Jump to content
Shipfriends

Θαλάσσιος Λέων (IMO 5357719)


Recommended Posts

Μία παντόφλα (ή μάλλον καλύτερα παντοφλοειδές) που όταν έπεσα τυχαία επάνω σε μία φωτογραφία του (χωρίς σχόλιο) στο naviearmatori, υπέθεσα λόγω γραμμών, ότι μπορεί και να ήταν Ελληνικής κατασκευής.

Πράγμα βέβαια που δεν ισχύει, μιας και ψάχνοντας και για άλλη τυχόν φωτογραφία της, βρήκα άλλη μία, αλλά με σχόλιο αυτή τη φορά ;), στο οποίο σαφώς αναφέρεται ότι έχει ναυπηγηθεί στην Γλασκώβη το 1943.

Υπήρχε όμως και άλλη μία (τουλάχιστον) ενδιαφέρουσα αναφορά στην περιγραφή των στοιχείων του πλοίου. Ότι δηλαδή το προηγούμενο όνομα του ήταν το (Ελληνικότατο, και εδώ δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία) THALASSIOS LEON.

Έχοντας ως δεδομένο ότι το πλοίο αποκτήθηκε από Ιταλική εταιρεία το 1965, μήπως γνωρίζουμε κάτι περισσότερο για το παρελθόν του, σε σχέση πάντα με το "Θαλάσσιος Λέων" ???

Και ακόμα μία απορία. Στο equasis ως τύπος του πλοίου αναφέρεται : Motor Hopper. Αλήθεια, τι σημαίνει αυτό ??? (εκτός βέβαια από ...ελπιδοφόρος κινητήρας :P)

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

Για πάμε μία βόλτα στον παλιό Πειραιά. Θα δούμε ένα πλοίο δίπλα στο θρυλικό Πίνδος, που όλο και κάτι θα πρέπει να μας θυμίζει..... ας πούμε τις φωτογραφίες στο αμέσως προηγούμενο ποστ.

post-929-128326998761_thumb.jpg

Μπορούμε πλέον, να είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι το "Θαλάσσιος Λέων" (μετέπειτα Μarina di Scilla), όχι μόνο είχε ....Ελληνικότατο όνομα :) αλλά και ότι είχε περάσει από το λιμάνι του Πειραιά. Χρονολογία δεν γνωρίζω μιας και δεν αναγραφόταν στην φωτογραφία, πάντως σίγουρα πριν τον Ιούνιο του 1965, όταν δηλαδή και αγοράστηκε από Ιταλική εταιρεία.

Περιττό να τονίσω ότι είναι ευπρόσδεκτη κάθε άλλη πληροφορία σχετικά με την παρουσία του στην χώρα μας ή για το τι δρομολόγια εκτελούσε.

Πηγή φωτογραφίας : Από το προσωπικό μου αρχείο (παλιά έντυπα, παλαιοπωλεία), χωρίς δυστυχώς να γνωρίζω το όνομα του φωτογράφου.

Link to comment
Share on other sites

Από την θέση που βρίσκεται προφανώς έκανε δρομολόγια στον Σαρωνικό. Κατά τα άλλα, η χώρα και το έτος κατασκευής, το μήκος του πλοίου και το χαρακτηριστικό "σπάσιμο" στην πλώρη...πιστεύω ότι παραπέμπουν ευθέως εδώ

ΥΓ Θαλάσσιος Λέων (Seelοwe) ήταν και η κωδική ονομασία του σχεδίου απόβασης των Γερμανών στην Αγγλία, που βεβαίως ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.

Edited by ΝΗΡΕΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Το Νοεμβριο του 1962 υπαρχουν καταχωρησεις που ανεφερουν οτι το ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΛΕΩΝ ειναι στη γραμμη Πειραια-Επιδαυρου και οτι εχει ταχυτητα 12 μιλια.

Η συγκεκριμενη ειναι απο την εφημεριδα Ελευθερια με ημερομηνια 22 Νοεμβριου 1962.Απο κει και μετα δεν εχω βρει κατι μεχρι στιγμη.Πιθανον και να αλλαξε γραμμη

post-15-128326998767_thumb.jpg

Το κομματι ειναι απο εδω

Link to comment
Share on other sites

Έριξα κι εγώ μια ματιά στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, και βρήκα δύο άλλες αναφορές στο πλοίο, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσα παντελώς.

Μία ρεκλάμα στις 31/8/1962

post-31-128326998772_thumb.jpg

Και μία μικρή αναφορά σε ένα ρεπορτάζ, στις 16/7/1965, για τα Ελληνικά φέρρυ μπωτ (κλειστά και ανοικτά) που σημαίνει ότι το πλοίο συνέχισε στην γραμμή της Επιδαύρου (και Αίγινας), μέχρι να πουληθεί.

post-31-128326998779_thumb.jpg

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι οι αναφορές στο πλοίο εμφανίζονται από το 1962 έως το 1965 που πουλήθηκε. Και αυτό με κάνει να υποψιάζομαι ότι είτε αγοράσθηκε από το εξωτερικό γύρω στο 1961-62…είτε ήταν δρομολογημένο σε άλλη γραμμή της Ελλάδας με άλλο όνομα. Σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω ότι ήταν σε αυτή την γραμμή με αυτό το όνομα για πολλά χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

...του οποίου την ύπαρξη αγνοούσα παντελώς.

