Jump to content
Shipfriends

Ποιος ειπε οτι υπαρχουν επιβαρυνσεις υπερ τριτων;


Recommended Posts

peireas3..jpg

πηγη: Η Express

Ο ΕΣΠ προτείνει περιβαλλοντικό τέλος στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Πρόταση για επιβολή ανταποδοτικού περιβαλλοντικού τέλους στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας υπέρ του Δήμου Πειραιά προτίθεται να καταθέσει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς στην επικείμενη συνάντηση της διοίκησή του με τη νέα δημοτική αρχή στον Πειραιά.

Η πρόταση του ΕΣΠ που εμπεριέχεται στην ατζέντα των θεμάτων που θα θέσει στη δημοτική αρχή, την οποία και ανακοίνωσε χθες, έρχεται σε περίοδο όπου κορυφώνεται ο προβληματισμός των φορέων της νησιωτικής χώρας για τη διαμόρφωση του κόστους των εισιτηρίων και του προβληματισμού των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων για τη συνέχιση της επιβολής των υπέρ τρίτων εισφορών που επισήμως η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας έχει ζητήσει την κατάργησή τους ως μη ανταποδοτικά για τον επιβάτη.

Πρόσφατα σε συνέδριο του ΗΑΤΤΑ για την ακτοπλοΐα και το ρόλο της στον τουρισμό και τη νησιωτική οικονομία γενικότερα ενεοί εκπρόσωποι φορέων του τουρισμού και της επιμελητηριακής κοινότητας άκουσαν από τους ακτοπλόους ότι αναίτια τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας επιβαρύνονται με 33% επιπλέον του βασικού ναύλου για υπηρεσίες που δεν απολαμβάνουν κατ ουδένα τρόπο οι επιβάτες.

Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaways Γερ. Στρίντζης χαρακτήρισε τις υπερ τρίτων εισφορές «χαράτσια» τα οποία θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα για να τονίσει πως οι καταναλωτικές ενώσεις θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε αυτό το θέμα, όπως και οι φορείς της νησιωτικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, αναλογιζόμενοι το μέγεθος αυτού του φόρου, αυτού του αντιαναπτυξιακού μέτρου που επιβαρύνει κατ’ ευθείαν τους νησιώτες και τους τουρίστες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΑ τεκμηριωμένα σε αλλεπάλληλα υπομνήματα προς τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας, Τουριστικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εσωτερικών έχει ζητήσει την κατάργηση των υπέρ τρίτων εισφορών.

Από την άλλη πλευρά το θέμα της καταβολής κατ έτος εισφορών από την πλευρά του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που σημειωτέον είναι Ανώνυμη Εταιρία εισηγμένη στο ΧΑ, στους επιλιμένιους δήμους ως κοινωνική εισφορά δημιουργεί εύλογα ερωτήματα περί της διατήρησης της φιλοσοφίας αυτής και με σκεπτικό ότι στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά δραστηριοποιούνται εκατοντάδες ΑΕ εισηγμένες και μη οι οποίες περιορίζονται απλά στην καταβολή των αναλογούντων δημοτικών τελών και μόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι καταβολές του ΟΛΠ στους επιλιμένιους δήμους «χάνονταν» στους προϋπολογισμούς τους γεγονός που έχει δημιουργήσει προβληματισμούς σε κύκλους του ΟΛΠ που υποστηρίζουν ότι τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να αφορούν σε έργα του Οργανισμού ως προσφορά στους δήμους ούτως ώστε να είναι απτή η ανταποδοτικότητά τους στους πολίτες.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τη λογική αυτός που ρυπαίνει να πληρώνει αλλά θα πάνε τα χρήματα για περιβαντολογικά έργα. Μάλλον όχι όπως μας εχει δείξει η εμπειρία. Γιατί να πέρνει τα χρήματα η τοπική κοινωνία και να μην πάνε για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Αν εφαρμοστεί αυτό το χαρατσί γιατί μόνο για την ακτοπλοία και όχι για τις κρουαζιέρες και τα εμπορικά.

Δέχομαι να μπεί ο φόρος (σε λογικά πλαίσια) αλλά μόνο αν καταργηθούν οι αλλές ''ανταποδοτικές'' εισφορές. Εγώ δεν θυμάμαι αχθοφόρο τα τελευταια 20 χρόνια και πριν όταν υπήρχαν έπρεπε να τους πληρώσεις έξτρα.

Τέλος, ο σύλογος δεν πρέπει να ξεχνάει πόσες εταιρείες άρα έσοδα για το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν και ζουν λόγω του λιμένα.

Link to comment
Share on other sites

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ αντίθεσή της στην πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά για την επιβολή «ανταποδοτικού» περιβαλλοντικού τέλους υπέρ του Δήμου Πειραιά στα εισιτήρια της Ακτοπλοΐας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας.

Link to comment
Share on other sites

Εγω αν ημουνα Ενωση Επιχειρησεων Ακτοπλοιας, θα εβγαζα μια ανακοινωση που θα καλουσα την Πολιτεια να επιβαλλει αντιστοιχο τελος στα φορτηγα που ανεφοδιαζουν τα καταστηματα των μελων του Εμπορικου Συλλογου Πειραια. Για να δουμε τοτε, τι θα λεγανε?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...