Jump to content
Shipfriends

Τεσσαρακοστή Τέταρτη Ιστορία: Η Ναυαρχίδα του Βοναπάρτη, L' Orient.


Recommended Posts

Καιρο ειχαμε να βαλουμε καποιο κουιζ. Παμε λοιπον να ψαξουμε να βρουμε ενα γεγονος με τα ακολουθα χαρακτηριστικα:

Δυο μεγαλες και πασιγνωστες ιστορικες προσωπικοτητες ηγουμενοι των παραταξεων τους, βρισκονται αντιμετωποι μακρια απο τις πατριδες τους σε μια πολεμικη συγκρουση που ο εις εξ' αυτων την επιζητουσε για πολλους μηνες. Η ετερη ιστορικη προσωπικοτητα βρισκεται εκτος του στοιχειου της σε αυτην τη συγκρουση. Στο επικεντρο της συγκρουσης ενα πανισχυρο πολεμικο πλοιο που σφραγιζει με την τραγικη του μοιρα την καταληξη της συγκρουσης αυτης. Και ερωτασθε:

α) Που γινεται η συγκρουση και πως οδηγουνται οι συμμετεχοντες σε αυτην τη συγκρουση στο συγκεκριμενο σημειο

β) Ποιες ειναι οι ιστορικες προσωπικοτητες που συμμετεχουν

γ) Ποιο ειναι το πολεμικο πλοιο που ψαχνουμε

Link to comment
Share on other sites

Αν θεωρήσω ότι η Αθηνα με την Σαλαμίνα τότε ήταν "εξωτερικό" τότε η ναυμαχία της Σαλαμίνας μετράει για απάντηση?

«ω παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδα ελευθερούτε δε παίδας , γυναίκας , Θεών τε πατρώων έδη , θήκας τε προγόνων. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.»

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να θέλω να πω ότι δεν μας έχεις δώσεις αρκετά στοιχεία :D ... μήπως θα μπορούσες να μας πείς σε ποιά περίοδο πάνω-κάτω αναφερόμαστε? Κάτι περισσότερο από το μεταξύ 480 πχ (Σαλαμίνα) και 1941 μχ (Bismark)? :D

Οι προσωπικότητες που αναφέρεις ήταν στρατιωτικοί ή πολιτικοί? Ήταν στο πεδίο της μάχης ή απλώς διήυθυναν εκ του μακρόθεν?

Πάντως, αν και έψαξα λιγάκι....δεν βρήκα κάτι που να πληροί όλα τα κριτήρια :confused:

Link to comment
Share on other sites

Ψαχνουμε αναμεσα στο 1700 και 1900 μετα Χριστον. Οι προσωπικοτητες που ψαχνουμε ηταν στρατιωτικοι κατα βασιν και βρισκονταν στο πεδιο της μαχης.

Link to comment
Share on other sites

Η ναυμαχία του Τραφάλγκαρ ήταν από τις πρώτες μου σκέψεις, αλλά δεν υπάρχουν 2 μεγάλες προσωπικότητες παρούσες στη ναυμαχία, ούτε "πρωταγωνιστεί" κάποιο συγκεκριμένο πλοίο.

Πάντως, με τα μέχρι τώρα στοιχεία...αφού αποκλείσθηκαν και οι Οθωμανοί...είιναι πολύ πιθανό να μιλάμε για κάποια ναυμαχία κατά την διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων...και το θέατρο της σύγκρουσης θα πρέπει να είναι η ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

Link to comment
Share on other sites

Μπρούμε να πουμε για μια προσωπικότητα αυτή του Ναύαρχου Νέλσον ο οποίος επέβαινε στο "Victory", αλλά η αλήθεια είναι και θα συμφωνήσω με τον Νηρέα ότι μου διαφεύγει η "δεύτερη" προσωπικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Κατι πλησιέστερο στα προηγούμενα ίσως είναι η ναυμαχία που έγινε μερικά χρόνια πριν με τους ίδιους πρωταγωνιστές (Άγγλους - Γάλλους) κάπου κοντά στην Αλεξάνδρεια. Αλλίως θα πρέπει να ψάξουμε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Αμερικής

Link to comment
Share on other sites

Και βρισκονταν στο πεδιο της μαχης.

Μολις υπεπεσε στην αντιληψη μου οτι η μια προσωπικοτητα ειχε αποχωρησει απο το πεδιο της μαχης πριν αυτη αρχισει. Ζητω συγνωμη για την παρανοηση αυτη αλλα επεσα θυμα του τηλεοπτικου προγραμματος που μου εκανε γνωστη αυτην την ιστορια.

