Jump to content
Shipfriends

Θεοφάνεια 2010 (Ή αλλιώς ...πτώση των ενδιαφερομένων στη θάλασσα !!!)


Recommended Posts

Σημεία των καιρών !!! :)

Ανοίγουμε -είναι η αλήθεια- κάπως νωρίς εφέτος το θέμα των Θεοφανείων. Είναι όμως αναγκαίο, όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας παρακάτω. :D

Την προσοχή μου τράβηξε μία σημερινή δημοσίευση στο site syrostoday.gr, με τίτλο "Δηλώσεις συμμετοχής ενδιαφερομένων για τον εορτασμό των Θεοφανείων".

Το Λιμεναρχείο Σύρου ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους που προτίθενται να συμμετάσχουν στον εορτασμό των Θεοφανείων, την Τετάρτη 06 Ιανουαρίου του έτους 2010, όπως δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο Τμήμα Λιμενικής Αστυνομίας του Λιμεναρχείου Σύρου, υπευθύνους Ανθ/στή ............. και Αρχ/στή ΛΣ ................, τηλ: 22810-79672.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές την Δευτέρα 04/01/2010 και την Τρίτη 05/01/2010, με την επίδειξη του αστυνομικού δελτίου ταυτότητος ή διαβατηρίου των ενδιαφερομένων και σχετικής Ιατρικής βεβαίωσης, από ιατρό που θα γνωστοποιήσει η Υπηρεσία μας, που να πιστοποιεί ότι αυτοί είναι υγιείς.

Παραξενεύτηκα κάπως σκεφτόμενος το ποιοί άραγε μπορεί να συμμετέχουν στον εορτασμό των Θεοφανείων που να χρειάζεται να υποβάλλουν ...δήλωση για αυτήν τους την συμμετοχή... Η απάντηση βέβαια ήρθε αμέσως μετά ινα διαλευκανθεί το ...μυστήριο. :D

Η θέση από την οποία θα πραγματοποιηθεί η πτώση των ενδιαφερομένων στη θάλασσα θα καθορισθεί από το Λιμεναρχείο Σύρου.

Όσοι πιστοί λοιπόν -αν βρίσκεστε φυσικά εκείνη την ημέρα στο λιμάνι της Σύρου- προσέλθετε !!! Μην ξεχάσετε βέβαια την δήλωση συμμετοχής, την ταυτότητα σας, καθώς επίσης και την ιατρική γνωμάτευση -από πιστοποιημένο στο λιμεναρχείο Σύρου ιατρό βέβαια- ότι χαίρετε άκρας υγείας !!! :D

Link to comment
Share on other sites

Και μετά από την ανταπόκριση του ΝΗΡΕΑ από Σύρο, Τήνο και Άνδρο :), ας δούμε από το cosmo.gr πως γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στο μεγάλο μας λιμάνι.

Παρουσία του Πρέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, καθώς και εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, πραγματοποιήθηκε η τελετή Αγιασμού των Υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά, το πρωί της Τετάρτης (06/01).

Στο λιμάνι του Πειραιά, για την οργάνωση και διεξαγωγή της τελετής από το Πολεμικό Ναυτικό διατέθηκαν τα ναρκαλιευτικά «ΚΙΧΛΗ», «ΑΥΡΑ» και «ΠΛΕΙΑΣ».

Στους άνδρες του συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων, οι οποίοι βούτηξαν και έπιασαν το σταυρό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε αναμνηστικά δώρα. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην τελετή του αγιασμού των υδάτων η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη και τη ΝΔ, ο βουλευτής, Γιάννης Τραγάκης.

Σημ. 1 : Από πότε αλήθεια βουτάνε βατραχάνθρωποι για να πιάσουν τον σταυρό στον Πειραιά ??? Πιτσιρικάς θυμάμαι πάντα -ως ...αυτόπτης μάρτυς-, που δένανε τον σταυρό με κορδέλα και με αυτήν μετά τον ανέσερναν από την θάλασσα.

Σημ. 2 : Γνωρίζετε τον λόγο ή την αιτία που απαγορεύεται στον Πειραιά να βουτάνε ιδιώτες για να πιάσουν τον σταυρό ??? Ομολογώ πως δεν τον γνώριζα, μέχρι σήμερα που διάβασα το παρακάτω στο sansimera.gr.

Στον Πειραιά απαγορεύτηκε από τα προπολεμικά χρόνια η ανέλκυση του Σταυρού από βουτηχτές, έπειτα από μια θανάσιμη συμπλοκή μεταξύ τους.

