Jump to content
Shipfriends

Πέθανε ο Ανδρέας Κυρτάτας, Πλοιοκτήτης των Κυκλαδικών Κρουαζιέρων


Recommended Posts

Πέθανε ο Ανδρέας Κυρτάτας, Πλοιοκτήτης των Κυκλαδικών Κρουαζιέρων

Πηγή: MEDIASHIPPING

Ο Ανδρέας Α. Κυρτάτας γεννήθηκε στην Άνδρο (21 Ιουλίου 1929), όπου και ετελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Οι γυμνασικές του σπουδές άρχισαν επίσης στην Άνδρο και συνεχίστηκαν στον Πειραιά (Ιωνίδειος Σχολή). Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) (πτυχίο 1952). Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στο Πυροβολικό με την ειδικότητα του εναέριου παρατηρητή (1952-1954), ασχολήθηκε με τις οικογενειακές εφοπλιστικές δραστηριότητες, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση με Ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Πλοιοκτήτης εμπορικών πλοίων στράφηκε ιδιαίτερα στην τουριστική ναυτιλία με ικανό αριθμό κρουαζιερόπλοιων (Κυκλαδικές Κρουαζιέρες)

Διετέλεσε αιρετός Α' Αντιπρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Μεσογειακών Πλοίων τη δεκαετία του 1960.

Πέρα από τα ναυτιλιακά ενδιαφέροντα ανέπτυξε και αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα με τη δημοσίευση σε εφημερίδες και περιοδικά άρθρων ναυτιλιακού - οικονομικού περιεχομένου. Εξέδωσε επίσης αυτοβιογραφία με το τίτλο: «Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση», στις σελίδες της οποίας σκιαγραφείται η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία μέσα από προσωπικές εμπειρίες.

Για την προσφορά του στην μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και την Ορθοδοξία γενικότερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Καστρινσίου. Διετέλεσε πρόσκοπος στην γενέτειρα κατά τα εφηβικά του χρόνια. Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο των Φίλων του Προσκοπισμού για την προσφορά του στον Ελληνικό Προσκοπισμό και σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Ενώσεως Παλαιών Προσκόπων Άνδρου. Έχει τιμηθεί επίσης με μετάλλια διαφόρων φορέων, οργανώσεων και συλλόγων και είναι μέλος επί Τιμή της Ενώσεως Ανδρίων (δια ψηφίσματος).

Ήταν παντρεμένος με την Ευλαλία Αθ. Τσούγκα και έχει τρία παιδιά και τέσσερα εγγόνια.

Link to comment
Share on other sites

Θεος σχωρέστον κυρ-Αντρέα. Κατα τη γνωμη μου οι επιχειρηματικες του τακτικες δεν ηταν κι οτι καλυτερο αλλα τελος παντων απετελεσε ενα ιδιαιτερο κεφαλαιο. Μεχρι πριν λιγα χρονια ενας γιος του συνεχιζε την επιχειρηματικη δραστηριοτητα στη ναυτιλια με τη συνδρομη του κυρ-Αντρεα. Η εταιρεια λεγοταν Aurora και βρισκοταν στην οδο Νηλεως στο Θησειο -αν δεν με απατα η μνημη μου-. Ομως το υπερηλικο του στολου και η αδυναμια προσαρμογης στα συγχρονα δεδομενα, εγραψαν τους τιτλους τελους αυτης της εταιρειας. Τα τελευταια 10 χρονια περιπου, ειχε καταπιαστει με την ανεγερση και εν συνεχεια λειτουργια και εκμεταλλευση πολυτελους ξενοδοχειου σε νησι του Σαρωνικου.

Ελπιζω τουλαχιστον το τελος να τον βρηκε εν ειρηνη.

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...