαμε δύο επιθέσεις σε πλοία με σοβαρές επιπτώσεις. Πρώτα χτυπήθηκε χτές το βράδυ το πλοίο Rubymar (IMO 9138898) με συνέπεια να έχουμε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο και εγκατάλειψη του πλοίου. Το πλοίο έχει μάλλον Λιβανέζικη πλοιοκτησία και ευτυχώς το πλήρωμα διεσώθη από το Βασιλικό Ναυτικό νομίζω. Σήμερα είχαμε επίθεση στο Sea Champion (IMO 9299915) με ελληνική σημαία το οποίο έχει επάνω του φορτίο με προορισμό το Aden, λιμάνι που ελέγχεται από τους αντιπάλους των Houthi στον εμφύλιο της Υεμένης. Ευτυχώς αυτή η επίθεση δεν είχε σαν αποτέλεσμα το άμεσο χτύπημα στο πλοίο, το πλήρωμα είναι ευτυχώς ασφαλές. Ο πλοιοκτήτης νομίζω λέγεται Μαρινάκης(με επιφύλαξη αυτό) και δεν ξέρω αν έχει σχέση με τον Πρόεδρο. 

 

Κατά τα άλλα, φτάσαμε στο τρίμηνο από την πρώτη επίθεση και την αιχμαλωσία του πληρώματος του Galaxy Leader, το πλήρωμα του οποίου εν ομηρία εξακολουθεί να απολαμβάνει τη συντροφιά και τις περιποιήσεις των Houthi. Σε μια χώρα όπως η δική μας που το κέντρο κλείνει λόγω πορειών συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους αντάρτες της Νικαράγουα, στους γκουρού του Θιβέτ και στους σαλεπιτζήδες των Νήσων του Πάσχα:D, πού είναι οι ενέργειες των ναυτεργατικών σωματείων για τους de facto φυλακισμένους συναδέλφους τους? Ειδικά από τη στιγμή που και Έλληνες ναυτικοί είναι εν δυνάμει υποψήφιοι να έχουν την ίδια τύχη? Να μην πιάσω τώρα στο στόμα μου κάτι ευαίσθητους με τα ανθρώπινα δικαιώματα που ασχολούνται μόνο με του πισινού τους το χαβά. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Η πρεσβεία του Ιράν κοιμάται ήσυχη. Για να αποδειχθεί για πολλοστή φορά πως εδώ στην Ελλάδα όλα αυτά υποκινούνται από πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα. Τους καημένους τους Φιλιππινέζους ναυτικούς του Galaxy Leader δε τους γέννησε μανούλα, δεν έχουν δικαιώματα. 

Link to comment
Share on other sites

Όλα Νίκο αλά καρτ είναι σε αυτή την χώρα..σε ότι δεν μας συμφέρει είμαστε στους δρόμους, σε ότι μας αφορά, τουμπεκί και σπίτι μας. (Και) Γι'αυτό πάει κατά διαόλου αυτός ο τόπος. 

Link to comment
Share on other sites

Και το πανηγύρι συνεχίζεται με κλιμακούμενες επιθέσεις στην περιοχή. Μόνο χτές έγινε ανεπιτυχής επίθεση στο MSC Silver II (IMO 9225249) αλλά και στο bulk carrier Navis Fortuna (IMO 9404455). Η σεμνή τελετή έληξε και με επίθεση στο αμερικανικό πολεμικό USS Laboon το οποίο φυσικά κατέρριψε την απειλή. Και το Γαλλικό ΠΝ ανέφερε αντίστοιχα περιστατικά χτές, όλα αυτά αφού οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν καταφέρει πλήγματα(ή έτσι ήλπιζαν) στις εγκαταστάσεις των Houthi στην ξηρά. Δεν είμαι σίγουρος πως ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί και η δική μας φρεγάτα, κι αν έχει τα οπλικά συστήματα και τις δυνατότητες των συμμαχικών, αλλά αν πάει πραγματικά κοντά στην περιοχή οι πιθανότητες είναι πως κάποια στιγμή θα βρεθεί σε θέση όπου θα υποχρεωθεί να υπερασπίσει τον εαυτό της.

Link to comment
Share on other sites

On 1/26/2024 at 12:00 AM, Strofalos said:

Στα δικά μας τώρα, πρωτίστως οι ΗΠΑ και συνεπικουρικά το ΗΒ θα σηκώνουν το βάρος των όποιων επιχειρήσεων ενώ χώρες χαμηλότερης δυναμικής και δυναμικότητας όπως και η δικιά μας θα πάρουν τομείς χαμηλότερης έντασης όπως πχ περιοχές κοντά σε Σουδάν και Τζιμπουτί. Αρκετά μακριά δηλαδή για να μην είναι σε άμεσο κίνδυνο, αλλά αρκετά κοντά για να λένε στα δελτία τύπου πως συμμετέχουν. Κάπου εκεί θα κινηθεί η δικιά μας φρεγάτα η ΥΔΡΑ. 

Μέσα στο μάτι του κυκλώνα θα είναι μόνο Εγγλέζοι και Αμερικάνοι (και πιθανώς Γάλλοι). Όλοι οι υπόλοιποι θα είμαστε πίσω από την γραμμή του πυρός. Με τα εώς τώρα δεδομένα πάντως... 

Link to comment
Share on other sites

Και νέα επίθεση σήμερα, στο φορτηγό Islander (IMO 9136565) που φέρεται να είναι αγγλικής πλοιοκτησίας και με το πλήρωμα να είναι Σύροι. Εδώ είχαμε απ' ευθείας χτύπημα με το πλοίο να πιάνει φωτιά, περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές. Είναι θέμα χρόνου να έχουμε και θύματα. Την ίδια στιγμή ένα κοντεινεράδικο της CMA CGM θα πλεύσει εντός της περιοχής αυτής με γαλλική φρεγάτα δίπλα του.  

Link to comment
Share on other sites

Χαζεύοντας την περιοχή στο Marinetraffic βλέπω ότι πολλά πλοία εκπέμπουν στο AIS τους ότι έχουν ένοπλους μαζί τους. Πρωτοφανές νομίζω για όσα χρόνια παρακολουθώ έτσι πλοία να βλέπω τέτοιο πράγμα... 

Link to comment
Share on other sites

προσωπικά δεν το είχα δει ξανά. Ναι τα μισά γράφουν για τους ένοπλους και τα άλλα μισά το τί πλήρωμα κουβαλάνε μαζί τους. Βεβαία και οι Σύριοι όπως έγραψε ο Nick παραπάνω την έφαγαν καλά...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...