Jump to content
Shipfriends

Αιδηψός (Ν. Πειραιώς 2491)


Recommended Posts

On 2/27/2012 at 11:00 AM, ΣΕΙΡΙΟΣ said:

Στο EL LOUD II είχαμε αναφερθεί και πάλι πριν δύο περίπου χρόνια, αναζητώντας στοιχεία, μαζί με το EL LOUD (...σκέτο) με τα οποία βρίσκονταν στην Τυνησία, ως προς το αν είχαν ναυπηγηθεί στην χώρα μας, όπως ήδη γνωρίζαμε για τα EL LOUD ΙΙΙ & EL LOUD ΙV.

Βρήκαμε λοιπόν τα ίχνη του ΣΠΥΡΟΣ Σ ως EL LOUD II, και κατόπιν μπήκαμε στην αναζήτηση στοιχείων που να συνδέουν το πρώτο EL LOUD, με φέρυ που ναυπηγήθηκε στην χώρα μας.

Το EL LOUD (IMO 7642209) λοιπόν της Τυνησίας είναι πράγματι ναυπηγημένο στην χώρα μας το 1966, και το πρώτο του όνομα με το οποίο κατασκευάστηκε ήταν το ΑΙΔΗΨΟΣ (Ν.Π. 2491). Το πρώτο βέβαια ΑΙΔΗΨΟΣ, το οποίο ταξίδεψε στην ομώνυμη γραμμή του Ευβοικού έως το 1971, οπότε και αγοράστηκε από την εταιρεία Sonotrak με έδρα το Sfax της Τυνησίας.

Να προσθέσω ότι είναι πολύ πιθανόν το πλοίο να μην υπάρχει πιά, αν και στο equasis αναφέρεται ακόμα "in service".

--------

(1966, ex- Αιδηψός)

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, όπως φαίνεται και στη δημοσίευση της εφημερίδας "Το Βήμα" το πλοίο ήταν δρομολογημένο στη γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός το 1967:

post-2126-0-45173700-1330784190_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Νηολογήθηκε στον Πειραιά με αριθμό 2491 τον 03/1965

και τον 06/1969 πουλήθηκε σε συμφέροντα σημαίας Κατάρ.

Πληροφορίες από τον φίλο Α.Μ.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Mea culpa... 

Το πρώτο ΑΙΔΗΨΟΣ δεν ήταν το μετέπειτα EL LOUD της Τυνησίας. 

Το πλοίο κατασκευαστηκε το 1965 στο ναυπηγείο Θεοφάνη Μπεκρή στο Πέραμα (χώρος Καραγεώργη, σημερινό Σπανοπουλου) και ανήκε στην εταιρεία του Λουκα Μάτσα, όπως και τα πρώην αποβατικα της Αιδηψού ΑΛΚΥΩΝ και ΑΛΙΝΑ.

Όπως αναφέρεται και παραπάνω, πουλήθηκε το 1969 σε συμφέροντα σημαίας Κατάρ, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ποια ήταν η συνέχεια του, σε ποια χώρα πουλήθηκε, τι απεγινε, ενώ δεν έχω μπορέσει να βρω πουθενά μέχρι σήμερα αριθμό ΙΜΟ.

Αφορμή για την σημερινή διόρθωση στάθηκε η μοναδική του φώτο που είχαμε δει όλα τα προηγούμενα χρόνια και που είχε ανέβει στην ιστοσελίδα του ναυπηγείου Αναστασιαδη (διπλανό εκείνη την εποχή του ναυπηγείου Μπεκρή), αναφέροντας λανθασμένα το πλοίο ως ΜΙΧΑΗΛ Α το οποίο είχε όντως κατασκευαστεί ένα σχεδόν χρόνο μετά στο ναυπηγείο Αναστασιαδη. Προφανώς αυτό το λάθος οφειλόταν στο ότι επρόκειτο για αδελφά πλοία, σχεδόν πανομοιότυπα. (πρώτη φώτο). 

Μόλις πριν λίγους μήνες μπόρεσα να βρω ακόμα μια φώτο του ΑΙΔΗΨΟΣ, σε μια διαφημιστική καταχώρηση της εταιρείας Λούκα Μάτσα, στο περιοδικό ΑΡΓΏ (τεύχος Νοεμβρίου 1968).

Νέος τίτλος topic : Αιδηψός (1965 - Ν. Πειραιώς 2491).

 

 

1966_From Anastasiadis site.jpg

From ARGO_11-1968_PR Crop.jpg

Edited by ΣΕΙΡΙΟΣ
Link to comment
Share on other sites

  • polmyt changed the title to Αιδηψός (Ν. Πειραιώς 2491)

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...