Jump to content
Shipfriends

Agrino

eMembers
 • Content Count

  213
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Agrino

 1. Τα 5 πλώρια παράθυρα στο main deck εκατέρωθεν φαίνονται ότι δεν είναι καλυμμένα με καπάκια, αλλά έχουν αντηλιακή μεμβράνη, σε αντίθεση με τα παράθυρα των υπόλοιπων χώρων. Και δεν είναι προσθήκη που έγινε στην Ελλάδα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες στην gallery τα είχε και όταν ήρθε. Τα μεταλλικά καπάκια βρίσκονται μόνο στα παράθυρα της πλώρης. Off topic, καλύμματα και υποδοχές με μπουλόνια για αυτά τοποθετούνται και στα περισσότερα yacht άνω των 30 μέτρων, και εφαρμόζονται συνήθως όταν διασχίζουν τους ωκεανούς ή σε δύσκολα περάσματα. Επίσης, σε προσεγμένα κότερα, οι υποδοχές κρύβονται με αφαιρούμενα κομμάτια των εσωτερικών επενδύσεων.
 2. Ενώ πρύμα τού βρίσκεται ένα εκ των Tito Neri Ottavo (όγδοο) ή Tito Neri Nono (ένατο), πιθανότατα το Nono, κατασκευής 1988, που βρίσκεται μέχρι και σήμερα παροπλισμένο αλλά πλήρως λειτουργικό στο λιμάνι του Piombino. Πρόκειται για μια σειρά από 8 αδελφά (3ο μέχρι 10ο) που κατασκεύασε η Fratelli Neri στα Cantieri Navali Tommasi στην Ανκώνα μεταξύ του 1978 και 1989, όλα στο ίδιο αρχικό σχέδιο. Το όνομά τους οφείλεται στον Tito Neri, υιό του ιδρυτή της εταιρείας Constante Neri, και παππού των αδελφών Neri που μέχρι και σήμερα διοικούν και κατέχουν την εταιρεία. Η δε Algherina ήταν η γυναίκα του Tito Neri, συνεπώς στην φωτογραφία έχουμε συνάντηση συζύγων. Και αν και μοιάζουν γενιές ολόκληρες μακριά από ναυπηγικής μεριάς, στην πραγματικότητα τα χωρίζουν μόνο 5 χρόνια.
 3. Ακριβώς αυτό το παρελκόμενο σχολίασε και φιλικό μου πρόσωπο που παρακολουθήσαμε μαζί το βίντεο. Επιβάτες του ποταμόπλοιου τρομαγμένοι να τρέχουν στην αποβάθρα δίπλα στο μεγαθήριο εκτός ελέγχου, και να βρίσκουν κλειστή την πόρτα. Και το μπινελίκι στα ιταλικά στο τέλος, κλασσική σκηνή. Πρώτα αφήνονται τα πάντα στην ανοργανωσιά, όλα τελευταία στιγμή και στο πόδι, καμία τήρηση προγράμματος, έρχονται αναπόφευκτα οι αναποδιές, και αρχίζουν τα μπινελίκια. Από το πώς οδηγούν μέχρι το πώς εργάζονται, και στην στεριά και στην θάλασσα. Και θα συνεχίσουν να τους συμβαίνουν όσο για όλα φταίνε η τύχη, οι μετανάστες, οι Γερμανοί, ο Βορράς, ο Νότος, οι άλλοι.
