Ariadne Posted January 23 Posted January 23 Παιδιά, ένα γενικότερο πρόβλημα που διαπιστώνω εγώ, είναι η έλλειψη επαρκούς βιβλιογραφίας για τις ναυτιλιακές εταιρείες μας. Και όταν βγαίνει κάτι σχετικό, είναι τόσο μικρή η έκδοση που δυσκολεύεται κανείς αφάνταστα να αποκτήσει ένα αντίγραφο, μη σας πω πως είναι και αδύνατο. Τα τελευταία χρόνια έχω καταφέρει να μαζέψω κάτι λίγα σχετικά με τη ναυτιλία της Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, αλλά με χίλια ζόρια και σε πλέον απαγορευτικές τιμές ...
ΒΙΚΤΩΡ ΧΙΩΤΗΣ Posted January 23 Posted January 23 Γιά να πούμε του στραβού το δίκιο οι ενδιαφερόμενοι στην Ελλάδα είμαστε πολύ λίγοι Υπάρχουν κ οι αξιόλογες εκδόσεις που βγάζουν ορισμένες εταιρείες με αφορμή πχ κάποια επέτειο οι οποίες δεν είναι εύκολα προσβάσιμες στον χομπίστα ή τον ιστορικό ερευνητή Αυτές δίνονται σε κάποια πρόσωπα που έχουν οποιουδήποτε είδους σχέση με την εταιρεία ως φιλοφρόνηση,ως δώρο ακόμα κ γιά τις γιορτές Τελικά αποδεικνύεται ότι πάνε σε λάθος χέρια αφού καταλήγουν "του κουτιού" στους παλαιοπώλες ¨Εχω αγοράσει τέτοια βιβλία με αφιέρωση από τον δωρητή κ από τα οποία είναι πασιφανές ο κάτοχος ούτε καν τα έχει ανοίξει! Κ όμως όταν απευθύνθηκα σε ναυτιλιακές που γνωρίζω ότι έχουν εκδόσει είτε απαξίωσαν να μου δώσουν τέτοια βιβλία (1 αντίτυπο ) είτε αρνήθηκαν με κάποια δικαιολογία.
Nick the Greek Posted January 23 Posted January 23 Μετέφερα εδώ την κουβέντα για τα βιβλία γιατί είμασταν εκτός θέματος στο topic του παλιού Πειραιά. Είναι όπως τα λέτε. Κάποιες εταιρείες βγάζουν λευκώματα για κάποια επέτειο ή παραγγέλνουν τη συγγραφή κάποιου βιβλίου(πχ. Φραγκίστας, Κυρτάτας), κάποιες φορές οι ίδιοι είναι συγγραφείς(πχ. Λώς). Συνήθως στέλνουν κάποια αντίτυπα σε συναδέλφους πλοιοκτήτες, ιδρύματα, βιβλιοθήκες ενώ κρατούν και ένα απόθεμα στα γραφεία τους για να το διαμοιράσουν όταν εκείνοι το κρίνουν σκόπιμο σε επισκέπτες στα γραφεία τους ή σε πελάτες/ναυλωτές με τους οποίους έχουν νταραβέρια. Από προσωπική εμπειρία όταν τέτοια βιβλία πάνε σε ξένους, καταλήγουν στον κάλαθο. Από την άλλη κι αυτοί οι άνθρωποι συνήθως δεν χωράει ο νούς τους πως κάποιος μπορεί να θέλει να ερευνήσει ή απλώς να μάθει την ιστορία τους. Εγώ έτυχε να διαβάσω βιβλία του Φραγκίστα και του Κυρτάτα επειδή μου τα δάνεισαν εργαζόμενοι. Και φυσικά αυτά βγαίνουν σε τόσα λίγα αντίτυπα, που άντε ψάξε και βρέστα.
Recommended Posts