Jump to content
Shipfriends

Βύθιση πολεμικού πλοίου της Νότιας Κορέας


Recommended Posts

Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από τη βύθιση πολεμικού πλοίου της Νότιας Κορέας στο οποίο επέβαιναν συνολικά 104 άτομα, ανακοίνωσε στρατιωτική πηγή της Νότιας Κορέας και αμερικανός αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρκτορείο Ειδήσεων. O νοτιοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι αμερικανικές δυνάμεις δεν μετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας μέχρι στιγμής δεν διαθέτει στοιχεία ή πληροφορίες που να εμπλέκουν τη Βόρεια Κορέα στο θέμα της βύθισης του πλοίου, και η Σεούλ ενημέρωσε τους αμερικανούς αξιωματούχος ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια του ναυαγίου.

Το πλοίο 1.400 τόνων άρχισε να έχει εισροή υδάτων μεταξύ 21.00 και 22.00 τοπική ώρα κοντά στο νησί Μπαενγκιέονγκ, στην Κίτρινη Θάλασσα, μετά από μια έκρηξη η προέλευση της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί.

capital.gr

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Βορειοκορεατιό υποβρύχιο που έριξε τορπίλη βύθισε την κορβέτα «Cheonan» τον Μάρτιο, θεωρεί ο στρατός της Νότιας Κορέας, εκτίμηση που βασίζεται σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από κοινού με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Yonhap μοιάζει να είναι η σαφέστερη ένδειξη ως σήμερα ότι η Σεούλ επιρρίπτει στην Πιονγκγιάνγκ την ευθύνη για το ναυάγιο το οποίο στοίχισε τη ζωή 46 ανδρών του νοτιοκορεάτικου πολεμικού ναυτικού και ενδέχεται να αποτελεί ένα από τα αιματηρότερα επεισόδια μετά το άτυπο τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-53).

Η Πιονγκγιάνγκ έχει διαψεύσει ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στο ναυάγιο και κατηγόρησε τον Λι ότι επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το επεισόδιο για να αποσπάσει μικροκομματικά οφέλη ενόψει των τοπικών εκλογών του Ιουνίου.

Ναυτεμπορική

Link to comment
Share on other sites

Η Νότια Κορέα κατέστησε σαφές την Παρασκευή ότι δεν σχεδιάζει μία επίθεση αντιποίνων σε περίπτωση που αποδειχτεί, όπως αναμένεται, ότι οι Βορειοκορεάτες βύθισαν την κορβέτα «Cheonan», τον περασμένο μήνα, κοντά σε διαφιλονικούμενα ύδατα.

Ναυτεμπορική

post-210-128326997555_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η ομάδα των Νοτιοκορεατών και ξένων εμπειρογνωμόνων, εντόπισε ίχνη από εκρηκτικά που χρησιμοποιούνται σε τορπίλες. Τα ίχνη αυτά βρέθηκαν σε αρκετά σημεία του σκάφους που βυθίστηκε, όπως και μέταλλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τορπιλών, σύμφωνα με την πληροφορία του Yonhap, που επικαλείται υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δεν έχουν κατηγορήσει επισήμως τη Βόρεια Κορέα για τη βύθιση του πλοίου, αλλά θεωρείται «κοινό μυστικό» ότι οι Βορειοκορεάτες τορπίλισαν την 1.200 τόνων κορβέτα «Cheonan», κοντά στα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα, πιθανώς σε αντίποινα για την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε πλοία των δύο κορεατικών κρατών, τον περασμένο χρόνο.

Το μέταλλο και τα χημικά που εντοπίστηκαν στο βυθισμένο πλοίο είναι συμβατά με ένα τύπο τορπίλης που κατασκευάζεται στη Γερμανία. Αυτό οδηγεί τους εμπειρογνώμονες στην εκτίμηση ότι η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να συγκαλύψει την εμπλοκή της στο επεισόδιο, αποφεύγοντας τη χρήση όπλων που προμηθεύεται από την Κίνα και τη Ρωσία, σύμφωνα με το Yonhap.

Η Βόρεια Κορέα αρνείται κάθε εμπλοκή στη βύθιση του σκάφους και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Λι Μιούνγκ-Μπακ, ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το επεισόδιο για πολιτικούς λόγους, ενόψει των τοπικών εκλογών, τον Ιούνιο

Ναυτεμπορική

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω αν το έκανε η Βόρεια Κορέα -ποιός αλλος θα μπορούσε να είναι εδώ που τα λέμε- αλλα είναι αδίστακτοι μιλαμε. Εν καιρω ειρηνης και χωρίς σοβαρή αιτία, μπάμ και κάτω!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ψάχνουν ίχνη από μέταλλο και εκρηκτικά. Εδώ, νομίζω (ο άσχετος) ότι τα πράγματα είναι απλά. Εάν πρόκειται για ατύχημα, η έκρηξη θα έχει ανοίξει τις λαμαρίνες προς τα έξω..ενώ εάν οφείλεται σε τορπίλη στο σημείο πρόσκρουσης θα έχουν ανοίξει προς τα μέσα. Δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε και δεν αποκλείω τίποτε...αλλά γενικά αυτή η εξαρχής ασάφεια των αιτίων με βάζει σε σκέψεις.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...