Jump to content
Shipfriends

Αφοί Στεφάνου


Recommended Posts

Σε μία νέα εξαιρετική κίνηση προχώρησαν οι αφοί Στεφάνου, Δημήτρης και Γιώργος, καθώς ανακοίνωσαν την αγορά ενός μεταχειρισμένου capesize bulker, το δεύτερο μέσα στο 2018, με το σχέδιο για περαιτέρω επέκταση του στόλου τους να εκτελείται άψογα.

Ο εφοπλιστής Δημήτρης Στεφάνου ανακοίνωσε πως απέκτησαν το capsize ΝSS Grandeur (χωρητικότητας 176.882-dwt και κατασκευής 2006). Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, οι Στεφάνου έδωσαν περίπου 20,5 εκατ. δολάρια στην NS Uniteds για το συγκεκριμένο πλοίο ενώ το deal διαχειρίστηκε το ναυλομεσιτικό γραφείο Allied Shipbroking όπως αναφέρει το tradewinds.

Το πλοίο αναμένεται να μετονομαστεί σε Andros Glory και θα προστεθεί στον στόλο της οικογενειακής ναυτιλιακής Sea Gate Navigation.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στο 2018 τα αδέρφια Στεφάνου είχαν προχωρήσει στην αγορά ενός ακόμη capesize και συγκεκριμένα του Aquabeauty (χωρητικότητας 171.014-dwt και κατασκευής 2003), από την GoodBulk έναντι 15 εκατ. δολαρίων.

Το πλοίο μετονομάσθηκε σε Andros Beauty και αυτή τη στιγμή τελεί υπό την διαχείριση της Bright Navigation, εταιρείας που έχει «στενή σχέση» με την Sea Gate Navigation.

Τα δύο αυτά πλοία είναι τα πρώτα capesizes των αδερφών Στεφάνου.

Η Sea Gate Navigation και η Bright Navigation διαχειρίζονται μαζί, 5 panamaxes, 2 capesizes και ένα ultramax bulker. Αξίζει να σημειωθεί πως 7 από τα 8 πλοία του στόλου των εφοπλιστών είναι κατασκευασμένα μετά το 2000.

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Πολύ δυνατό είναι το μπάσιμο που πραγματοποιεί φέτος η ναυτιλιακή Sea Gate Navigation των αδελφών Δημήτρη και Γιώργου Στεφάνου στην αγορά των capesizes, καθώς φέρεται να αγόρασε και τρίτο πλοίο capesize μέσα σε μόλις εννέα μήνες.

Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, η Sea Gate Navigation φέρεται να συμφώνησε με την ιαπωνική K Line για την απόκτηση του πλοίου Cape Dover (χωρητικότητας 185.800 dwt, κατασκευής 2006) έναντι 22 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πλοίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ενταχθεί στον στόλο της ελληνικής εταιρείας υπό τη νέα του ονομασία, Andros Navigator.

Όπως και τα προηγούμενα δύο capesizes που απέκτησε φέτος η εταιρεία, έτσι και το Andros Navigator είναι ιαπωνικής κατασκευής, μεταξύ 2003 και 2006, και έχει στην ονομασία του το νησί της Άνδρου, απ’ όπου κατάγονται οι αδελφοί Στεφάνου. Είχαν προηγηθεί το Andros Glory (πρώην NSS Grandeur, χωρητικότητας 176.900 dwt, κατασκευής 2006) και το Andros Beauty (πρώην Aquabeauty, χωρητικότητας 171.000 dwt, κατασκευής 2003). Το συνολικό κόστος για την απόκτηση και των τριών πλοίων εκτιμάται στα 57 εκατομμύρια δολάρια περίπου.

Σημειωτέον ότι για τα deals αυτά οι αδελφοί Στεφάνου στηρίχθηκαν σε ίδια κεφάλαια και σε τραπεζικό δανεισμό, και δε συνεργάστηκαν με τρίτους επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μία ελληνική εταιρεία έχει αποκτήσει φέτος περισσότερα μεταχειρισμένς capesizes από την Sea Gate Navigation: η Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά, ενώ πέρα από αυτές τις δύο, ελληνικές εταιρείες έχουν αποκτήσει φέτος ακόμα 11 μεταχειρισμένα capesizes.

Οι αδελφοί Στεφάνου έχουν επίσης την εταιρεία Bright Navigation, ωστόσο οι πληροφορίες του TradeWinds αναφέρουν ότι και το τρίτο πλοίο capesize τους, όπως και τα δύο προηγούμενα, θα πάει στην Sea Gate, και όχι στην Bright Navigation. Οι δύο εταιρείες μαζί διαχειρίζονται σήμερα πέντε πλοία panamax και ένα ultramax.

Edited by proud_ionian
mononews.gr
Link to comment
Share on other sites

Να πούμε πως το Andros Beauty αμά τη αγορά του ναυλώθηκε από οίκο του εξωτερικού για 11-14 μήνες, σύμφωνα με το market report που έχω μπροστά μου. Η αγορά ήταν στα 22 χιλιάρικα όταν έγινε αυτό, κάντε τα μαθηματικά. Η σύγκριση με τη Starbulk λιγάκι υπερβολική γιατί η Starbulk φέτος εξαγόρασε εταιρείες ολόκληρες, όχι μόνο βαπόρια. Ανεξάρτητα από αυτό, το μπάσιμο στα capes(ένα μέγεθος πλοίου που μπορεί να σε απογειώσει αλλά και να σε χαντακώσει) x 3 είναι εντυπωσιακότατο.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 10 months later...