EDIT

Καλα το πας φιλε Α377, για προχωρα στο παρασυνθημα

Link to comment
Share on other sites

Αν Nick αναφερεσαι στις Αγγλο - Γαλλικες συγκρούσεις μάλλον πρεπει να μιλάμε για το 1798 όπου ο στόλος το Ναπολέοντα ηττήθηκε από τον αντίστοιχο των Άλλών (Ναύαρχος Νέλσον) στην Αίγυπτο (κόλπος Αμπουκίρ). Επειδή έκανες αναφορά σε τηλεοπτική εκπομπή σαν πηγή σου (υποθέτω History) θα τολμήσω να πω ότι το πλοίο που ψάχνουμε είναι η Γαλλική ναυαρχίδα L'Orient, η οποία από ότι λέγεται μετέφερε αρκετό χρυσό και μέχρι και σήμερα ψάχνουν να βρουν τα ίχνη της (και τον χρυσό της).

Link to comment
Share on other sites

Bingo!!! Μαλλον ειδαμε το ιδιο προγραμμα λοιπον, ομολογω οτι δεν την ηξερα την ιστορια. Πιο αναλυτικα σχολια και πληροφοριες αργοτερα σημερα.

Link to comment
Share on other sites

Το ανωθεν κουιζ λοιπον, ηρθε στο νου μου λογω ενος ωραιου θεματος που παρακολουθησα στο History Channel προ δυο εβδομαδων, με ιδιαιτερο ενδιαφερον τοσο απο καραβολατρικης αλλα οσο και απο ιστορικης αποψης. Η ολη ιστορια ξεκινα τον Μαιο του 1798 στην Toulon της Γαλλιας οπου περιπου 30,000 στρατευματα(αλλα και επιστημονικο προσωπικο) ειναι ετοιμοι να ξεκινησουν πανω σε περιπου 355 πλοια με προορισμο την Αιγυπτο. Βρισκομαστε λιγο πριν ξεκινησουν οι Ναπολεοντιοι Πολεμοι που εβαψαν με αιμα ολη την Ευρωπη(και οχι μονον αυτην) για μια περιοδο πανω απο 15 χρονια. Ο Βοναπαρτης ειναι αρχηγος του Εκστρατευτικου Σωματος και προσπαθει να διασπασει τον αποκλεισμο της Toulon τον οποιο και εχει επιβαλλει το Βασιλικο Ναυτικο της Μεγαλης Βρεταννιας υπο τον Ορατιο Νελσωνα.

Αυτο καθισταται δυνατο γυρω στις 10 Μαιου οποτε και ο Γαλλικος Στολος εκμεταλλευομενος μια ισχυρη καταιγιδα που διασκορπα τα Βρεταννικα σκαφη, διαφευγει προς αγνωστη κατευθυνση. Για τους επομενους δυομιση μηνες, ο Νελσων κυνηγα σα λαγωνικο τον Γαλλικο Στολο σε ολη τη Μεσογειο προσπαθωντας να μαντεψει την επομενη του κινηση χωρις επιτυχια. Ο προορισμος του Γαλλικου Στολου ειναι η Αιγυπτος στην οποια και φτανει τον Ιουλιο και αφου πρωτα εχει κυριευσει τη Μαλτα που τοτε υπερασπιζοταν ακομα απο τους Ιωαννιτες Ιπποτες ωστε να δωσει πνοη στα ταμεια του Εκστρατευτικου Σωματος.

Αναρωτιεται κανεις τι δουλεια ειχε ο Ναπολεων στην Αιγυπτο, ο οποιος τοτε ηταν στρατηγος και οχι(ακομα) Αυτοκρατορας. Ο στρατηγικος σκοπος του Ναπολεοντα σε μια εποχη που το Καναλι του Σουεζ δεν υπηρχε ακομα, ηταν να αποκοψει την επιγεια επικοινωνια της Μεγαλης Βρεταννιας με την Ινδια και να αναγκασει τα Βρεταννικα πλοια να κανουν το γυρο της Αφρικης. Απωτερος σκοπος η ιδια η προσβολη της Ινδιας απο ξηρας, κατι που οπως ξερουμε ποτε δεν εγινε. Υπαρχουν βεβαια και αυτοι που υποστηριζουν οτι ενας παραπλευρος λογος για την εισβολη, ηταν η εμμονη του Ναπολεοντα με την Αιγυπτιολογια(κατι το οποιο ισχυει) αλλα και η ισχυριζομενη εμμονη του Ναπολεοντα να κατακτησει την Αιγυπτο, κατι το οποιο τα προτυπα του, Μεγας Αλεξανδρος και Ιουλιος Καισαρας, ειχαν κανει στο παρελθον.

