Jump to content
Shipfriends

Tριακοστή Πρώτη Ιστορία: Η εξαφάνιση του Ισραηλινού Υποβρυχίου DAKAR ex-HMS TOTEM.


Nick the Greek

Recommended Posts

Καιρο ειχα να συμμετασχω, για να δουμε πως τα πατε με τις φωτογραφιες. Η συγκεκριμενη φωτογραφια σχετιζεται με ενα πλοιο και μια παραξενη ιστορια που διαλευκανθηκε σχετικα προσφατα.

1. Τι ειναι αυτο που εικονιζεται στην φωτογραφια και πως σχετιζεται με το εν λογω πλοιο.

2. Ποιο το εν λογω πλοιο, και ποια η παραξενη ιστορια του.

Η περιγραφη του κουιζ ειναι ηθελημενα ελαχιστα αποκαλυπτικη διοτι αν πω περισσοτερα η λυση θα δωθει σχεδον αμεσως.

post-22-12832695689_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν το αντικείμενο της φωτογραφίας πρέπει να είναι ένα είδος τοτεμ. Τοτέμ έφτιαχναν οι Ινδιάνοι και γενικότερα οι φυλες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής...

Δεν είμαι σίγουρος, αλλά αυτό μου ήρθε πρώτο στο μυαλό!

Link to comment
Share on other sites

Το τοτέμ έχει άμεση ή έμμεση σχέση με το πλοίο?

Πάντως, με το που το είδα, μου θύμισε τον μπρούτζινο αετό του GRAF SPEE που ανελκύσθηκε πρόσφατα.

Βέβαια, δεν προκύπτει καμιά σχέση τοτέμ και Graf Spee, αλλά έμενα αυτό μου θύμισε.

Link to comment
Share on other sites

Οπως το βλεπει κανεις Νηρεα. Για αλλους ειναι φυλακτο, για αλλους συμβολο, για αλλους απλως διακοσμηση. Στη συγκεκριμενη περιπτωση παντως, νομιζω οτι οταν δειτε τη λυση μαλλον θα συμφωνησετε οτι προκειται για φυλακτο.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως μιλάμε για υποβρύχιο?

EDIT: Εντάξει, είμαι σίγουρος ότι το βρήκα. Πρόκειται για το HMS TOTEM, που βυθίστηκε ως DAKAR κοντά στην Πάφο, ανοιχτά της Κύπρου. Μία φυλή ινδιάνων είχε προσφέρει ένα τοτέμ ως φύλακτό στο πλοίο...

Σωστός?

Link to comment
Share on other sites

;) Το βραδι εγινε πρωι και πολλα φεγγαρια εχουν περασει απο τοτε που υποσχεθηκα -σαν αλλος Ελλην πολιτικος- περισσοτερες λεπτομερειες. Η λυση ομως δεν εγινε ουτε γιοφυρι της Αρτας, ουτε και γιοφυρι του Τρικουπη, ετσι λοιπον με μια μικρη καθυστερηση, να η ιστορια του περιληπτικα καθως και μερικα links.

Το πλοιο HMS TOTEM ηταν ενα υποβρυχιο του Βασιλικου Ναυτικου της Μεγαλης Βρεταννιας που χτιστηκε κατα τη διαρκεια του Β' Παγκοσμιου Πολεμου. Το χαρακτηριστικο του ηταν προφανως το τοτεμ που κοσμουσε τον πυργισκο του, δωρο των Ινδιανων της Βορειου Αμερικης, το οποιο αποτελουσε και το σημα κατατεθεν του αλλα και το γουρι του πλοιου.

Μετα απο μια ησυχη σχετικα καριερα το πλοιο πουληθηκε στο Ισραηλινο Ναυτικο το 1967 αλλα οχι στη βαση "as is, where is": Το τοτεμ θεωρηθηκε ειτε περιττο, ειτε ιστορικο αντικειμενο και δεν συνοδευσε το υποβρυχιο στη νεα του πλοιοκτησια! Το υποβρυχιο Dakar(σημαινει καρχαριας) οπως μετονομασθηκε το σκαφος, απεπλευσε τελικα τον Ιανουαριο του 1969 απο το Gosport για τη Haifa αλλα δεν εμελλε να φτασει ποτε στον προορισμο του. Στις 25 Ιανουαριου του 1969 και σε αγνωστο μεχρι προτινος σημειο χαθηκε καθε επαφη με το υποβρυχιο που προφανως ειχε τραγικο τελος στην ιστορια του.

Τα χρονια περασαν αλλα κανεις δεν μπορεσε να ανακαλυψει ουτε το υποβρυχιο αλλα ουτε και τους λογους που οδηγησαν στο χαμο του. Ολα αυτα ως το 1999 οπου μια ομαδα δυτων απο τις ΗΠΑ καταφερε και εντοπισε το σκαφος σε 3000 μετρα βαθος περιπου 140 μιλια ΝΔ της Κυπρου. Το βαθος ειναι προφανως απαγορευτικο για καταδυση και ακομα κι αν το σκαφος βρεθηκε, ισως ποτε να μη μαθουμε ποια ηταν τα αιτια της τραγωδιας. Ολα αυτα τα χρονια λοιπον αναπτυχθηκε ο σχετικος θρυλος(οχι ο Ολυμπιακος) σχετικα με το πως και γιατι χαθηκε το πλοιο, με πολλους δεισιδαιμονες να υποστηριζουν οτι ο αποχωρισμος του πλοιου απο το τοτεμ, ηταν η αιτια. Ειναι ετσι? Δεστε τα παρακατω links και βγαλτε τα συμπερασματα σας...

Ενα σαιτ απο εναν παλιο ναυτικο του HMS TOTEM

http://www.bosun.net/page5.html

Λιγα λογια για την ιστορια του τοτεμ

http://www.rnsubmus.co.uk/collection/totem.htm

Να τι λενε και οι Ισραηλινοι με πολλες λεπτομερειες για το ναυαγιο και το πως βρεθηκε/τι επακολουθησε. Εδω να επαινεσω τους Ισραηλινους για το πως αναγνωριζουν και τιμουν τους νεκρους τους, σε αντιθεση με καποιες Αφρικανικες χωρες της Ευρωπης με λευκους κατοικους, ως επι το πλειστον.

http://www.dolphin.org.il/dakar/

Κι αλλες λεπτομερειες εδω

http://www.memagazine.org/backissues/august99/features/sub/sub.html

Την ιστορια την γνωρισα πριν μερικα χρονια σε αφιερωμα του Αγγλικου περιοδικου Ship's Monthly.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...