Jump to content
Shipfriends

cortomaltese

eMembers
 • Posts

  243
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

About cortomaltese

 • Birthday June 20

Uncategorized

 • Location
  RAFINA
 • Interests
  CLASSICAL FERRIES
 • Occupation
  TEACHER

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Το βίντεο αυτό πρέπει να τραβήχτηκε από τον Αντώνη τον Καλογήρου το φθινόπωρο του 1993. Μία σκέψη είναι ότι βρισκόμαστε στις μέρες του Σεπτεμβρίου του 1993. Για να ταξιδεύουν τόσοι Σιφνιοί πρέπει να είναι τέλος Σεπτέμβρη με αρχες Οκτώβρη του 1993. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει φέρει την Κυβέρνηση στο τέλος της. «Το πολιτικό σκηνικό έχει οξυνθεί» αναφέρεται στο τέλος του βίντεο. Το «Άπτερα» έχει μετασκευαστεί, το “Sea Harmony II” περιμένει στον Πειραιά για να ξεκινήσει το δρομολόγιό του («το πλοίο πριν ονομαζόταν «Sea Harmony”). Και το «Γεώργιος Εξπρές» λάμπει στον φθινοπωρινό ήλιο. Ο ήχος των Sulzer ακούγεται σαν μελωδία στα αυτιά όσων των αγάπησαν. Τα εύσημα στον Αντώνη τον Καλογήρου που το τράβηξε και στο σιφναϊκό site που το ανέβασε. Πολύ σύντομα θα ανέβει ένα βίντεο με το «Κίμωλος» καθισμένο στην άμμο των Καμαρών. Ήταν 25 Φεβρουαρίου 1993 στις Καμάρες της Σίφνου...
 2. Τρεις, λοιπόν, σίγουρα οι παντόφλες που δούλεψαν από το λιμάνι της Ραφήνας από το 1965 μέχρι το 1970-1971, σύμφωνα με όσα μας είπε ο Αντώνης ο Τόγιας, πράκτορας στο λιμάνι της Ραφήνας από το 1972, και ο Λάμπρος Ρεμπάμπης, παλιός λιμενεργάτης. Το "Ιωάννης Μ" του κ. Μανσόλα, το "Αγιος Νικόλαος" του κ. Αραβανή και το "Μιχαήλ Α" του κ. Αρμενάκη. Τα πλοία ανοιχτού τύπου ταξίδευαν τότε από τη Ραφήνα για τα Στείρα, το Μαρμάρι και την Κάρυστο. Πάντως, πρέπει να έχουν έρθει στη Ραφήνα και άλλες παντόφλες.
 3. Το "Μανάρας Εξπρές" ανήκε στην οικογένεια Πάνου και ταξίδευε στη γραμμή Αίγινα-Αγκίστρι. Η οικογένεια Πάνου είχε και τα πανέμορφα ξύλινα σκαριά "Καπετάν Νταβέλης" και "Μόσχος Εξπρές". Γύρω στο 2000, το πλοίο πουλήθηκε στην Κω. Το πήρε ο κύριος Διακαναστάσης Αναστάσιος και πήρε το πλοίο ονομάστηκε "Διόνυσος". Όμως, η εμπορική του εκμετάλευση κρίθηκε γρήγορα ασύμφορη και το πλοίο πουλήθηκε σε κάποιον πλοιοκτήτη που αποδείχτηκε, όμως, αφερέγγυος στην πορεία. Τελικά, το πλοίο κατέληξε σε πλειστηριασμό και αγοράστηκε στη Σάμο από τον θείο του καπετάν-Διαμαντή Παπαγεωργίου, σημερινού πλοιάρχου του "Hellenic Spirit". Τα παραπάνω μας τα αφηγήθηκε ο κύριος Διακαναστάσης Αναστάσιος από την Κω στα πλαίσια μιας συνέντευξης που μας έδωσε για το Arxipelagos.com, στον Φώτη Καρλή και μσε μένα