 4. Σήμερα δημοσιοποιήθηκε η προκαταρκτική έκθεση για το δυστύχημα της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως τα αρχικά ευρήματα από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, αλλά όχι συμπεράσματα και αιτίες. Σε αυτό φαίνεται ότι η πτήση αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα με τον αισθητήρα γωνίας προσβολής (Angle of Attack), παρόμοιο με την πτήση της Lion Air που συνετρίβη τον περασμένο Οκτώβριο, αν και οι πιλότοι ακολούθησαν όλες τις αναθεωρημένες διαδικασίες. Μετά και από αυτή την έκθεση, η ίδια η Boeing εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του Προέδρου και Διευθύνοντος συμβούλου τής, στην οποία αναγνωρίζει ότι οι δύο πτήσεις συνετρίβησαν εξ' αιτίας δυσλειτουργίας του MCAS, ζητεί συγνώμη για τους νεκρούς, και υπόσχεται άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με ενημέρωση του λογισμικού του αεροσκάφους και των διαδικασιών εκπαίδευσης των πληρωμάτων. Προσωπικό σχόλιο: Για να βγει η ίδια η Boeing από μόνη της να αναλάβει την ευθύνη, πριν καν τα οριστικά ευρήματα και συμπεράσματα από τα δύο δυστυχήματα, σημαίνει ότι κάτι πήγε πολύ στραβά στην εξέλιξη και διαπίστευση των 737 MAX και των διαδικασιών εκπαίδευσης των πιλότων. Είναι σαν να αγοράζει κάποιος καινούριο αυτοκίνητο, και να βρίσκει ένα ωραίο πρωινό το όχημα να στρίβει αριστερά από μόνο του, ακόμα κι αν αυτός στρίβει το τιμόνι δεξιά, εξ' αιτίας ενός συστήματος ασφαλείας, χωρίς να τον έχει ενημερώσει ο κατασκευαστής ή ο αντιπρόσωπος για την ύπαρξή του.
 5. Μετά από 2 δυστυχήματα σε Ινδονησία και Κένυα σε διάστημα 4,5 μηνών και 346 νεκρούς συνολικά, και με εταιρείες και οργανισμούς (μεταξύ άλλων την ευρωπαϊκή EASA) να καθηλώνουν προσωρινά και μέχρι νεωτέρας τα αεροσκάφη αυτού του τύπου, η νεότερη και πιο εξελιγμένη έκδοση του Boeing 737 φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τουλάχιστον εμπιστοσύνης και φήμης, αν όχι και όντως τεχνικού τύπου. Ενώ από πίσω ακολουθεί και η μετοχή της Boeing, σε πτώση -9% από χθες που άνοιξαν τα χρηματιστήρια μετά το δυστύχημα στην Κένυα.
 6. Το πρόβλημα με την γραμματοσειρά που χρησιμοποίησαν και το κάνει όντως να φαίνεται σαν παπούτσι απομίμηση Nike με την Νίκη να πηγαίνει προς τα αριστερά αντί τα δεξιά (το έχω δει με τα μάτια μου) είναι ότι είναι μεν italics, αλλά με κλίση προς τα αριστερά, αντί τα δεξιά όπως γίνεται σε όλες τις γραμματοσειρές. Το θέμα δεν είναι αν είναι καλή ή κακή ιδέα, αλλά το ότι οποιοσδήποτε με στοιχειώδη γνώση γραφιστικής ή απλά αισθητικής θα το είχε καταλάβει και διορθώσει, είτε αποτρέψει εξ αρχής. Θέλει προσπάθεια να καταφέρεις κάτι τέτοιο. Προσωπικά, θα θελα να δω την αριστερή μπάντα (είναι ικανοί να αλλάζουν κατεύθυνση στην γραμματοσειρά ανάλογα την μπάντα) και την εφαρμογή τους και σε άλλα πλοία του ομίλου, σε περίπτωση που απλά έγινε λάθος στην εφαρμογή τους στο συγκεκριμένο.
 7. Το divert στην Ρουμανία και όχι σε άλλο ελληνικό αεροδρόμιο ήταν καθαρά θέμα κόστους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία είχε επιλέξει για το συγκεκριμένο δρομολόγιο ως πρώτο εναλλακτικό αεροδρόμιο αυτό της Τιμισοάρα, και ως δεύτερο αυτό των Αθηνών. Ο λόγος τόσο για την σειρά ταξινόμησης όσο και για την τελική επιλογή είναι τα μικρότερα τέλη αεροδρομίου στο ρουμάνικο αεροδρόμιο σε σχέση με αυτό των Αθηνών. Οπότε η όλη εμπειρία ήταν άλλη μία έκφανση της φιλοσοφίας low cost.