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Tradewinds οι Bros συμφώνησαν για την αγορά 2 x panamax(Namura) των 74,000dwt. Πρόκειται για τα Little Prince(2001, IMO 9221792 της Alcyon) και το Boreal(2002, IMO 9262936 της Orion). Η τιμή στα 6.7 και 7.3 εκατομμύρια δολλάρια αντίστοιχα με τους αγοραστές να δηλώνουν πως η χρηματοδότηση έγινε από δικά τους κεφάλαια και όχι με τραπεζικό δανεισμό.

 

Θα μου πεί κανείς, δεν είναι κάποιας ηλικίας τα 2 πλοία? Ναι μεν, αλλά έχουν ακόμη ψωμί. Ο παγκόσμιος στόλος σε αυτό το dwt μειώνεται σταθερά διότι όλοι πάνε πια σε kamsarmax. Πλήν όμως τα stem sizes για στάρια από την Αργεντινή ειδικά δεν αλλάζουν λόγω και της παντελούς έλλειψης επενδύσεων σε λιμενικές υποδομές από τους εξαγωγείς, αλλά και των προβλημάτων με τα βυθίσματα του ποταμιού. Έτσι αυτού του μεγέθους τα πλοία βρίσκουν και θα βρίσκουν δουλίτσα για κάμποσα χρόνια ακόμη κατά τα φαινόμενα. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Cpt Δημήτρης Στεφάνου: Η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία θα προσαρμοστεί πρώτη στους κανονισμούς

Quote

Δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα τα ναύλα των bulk carriers & των containerships είναι και πάλι πολύ ισχυρά, είναι μια καλή στιγμή για τους πλοιοκτήτες να συσσωρεύσουν χρήματα τόσο για την αντιμετώπιση μιας περαιτέρω κρίσης όσο και για την συμμόρφωση με τους νέους αυστηρούς περιβαλλοντικούς ναυτιλιακούς κανονισμούς (από το 2022 και μετά), όπως δήλωσε ο καπτ Δημήτρης Στεφάνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Bright Navigation & Sea Gate Navigation μιλώντας στο Maritimes TV, στα πλαίσια του 12ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου Ύδρας. Επίσης ο κ. Στεφάνου είπε ότι τα παλαιότερα πλοία χρειάζονται επιδιορθώσεις και προσαρμογές στα μηχανοστάσια τους, ώστε να καταφέρουν να βελτιώσουν τις βαθμολογίες τους, όσον αφορά στις εκπομπές τους. Μεταξύ άλλων ο κ. Στεφάνου εξέφρασε τις αμφιβολίες του τόσο για τα νέα καύσιμα (π.χ. LNG ) όσο και για τα υπάρχοντα προβλήματα των scrubbers. Γενικότερα όμως θεωρεί ότι η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλίας θα είναι η πρώτη που θα προσαρμοστεί στους νέους κανόνες.

Αναφερόμενος στο κομμάτι της ακτοπλοΐας, στο οποίο επίσης δραστηριοποιείται, μέσω της Golden Star Ferries, ο κ. Στεφάνου, τόνισε ότι πρέπει να την προσέξουν ιδιαιτέρως οι κυβερνήσεις. Ο εν λόγω κλάδος δεν έχει ποτέ κέρδος, καθώς όπως τόνισε φορολογείται με υπέρογκα ποσοστά. «Δε γίνεται με δυο μήνες το καλοκαίρι να βγάλουμε τα έξοδα του έτους. Δε γίνεται τους υπόλοιπους μήνες με ημερήσιο κόστος του πλοίου 30.000 ευρώ και έσοδα 5000 να φορολογούμαστε» . Επιπρόσθετα, θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελληνικής ακτοπλοΐας με το αρμόδιο υπουργείο, με την κυβέρνηση αλλά και με τα σωματεία, ενώ αναφορικά με τις επιδοτήσεις που δίνονται, σημείωσε ότι είναι "μηδενικές". Τέλος, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να χρηματοδοτηθεί ο εν λόγω κλάδος και να ναυπηγηθούν νέα πράσινα πλοία, με ρεαλιστικούς όρους.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 3 weeks later...
On 10/21/2023 at 10:05 AM, Panagia Ekatontapiliani said:

Οι Αφοί Στεφάνου φαίνεται ότι αγόρασαν αλλά τρία φορτηγά πλοία, αυτή την φορά από την εταιρεία του Λασκαρίδη. Νομίζω ότι με αυτά τα τρία, έφτασαν τα 22 φορτηγά!!

 

Η Tradewinds αναφέρει πως τελικά οι προσθήκες ήταν τέσσερεις, και όχι τρείς. Χαρακτηριστικό του στόλου των εταιρειών τους είναι πως έχουν καμιά 10αριά panamax σε μια εποχή που γενικά οι operators προτιμούν τα kamsarmax. Υπάρχει όμως ακόμη μεγάλη ζήτηση και για τα 75άρια με κάμποσα λιμάνια να έχουν αυτόν ακριβώς τον περιορισμό μεγέθους. Φαντάζομαι πάντως πως θα έχουμε και πωλήσεις αργά ή γρήγορα μια και έχουν 3-4 κομμάτια που είναι 20+ σε ηλικία.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Στη Malaga αδελφές μου, στη Malaga. Εκεί βλέπουμε ένα ακόμη πλοίο του Στεφανέικου, είναι το Tina S (IMO 9498432), πρώην Navios Felicity. Ήταν νεότευκτο της Navios εν έτει 2011 στο χιλιοτραγουδισμένο Tongyoung Shipyard(H 4023) της Νοτίου Κορέας με μηχανή MAN B&W και dwt στους 34,690 τόνους. Σημαία Λιβερίας, κλάση Bureau Veritas.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...