 4. Στην παραπάνω φωτογραφία αποτυπώνεται ένα στιγμιότυπο από την τελευταίο πέρασμα της "Πριγκίπισσας" από το λιμάνι της Ραφήνας. Ήταν, κατά κάποιον τρόπο, ένας τελευταίος αποχαιρετισμός προς το λιμάνι της Ραφήνας, τους ανθρώπους του λιμανιού και τα πλοία με τα οποία ταξίδεψε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Πρωτοήρθε στη Ραφήνα το 1988 έχοντας δίπλα του στη γραμμή το "Επτάνησος" του Στρίντζη. Το "Θεοσκέπαστη" είχε ολοκληρώσει άδοξα το σύντομο πέρασμά του από τη γραμμή και το κενό του καλύφθηκε με το βέλγικο σκαρί. Το "Μπάρι Εξπρές" βρέθηκε, λοιπόν, να ταξιδεύει στη γραμμή Ραφήνας-Άνδρου-Τήνου-Μυκόνου, προερχόμενο από το Μπάρι, την Ηγουμενίτσα και την Πάτρα. Για 10 χρόνια, μέχρι το τέλος του 1998, έγραψε μια μεγάλη ιστορία και κέρδισε με το σπαθί του τον τίτλο του πιο καλοτάξιδου πλοίου της γραμμής. Από τη γέφυρά του πέρασαν μεγάλα ονόματα της ελληνικής ακτοπλοΐας, όπως ο καπετάν-Χριστόφορος Κοτσαμπάς, ο καπετάν-Μιχάλης Δεναξάς, ο καπετάν-Γιώργης Σαμιωτάκης, ο καπετάν-Αλέκος Παπαδέας, ο καπετάν-Γιάννης Λαζάρου, ο καπετάν-Ανάργυρος Σαρρής, ο καπετάν-Σιδερής Μαμίδης, ο καπετάν-Διαμαντής Παπαγεωργίου με ύπαρχο, μάλιστα, τον καπετάν-Κώστα Βελαλόπουλο. Το 1992 το "Μπάρι" υποδέχτηκε το "Πηνελόπη Α", το 1993 το "Superferry II" και το 1997 το "Super Cat Haroula". Και στα τέλη του 1998 αποχαιρέτησε τη Ραφήνα. Το αγαπημένο σκαρί σαλπάρησε για άλλες ρότες, αγαπήθηκε πολύ στην άγονη της Αμοργού, τις Δυτικές Κυκλάδες και τα ενδοκυκλαδικά, αλλά τα ταξίδια του διακόπησαν άδοξα το Σεπτέμβριο του 2001 λόγω της Νέας Τάξης Πραγμάτων που είχε επιβληθεί στην Ελληνική Ακτοπλοΐας. Πλοία, όπως το "Μπάρι Εξπρές"/"Εξπρές Ερμής", φάνταζαν τότε κάπως παράταιρα για το prestige της μεγάλης εταιρείας. Ο χρόνος, δυστυχώς, απέδειξε ότι η πραγματικότητα δεν δικαίωσε τις μεγάλες προσδοκίες εκείνης της εποχής.