Την οποία ύπαρξη του πλοίου δεν θα αγνοούσα, εάν μελετούσα τας γραφάς.:rolleyes: Όταν είδα ότι το πλοίο έκανε δρομολόγια στην Επίδαυρο, έριξα μια ματιά στην σε κάποια παλαιά τεύχη του περιοδικού της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης (ΕΠΛ) που αργότερα μετεξελίχθηκε στην γνωστή μας ΕΛΠΑ. Και σε ένα τεύχος του 1963 βρήκα ένα αφιέρωμα στο φεστιβάλ Επιδαύρου 1963 και στις εκδρομές που οργάνωνε η ΕΠΛ με το (θαυμάσιον φέρυ-μποτ) «Θαλάσσιος Λέων» για την παρακολούθηση των παραστάσεων. Στο ίδιο τεύχος υπήρχαν και τα δρομολόγια και οι εκπτώσεις του πλοίου για τα μέλη της ΕΠΛ. Συνεπώς, όποιος ψάχνει…βρίσκει.

Και το πρόγραμμα μιας εκδρομής της ΕΠΛ, από το ίδιο τεύχος

post-31-128326999455_thumb.jpg

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Να και μια παντοφλα απο την Αιγινα.Η φωτογραφια πρεπει να ειναι αρχες του 1960

post-1819-0-99742500-1293545898_thumb.jp

Θυμαται καποιος ποια θα μπορουσε να ειναι?

Η φωτο απο το picassa και τον johnfriend3

Link to comment
Share on other sites

Eξαιρετική φωτογραφία εποχής φίλε polmyt. :)

Kαι έχεις δίκιο ότι πρέπει να είναι από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, μιας και το πλοίο που απεικονίζεται ταξίδεψε στην χώρα μας μέχρι το 1965. Είναι βέβαια το ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΛΕΩΝ (μετέπειτα "Marina di Scilla") για το οποίο έχουμε δικό του θέμα στο φόρουμ όπου και μπορούμε να θυμηθούμε στοιχεία του αλλά και να δούμε και άλλες του φωτογραφίες.

Να προσθέσω κάτι ακόμα. Το ότι το ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΛΕΩΝ δηλαδή, μοιάζει αρκετά με την "κρυμμένη" πίσω από το ΣΟΦΡΑΣ παντόφλα που είδαμε στην φωτό από την Πάτρα του 1968 στο θέμα του ΕΛΕΝΗ - ΣΟΦΡΑΣ. Και μιλάω για τα φινιστρίνια στα πλαινά των δύο πλοίων αλλά και το τραπεζοειδές άνοιγμα πίσω από αυτά. Μήπως η "μυστηριώδης" παντόφλα στην Πάτρα είναι ίδιου ή παρόμοιου τύπου με το ναυπηγηθέν στην Γλασκώβη το 1943 ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΛΕΩΝ ???

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
  • 1 year later...

Είναι σίγουρο αυτό; Διότι αυτά τα εγγλέζικα αποβατικά είχαν τριψήφιους κ τετραψήφιους αριθμούς. Απλώς υπήρχαν τα LCT(3),LCT(4) κλπ ανάλογα την έκδοση. Στην Ελλάδα η πλειοψηφία που ήλθε ήταν LCT (3). Mπορεί να το δεις κ Μk 3.

Edited by ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ
Link to comment
Share on other sites

Σίγουρο δεν είναι τίποτα, ή σχεδόν τίποτα. Απλά παραθέτω κάποια -νεότερα- στοιχεία που μπόρεσα να βρω.

Name: Marina Di Scilla

IMO: 5357719

Callsign: IQOL

Last known flag: ITALY

Former name(s): Thalassios Leon, Lct4

Status: Dead

Build year: 1943

Builder : Findlay Marine - Glasgow, U.k.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Καμια φορα σε αδιαφορες φωτο βρισκεις και σπανια πραγματα

Ετσι και με αυτη την, κατα τα αλλα αδιαφορη καρτα, απο τη Μεσσινα της Ιταλιας,οπου στην ακρη εμφανιζονται δυο παντοφλες

Η μια απο τις δυο δεν ειναι αλλη απο το δικο μας ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΛΕΩΝ ,προφανως σαν MARINA DI SCILLA

Παραθετω και ενα τμημα της καρτας για να δουμε καλυτερα το πλοιο

ThalassiosLeon60Messina.thumb.jpg.bb9421378b99fe51515b7ebfceb46fd0.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...