 8. Πολλές ευχές και ευτυχισμένα Χριστούγεννα να είχαν όλοι οι Shipfriends, και καλές γιορτές!
 9. Μόνο αυτή η εταιρεία θα μπορούσε εν έτει 2018 να πάει από σινιάλα τουλάχιστον ουδέτερα σε σινιάλα που θυμίζουν τα της Arcadia Lines των αρχών 1990 σε αρνητικό. Και όσο ρομαντικά κι αν θυμίζουν αυτά τώρα, δεν ταιριάζουν ούτε στο πλοίο, ούτε στην εποχή, ούτε καν στο προφίλ της εταιρείας. Περικλή Παναγόπουλε λείπεις
 10. Μιας και τα scrubbers εν γένει είναι αρκετά ογκώδεις διατάξεις, είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο όγκος των φουγάρων. Το στοίχημα είναι να μπει η εταιρεία στον κόπο στην μελέτη εφαρμογής τους να εισάγει και τον αισθητικό παράγοντα και να διατάξει τόσο τα scrubbers όσο και τις καινούριες λαμαρίνες των φουγάρων με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει ένα ομοιογενές σύνολο, και όχι κόψε-βάλε-κάλυψε με κουτί-τελειώσαμε. Πχ τα φουγάρα των Παλατιών είναι αρκετά χαμηλά για το προφίλ τους, δεν θα με χάλαγε να αναπτύσσονταν σε ύψος.
 11. Ίσως έτσι, αν έρθει ποτέ, να γλιτώσει κάποιο χτίσιμο τύπου Έλυρος, μιας και είναι ήδη χτισμένο. Προσωπικά, το προφίλ του μου φαίνεται πιο ισορροπημένο με τον έξτρα όγκο στην πρύμνη, δεν με χαλάει.
 12. Και από ότι φαίνεται, δεν θα είναι οι μόνες αλλαγές πορείας αυτές τις μέρες.
 13. Viking Grace Stavangenfjord Superspeed 1 Atlantic Vision Finnlady Baltic Princess Μάλλον έχω ένα θεματάκι με την Βαλτική και τα βόρεια εν γένει.
 14. Σήμερα το πρωί, και ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο αρόδου στο νησί Olipa κοντά στο Dubrovnik, ξέσπασε πυρκαϊά στο 40 μέτρων yacht "Kanga". Το σκάφος ναυπηγήθηκε στα Cerri Cantieri Navali στην La Spezia τον περασμένο Μάιο και ακολούθως παραδώθηκε στους ιδιοκτήτες του. Το yacht αυτό, μαζί με τα επίσης ναυπηγημένα φέτος στα CCN "Freedom" και "Francesca", προορίζονταν να αποτελέσει από τα κύρια εκθεσιακά αξιοθέατα για το ναυπηγείο στα επερχόμενα σαλόνια σκαφών των Καννών και του Monte Carlo. p.s. μετά τα επιβατηγά, άρχισαν οι πυρκαϊές και στα κότερα υπό τον RINΑ;
 15. Έχει απόλυτο δίκιο ο @Nick the Greek σε όσα αναφέρει. Πρακτικά οποισδήποτε κινούνταν είτε από την Ιταλική Ριβιέρα προς Μιλάνο ή προς Λιβόρνο, περνούσε αναγκαστικά από αυτή την γέφυρα. Και αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει για την κίνηση προς δυτικά. Μιλάμε για κεντρικότατο κομμάτι υποδομής, και αυτό, σε συνδυασμό με το χαώδες της οργάνωσης του οδικού δικτύου σε αυτό το κομμάτι λόγω της τοπογραφίας, είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφοριακή συμφόρηση επικών συχνά διαστάσεων. Προσωπικά, κάθε φορά που πέρασα αυτό το κομμάτι αυτοκινητοδρόμου, μου έκανε εντύπωση η παλαιότητα και η κάκκιστη κατάσταση στην οποία βρισκόταν οι υποδομές. Επίσης, ισχύει ότι πραγματοποιούνταν έργα συντήρησης αυτής της γέφυρας, τουλάχιστον τον χειμώνα που πέρασε. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο η κατάρρευση να οφείλεται σε κεραυνό, όπως αναφέρεται σε κάποιες πηγές, από χτύπημα κεραυνού και μόνο δεν καταρρέουν γέφυρες, θα υπάρχει και στατικός λόγος πίσω από το δυστύχημα.