 5. To σημερινό "ΜΑΚΕΔΩΝ" είναι το πρώην "ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ", πλοιοκτησίας Πολέμη, και "ΚΥΘΝΟΣ", πλοιοκτησία του Γιώργη του Γούτου. Συχνά το αναφέρουμε και ως "ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ Ι", αν και δεν ξέρω αν υπήρχε στην ονομασία του ο αριθμός "ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ Ι". Το "ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ ΙΙ" είναι το λευκό, το μοναδικό το οποίο ναυπηγήθηκε στην Ελλάδα. Και το "ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ ΙΙΙ" είναι το πρώην "Θήρα ΙΙ"/"Hellas Express"/"Άγιος Σπυρίδων". Όμως, το μεγάλο μπλέξιμο γίνεται με την ονομασία "ΗΠΕΙΡΟΣ", την οποία είχαν τα πλοία αυτά όταν ταξίδευαν στην Αδριατική. Τα πλοία συνολικά ήταν έξι, τα τρία που αναφέρονται παραπάνω, το αδελφάκι του "Μακεδών" (πρώην "Anna Maria Lauro"), ένα άλλο πλοίο που πωλήθηκε στην Περσία και το "Χρυσή Αυγή", το οποίο καθόρισε τη μοίρα όλων. Το μετέπειτα "ΚΡΗΤΗ" ("SUPER NAIAS"/"ΕΞΠΡΕΣ ΑΡΗΣ"), ήρθε και αυτό για λογαριασμό του Πολέμη, αλλά δεν πρέπει να ταξίδεψε ποτέ με τα σινιάλα της ανδριώτικης εταιρείας.
 6. Τα πλάνα της ταινίας είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Είναι η εποχή που το λιμάνι επεκτείνεται, η παραλία μπροστά από το παλιό Λιμεναρχείο (την παράγκα) μετατρέπεται σε ντόκο και το λιμάνι εκβαθύνεται. Το "'Ελενα Π" του Παγουλάτου έρχεται γύρω στα 1965 και είναι το πρώτο κλειστό επιβατηγό/οχηματαγωγό της Ραφήνας. Την επόμενη χρονιά έρχεται και το "Μεγαλόχαρη", πρώην "Άννα Μαρία", με "μετάθεση από τη γραμμή Πάτρας-Σάμης. Η πρώτη παντόφλα που ήρθε πρέπει να ήταν το "Ιωάννης Μ" και λίγο αργότερα ήρθε το "Άγιος Νικόλαος". Το 1969 ξεκινά και το "Πόρτο Λάφια" και το 1970 κατεβαίνει το "Θάσος". Η δρομολόγηση των δύο αυτών πλοίων κλειστού τύπου υποχρεώνει σε "μετάθεση" τις δύο παντόφλες. Είναι πραγματικά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εποχή, όπου το λιμάνι επεκτείνεται σημαντικά, δεκαοκτώ χρόνια μετά την έλευση του τσιμεντόπλοιου που συνέβη τον Φεβρουάριο του 1948. Υπάρχουν, πλέον, πολλές αφηγήσεις και πολλές μαρτυρίες ραφηνιωτών για αυτήν την εποχή. Όσο για τις παντόφλες πρέπει να πούμε ότι είχαν τραβήξει το ενδιαφέρον αρκετών εδώ στη Ραφήνα. Ένας πολύ καλός φίλος ραφηνιώτης προσπαθούσε για καιρό να πέισει τον πατέρα του να πουλήσει τα χτήματα τους και να πάρουν μια παντόφλα. Τελικά, ο πατέρας του δεν πείστηκε και έτσι χάσαμε τότε την ευκαιρία να έρθει ακόμα ένα πλοίο ανοιχτού τύπου στη Ραφήνα και ο καλός φίλος να γίνει και αυτός εφοπλιστής.
