Jump to content
Shipfriends

Βέλος (ΙΜΟ 7642209)


Recommended Posts

Και αναφερόμαστε βέβαια στο πρώτο ΒΕΛΟΣ και όχι στα γνωστά μας μεταγενέστερα ΒΕΛΟΣ ΙΙ και ΒΕΛΟΣ ΙΙΙ για τα οποία έχουμε πολλά στοιχεία.

 

Το άγνωστο μας μέχρι σήμερα ΒΕΛΟΣ, κατασκευάστηκε το 1966 στο ναυπηγείο Ζέρβα του Περάματος, με εγγραφή στα ελληνικά νηολόγια τον Νοέμβριο 1965 και με αριθμό νηολογίου Ν.Π. 2634.

 

Υποθέτω ότι δραστηριοποιήθηκε στη γραμμή της Σαλαμίνας για όλα τα χρόνια της παρουσίας του στη χώρα μας. Δεν υπάρχει καμμία άλλη αναφορά για μετονομασία του ή κάποια άλλη αλλαγή στοιχείων, και με το ίδιο όνομα ΒΕΛΟΣ, διεγράφη οριστικά από τα ελληνικά νηολόγια τον Αύγουστο 2009 ως πωληθέν σε Τυνήσιους. Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν πληροφορίες που μου έδωσε ο καλός φίλος emmpapad (ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ).

 

Αποτελεί βέβαια "μυστήριο" το πως δεν το είχαμε δει πουθενά όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, παρ' όλο βέβαια του ότι θα είχε αποσυρθεί από δρομολόγια ως επιβατηγό από το 2001 (το πολύ) όταν και συμπλήρωσε 35ετία.

 

Να προσθέσουμε τέλος, ότι σίγουρα δεν πρόκειται για κάποιο από τα πλοία μας ανοικτού τύπου που γνωρίζαμε ήδη ότι έχουν πουληθεί παλαιότερα στην Τυνησία, τα EL LOUD, EL LOUD II, EL ABBASIA, KYRANNIS, HACHED

Edited by polmyt
tag
Link to comment
Share on other sites

Το είχα πετύχει στο Πέραμα πριν απο 23-25 χρόνια χρόνια στη γραμμή της Σαλαμίνας και μου άρεσε λόγω ονόματος, όμως  δεν το φωτογράφισα, γιατί φοβόμουν να φωτογραφίζω στο συγκεκριμένο  σημείο & απέναντι, άλλωστε είχα έρθει αρκετέςς φορές αντιμέτωπος με λιμένικους και άλλους "θεσμικούς" των χώρων.  Αν θυμάμαι καλά και δεν ξεκούτιανα :) , σχεδιαστικά έμοιαζε με το Αγιος Χαράλαμπος  του Ριου-Αντιρίου, με χαμηλό δηλ. προφίλ.Θα προσπαθήσω να βρώ φωτό απο "ξένη" πηγή. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 5 years later...
On 1/19/2013 at 10:53 AM, ΣΕΙΡΙΟΣ said:

 Nα προσθέσουμε τέλος, ότι σίγουρα δεν πρόκειται για κάποιο από τα πλοία μας ανοικτού τύπου που γνωρίζαμε ήδη ότι έχουν πουληθεί παλαιότερα στην Τυνησία, τα EL LOUD, EL LOUD II, EL ABBASIA, KYRANNIS, HACHED

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις... 

Το ΒΕΛΟΣ λοιπόν, το πρώτο ΒΕΛΟΣ κατασκευής 1966, ήταν τελικά και το πρώτο EL LOUD της Τυνησίας. 

Πουλήθηκε στην χώρα της Αφρικής μόλις το 1970, τέσσερα χρόνια μετά την ναυπήγηση του, κατά τα οποία είχε δουλέψει στην γραμμή της Σαλαμινας. 

Έτσι, λύνεται και το "μυστήριο" που είχα αναφέρει στο πρώτο ποστ, και αφορούσε το πως δεν το είχαμε δει ποτέ και πουθενά στην χώρα μας, από την στιγμή που όπως μας είχε πληροφορήσει ο αείμνηστος καλός μου φίλος Εμμανουήλ Παπαδάκης, είχε διαγραφεί από τα ελληνικά νηολογια τον Αύγουστο του 2009 ως πωληθέν σε Τυνησιους. Πολύ απλά και...... Ελληνικά, το πλοίο πουλήθηκε στην Τυνησία το 1970, και η διαγραφή του έγινε με καθυστέρηση μόλις...... 40 χρόνων, το 2009.

Στις παρακάτω φώτο, στην πρώτη στο Σφαξ σε άγνωστη χρονολογία, και στην δεύτερη στο νησί Kerkennah εγκαταλειμενο πριν 3-4 χρόνια. 

Πηγή - Credits : Facebook - Amor Ben Gujrat, Gharsallah Ba

Νέος τίτλος topic : Βέλος (ΙΜΟ 7642209) (1966, later EL Loud)

Gharsallah Ba_PR.jpg

83638630_10223818366912902_8879295138030464312_n.jpg

 

 

Edited by ΣΕΙΡΙΟΣ
Link to comment
Share on other sites

  • polmyt changed the title to Βέλος (ΙΜΟ 7642209)

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...