Jump to content
Shipfriends

"Το βαπόρι απ' την Περσία" γράφτηκε στην Ιστορία.


Recommended Posts

Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι το πασίγνωστο (από το ομώνυμο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη) βαπόρι από την Περσία, υπήρξε στην πραγματικότητα.

Με αφορμή λοιπόν την συμπλήρωση χθες, 33 χρόνων από την 8η Ιανουαρίου 1977 που το μότορσιπ GLORIA με Κυπριακή σημαία πιάστηκε πράγματι στην "Κορινθία", ας δούμε μερικά πράγματα για την ιστορία του.

Από το tanea.gr λοιπόν, μία φωτογραφία του πλοίου, και ένα απόσπασμα, από δημοσίευμα της εποχής, μόλις δύο ημέρες μετά το περιστατικό.

«Το παπόρι απ΄ την Περσία» 1977: «Πολεμική επιχείρηση για την κατάσχεση τεραστίας ποσότητος χασίς, αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου 600 εκατομμυρίων δραχμών, καταστρώθηκε και εκτελέστηκε με απόλυτη επιτυχία από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας. Πήραν μέρος: βατραχάνθρωποι, οπλισμένοι λιμενικοί, περιπολικά, ειδικά τμήματα με αυτόματα και πολλοί αξιωματικοί. Η επιχείρηση αφορούσε το μεγαλύτερο φορτίο κατεργασμένου χασίς που πέρασε ποτέ από τη χώρα μας και που κατασχέθηκε προχθές το βράδυ στα Ίσθμια, στο φορτηγό “Γκλόρια” (φωτό) που κατευθυνόταν προς λιμάνι της Δ. Ευρώπης, πιθανώς την Αμβέρσα. Το χασίς, συσκευασμένο σε πλάκες, είναι 10.700 κιλά...». («ΤΑ ΝΕΑ»)

Από το tvxs.gr.

Στις 8 Ιανουαρίου του 1977, οι λιμενικές αρχές εντόπισαν στο υπό κυπριακή σημαία μότορσιπ «Γκλόρια», το οποίο είχε αποπλεύσει από τη Βηρυτό του Λιβάνου, με προορισμό την Αμβέρσα , 11 τόνους κατεργασμένου χασίς. Η ποσότητα αυτή χασίς είχε κρυφτεί μεταξύ κεντημάτων και ήταν από τις μεγαλύτερες που κατασχέθηκαν ποτέ στα παγκόσμια χρονικά. Η είδηση έφτασε και στʼ αυτιά του σπουδαίου στιχουργού και συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος σύντομα δημιουργεί το πολύ γνωστό λαϊκό τραγούδι «Το βαπόρι από την Περσία».

Οι λιμενικές αρχές συνέλαβαν τον πλοίαρχο Νίκο Ξανθόπουλο και τους ναυτικούς του πλοίου, όλοι Έλληνες εκτός δύο που ήταν Τούρκοι υπήκοοι. Οι άντρες του λιμενικού έκαναν χρήση καπνογόνων προκειμένου να ξετρυπώσουν τους κρυμμένους ναυτικούς. Στο «Γκλόρια» εντοπίστηκαν επίσης 2 πιστόλια τύπου Μπράουνινγκ και 500 σφαίρες.

Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως αργότερα, ο πλοίαρχος του «Γκλορια», Νίκος Ξανθόπουλος ή «Κάπταιν Νικ», φέρεται να ήταν συνεργάτης των αμερικανικών υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών DEA, και η σύλληψη του «Γκλόρια» να ήταν «στημένη» υπόθεση -όπως επισημαίνει και ο Τσιτσάνης στο τραγούδι του - η οποία ήρθε σε πέρας σε συνεργασία με τα ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου. Οι αρχές φρόντιζαν ούτως ώστε η σύλληψη των φορτίων να γινόταν με αληθοφανή τρόπο, ούτως ώστε να μην εκτεθεί ο Κάπταιν Νικ και έτσι, τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του.

Το Υπουργείο Οικονομικών όρισε ως αμοιβή για τη μεγάλη επιτυχία 7.800.000 δρχ., από τα οποία Κάπταιν Νικ πήρε 1.500.000 δρχ. και τα υπόλοιπα μοιράστηκαν μεταξύ αξιωματικών.

Το τραγούδι του Τσιτσάνη έγινε εμπορική επιτυχία πριν καν κυκλοφορήσει σε δίσκο, αφού παρουσιαζόταν στο πάλκο του «Σκοπευτηρίου» όπου εμφανιζόταν τότε ο Τσιτσάνης με την Λιζέτα Νικολάου. «Το βαπόρι απʼ την Περσία» ήταν η τελευταία μεγάλη επιτυχία του αγαπημένου συνθέτη, ο οποίος πέθανε το 1984.

