Jump to content
Shipfriends

Πέθανε ο εφοπλιστής Ν. Νομικός


Recommended Posts

«Έφυγε» προχθές τα ξημερώματα σε ηλικία 85 χρόνων ένας από τους πρώτους Έλληνες εφοπλιστές, ο Νικόλαος Νομικός. Ο Ν. Νομικός ήταν αυτός που ξεκίνησε ουσιαστικά την ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου-Βορείων Σποράδων, πριν 30 και πλέον χρόνια με την οικογενειακή εταιρία Nomicos Lines.

Είχε ένα γιο το Λουκά, ο οποίος εδώ και χρόνια είχε αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης του πατέρα του.

Ο Ν. Νομικός είχε ξεκινήσει ουσιαστικά την ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου-Β. Σποράδων στις αρχές της δεκαετίας του ’70 με τα επιβατηγά πλοία «Σκύρος» και «Αιγεύς». Στη δεκαετία του ’80 συνέχισε και ανάπτυξε περισσότερο την ακτοπλοΐα στις Β. Σποράδες, αφού εκτός των δύο πλοίων πρόσθεσε και τα «Σκιάθος», «Λήμνος» και «Σκόπελος».

Τη δεκαετία του ’90 απομένουν στις γραμμές τρία πλοία του Νομικού, τα «Μακεδών», «Σκόπελος» και «Λήμνος», που καλύπτουν τις ανάγκες.

Παρά το ότι είχε γεννηθεί στον Πειραιά, αγαπούσε το Βόλο και τις Σποράδες.

Γέννημα-θρέμμα άνθρωπος της θάλασσας ο «καπετάν» Νικόλαος συνέπραξε το 1993 με τον κ. Γ. Γούτο και ίδρυσαν κοινοπραξία στις γραμμές των Β. Σποράδων με τη δρομολόγηση και του «Παπαδιαμάντη».

Το 1999 μην αντέχοντας τον ανταγωνισμό η εταιρία εισήλθε ως μέτοχος στην Minoan Flying Dolphins (MFD).

Από εκείνη τη χρονιά έπαυσε ουσιαστικά να δραστηριοποιείται αυτόνομα στις γραμμές των Β. Σποράδων αλλά και στις υπόλοιπες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

πηγη: Η Θεσσαλια

Link to comment
Share on other sites

Ο Ν. Νομικός είχε αποφοιτήσει από την Ιωνίδειο Σχολή Πειραιά και έγινε πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού. Διετέλεσε πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Εφοπλιστών και τιμήθηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με τον τίτλο του Μέγα Άρχοντα Ρεφενταρίου, ενώ του απονεμήθηκαν το παράσημο εξαιρέτων πράξεων, ναρκαλιείας, χρυσού σταυρού Α’ τάξης και χιλιετηρίδος Αγ. Όρους.

Από οικογένεια ναυτικών ο Νικόλαος και ο αδελφός του Δημήτρης ασχολήθηκαν με την επιχείρηση του πατέρα τους το 1950, ενώ το 1954 ο Νικόλαος εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου το γραφείο της εταιρίας αναλάμβανε ναυλώσεις πλοίων, ναυπηγήσεις και αγοραπωλησίες.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του μετέφερε την έδρα των επιχειρήσεών του στον Πειραιά, ενώ από τη δεκαετία του ’70 είχε εισέλθει στην ακτοπλοΐα.

Η κηδεία του έγινε προχθές στην Αθήνα, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ απλά να πω ότι από πληρώματα που είχαν εργαστεί στην NOMICOS LINES έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια.Τέτοια συμπαράσταση στα πληρώματα και τέτοια ανθρωπιά δεν συναντήσαν ποτέ και πουθενά αλλού.

Σε ναυτιλιακό περιοδικό σε 2 τεύχη φιλοξενούνται συνεντεύξεις του καπτα Χρήστου Καπάνταη τέως πλοιάρχου του ΣΑΜΟΣ ΣΠΙΡΙΤ και του καπτα Βασίλη Πασχάλη πλοιάρχου του ΡΟΔΑΝΘΗ οι οποίοι στα πρώτα ακτοπλοικά τους βήματα συνεργάστηκαν με αυτή την εταιρία και οι οποίοι δήλωσαν ότι τέτοια εταιρία σαν του Νομικού δεν υπάρχει πια και μάλιστα ο καπτα Βασίλης Πασχάλης λέει χαρακτηριστικά ότι την γλύκα του ψωμιού που έφαγε σε αυτή την εταιρία την έχει ακόμα στα χείλη του παρότι πέρασα μια 15ετία σχεδόν από τότε.

Αυτά αλλά και τα λόγια πολλών ναυτικών που συνεργάστηκαν με αυτή την εταιρία συνάδουν στο ότι επρόκειτο για πλοιοκτήτη με ανθρωπια ο οποίος δεν ξέχασε από που ξεκίνησε γι αυτό άλλωστε ήταν πάντα κοντά στους ναυτικούς του.

Συλληπητήρια στους οικείους του.

Link to comment
Share on other sites

Στα παραπάνω πλοία που αναφέρει η ΘΕΣΣΑΛΙΑ, παρέλειψε τα "ΕΛΛΑΣ ΕΞΠΡΕΣ" και "ΑΝΕΜΟΣ".

Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω εάν είχε σχέση με τους Νομικούς από την Σαντορίνη που είχαν την Θηραϊκή Ατμοπλοϊα (Κανάρης, Μιαούλης)

Link to comment
Share on other sites

Ειναι οντως η ιδια οικογενεια απο την Οια της Σαντορινης αλλα δεν βαζω και το χερι μου στη φωτια για την ακριβη συγγενεια, οποτε κανω μοκολα μην πω καμια κοτσανα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...