 16. Και κάποιο λάθος να έγινε εν μέσω μεγάλης κίνησης, φουλ σεζόν κτλ, δεν μπορούσαν να βγάλουν τις αποσκευές των επιβατών από τα λεωφορεία και να τις βάλουν στο πλοίο, ούτως ώστε να μην ξεμείνουν οι επιβάτες δίχως τα πράγματά τους;
 17. Και τα οποία ακολούθησε και η ναυπήγηση τρίτου σκάφους αναψυχής, του M/Y Eden.
 18. Και πάλι καλά που δεν προχώρησε. Πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με επέκταση του δικτύου του Τραμ είτε στα όρια του λιμανιού είτε εντός του σε κάποια σημεία με χωροταξικούς περιορισμούς, συν το πρόσωπο της πόλης στο λιμάνι, όμορφο ή άσχημο, δεν έχει σημασία, διαλυμμένο. Όσοι έχουν επισκεφτεί την Γένοβα ας φανταστούν την πόλη από το λιμάνι χωρίς την υπερηψωμένη λεωφόρο να μπλοκάρει την θέα προς τις προσόψεις των κτηρίων, συν χωρίς επίσης αυτή την βαρύτατη κατασκευή πάνω από τα κεφάλια των περιπατητών στο παραθαλάσσιο μέτωπο.
 19. giorgos_249 το ξήλωμα του τραμ στην Αθήνα είναι μόνο ένα από τα αποτελέσματα του συνδυασμού, από την μία, μιας σειράς ξενόφερτων και κυρίως αμερικανικής επιρροής και προέλευσης μεταπολεμικών συγκοινωνιακών και πολεοδομικών μελετών (τύπου "Σμιθ") που έδιναν βάση στο ΙΧ ως βασικό μέσο μετακίνησης τόσο στα όρια των πόλεων όσο και για μεγάλες αποστάσεις, με τις απαραίτητες πλάτες εννοείται των προσκείμενων λόμπυ (πετραιολοπαραγωγοί, κατασκευαστές αυτοκινήτων κτλ). Από την άλλη, δε, είναι κλασσικό παράδειγμα ελληνικής λαμογιάς και σχέσεων δούναι και λαβείν μεταξύ της νομοθετικής εξουσίας και διάφορων επαγγελματικών τάξεων (στην συγκεκριμένη περίπτωση οι τότε λεωφορειούχοι) με σκοπό τα κέρδη εκάστων, οι μεν ψηφοθηρικά, οι δε οικονομικά, εις βάρους των συμφερόντων του καταναλωτή και πολίτη. Και όσον αφορά στο επίπεδο και την ποιότητα που είχε το τραμ τότε, ή το κόστος που απαιτούνταν για τον εκομντερνισμό του, τελικά επιλέχθηκε όχι η επένδυση σε αυτό, αλλά η αντικατάστασή του από το εντελώς αναξιόπιστο, αναρχο και μη ελεγχόμενο δίκτυο των λεωφορειούχων. Μην ξεχνάμε ότι τότε δεν υπήρχε ο ΕΘΕΛ, η ΗΛΠΑΠ κτλ, τα αστικά λεωφορεία ήταν όλα ιδιωτικά και ανεξάρτητα, το πολύ οργανωμένα σε συναιτερισμούς αντίστοιχους με τα ΚΤΕΛ σήμερα. Κουμάντο πάνω τους έκανε ο ιδιοκτήτης του οχήματος, το τροχαίο υλικό και η κατάστασή σου εξαρτώνταν από τον