Σημ. 3 : Μ' αρέσει πολύ αυτή η ...πρωτοτυπία :rolleyes: στα (κάθε είδους) ΜΜΕ. Εδώ και πάρα μα πάρα πολλά χρόνια, τα Θεοφάνεια εορτάζονται πάντα με "ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ". :D

Και του χρόνου !!! Να μας έχει ο θεός γερούς, το 2011 να βουτήξουμε από την πλώρη του Κεφαλονιά !!! :D (Είπαμε..... πρώτα ο θεός !!!) ;)

Edited by ΣΕΙΡΙΟΣ
Link to comment
Share on other sites

Σημ. 3 : Μ' αρέσει πολύ αυτή η ...πρωτοτυπία :rolleyes: στα (κάθε είδους) ΜΜΕ. Εδώ και πάρα μα πάρα πολλά χρόνια, τα Θεοφάνεια εορτάζονται πάντα με "ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ". :D

Έστω και λίγο καθυστερημένα :o, αξίζει να αναφερθούμε και στον εορτασμό των Θεοφανείων (και εκεί φυσικά εορτάσθησαν με την δέουσα ...ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ :D) στην πανέμορφη Κάλυμνο.

Πολύ όμορφες φωτογραφίες στο λιμάνι, από το argokalymnos.gr (αξίζει να τους ρίξετε μια ματιά), αλλά και περιγραφικότατο ...πιπεράτο :D το ρεπορτάζ που τις συνοδεύει !!!

Τα Θεοφάνεια φέτος γιορτάστηκαν με λαμπρότητα αλλά υπό την απειλή βροχής και με αρκετά μποφόρ, που επηρέασαν ακόμη και τον αγιασμό των υδάτων καθώς τη ρύψη του σταυρού (=καθαγιασμός των υδάτων) στο λιμάνι. Παρά το μικρό κύμα, σήκωσε «φουσκοθαλασσιά» στο λιμενοβραχίονα. Ομως όταν δόθηκαν οι δέουσες εξηγήσεις, η παρεξήγηση λύθηκε επιτόπου…

Η Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός τελέστηκαν με λαμπρότητα στο μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού, χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Παϊσίου.

Παρούσα η πολιτική ηγεσία του Δήμου, δημ.-νομ. σ/λοι και ο τ. υπουργός κ. Παυλίδης.

Μετά το πέρας της ακολουθίας στον ι. ναό ακολούθησε ο καθαγιασμός των υδάτων στο λιμενοβραχίονα του Επαρχείου, όπου ο σεβασμιότατος ανέγνωσε το Ευαγγέλιο,ενώ στην τελετή παρέστη και ο επίσκοπος κ. Εμμανουήλ (είχε λειτουργήσει στον ι. ναό του Αγ. Νικολάου).

Στον απέναντι λιμενοβραχίονα, τον κεντρικό της παραλιακής, οι κολυμβητές ήταν έτοιμοι. Αλλά και πολύ ανυπόμονοι φέτος. Αποτέλεσμα, πριν τελειώσει ο μητροπολίτης το Ευαγγέλιο και πριν ακουστεί το «Εν Ιορδάνη», οι κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα και ήρθαν κάτω από το λιμενοβραχίονα που βρισκόταν ο μητροπολίτης και η ιερή ακολουθία περιμένοντας την ρύψη του σταυρού εκ του σύνεγγυς…, για άμεση επέμβαση…

Αυτή όμως η «καινοτομία» ενόχλησε ζωηρά τον σεβασμιότατο, γιατί είδε μπαγαμποντιά, ειδικά όταν αντίκρισε τον «συνήθη τυχερό», τον νεαρό κ. Κοτσάνη. Του έκανε παρατήρηση, έρριψε το σταυρό στη θάλασσα και πράγματι ο «τυχερός» ήταν και φέτος ο ίδιος, όπωςτα τελευταία χρόνια. Ο μητροπολίτης του είπε σε έντονο ύφος να του δώσει τον σταυρό, μετά τον διέταξε να πάει πιο πέρα και αμέσως ξαναπέταξε τον σταυρό στη θάλασσα,

προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αλλά, και πάλι πρόλαβε ο «σούπερ τυχερός» κ. Κοτσάνης και τον ξανάπιασε. Οταν ανέβηκε στο λιμενοβραχίονα ο διάλογος ήταν κάπως… ζωηρός,αλλά μετά από εξήγησε που έδωσε ο κολυμβητής στο μητροπολίτη ότι τον έπιασε γιατελευταία χρονιά, καθώς φεύγει για την Αυστραλία, όπως είπε, ο κ. Παΐσιος δείχνοντας επιείκεια δέχτηκε τη διαβεβαίωση αυτή και λύθηκε η παρεξήγηση. Του έδωσε το χρυσό σταυρουδάκι με την αλυσίδα, να τον κρεμάσει στο λαιμό του, και επήλθε γαλήνη…

Οι «νεφώσεις» του μουράγιου σχεδόν διαλύθηκαν, αλλά οι πυκνές νεφώσεις του ουρανού και η απειλή της βροχής, σε συνδυασμό με τον ενοχλητικό άνεμο των περίπου 7 μποφόρ, δεν επέτρεψαν στον κόσμο να χαρεί την ημέρα.

Πηγή : argokalymnos.gr

Link to comment
Share on other sites

Εορτασμο των Θεοφανείων ειχαμε και στην Τενεδο και τη Σμυρνη οπου το παρον εδωσε ο νομαρχης Μυτιληνης

Στην Τενεδο έγινε η καταδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμανι από τον Μητροπολιτη Κύριλλο για πρωτη φορα μετά το 1922 μεσα σε συγκινηση.