 7. Το πλοίο δρομολογήθηκε το 1970 στις γραμμές του Νότιου Ευβοϊκού (Ραφήνας-Μαρμαρίου, Ραφήνας-Στείρων και Ραφήνας-Καρύστου). Αρχικά δρομολογήθηκε με το όνομα "Θάσος", ναυλωμένο από τους πλοιοκτήτες της Καβάλας (Ιω. Ζάχαρη και Κ. Μπογδάνη). Όταν το πλοίο ήρθε στη Ραφήνα και δρομολογήθηκε στις γραμμές του Νότιου Ευβοϊκού ήταν, ήδη, μετασκευασμένο. Έπειτα από λίγα χρόνια (κάπου 4 χρόνια με επιφύλαξη) το πλοίο πουλήθηκε στον κύριο Λεβαντάκη και πήρε το όνομα "Καστριανή Κέας". Στα μέσα της δεκαετίας του '80 το καράβι πέρασε στην πλοικτησία του Γιώργη του Γούτου και αγότερα του Μιχαηλίδη. Τα παραπάνω μας μεταφέρθηκαν από Ραφηνιώτη φίλο καραβολάτρη, μεγάλο γνώστη του λιμανιού της Ραφήνας.
 8. Η παραπάνω φωτογραφία που ανέβασε ο καλός φίλος ΣΕΙΡΙΟΣ τραβήχτηκε στον Κόλπο των Θαυμάτων της Ελευσίνας τον Ιούνιο του 2000. Το "Εξπρές Ερμής" ήρθε τότε για λίγο μέχρι το μικρό λιμανάκι της Ελευσίνας προκειμένου να τοποθετηθούν τα σωστικά του (τουλάχιστον, αυτό μας φάνηκε από μακριά). Η θρυλική Πριγκίπισσα σε λίγες ημέρες θα ξεκινούσε δρομολόγια στην άγονη γραμμή της Αμοργού, καθώς και στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων. Εδώ συμβολικά, είναι δεμένα δύο πλοία που πέρασαν από την πλοιοκτησία του Κώστα του Αγαπητού, το "Ειρήνη" και το "Εξπρές Ερμής" (για ένα περίπου χρόνο, από τον Οκτώβριο του 1998 μέχρι τον Οκτώβριο του 1999). Η δουλειά που έχετε κάνει στα πλοία ανοιχτού τύπου είναι εξαιρετική και σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.
 9. Το είχαμε συζητήσει και παλιότερα, φίλε ΣΕΙΡΙΕ. "Η ισχύς εν τη ενώση". Προσωπικά, πάντα πίστευα ότι τα δύο πλοία είναι τα ίδια. Σας ευχαριστώ πολύ. Αγαπητέ Αντώνη, υπάρχουν πολλά ακόμα ερωτήματα περί πλοίων προς επίλυση. Σύντομα, η συνέχεια.
 10. Ιδού η φωτογραφία της καθέλυσης του "Θάσος" στο Πέραμα το 1968. Πέραμα, 1968. Το πλοίο δρομολογήθηκε τότε στη γραμμή Καβάλας-Θάσου. Πιθανόν, πρόκειται για το μετέπειτα "Καστριανή Κέας", "Παπαδιαμάντης" και "Άλκηστις". Ανάμεσα στα πλοία αυτά υπάρχουν σίγουρα σημαντικές διαφορές. Αλλά σίγουρα αναφερόμαστε σε δύο πλοία κλειστού τύπου, τα οποία έχουν ναυπηγηθεί την ίδια χρονιά (1968), με το ίδιο, αρχικά, όνομα ("Θάσος") και δρομολογήθηκαν στην ίδια γραμμή (Καβάλας-Θάσου). Η φωτογραφία έχει αγοραστεί από Ιδιωτικό Αρχείο. http://www.shipfrien...1015_345681.jpg Αφιερωμένη στον ΣΕΙΡΙΟ για το μεράκι και την αγάπη του για τα πλοία.
 11. cortomaltese