ιδιοκτήτη και πάλι, το ίδιο και τα δρομολόγια, η συχνότητα κτλ. Και όσον αφορά στην βιωσιμότητα αυτού του καθεστώτος μεταφορών, το 1955 ο Καραμανλής, υπουργός τότε Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Παπάγου, προωθεί και ολοκληρώνει σε λίγα χρόνια το ξήλωμα του τραμ στις περισσότερες περιοχές της Αθήνας, και το 1961, μόλις 6 χρόνια μετά, η κατάσταση στις δημόσιες συγκοινωνίες της πρωτεύουσας έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, γιατί προφανώς οι λεωφορειούχοι κοίταξαν την κονόμα και όχι την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσέφεραν σε θέση ισχύος πλέον, που το κράτος αναγκάζεται να ιδρύσει την κρατική ΑΣΠΑ (Αστικαί Συγκοινωνίαι Πειραιώς Αθηνών Α.Ε.) με σκοπό να ελέγξει και να οργανώσει το χάος που είχαν δημιουργήσει οι λεωφορειούχοι, αγοράζοντας μάλιστα 320 νέα οχήματα εν είδη επιδότησης των λεωφορειούχων. Σταδιακά δε, οι λεωφορειούχοι αποχωρούν και το κενό γεμίζει σταδιακά το δημόσιο, με σταδιακές κρατικοποιήσεις, οι οποίες μάλιστα συνεχίστηκαν και επί Χούντας, ενδεικτικό του πόσο μη βιώσιμο ήταν το καθστώς που επιλέχτηκε αντί της επένδυσης στα σταθερά μέσα τροχιάς επί Εθνάρχη, μέχρι την ίδρυση το 1977 των ΟΑΣ και ΕΑΣ, και την ολοκληρωτικά κρατική διαχείρηση και ιδιοκτησία των δημόσιων συγκοινωνιών στην Αθήνα. Επίσης, αγορά νέου τροχαίου υλικού και ως εκ τούτου αναβάθμιση έγινε μόνο μετά την κρατικοποίηση, κάτι που σημαίνει ότι τον εκσυγχρονισμό του δικτύου τον πλήρωσαν οι φορολογούμενοι εν τέλει και όχι οι κύριοι οικονομικά επωφελούντες του μέχρι τότε καθεστώτος. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η κατάργηση της γραμμής Λαυρίου συνετελέστηκε το 1956, στο πλαίσιο της γενικότερης αποστροφής και απαξίωσης των μέσων σταθερής τροχιάς προς όφελος των λεωφορειούχων και του ΙΧ. Για όποιον ενδιαφέρεται για τις πολεοδομικές και συγκοινωνιακές εξελίξεις στην Αθήνα, αλλά και με προβολή αυτών και των πολιτικών που τις προκάλεσαν και στην υπόλοιπη χώρα, συστήνω το βιβλίο "Αθήνα 1830-2000. Εξέλιξη-Πολεοδομία-Μεταφορές" του Γεωργίου Μ. Σαρηγιάννη, και ιδιαίτερα τα κομμάτια που αναφέρονται στην Έκθεση Βαρβαρέσσου, όπως επίσης και το "Τα 7 Βιβλία της Πολεοδομίας" του Δημήτρη Ν. Καρύδη, και ιδιαίτερα το 5ο εκ των βιβλίων-κεφαλαίων του.
