Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Posted (edited)

Αγαπητοί φίλοι, κάνω μια έρευνα για αερόστρωμνα πλοία που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Προσπαθώ να συγκεντρώσω στοιχεία για τα πρώτα hovercraft που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του '70. Απ' όσο γνωρίζω τα πρωτοέφερε στην Ελλάδα ο Ανδρέας Βομβογιάννης και ήταν τύπου HM2 της Hovermarine από την Αγγλία. Το ένα μάλιστα έφερε το όνομα "Μεγαλόχαρη".

Γνωρίζει κανείς πότε ακριβώς δρομολογήθηκαν, ποια χρονιά αποσύρθηκαν και για ποιο λόγο? Τι απέγιναν μετά την απόσυρση τους? Υπάρχει κάποια φωτογραφία?

Edited by Nick the Greek
  • 4 months later...
Posted

ΑΓΑΠΗΤΕ GEORGE ΕΊΜΑΙ Ο ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΩΝ ΧΟΒΕΡΚΡΑΦΤ HM2-MK3 ΤΑ ΠΡΏΤΑ ΤΑΧΎΠΛΟΑ ΠΟΥ ΉΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ -ΤΟ ´ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΉ´ Κ ΤΟ ´ΝΕΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ´ ΕΠΊΣΗΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ SIDEWALL CATAMARAN "GOLDEN OLYMPICS"

ΕΧΩ ΠΟΛΎ ΥΛΙΚΌ ΝΑ ΣΑΣ ΔΏΣΩ Κ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΘΕΡΜΑ Κ ΕΣΆΣ Κ ΤΟ ΥΠΈΡΟΧΟ SITE ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΊ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΟΥ ΈΝΑ E-mail σας με διευκολυνη ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ

ΜεΕΚΤΙΜΗΣΗ

Captain Andreas

Posted

Αγαπητέ Φίλε PANAGIA EKATONTAPILIANH ευχαριστω θερμα για το λογικό κ ευγενικό αίτημα σας,θα φροντισω να συγκετρωσω σε ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ μορφή όσα εχω κ ειναι ενδιαφέροντα,επισης να εξοικιωθω λιγο και με την χρήση του SITE.

Εκτιμώ αφανταστα την Αγάπη ΌΛΩΝ σας για την ΘΆΛΑΣΣΑ που για μένα ήταν κ ειναι η ΑΓΑΠΗ κ η Δραστηριότητα μου μια ολόκληρη ΖΩΗ.

• 7 years later...
Posted

Να προσθέσουμε λίγα στοιχεία από τους LR της εποχής για τα 2 μοναδικά Hovercraft (για πολιτική χρήση) που δούλεψαν στην Ελλάδα. Τα είχε φέρει στην Ελλάδα όπως βλέπετε παραπάνω ο κάπταιν Ανδρέας Βομβογιάννης.

MEGALOHARI (ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ) (IMO 3000049). Hull moulding 1968 (Halmatic Ltd - Havant), completed 03/1973 (Hovermarine Ltd - Sou).

NEW PIRAEUS (ΝΕΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ) (IMO 3000037). Hull moulding 1968 (Halmatic Ltd - Havant), completed 06/1973 (Hovermarine Ltd - Sou).

Τα υπόλοιπα στοιχεία είναι ίδια και για τα δύο :

15,55 m Χ 6,10 m, Reinforced Plastic TM Air Cushion Ferry.
Engines : 2 Vee Oil 4SA each 8 cyl. reverse geared to screw shafts, 640 BHP (Cummins Engine Co - Columbus) PLUS a Vee oil 185 BHP with belt drive to lift fans.
Owner : Capt. Andreas Vomvoyannis.

Δούλεψαν μόνο το καλοκαίρι του 1973 στον Αργοσαρωνικό.

Για το ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ υπάρχει η πληροφορία ότι αφαιρέθηκαν οι μηχανές του κάποια στιγμή, το 1989 χαρακτηρίστηκε σαν φορτηγίδα και δούλευε στα Σύβοτα με όνομα ΚΕΡΑΥΝΟΣ μετά το 2005.

Σε ένα από τα πρώτα τεύχη του περιοδικού ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ το 1994 υπήρχε και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Βομβογιάννη και ανακάλυψα ότι υπάρχει και on line για όσους ενδιαφέρονται :
https://www.efoplistis.gr/pdf/Interview19_9_1994.pdf

Posted

1 από τα 2 υπήρχε γιά καιρό πλαγιοδετημένο στη ΝΕΖ κ σε κάποια φάση ήταν στην ξηρά
Τι είδους φορτηγίδα να ήταν το ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ μου κάνει εντύπωση με αυτό το μέγεθος κ σουλούπι