Πηγή : tvxs.gr

Να προσθέσουμε τέλος ότι το "Βαπόρι απ' την Περσία" - Γκλόρια, εκτός από το διάσημο πιά

του Βασίλη Τσιτσάνη, που όπως διαβάσαμε και πιό πάνω ήταν η τελευταία του μεγάλη επιτυχία, έγινε και βιβλίο με τον ίδιο τίτλο, με συγγραφέα τον Κώστα Τσαρούχα από τις εκδόσεις Άγκυρα.

post-929-128326985534_thumb.jpg

Edited by ΣΕΙΡΙΟΣ
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ο οποίος Κώστας Τσαρούχας φαίνεται ότι κάτι τέτοιες ιστορίες με πλοία φαντάσματα του κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Σε μια άλλη περίπτωση που ασχολήθηκε ενεργά είτε με δημοσιογραφικές έρευνες , είτε με προσπάθειες αποφυλάκισης ναυτικών ήταν αυτή του μότορσιπ ΘΑΝΑΣΗΣ που πιάστηκε στην Αίγυπτο τον Νοέμρβη του 1989 με 7,5 τόνους χασίς και καταδικαστηκαν εις θάνατον δια απαγχονισμου 3 Έλληνες ναυτικοί. Από αυτή την γνωστή ιστορία βέβαια ο ένας εξ αυτών πέθανε στην φυλακή κι έστειλαν την σωρό του στην Ελλάδα με σακούλα σκουπιδιών, ο δεύτερος αποφυλακίστηκε όντας σε τελικό σταδιο καρκίνου για να γυρίσει να πεθάνει στην πατρίδα του κι ο τρίτος ο Κώστας ο Καστανιάς αποφυλακίστηκε κι επέστρεψε στην πατρίδα του στην Ικαρία μετά από 15 χρόνια.

Ο Κώστας ο Τσαρούχας είχε κατέβει πολλές φορές στην Αίγυπτο για να συναντήσει τους Ελλήνες ναυτικούς, είχε μεσολαβήσει πολλές φορές στις Αιγυπτιακές αρχές για την δικαιη μεταχειρισή τους, είχε γράψει κατ επαναληψη πολλά άρθρα σε εντυπα, δεν ξέρω αν έχει γραψει και γι αυτη την υπόθεση βιβλίο.

Link to comment
Share on other sites

Έχει γράψει βιβλίο και για την υπόθεση του μότορσιπ ΘΑΝΑΣΗΣ ο Κώστας Τσαρούχας, με τον τίτλο "Λίγο πριν την αγχόνη", το οποίο εκδόθηκε το 1996 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει πολλά στοιχεία για την συγκεκριμμένη υπόθεση του ΘΑΝΑΣΗΣ, και τα όσα περάσανε οι τρεις Έλληνες ναυτικοί που κατηγορήθηκαν και φυλακίστηκαν γι αυτήν.

Προσωπικά, μετά από την δική μου αναζήτηση, μπορώ να προτείνω σε όποιον ενδιαφέρεται για αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση, την ιστοσελίδα georgakopoulos.org, στην οποία με τον τίτλο Γράμματα από την κόλαση γίνεται μία εκτενής και πολύ καλή αναφορά στην όλη ιστορία.

Link to comment
Share on other sites

Τον Κώστα τον Καστανιά τον γνωρίζω προσωπικά μιας και καταγόμαστε από το ίδιο χωριό της Ικαρίας.Από την αποφυλάκισή του και μετά ζει μόνιμα στην Ικαρία και κάνει μεροκάματα σε ελαφριές δουλειές διότι η βεβαρημένη υγεία του δεν το επιτρέπει να εργαστεί σκληρά.Τόσα χρόνια στην Αίγυπτο η οικογένειά του χάλασε πολλά λεφτά οπότε είναι αναγκασμένος και πάλι να δουλεύει.

Μου έχει διηγηθεί πολλές ιστορίες από τα δεινά που πέρασε οι οποίες είναι ανατριχιαστικές. Το να σου έχουν φορέσει την κοκκινη στολη του μελλοθάνατου και να σε πηγαίνουν να παρακολουθείς πως κρεμάνε τους ανθρώπους γνωρίζοντας ότι σύντομα κι εσυ θα εχεις την ίδια τυχη είναι φρικιαστικό.Όπως και να σου φέρνουν γραμμενες τις καταθέσεις σου στα αραβικά χωρις ποτέ βεβαια να έχεις καταθέσει και να σε υποχρεωνουν να υπογράψεις ουσιαστικά την καταδίκη σου είναι απελπιστικο.Οι δύο συνάδελφοί του που κατέληξαν ήταν φυσική εξέλιξη των συνθηκών διαβίωσης που έτυχαν στις Αιγυπτιακές φυλακές. Κι ο ίδιος που επέζησε είναι θαύμα.

Πριν 1,5 χρόνο περίπου είχε πάει η εκπομπη της Ελενας Κατρίτση "Προσωπικά" και τον είχε συναντήσει στην Ικαρία πέρνοντας του μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

Με επιφύλαξη, αυτό το περίφημο Gloria πρέπει να είναι το ΙΜΟ 5176799 και είχε αυτό το όνομα από το 1973 ως το 1982. Χτισμένο το 1961 σαν Lise Hojsgaard στο Scheepswerf Hoogezand(104) της Ολλανδίας. Το 1962 έγινε Jules Berthiere και το 1982 μετονομάστηκα σε Skala Demis χωρίς να μάθουμε ποτέ αν και πότε κόπηκε.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...