 20. Τα azipod τα είχε και πριν την μετασκευή / επιμήκυνση;
 21. Hastaroth, το Viking Grace όχι μόνο ξεκίνησε, όχι μόνο πέτυχε, αλλά η Viking ναυπηγεί και νέο πλοίο με την ίδια φιλοσοφία καυσίμου. Όσον αφορά στους Αιόλους και τις Παναγίες, η διαφορά μεταξύ τούς και όλων των ΕΓ/ΟΓ με καύσιμο το LNG και τα πανιά ρότορες στην Βόρεια Ευρώπη, είναι ότι ενώ τα μεν ήταν παραγγελίες με ανύπαρκτες ή λανθασμένες μελέτες αξιοποίησης, με οδηγό από το λάθος επιχειρηματικό σχέδιο μέχρι την ματαιοδοξία ή το φάγωμα κεφαλαίων και εμφανέστατο στρουθοκαμηλισμό ή καιροσκοπισμό, ενώ τα δε είναι ναυπηγήσεις και μετασκευές βασισμένες σε ναυπηγικές και ενεργειακές μελέτες σε βάθος χρόνου, με οδηγό, εκτός από το κέρδος, τόσο την περιβαλλοντική ευαισθησία, όσο και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και περιορισμούς. Οι οποίοι περιβαλλοντικοί περιορισμοί, όπως έχει αναφέρει ήδη εδώ, έχουν αποφασιστεί εδώ και χρόνια, στην Βαλτική έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, ενώ για την Μεσόγειο δόθηκε παράταση μέχρι το 2020. Και αντί να προετοιμάζονται ακτοπλοϊκές και κράτη εδώ στα μέρη μας, κάνουν όλοι διδακτορικό στον ωχαδερφισμό και στο βλέπουμε. Μέχρι να έρθει η ώρα, να τρέχουν οι πάντες, ακτοπλοϊκές, θεσμοί, τεχνικά γραφεία, ναυπηγεία, να πέφτουν πρόστιμα, να επιλέγονται άρπα κόλλα ναυπηγικές, μηχανολογικές, λειτουργικές και αισθητικές λύσεις για scrubbers πχ, και μάντεψε ποιος θα πληρώσει την λυπητερή. Είτε οι ναυτικοί εταιρειών που θα κλείσουν, είτε οι επιβάτες με την μετακύληση του κόστους στα εισητήρια. Οπότε να μην ξεχνάμε ότι όλα έχουν το κόστος τους. Την αδυναμία ή αδιαφορία των ναυτιλιακών και των κρατών στην Μεσόγειο να ακολουθήσουν τους προσεχώς ισχύοντες κανονισμούς, θα το πληρώσουμε όλοι εμείς, ναυτικοί και επιβάτες, από την τσέπη μας.
 22. Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια!
 23. 3,5 χρόνια μετά την προηγούμενη διπλωματική, και 3 μετά το project του Cruise Ferry, θα θελα να μοιραστώ το project της διπλωματικής του μεταπτυχιακού που μόλις ολοκλήρωσα, και αφορά σε ένα 47μετρο ΕΓ/ΟΓ καταμαράν για τα ελληνικά νησιά, το book του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ. Ελπίζω να σας αρέσει .
 24. Ακριβώς, αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης. Το πλοίο αυτό σχεδιάστηκε για overnight δρομολόγια με βασική υποδομή διαμονής την καμπίνα, και τα σαλόνια ως χώρους αναψυχής των επιβατών με καμπίνες, δηλαδή Αδριατική μέχρι τα μέσα των '00s. Από όσο ξέρω δεν πρέπει να τού έχουν κάνει μεγάλες αλλαγές στην διαρρύθμιση από τότε που ναυπηγήθηκε, διορθώστε με αν κάνω λάθος. Και φυσικά όπως λέει και ο Νομικός αυτό δεν είναι κριτική για το πλοίο, αλλά για τον τρόπο που το χρησιμοποιούν. Αντίστοιχα θέματα είχε και το Olympic Champion όσο ήταν στο Ηράκλειο, θυμάμαι κάποια ενδιαφέροντα post του @proud_ionian γι αυτό.
×
×
 • Create New...