Ολο το αρθρο απο τα ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

Τη γιορτή των Θεοφανείων συνεόρτασε ο Νομάρχης Παύλος Βογιατζής, μαζί με τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, κ.κ. Κύριλλο και ομογενείς, στη γειτονική Τένεδο και στην απέναντι Σμύρνη. O κ. Βογιατζής, με ομάδα Μυτιληνιών μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή (ο οποίος είχε και την ευθύνη του τελετουργικού μέρους), βρέθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Τένεδο την παραμονή της γιορτής των Φώτων, όπου τελέστηκε ο πρώτος Αγιασμός των Φώτων και έγινε το κόψιμο της βασιλόπιτας των λιγοστών Τενέδιων που κατοικούν στο νησί και αντάλλαξαν ευχές.

Ο Νομάρχης έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο της Τενέδου, ο οποίος τον καλωσόρισε και αντάλλαξαν δώρα. Τη Δευτέρα το βράδυ ο κ. Βογιατζής παραβρέθηκε στο κόψιμο της βασιλόπιτας στο Επισκοπείο της Τενέδου και στη συνέχεια παρακάθισε σε επίσημο δείπνο το οποίο παρέθεσε ο Μητροπολίτης και παραβρέθηκαν όλοι οι ομογενείς που μένουν στο νησί και όλη η αντιπροσωπεία από τη Μυτιλήνη. Στο δείπνο έγινε και το κόψιμο της βασιλόπιτας της ομογένειας της Τενέδου. Την επομένη, παραμονή των Φώτων, στον Μητροπολιτικό Ναό της Τενέδου τελέστηκε ο Αγιασμός των υδάτων και κορυφώθηκε η συγκίνηση όταν για πρώτη φορά μετά το 1922 η Ιερή πομπή ξεκίνησε για το λιμάνι, όπου και έγινε και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από τον Μητροπολίτη Κύριλλο.

Στη θάλασσα βούτηξε και έπιασε το Σταυρό ο γιατρός Όθωνας Παπαδόπουλος, ο οποίος ήρθε με φουσκωτό σκάφος από την Αθήνα. Αμέσως μετά, τόσο ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, όσο και ο Νομάρχης Λέσβου, ευχήθηκαν συγκινημένοι σε όλους όσοι παραβρέθηκαν στην ιστορική αυτή ημέρα στο νησί, υγεία, χαρά και προκοπή και οπωσδήποτε να αποτελέσει μια αρχή για καλές και πάλι μέρες στο νησί. Ειδικότερα, στις ευχές του ο Νομάρχης τόνισε τους δεσμούς αλλά και το συναισθηματικό δέσιμο που έχουμε εμείς οι Μυτιληνιοί με όλα τα απέναντι παράλια. Η Πρόεδρος της Τενέδου ευχαρίστησε το Νομάρχη και είπε ότι η επίσκεψη και η παρουσία του ήταν και φέτος μια τονωτική ένεση για όλους τους κατοίκους.

Στη Σμύρνη

Ανήμερα των Φώτων ο Νομάρχης παραβρέθηκε στη Θεία Λειτουργία και στον Αγιασμό που τελέστηκε στο Ναό της Αγίας Φωτεινής, στη Σμύρνη. Παραβρέθηκαν εκεί η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας, Χαρά Σκολαρίκου, ο Νομάρχης Πιερίας, Γιώργος Παπαστεργίου, ο Στρατιωτικός Διοικητής του ΝΑΤΟϊκού Κλιμακίου και δεκάδες πιστών.

Ακολούθησε το κόψιμο της βασιλόπιτας των ομογενών της Σμύρνης και ανταλλάχθηκαν ευχές και δώρα. Η Γενική Πρόξενος, βαθιά συγκινημένη, ευχαρίστησε το Νομάρχη και όλους τους Μυτιληνιούς που παραβρέθηκαν και όπως τόνισε, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ομογένειας στη Σμύρνη δίνοντας δύναμη και κουράγιο στους λίγους που απέμειναν, στηρίζοντας ουσιαστικά το έργο που επιτελεί η Ελληνική Κυβέρνηση, διαμέσου του Προξενείου στη Σμύρνη.

Ο Νομάρχης με τη σειρά του αντευχήθηκε στη Γενική Πρόξενο και σε όλους τους Σμυρνιούς, υγεία, χαρά, ευτυχία και κάθε εκπλήρωση επιθυμιών για τη νέα χρονιά. Εκφράζοντας τα συναισθήματα όλων όσων παραβρέθηκαν στη Σμύρνη τέτοια μέρα, ο κ. Βογιατζής, επεσήμανε ότι οι γιορτές αυτές σε τούτο τον τόπο αποκτούν ιδιαίτερο νόημα και περιεχόμενο και μάλιστα σε τέτοιες συγκυρίες που τον τελευταίο καιρό ζούμε.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...