Jump to content
Shipfriends

ITS Amerigo Vespucci


Agrino

Recommended Posts

Το εκπαιδευτικό ιστιοφόρο του Ιταλικού ΠΝ "Amerigo Vespucci" αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση πολεμικού πλοίου. 

Η ιστορία του ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 1920, όταν και το Ιταλικό ΠΝ αποφάσισε την ναυπήγηση ενός ζεύγους εκαιδευτικών πλοίων, με επιρροές όμως από τα πολεμικά πλοία γραμμής (ships of the line) 74 κανονιών του τέλους του 18ου αιώνα. Η τροπίδα του Amerigo Vespucci τέθηκε στις 12 Μαΐου 1930 στα σημερινά Fincantieri στο Castellamare di Stabia, η ναυπήγηση έλαβε χώρα στις 22 Φεβρουαρίου του 1931, και τέθηκε σε υπηρεσία στις 14 Ιουλίου του ίδιου έτους.

Το πλοίο έχει περάσει όλη του την ζωή, με εξαίρεση τον 2ο ΠΠ, σε υπηρεσία ως εκπαιδευτικό του Ιταλικού ΠΝ, και ακόμα και σήμερα είναι πλήρως υπηρεσιακό. Πάνω του εκπαιδεύονται οι δόκιμοι ναύτες και οι αξιωματικοί του Ιταλικού ΠΝ, ενώ το πλοίο καθεαυτό είναι συνεχώς σε εκπαιδευτικά ταξίδια όλο τον χρόνο, κυρίως στις ευρωπαϊκές θάλασσες,έχοντας όμως επισκευτεί την Βόρεια και Νότια Αμερική, ενώ έχει διασχίσει και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Τον χρόνο που βρίσκεται σε λιμάνι πολλές φορές η διοίκησή του οργανώνει open days με ελεύθερη την επίσκεψη στο πλοίο για το κοινό.

Οι βασικές του διαστάσεις είναι μήκος σκαριού 82 μ, συνολικό 101 μ, πλάτος στην γραμμή πλεύσης 15,56 μ, συνολικό φτάνει τα 28 μ, βύθισμα 7,3 μ. Είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ατσάλι (κι ας θυμίζει ξύλινο ιστιοφόρο στην εμφάνιση), ενώ τα 3 κατάρτια του συνοδεύονται από 2 σύγχρονες μηχανές ντήζελ στα έγκατά του (πρόσφατα αλλαγμένες μάλιστα). Ο παραδοσιακός του εξοπλισμός όπως πχ όλο το σύστημα πανιών του συνδυάζεται με σύγχρονα στοιχεία όπως η γέφυρά του πχ, που μεν αισθητικά είναι σε αρμονία με το υπόλοιπο πλοίο, αλλά είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα συστήματα πλοήγησης και διαχείρισης του πλοίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την προφανή του αξία ως ένα από τα τελευταία πολεμικά ιστιοφόρα της ιστορίας και ένα από τα ελάχιστα που πλέον ακόμα, οι Ιταλοί είναι εξαιρετικά περήφανοι που αποτελεί κομμάτι του ΠΝ τους, τόσο οι γνώστες όσο και οι απλός κόσμος. Οποτεδήποτε πιάνει σε λιμάνι της χώρας αποτελεί γεγονός και σε κάθε open day σημαντικός αριθμός κόσμου σπεύδει να το επισκευτεί. Ακόμα και εδώ στην La Spezia που κατοικώ και της οποίας ο ναύσταθμος αποτελεί τον οικείο λιμένα του, συνεπώς το βλέπουμε σχετικά συχνά, πάντα αποτελεί σημείο θαυμασμού. Ίσως βοηθάει ότι ο ναύσταθμος φαίνεται πρακτικά από όλη την πόλη :D.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το αδελφό του, το Cristoforo Colombo,που τέθηκε σε υπηρεσία δύο χρόνια νωρίτερα το 1928, το συνόδεψε ως εκπαιδευτικό και αυτό, αλλά μετά τον 2ο ΠΠ παραχωρήθηκε σύμφωνα την Συνθήκη των Παρισίων του 1947 στο ΠΝ της Σοβιετικής Ένωσης και μετονομάστηκε σε Dynay. Παροπλίστηκε το 1959 και καταστράφηκε από πυρκαϊά το 1963.

Την φωτογραφική αποτίμηση του Amerigo Vespucci την ξεκινώ με αυτή την φωτογραφία, η οποία είναι αρκετά πρόσφατη. Σε επόμενο χρόνο θα ανεβάσω και φωτογραφίες από την open day που πήγα και γω τον περασμένο Μάιο.

Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το πλοίο, εκτός από τις προφανείς πηγές (Wikipedia κτλ), μπορεί να επισκευτεί την ιστοσελίδα του Ιταλικού ΠΝ, όπου υπάρχει τόσο έκδοση στα αγγλικά, όσο και πολύ πιο αναλυτική και πλούσια έκδοση στα ιταλικά.

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • Nick the Greek changed the title to STS Amerigo Vespucci
  • 1 year later...
  • polmyt changed the title to ITS Amerigo Vespucci

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...