Jump to content
Shipfriends

Πρόσκρουση Aegean Cat στην Κω


Recommended Posts

Στον προβλήτα του λιμανιού της Κω προσέκρουσε στις 11:20 το καταμαράν «Aegean Cat» που ερχόταν από την Τουρκία, μεταφέροντας 213 επιβάτες, στην πλειονότητά τους Βρετανοί.

Η πρόσκρουση, από την οποία στράβωσε η γάστρα πάνω από την ίσαλο γραμμή, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των χειρισμών πρόσδεσης του σκάφους.

Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης, τραυματίστηκαν σοβαρά πέντε επιβάτες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κω.

Στο ίδιο νοσοκομείο διακομίστηκαν και οι 20 ελαφρά τραυματισμένοι.

zougla.gr

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να σημειωθεί ότι το προσωπικό ασφαλείας καθώς και ο ΥΑΛΕ του ΔΛΤ Κω σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή λειτούργησαν άψογα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Ας δούμε την ανακοίνωση του Υπουργείου για το ατύχημα του Aegean Cat (από τις πιο αναλυτικές περιγραφές του ατυχήματος)

Χθες στις 11:20, το Ε/Γ-ΚΑΤ «AEGEAN CAT» σημαίας Τουρκίας, κατά την διαδικασία πρόσδεσης, προσέκρουσε στον βορειοανατολικό προβλήτα του λιμανιού της Κω, ενώ εκτελούσε τουριστικό πλου από Didim Τουρκίας για Κω, και επιστροφή, με 209 επιβάτες (εκ των οποίων 167 Βρετανικής υπηκοότητας, 4 Ιταλικής, 8 Τουρκικής, 11 Πολωνικής, 3 Ολλανδικής, 4 Γερμανικής, 1 Καναδέζικης, 2 Ισπανικής, 2 Γεωργίας, 1 Ρωσίας, 1 Ιρλανδικής, 1 Ελβετικής, 3 Σουηδικής και 1 Σλοβακίας) και έξι άτομα πλήρωμα (Τουρκικής υπηκοότητας).

Λίγα λεπτά αργότερα, το πλοίο στην προσπάθεια του να πλαγιοδετήσει εκ νέου, προσέκρουσε και δεύτερη φορά, δεκαπέντε μέτρα ανατολικότερα του πρώτου σημείου πρόσκρουσης, οπού τελικά έδεσε με την αριστερή πλευρά, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι ΒΒΔ έντασης 4-5 Bf.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν περιπολικό όχημα του Λ.Σ. με προσωπικό του Λιμεναρχείου Κω καθώς και το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων.

Από την πρόσκρουση τραυματίστηκαν 28 επιβάτες, από τους οποίους οι 22, που έφεραν ελαφρά τραύματα, μεταφέρθηκαν με περιπολικό όχημα και οχήματα στελεχών της Λιμενικής Αρχής στο Γενικό Νοσοκομείο Κω, όπου αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, εξήλθαν.

Οι υπόλοιποι έξι τραυματίες, που έφεραν σοβαρότερα τραύματα, διεκομίσθησαν με ασθενοφόρο όχημα στο Νοσοκομείο της Κω, απ’ όπου οι τέσσερις εξήλθαν με δική τους ευθύνη, ενώ συνεχίζετε η νοσηλεία μίας Βρετανίδας και ενός Γεωργιανού, ο οποίος συνοδεύετε από την σύζυγο του.

Μετά την αυτοψία που διενήργησαν τα μέλη του ΤΚΕΠ, διαπίστωσαν ότι το πλοίο υπέστη ρήγμα διαστάσεων 0,50 μέτρων Χ 0,50 μέτρων περίπου , στο πρωραίο τμήμα του δεξιού πλωτήρα και σε ύψος δύο μέτρων περίπου πάνω από την ίσαλο γραμμή, καθώς και στρέβλωση της μάσκας του δεξιού πλωτήρα με διάφορες επιφανειακές εκδορές, σε ύψος περίπου δύο μέτρων πάνω από την ίσαλο.

Από την πρόσκρουση δεν προκλήθηκε ρύπανση, ενώ η εισροή υδάτων περιορίστηκε στα στεγανά συγκρούσεως του δεξιού πλωτήρα.

Από την Λιμενική Αρχή Κω που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του «AEGEAN CAT», μέχρι να προσκομιστεί σχετικό βεβαιωτικό διατήρησης αξιοπλοΐας και συνελήφθη ο πλοίαρχος.

Επίσης, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, πρόκειται να μεταφερθούν 206 επιβάτες με το Ε/Γ-Υ/Γ «EGE PRENSES» σημαίας Τουρκίας στο λιμάνι BODRUM Τουρκίας και στη συνέχεια οδικώς προς το DIDIM.

Τέλος, δύο Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος πρόκειται να μεταβούν στην Κω, προκειμένου διενεργήσουν διερεύνηση ασφαλείας (safety investigation) σύμφωνα με τον σχετικό κώδικα του Ι.Μ.Ο. για τα αίτια πρόκλησης του ναυτικού ατυχήματος.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...