Jump to content
Shipfriends

Εικοστή Τρίτη Ιστορία: Η βύθιση του Σοβιετικού υποβρυχίου SSB K-129 και η συγκεκαλυμένη Αμερικανική επιχείρηση ανέλκυσής του.


Nick the Greek

Recommended Posts

Παμε λοιπον σε κατι καινουριο που προσωπικα το θεωρω ευκολο λογω αφθονιας πηγων, γι αυτο και θα ειμαι εσκεμμενα φειδωλος στην περιγραφη μου, ελπιζοντας οτι θα συμμετασχουν και αλλοι περαν των συνηθων υποπτων.

Βρισκομαστε λοιπον στον 20ο αιωνα και κατα τη διαρκεια ενος εκ των μεγαλων περιοδων εχθροτητας, εις εκ των εχθρων ανακαλυπτει στο βυθο της θαλασσας κατι που ανηκει στον αντιπαλο. Σαν σε μυθιστορημα του Ιουλιου Βερν λοιπον, ενα πλοιο κατασκευαζεται ειδικα για να αποχωριστει ο αντιπαλος απο αυτο που εχει χασει. Συν ολοις τοις αλλοις, ενα ολοκληρο πεπλο υφαινεται γυρω απο αυτην την επιχειρηση ωστε να δειχνει αθωα, χρησιμοποιωντας επωνυμο και διασημο ανα την υφηλιο ανθρωπο. Τα ερωτηματα μας ειναι λοιπον:

1ον) Τι εχει χαθει και απο ποιον

2ον) Ποιο ειναι το πλοιο που κατασκευαζεται και ποια τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα του

3ον) Ποιος ανθρωπος χρησιμοποιειται σαν cover story

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι το αφεντικό δεν μίλησε για ναυάγιο. Ή μήπως κάνω λάθος, μάστερ?

Προσωπικά σχημάτισα την εντύπωση ότι, μάλλον, πρόκειται για αεροπλάνο.

Μήπως μετέφερε και χρυσούλι, μάστερ?

.

Link to comment
Share on other sites

Στο Βορειο Ημισφαιριο ειναι αυτο που μπορω να πω προς το παρον. Χρυσο δεν μετεφερε, ειχε ομως αλλου ειδους πολυτιμο φορτιο και δεν ηταν αεροπλανο αυτο που χαθηκε. Ψαξτε λιγο ετσι, γιατι με περισσοτερα στοιχεια θα γινει πιστευω πολυ ευκολο, λαμβανομενων υπ' οψιν και των ικανοτητων/γνωσεων των συμμετεχοντων.

Link to comment
Share on other sites

Soviet sub SSB K-129 / 1968, Hawai / CIA / Project Jennifer / Howard Hughes / Glomar Explorer / 1974, code machine-books

Αυτό είναι? Απ’ ότι είδα καλύπτει πλήρως το ερώτημα.

Εκτός και αν πρόκειται πάλι για καμμιά σύμπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Ιωβεια υπομονη κανατε και σας ευχαριστω. Προτου λοιπον το κουλουρι μπαγιατεψει εντελως να πουμε επιγραμματικα οτι εντελως τυχαια οι Αμερικανοι, καταφεραν καποια στιγμη στις αρχες της δεκαετιας του 70 να εντοπισουν στο βυθο του Ειρηνικου(700 νμ δυτικα της Χαβαης), ενα Σοβιετικο υποβρυχιο που χαθηκε και πηγε στον πατω κατω απο αδιευκρινιστες συνθηκες.

Η CIA τοτε ανελαβε να στησει μια τεραστια επιχειρηση εν κρυπτω ανελκυσης του υποβρυχιου, προκειμενου οι Αμερικανοι να βαλουν στο χερι τον υποβρυχιο και την τεχνολογια του. Χρησιμοποιησαν σα βιτρινα τον εκκεντρικο και παμπλουτο Τεξανο επιχειρηματια Howard Hughes πουλωντας παραμυθι οτι θα εφτιαχνε ενα πλοιο για ανακαλυψη πολυτιμων μεταλλων στο βυθο του ωκεανου.

Το πλοιο ονομαστηκε Glomar Explorer και ηταν εσωτερικα στην ουσια "κουφιο" αφου ανοιγε προκειμενου να αναπτυχθει μια πτυσσομενη γιγαντιαια αρπαγη ωστα να γραπωσει στην κυριολεξια το υποβρυχιο. Τελικα η ανελκυση ηταν μαλλον αποτυχημενη η τουλαχιστον ετσι διερρευσε και σε σχεση με το αστρονομικο κοστος της, χαρακτηριστηκε ισως το μεγαλυτερο φιασκο ολων των εποχων για τη CIA. Ιδου και τα λινκς, ελπιζω να το βρηκατε ενδιαφερον τουλαχιστον.

http://w3.the-kgb.com/dante/military/explorer.html

http://www.fas.org/irp/program/collect/jennifer.htm

http://www.casgen.com/services/projects/glomar_explorer.htm

http://www.famoustexans.com/howardhughes.htm

Ο επομενος παρακαλω.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Σε ετεροχρονισμενη συνεχεια των παραπανω, ειχα την ευκαιρια την περασμενη εβδομαδα να συζητησω εκτενως με αποστρατο ανωτατο Σοβιετικο αξιωματικο του Ναυτικου(δεν του ζητησα και ταυτοτητα) που περασε τη μεγαλη πλειοψηφια της θητειας του στην βαση του Vladivostok, στον Ειρηνικο ωκεανο. Αδραξα την ευκαιρια λοιπον και του εκανα διαφορες ερωτησεις μεταξυ αλλων θεματων και για την περιπτωση του Glomar Explorer.

Συμφωνα με τα λεγομενα του ανθρωπου αυτου, η Σοβιετικη Ενωση ειχε εγκαιρως καταλαβει τι ακριβως γινοταν οσον αφορα την ανελκυση του υποβρυχιου. Ο λογος ηταν απλος: το Glomar Explorer υποτιθεται οτι εψαχνε γεωλογικα κοιτασματα και πολυτιμα μεταλλα, πλην ομως αυτο ελαμβανε χωρα σε ενα σημειο του ωκεανου οπου δεν υπηρχε η παραμικρη περιπτωση(γεωλογικα) να υπαρχει κατι τετοιο.

Δεν ξερω αν η εξηγηση σας φαινεται απλοικη και το αν αυτα λεγονται εστω και ετεροχρονισμενα ωστε να διασωθει λιγο γοητρο. Οπως και να εχει το πραγμα, εγω αυτο ακουσα και οφειλω να το μεταφερω. Τα συμπερασματα δικα σας.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...