  ΤΗΑΣΟΣ

  Πέραμα, 1968. Η καθέλκυση του πλοίου ''Θάσος" στο Πέραμα. Το πλοίο δρομολογήθηκε τότε στη γραμμή Καβάλας-Θάσου. Πιθανόν, πρόκειται για το μετέπειτα "Καστριανή Κέας", "Παπαδιαμάντης" και "Άλκηστις". Ανάμεσα στα πλοία αυτά υπάρχουν σίγουρα σημαντικές διαφορές. Αλλά σίγουρα αναφερόμαστε σε δύο πλοία κλειστού τύπου, τα οποία έχουν ναυπηγηθεί την ίδια χρονιά (1968), με το ίδιο, αρχικά, όνομα ("Θάσος") και δρομολογήθηκαν στην ίδια γραμμή (Καβάλας-Θάσου). Η φωτογραφία έχει αγοραστεί από Ιδιωτικό Αρχείο.
 12. Προσωπικά θα συμφωνήσω με τον ΣΕΙΡΙΟ. Έχω βρει μια πρωτοτότυπη φωτογραφία με την καθέλκυση του πλοίου "ΘΑΣΟΣ", το οποίο είναι το ίδιο με το εικονιζόμενο στην παραπάνω φωτογραφία. Επίσης, από ναυτιλιακά περιοδικά της εποχής έχουμε ταυτίσει ότι το πλοίο που καθελκύεται στη φωτογραφία (θα την ανεβάσω κάποια στιγμή) είναι το πλοίο "ΘΑΣΟΣ" και η καθέλυση γίνεται το 1968. Πραγματικά, τα δύο πλοία, το "ΘΑΣΟΣ" της παραπάνω φωτογραφίας και το "ΚΑΣΤΡΙΑΝΗ ΚΕΑΣ" μοιάζουν να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Όμως, θα ήταν πολύ περίεργο να έχουν ναυπηγηθεί δύο πλοία κλειστού τύπου την ίδια χρονιά (1968), για την ίδια γραμμή (Καβάλα-Θάσος) και με το ίδιο ακριβώς όνομα ("ΘΑΣΟΣ"). Η μετασκευή αυτή, αν τελικά τα δύο πλοία είναι τα ίδια, φαντάζει από τις πιο άκομψες που έγιναν ποτέ. Το αρχικό πλοίο ήταν πολύ όμορφο, ενώ το "Καστριανή Κέας", ήταν κάπως "ασουλούπωτο".
 13. Υπάρχει μια παρόμοια carte-postale που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια. Έχoυμε βρει, μάλιστα, την έγχρωμη φωτογραφία που είναι, νομίζω, ίδια με την carte-postale. Αν είναι θα ανεβάσουμε τη φωτογραφία που έχει εξαιρετική ποιότητα. Αυτές τις φωτογραφίες τις παρουσιάσαμε στο "Hellas Liberty" στα πλαίσια μιας παρουσίασης της Ελληνικής Ακτοπλοΐας από το 1945 έως το 1995 στις 27 Απριλίου 2012 για τους μαθητές του Δημόσιου ΙΕΚ Κερατσινίου. Ήταν ένα ταξίδι στο χθες. Ήταν μαζί μας παλιοί ναυτικοί που περιέγραψαν τα βιώματά και τις εμπειρίες τους από τα ταξίδια τους με αυτά τα παλιά καράβια. Τα ερωτήματα ήταν απλά: - "Πώς ταξίδευαν τότε οι άνθρωποι;" - "Με ποια πλοία ταξίδευαν;" - "Πού κάθονταν; Πώς περνούσαν στο ταξίδι; Πόσες ώρες έκαναν για να φτάσουν στον προορισμό τους;" Και μέσα από τις αφηγήσεις, τις προσωπικές μαρτυρίες και τις φωτογραφίες προέκυπταν απαντήσεις για τα παραπάνω ερωτήματα.
