Jump to content
Shipfriends

Το ναυάγιο του Φ/Γ Α.AKIF στις Σποράδες


Recommended Posts

Χθες το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, μέσω Ολυμπία Ράδιο ότι το Φ/Γ «A. AKIF» σημαίας Καμπότζης βρισκόταν ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, περίπου 23 ν.μ. νοτιοδυτικά της Λήμνου.

Το πλοίο με 16μελές αλλοδαπό πλήρωμα, είχε αποπλεύσει κενό φορτίου από τη Σμύρνη για ανεφοδιασμό με καύσιμα στο Canakkale και τελικό προορισμό την Ρουμανία. Στην περιοχή επικρατούν βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 10 - 11 Bf .

Άμεσα τέθηκαν σε ετοιμότητα οι όμορες Λιμενικές Αρχές και ελικόπτερα έρευνας διάσωσης, εστάλη σήμα στα παραπλέοντα και στην περιοχή για παροχή βοηθείας κατευθύνεται φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και τα παραπλέοντα Δ/Ξ «ΑΠΑΝΕΜΟ» σημαίας Ελληνική και Δ/Ξ «PRIDE A» σημαίας Μάλτας. Ο πλοίαρχος του ακυβέρνητου πλοίου, μία ώρα και 15 λεπτά μετά την αρχική κλίση, ζήτησε συνδρομή προκειμένου το πλήρωμα να εγκαταλείψει το πλοίο.

Αμέσως απογειώθηκε ελικόπτερο έρευνας διάσωσης και με δυσκολία, λόγω περιορισμένης ορατότητας, ένεκα της χιονόπτωσης, της χαμηλής νέφωσης και τη θύελλα που επικρατεί, προσέγγισε το πλοίο, αλλά παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες στάθηκε αδύνατη η περισυλλογή του πληρώματος ένεκα των ισχυρών διατοιχισμών και προνευστασμών σε συνδυασμό με τις επικρατούσες παραπάνω δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το ελικόπτερο επέστρεψε στη βάση.

Το ακυβέρνητο πλοίο κατευθύνεται (ξεπέφτει) προς τη νησίδα Ψαθούρα των Βορείων Σποράδων. Πλησίον του πλοίου παραμένουν τα παραπλέοντα Φ/Γ «ΣΑΚΟΥΡΑ» σημαίας Λιβερίας, Δ/Ξ «ΑΠΑΝΕΜΟ» σημαίας Ελληνική και Δ/Ξ «PRIDE A» σημαίας Μάλτας.

Πηγή www.yen.gr

Link to comment
Share on other sites

Περί ώρα 15.15 το υπό σημαία Καμπότζης Φ/Γ «Α. ΑΚΙF», ευρισκόμενο ακυβέρνητο, περί τα 2 ν.μ. νότια από νησίδες Αδελφοί, πήρε μεγάλη κλίση και το πλήρωμά του το εγκατάλειψε. Δεκαπέντε (15) από τους ναυτικούς επιβιβάστηκαν σε σωσίβια λέμβο του πλοίου, ενώ ένας (01) έπεσε στη θάλασσα.

Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, που έπλεε πλησίον, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (βορειοανατολικούς άνεμους εντάσεως 10 ΒF, περιορισμένη ορατότητα -500 μέτρα- και χιονόπτωση), περισυνέλεξε σώους δεκατέσσερις (14) ναυτικούς.

Στις 16.15 το Φ/Γ «Α. ΑΚΙF» βυθίστηκε, ενώ λίγο αργότερα βυθίστηκε και η σωστική λέμβος. Η φρεγάτα του Π.Ν. συνεχίζει τις προσπάθειες για την περισυλλογή και των υπόλοιπων δύο (02) ναυτικών.

Πηγή:www.yen,gr

H φρεγάτα που διενεργεί τις ερευνες είναι η ΑΙΓΑΙΟΝ

Link to comment
Share on other sites

Το ηλικίας 39 ετών πλοίο έχει στα αμπάρια του 14 τόνους πετρέλαιο κίνησης για τα πλοία καθώς και άλλα λιπαντικά. Άμεσος είναι ο κίνδυνος διαρροής των καυσίμων στην θάλασσα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το Θαλάσσιο πάρκο που βρίσκεται στην περιοχή (Α' και Β' Ζώνη) και οι υπόλοιπες ακτε΄ς των νησιών των Βορείων Σποράδων. Σημαντικός παράγοντας είναι και η διεύθυνση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Ήδη η λιμενική αρχή Αλοννήσου θα αρχίσει αυτοψίες στην περιοχή ενώ αναμένονται και αντιρρυπαντικά. Το ρυμουλκό ανοιχτής θαλάσσης ΜΑΤΣΑΣ ΣΤΑΡ απέπελευσε χτες το πρωί προς τον Πειραιά.

Link to comment
Share on other sites

Ένα ενδιαφερον ρεπορτάζ για την διάσωση των ναυαγών του Α.ΑKIF αλλά και γενικότερα για τους τρόπους διάσωσης εκ μέρους του πολεμικού ναυτικού των ανθρώπων που κινδυνεύουν στην θάλασσα δημοσιεύεται σήμερα στο "ΕΘΝΟΣ" και στην σελίδα http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=26585

Επίσης με την ευκαιρία αυτή θέλω να πω ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι η μόνη πολιτική αφημερίδα η οποια σχεδόν καθημερινάα έχει κι από ένα ναυτιλιακό θέμα.

Link to comment
Share on other sites

ΥΕΝ / Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2006

« Αναγνωρίσθηκαν από τον πλοίαρχο και άλλα δύο μέλη πληρώματος του Φ/Γ «Α.ΑΚΙF» σημαίας Καμπότζης, οι δύο σοροί αγνώστων στοιχείων που είχαν ανασυρθεί την 28 Ιανουαρίου 2006, από τις περιοχές Μουρτέρης Κύμης και Φώκος Μυκόνου.(!!!)

Πρόκειται για τους δύο αγνοούμενους ναυτικούς, Α’ Μηχανικό και Λοστρόμο, του παραπάνω πλοίου, που είχε βυθιστεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αλοννήσου την 24 Ιανουαρίου 2006.»

Τέλος...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...