Σε μια ειρωνεια της τυχης, ο Βρεταννικος στολος ειχε αποπλευσει απο την Αλεξανδρεια μολις μια ημερα πριν την αφιξη του Γαλλικου. Ετσι ανεμποδιστα ο Γαλλικος στολος εκανε την αποβαση του και ο Ναπολεων με τα στρατευματα του προχωρησε για να κατακτησει την -Οθωμανοκρατουμενη τοτε- Αιγυπτο με αποκορυφωμα της εκστρατειας την Μαχη των Πυραμιδων οπου και κατενικησε τους Μαμελουκους. Φυσικα ο Νελσων οταν εμαθε τι παιχνιδι παιχτηκε πισω απο την πλατη του, επεστρεψε στο Μισιρι για να σταματησει το Ναπολεοντα. Αργα το απογευμα της 1ης Αυγουστου λοιπον εκτιλυχθηκε η Ναυμαχια του Νειλου ή οπως την αποκαλουν οι Γαλλοι, Ναυμαχια του Aboukir Bay που τελικα βρηκε νικητες τους Βρεταννους.

Το πιο σημαντικο πλοιο που συμμετειχε στη Ναυμαχια, ηταν το Γαλλικο L' Orient που τοτε ηταν η Ναυαρχιδα του Γαλλικου Στολου, ενα πλοιο με 118 κανονια σε τρεις σειρες σε καθε πλευρα, τα οποια ηταν ικανα να βαλλουν με τα μεγαλυτερα βληματα της εποχης. Ειναι ενδιαφερον να παρατηρησει κανεις την Γαλλικη τακτικη στη μαχη που αποδειχθηκε καταστροφικη, οι περισσοτεροι παρατηρητες και ιστορικοι της εποχης αναγνωριζουν την ανωτεροτητα του Βρεταννικου Ναυτικου σε εμψυχο υλικο και ναυτοσυνη. Η συμμετοχη του L' Orient κατεληξε τραγικη διοτι αφου απεκρουσε ορισμενες επιθεσεις εξερραγη σιγουρα η μια, κατ' αλλους και η δευτερη πυριτοδαποθηκη του με συνεπεια το πλοιο να γινει σταχτη και μπουρμπερη και να μη γλιτωσουν παρα ελαχιστοι απο τους πανω απο 1000 ναυτικους του.

Απο τοτε εχουν γινει διαφορες προσπαθειες να αναζητηθουν τα ακριβη αιτια της εκρηξης χωρις να εχει βγει ενα τελικο συμπερασμα μια και το πλοιο διαμελισθηκε. Παρ' ολ' αυτα γυρω στις αρχες της δεκαετιας του 1990 κατεστη δυνατον να συγκεκριμενοποιηθει το σημειο της βυθισης του διοτι ανελκυσθη το τιμονι του πλοιου που ειχε πανω του χαραγμενη την επιγραφη "Dauphin Royal" που στα Γαλλικα σημαινει Βασιλικος Δελφινος(=διαδοχος), το οποιο ηταν το προηγουμενο ονομα του L' Orient κατα την περιοδο της βασιλειας στη Γαλλια. Οι λεπτομερειες της ιστοριας οι σχετικες με τη μαχη και το στρατιωτικο κομματι μου ηταν αγνωστες, το πιο σημαντικο κομματι αυτης της ιστοριας κατα τη γνωμη μου ειναι το αρχαιολογικο. Η επιστημονικη αποστολη της Γαλλιας στα -ακομα σχεδον παρθενα τοτε- αρχαιολογικα μνημεια της Αιγυπτου ηταν η βαση για μια απιστευτη εξαπλωση της αρχαιολογικης γνωσης για την αρχαιο Αιγυπτο με κορυφωση την ανακαλυψη της Πετρας της Ροσετα που οδηγησε στην αποκρυπτογραφηση των ιερογλυφικων.

Εκτος απο τα links που εχω παραθεσει, υπαρχουν δεκαδες αλλα στο Internet και οσοι ενδιαφερεστε πραγματικα μπορειτε να περασετε ωρες μελετωντας. Ελπιζω να μην σας κουρασα.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...