 14. Μια εξαιρετική φωτογραφία, αγορασμένη από ιδιωτικό αρχείο. http://www.shipfrien...9364-saronikos/ Η φωτογραφία πρέπει να έχει τραβηχτεί το καλοκαίρι του 1986, ή ένα χρόνο πριν. Θυμίζει λίγο στιγμιότυπο από τη θερινή σύναξη των πλοίων ανοικτού τύπου στο λιμάνι του Πειραιά, κατά την ταινία "Εαρινή Σύναξη των Αγροφυλάκων" του Δήμου Αβδελιώδη. Από αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε το κρουαζιερόπλοιο "Saronic Star", τις παντόφλες"Απόστολος Π", "Αφαία", "Σαρωνικός", "Αίγινα", μία παντόφλα που δεν διακρίνεται καλά το όνομά της και ακόμα το "Ελλάς", το "Αίας" και το "Διόγος". Στα δεξιά της φωτογραφίας το "Ναϊάς ΙΙ" με τα σινιάλα του Κατσουλάκου ("ΚΡΙΤΩΝ"), το"Νήσος Χίος" και το πολυαγαπημένο "Γεώργιος Εξπρές" με τα σινιάλα ακόμα της Ventouris Ferries. Το "Σαρωνικός" είναι ακόμα πλοίο ανοικτού τύπου και δεν έχει ακόμα μετασκευαστεί σε πλοίο κλειστού τύπου. Μια νοσταλγική φωτογραφία που αποτυπώνει ένα στιγμιότυπο από έναν Πειραιά που ελάχιστα θυμίζει τον σημερινό. Οι παντόφλες δεν υπάρχουν πια, τα πλοία έχουν λιγοστέψει κατά πολύ, τα σινιάλα των εταιρειών ακόμα περισσότερο. Ο Πειραιάς του '85-'86 χαρακτηριζόταν από τις κόντρες μεταξύ των πλοιάρχων, το κυνήγι των πλοίων μεταξύ τους, τα φορτηγά που περίμεναν με τις μέρες στο μόλο μέχρι να επιβιβαστούν στα πλοία τον Αύγουστο και τον κόσμο που γέμιζε τα μικρά σχετικά πλοία μέχρι το καμπούνι της πλώρης και τις βάρκες. ISM δεν τυπήρχε τότε, τα εισιτήρια εκδίδονταν στο χέρι και, συχνά, ακόμα και μέσα στο πλοίο και οι υπεράριθμοι αποτελούσαν μια γνώριμη πραγματικότητα της τότε εποχής. Στον Πειραιά κυριαρχούσαν οι εταιρείες του Κώστα του Βεντούρη με το "Κίμωλος", το "Γεώργιος Εξπρές" και το "Παναγία Τήνου", η εταιρεία των αδελφών Αγαπητού με το "Αιγαίον", το "Κυκλάδες", το "Νηρεύς" και, βέβαια, οι μεγάλεςεταιρείες της ΑΝΕΚ, της ΔΑΝΕ, των Μινωϊκών, της ΝΕΛ. Στις Κυκλάδες ταξίδευαν ακόμα το "Ιόνιον" των Σταθάκη-Μανούσου, το "Σαντορίνη" των Καρρά-Ποντικού, το "Λήμνος" του Νομικού, το "Πάρος", το "Νάξος", το "Σχοινούσα". Η Ελληνική Ακτοπλοΐα προσπάθησε εκείνη την εποχή να περισώσει τα πλοία των εταιρειών λαϊκής βάσης δίχως, όμως, επιτυχία. Ήταν και τότε μια εποχή αλλαγών, με θύματα τις εταιρείες λαΙκής βάσης της Νάξου, της Σάμου-Ικαρίας, της Χίου, κ.ά. Ο Πειραιάς του 2012 χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το αύριο...
 15. Μια εξαιρετική φωτογραφία, αγορασμένη από ιδιωτικό αρχείο. Η φωτογραφία πρέπει να έχει τραβηχτεί το καλοκαίρι του 1986, ή ένα χρόνο πριν. Θυμίζει λίγο στιγμιότυπο από θερινή σύναξη των πλοίων ανοικτού τύπου στο λιμάνι του Πειραιά. Από αρστερά προς τα δεξιά βλέπουμε το κρουαζιερόπλοιο "Saronic Star",τις παντόφλες "Απόστολος Π", "Αφαία", "Σαρωνικός", "Αίγινα", μία παντόφλα που δεν διακρίνεται καλά το όνομά της και ακόμα το "Ελλάς", το "Αίας" και το "Διόγος". Στα δεξιά της φωτογραφίας το "Ναϊάς ΙΙ" με τα σινιάλα του Κατσουλάκου ("ΚΡΙΤΩΝ"), το "Νήσος Χίος" και το πολυαγαπημένο "Γεώργιος Εξπρές" με τα σινιάλα ακόμα της Ventouris Ferries. Το "Σαρωνικός" είναι ακόμα πλοίο ανοικτού τύπου και δεν έχει ακόμα μετασκευαστεί.

  © Antonis Lazaris

×
×
 • Create New...